Τρίτη 14 Μαΐου 2019

14 ΜΑΪΟΥ 1920: ΗΜΕΡΑ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗΣ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ ΣΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΚΟΡΜΟ


14 ΜΑΪΟΥ 1920: ΗΜΕΡΑ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗΣ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ ΣΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΚΟΡΜΟ
Βασίλειος Ναζλής
    99 χρόνια συμπληρώθηκαν από την ημέρα που το Δεδέαγατς, όπως ονομαζόταν τότε η Αλεξανδρούπολη, ολόκληρος ο Έβρος, μπήκε στην εθνική αγκάλη μετά από αιώνες μαύρης σκλαβιάς, μιας σκλαβιάς που κράτησε περισσότερα χρόνια απ'ότι στις άλλες περιοχές!!
    Την πρώτη ημέρα ελευθερίας, "φαντάζομαι" τις εκδηλώσεις των κατοίκων της περιοχής και ανατριχιάζω από την παρόμοια συγκίνηση, που νιώθω τώρα από την ασφαλή απόσταση 100 χρόνων, που τόσα έγιναν και έζησαν οι κάτοικοι της.
    Θα σας αναρτήσω το πρακτικό που συντάχθηκε την ημέρα εκείνη μέσα σε κλίμα προσωπικής και εθνικής συγκίνησης όλων
Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Ο
--------------------------
της καταλήψεως της πόλεως υπό του ελληνικού στρατού.
14 Μαϊου 1920.
-----------------------
    Την 14ην Μαϊου του έτους 1920, ημέραν Πέμπτην και ώραν 6ην π.μ,στολίσκος μεταγωγικών φερόντων τας χελιδόνας της ελευθερίας, προσήγγισε και αγκυροβόλησε εις την παραλίαν του Δεδέαγατς. Κατόπιν συνεννοήσεως μετά των Γαλλικών Διοικητικών Αρχών της πόλεως, ήρχετο η αποβίβασις του στρατού την 7 π.μ. και καταλαμβάνετο η πόλις υπό του 15 συντάγματος της Μεραρχίας Ξάνθης, υπό την ηγεσία του διοικητού αυτής υποστρατήγου Κων/νου Μαζαράκη Αινιάν, υπό αδιάκοπον κωδονοκρουσίαν και τον έξαλλον ενθουσιασμόν των κατοίκων, αξιουμένων να ίδωσι πραγματοποιούμενα τα όνειρα δεκατεσσάρων ολοκλήρων γενεών, αίτινες εμαρτύρησαν υπό το τέλμα του βάρβαρου κατακτητού.
    Η υποδοχή του στρατού εγένετο συμφώνως τω καταρτισθέντι προγράμματι, η δε δοξολογία εψάλει .....την επομένη ημέραν Παρασκευήν περί ώραν 10.30 π.μ., εν μέσω βαθυτάτης συγκινήσεως και πλημμύρας δακρύων.Τον λόγον του επισήμου, εν μεγάλη συγκίνηση απαγγελθέντα,εκάλυψαν ουρανομήκεις ζητωκραυγαί!
    Η δεξίωσις του Στρατηγού και τον περί αυτόν αξιωματικών και των άλλων επισήμων, εγένετο εν τη αιθούση της Μητροπόλεως, ένθα προσεφώνησαν τον Στρατηγόν, αντιπροσωπειών ξένων κοινοτήτων και απαγγέλθηκαν συγκινητικότητα ποιήματα υπό όμορφων κοράσιων, προς τον Στρατηγόν και τον γενναίον απελευθερωτικόν στρατόν.
    Η κοινότης Δεδέαγατς, εις ανάμνησιν του χαρμοσύνου γεγονότος της απελυθέρωσεως της πόλεως, επέδωκαν εις τον Στρατηγόν και τους περί αυτόν, προς υπογραφήν πρωτόκολλον της παραδόσεως, όπερ και υπεγράφει εν μέσω ατελεύτητων ζητοκραυγών.
Το πρωτόκολλον έχει ως εξής=

    -Απείρου του Θεού ευδοκία, ανάσσοντος Αλεξάνδρου του Β. και Ελευθερίου Βενιζέλου πρωθυπουργούντος, ον απείρους πόνους μετά δαφνοστεφάνους αγώνας του ηρωϊκού στρατού και στόλον, εύνοιας φυλής, συνετελέσθη τελεσιδίκω αποφάση Ανωτάτου Ευρωπαϊκού Αρείου Πάγου, επισήμως απεκρίνατο δίκαιον εθνικής υποθέσεως, εκφράζει χαρά και αγαλλιάση ημετέρας πόλεως, πανήγυριν άγει ελευθερίων αυτής σήμερον την 14 ην Μαϊου ημέρα της εβδομάδος Πέμπτην του έτους 1920, τελεσθείσθείσης δοξολογίας εν τω ενταύθα Μητροπολιτικό Ναό, εις ανάμνησιν εθνικού τούτου γεγονότος, συνετάχθη το παρόν, ιδίαις χερσιν,υπογραφήν υπό του Αρχηγού της καταλήξεως υποστρατήγου κυρίου Κων/νου Μαζαράκη Αινιάνος,του προέδρου της κοινότητος και της εφοροδημογεροντίας.
Εν Δεδέαγατς 14/27 Μαϊου 1920
Για τον Μητροπολίτη Αίνου
κ.Ιωακείμ ως Προέδρου της κοινότητος ως αντιπροσώπου αυτού
Κων/νος Μαζαράκης Αινιάν υποστράτηγος
Επίσκοπος Αργυρουπόλεως ΓΕΡΜΑΝΟΣ
Συντ.Π.Γαρδίκας επιτελάρχης
Ο Δήμαρχος Εμμ.Αλτιναμάζης
Κων/νος Σνώκ πολιτικός διοικητής Δεδέαγατς
Κέφαλος φρούραρχος Δεδέαγατς.
Υστερόγραφο=Το παρόν είναι τμήμα των αποφάσεων της εφοροδημογεροντίας Δεδέαγατς των ετών 1919,1920 ,πριν την απελευθέρωση της πόλης που η Ιερά Μητρόπολης εξέδωσε σε τόμο
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΆ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ  ΕΒΡΙΤΕΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΘΡΑΚΙΩΤΕΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου