Παρασκευή 28 Αυγούστου 2020

Αμεση επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης προς δυσμάς στα 12 μίλια


ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αμεση επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης προς δυσμάς στα 12 μίλια
    Η συμφωνία με την Αίγυπτο εξουδετέρωσε στην πράξη τις μεθοδεύσεις Τρίπολης-Αγκυρας, υποστήριξε ο πρωθυπουργός. Αμεσα με νομοσχέδιο η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης. Μήνυμα στην Αγκυρα: Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις.
    Την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας πως πρόκειται για ένα δικαίωμα που η χώρα μας επιφυλάσσεται να ασκήσει μελλοντικά και σε άλλες θαλάσσιες ζώνες. Μιλώντας στη Βουλή, αναφέρθηκε στα οφέλη από τις συμφωνίες οριοθέτησης ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο, ενώ έστειλε και μηνύματα στην Άγκυρα.
    Κατά την παρέμβασή του στη Βουλή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε: «Η Ελλάδα μεγαλώνει. Το έχουν πει κι άλλοι. Εμείς όμως είμαστε αυτοί που το κάνουμε πράξη. Προβαίνουμε έτσι σε μία θαλάσσια περιοχή, συγκεκριμένα αυτή του Ιονίου και των Ιονίων νήσων μέχρι το ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου, στην άσκηση ενός αδιαμφισβήτητου κυριαρχικού μας δικαιώματος, σύμφωνα με το άρθρο 3 της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας». Και προσέθεσε: «Ένα δικαίωμα το οποίο η χώρα μας επιφυλάσσεται να ασκήσει μελλοντικά και σε άλλες θαλάσσιες περιοχές και το οποίο έχουν ήδη ασκήσει οι γείτονές μας, με σεβασμό στη σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας και την εφαρμογή της μέσης γραμμής εκεί που η απόσταση μεταξύ των ακτών είναι μικρότερη από τα 24 μίλια».
    Συνέχισε επισημαίνοντας πως η Ελλάδα αισθάνεται δυνατή και στο τραπέζι του διαλόγου, σημειώνοντας παράλληλα πως «οι θέσεις μας είναι κρυστάλλινες. Η αποφασιστικότητα στην υπεράσπιση των εθνικών μας δικαίων έχει φανεί όπου και όποτε χρειάστηκε». Υπογράμμισε πως το μόνο ανοιχτό θέμα είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών και χρησιμοποίησε έξι λέξεις όσον αφορά στην Τουρκία: «Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις».
    Ο πρωθυπουργός μίλησε για τα αποτελέσματα ενός «νέου πατριωτισμού» και προσέθεσε πως «η ολιγωρία δεν έχει πια θέση» στην εξωτερική μας πολιτική. Ειδικά για τις συμφωνίες οριοθέτησης ΑΟΖ, επεσήμανε πως αντιμετωπίζονται χρόνιες εκκρεμότητες και περιθωριοποιούνται αυθαίρετες μονομερείς πρακτικές (π.χ. το μνημόνιο Αγκυρας και Τρίπολης). Αναφερόμενος στις δύο συμφωνίες, μίλησε για «μείζον ιστορικό και πολιτικό βάρος», υπογραμμίζοντας ότι «ο λόγος μας σήμερα πρέπει να είναι υπεύθυνος», για να μην υπονομευτεί η εθνική στρατηγική της χώρας.
    Ειδικά για τη συμφωνία με την Αίγυπτο, εστίασε σε τρία σημεία:
        Η ελληνική ζώνη κυριαρχικών δικαιωμάτων αυξάνεται κατα 38.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
        Επιβεβαιώνεται ότι τα νησιά διαθέτουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα.
        Διατηρούνται τα κυριαρχικά δικαιώματα.
    Κατά την τοποθέτησή του στη Βουλή, ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε και στον ΣΥΡΙΖΑ, που λέει «παρών» στη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο και έχει ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία. Χαρακτηριστικά σημείωσε πως «το αμήχανο "παρών" ισούται με απών από την ιστορική ευθύνη» και τόνισε πως πρώτη φορά ένα κόμμα καταθέτει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για να ψηφίσει παρών και να μην εκφράσει καθαρή θέση σε ένα τόσο κρίσιμο θέμα.
    Απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση είπε: «Σας ζητώ να επαναξιολογήσετε το αίτημα», γιατί ο υπουργός Εξωτερικών πρέπει να πάει αύριο στη σύνοδο των υπουργών με ψηφισμένη συμφωνία. Μάλιστα έθεσε και το ερώτημα αν θα υπάρξει κομματική πειθαρχία στον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί ουκ ολίγοι βουλευτές -όπως είπε- έχουν ταχθεί υπέρ της συμφωνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου