Πέμπτη, 12 Οκτωβρίου 2017

Επιμένει σε μέτρα το ΔΝΤ και βάζει «φωτιά» στη διαπραγμάτευσηΕπιμένει σε μέτρα το ΔΝΤ και βάζει «φωτιά» στη διαπραγμάτευση
Το έστειλε ο Γιώργος Επιτήδειος
    Σε αναμμένα καρφιά κάθεται η κυβέρνηση, καθώς οι προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου βάζουν «νάρκες» στην διαπραγμάτευση για την 3η αξιολόγηση πριν καν αρχίσει.
    Οι υπουργοί Οικονομικών κ.κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης θα επιχειρήσουν το Σάββατο 14 Οκτωβρίου να ρίξουν «γέφυρες» συνεννόησης με την Κριστίν Λαγκάρντ, τρεις μέρες πριν την συνάντηση του Πρωθυπουργού   Αλέξη Τσίπρα με τη Γενική Διευθύντρια του Ταμείου -και δέκα μέρες πριν επιστρέψει στην Αθήνα η απεσταλμένη του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου.
    Μέρα με την ημέρα όμως το ΔΝΤ «στρώνει χαλί» για τις απαιτήσεις που θα προβάλει, όταν επιστρέψουν οι επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα:
    - σήμερα το απόγευμα αναμένεται να ανακοινώσει το ΔΝΤ τις δημοσιονομικές προβλέψεις του για το 2018 που μόνον ευοίωνες δεν αναμένονται να είναι για τη χώρα μας. Εξάλλου ήδη από τον Ιούλιο το Ταμείο είχε σπεύσει να χαμηλώσει τον πήχη των εκτιμώμενων πλεονασμάτων στο 2,2% του ΑΕΠ (αντί 3,5% που είναι ο στόχος στο 3ο Μνημόνιο). Μια τέτοια εξέλιξη θα σήμαινε ότι οι απαιτήσεις του ΔΝΤ για πρόσθετα μέτρα το 2018 μπορεί να φτάσουν τα 2,1 δισ. ευρώ (ή 1,3% του ΑΕΠ).
    - εχθές το Ταμείο ανακοίνωσε ότι «ψαλιδίζει» για άλλη μια φορά τις προβλέψεις του για Ανάπτυξη, που αποτελούν «κλειδί» για την επίτευξη των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα. Αν και η πρόβλεψη του ΔΝΤ μιλά για αύξηση του ΑΕΠ 2,6% το 2018 και αυτό είναι υψηλότερο εκείνου που έχει θέσει ως βάση η κυβέρνηση στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού (2,4%), το Ταμείο «προσγείωσε» ως υπεραισιόδοξες όλες τις προηγούμενες προβλέψεις του για φέτος και του χρόνου. Ακόμα χειρότερα, προβλέπει ότι η οικονομία θα «σέρνεται» τα επόμενα χρόνια (με ρυθμούς ανάπτυξης 1% ως το 2022) δημιουργώντας πίεση είτε για μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους από τους Ευρωπαίους, είτε για επιπλέον νέα μέτρα λιτότητος από το 2018, προκειμένου να καταστεί το χρέος βιώσιμο και να μετάσχει ως χρηματοδότης το Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα. Επιπλέον όμως στέλνει και ένα αρνητικό μήνυμα στις αγορές, την ώρα που η Αθήνα προσκαλεί ξένους επενδυτές και σχεδιάζει νέες εκδόσεις ομολόγων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου