Δευτέρα 20 Μαΐου 2019

Επάγγελμα δοκιμαστής


Επάγγελμα δοκιμαστής
Το έστειλε ο Βασίλης Σινανίδης
    Το 2013 η εξομολόγηση της 95χρονης τότε Γερμανίδας Μάργκοτ Βολτ στους βρετανικούς Times είχε γίνει πρώτο θέμα σε όλα τα διεθνή ΜΜΕ. Η Βολτ ανήκε στην ομάδα γυναικών που δοκίμαζαν το φαγητό του Χίτλερ. Είχε στρατολογηθεί από τα SS γι’ αυτή τη δουλειά σε ηλικία 24 ετών και κάθε μέρα, πρωί, μεσημέρι και βράδυ, ρίσκαρε τη ζωή της για την ασφάλεια του Φύρερ, προσπαθώντας παράλληλα να καταλάβει αν βρισκόταν στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα εξομολογήθηκε στα γεράματά της.
    Η μαρτυρία της, μάλιστα, καθώς ήταν η μοναδική από τις δοκιμάστριες που επέζησε, έδωσε πολλές πληροφορίες και για τις γαστρονομικές προτιμήσεις του Χίτλερ, ο οποίος ήταν χορτοφάγος και δεν αγαπούσε καθόλου το κρέας αλλά ούτε και το ψάρι. Η ιστορία της Βολτ ενέπνευσε την Ιταλίδα δημοσιογράφο και συγγραφέα Ροζέλα Ποστορίνο να γράψει ένα βιβλίο το οποίο κυκλοφόρησε πρόσφατα με τίτλο «At the wolf's table» και έχει ήδη γίνει μπεστ σέλερ στην Ευρώπη.
    Η δηλητηρίαση μέσω της τροφής ήταν κάτι που έτρεμαν όλοι οι αυτοκράτορες, στρατηλάτες, σουλτάνοι, φαραώ. Γι’ αυτό και όλοι ανεξαιρέτως είχαν τους προσωπικούς τους δοκιμαστές, ανθρώπους που ναι μεν δοκίμαζαν ό,τι πιο εκλεκτό και σπάνιο, αλλά έπαιζαν και τη ζωή τους κορώνα- γράμματα.
    Στην αρχαία Ρώμη είχαν τους σκλάβους «αναλώσιμους» γι’ αυτή τη δουλειά, αλλά ακόμη κι αυτό δεν τους εξασφάλιζε απόλυτη προστασία. Ο Κλαύδιος δολοφονήθηκε από τον δοκιμαστή του, ο οποίος συνωμότησε με την Αγριππίνα στην προσπάθειά της να ανεβάσει τον γιο της Νέρωνα στον θρόνο.
    Ακόμη και σήμερα οι παγκόσμιοι ηγέτες λαμβάνουν τα μέτρα τους σε σχέση με την τροφή που καταναλώνουν. Δίχτυ προστασίας υπάρχει για όλους τους Αμερικανούς προέδρους, για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, για τον Ταγίπ Ερντογάν, που φοβάται ιδιαίτερα μήπως τον δηλητηριάσουν και σε όλα τα ταξίδια του στο εξωτερικό συνοδεύεται από ομάδα δοκιμαστών. Mάλιστα, στη συνάντηση των ηγετών της ομάδας
G20 που έγινε στο Μπουένος Αϊρες, ο Τούρκος πρόεδρος είχε μαζί του μουσουλμάνο μάγειρα που του μαγείρεψε ειδικό μενού, αλλά και προσωπικό σερβιτόρο! Η ανησυχία του μήπως δηλητηριαστεί μπορεί να συγκριθεί ίσως μόνο με αυτήν της Κλεοπάτρας...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου