Κυριακή 29 Ιουνίου 2014

9.ΚΙΛΚΙΣ Αγρότες δήλωναν παραγωγές - μαϊμού

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
9.ΚΙΛΚΙΣ Αγρότες δήλωναν παραγωγές - μαϊμού
Του Κώστα Καντούρη kantouris@hotmail.com
http://www.makthes.gr/
    Απάτη με γεωργικές ενισχύσεις αποκάλυψε η οικονομική αστυνομία σε Κιλκίς και Αιτωλοακαρνανία, ύστερα από συνεργασία με υπαλλήλους του οργανισμού πληρωμών και ελέγχου κοινοτικών ενισχύσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ). Στο Κιλκίς κατηγορούνται οκτώ αγρότες και δύο έμποροι, οι οποίοι φέρονται ότι παρουσίασαν πλαστά πιστοποιητικά αγοράς βαμβακόσπορου.
    Στο Κιλκίς, όπως ανακοινώθηκε χθες από την αστυνομία, οι οκτώ παραγωγοί κατηγορούνται ότι δεν αγόρασαν ποτέ σπόρους βαμβακιού, όμως έλαβαν πλαστά τιμολόγια από τους ιδιώτες εμπόρους. Τα τιμολόγια αυτά χρησιμοποιούνται ως παραστατικά που κατατίθενται στον ΟΠΕΚΕΠΕ μαζί με τα δικαιολογητικά κατοχής συγκεκριμένων εκτάσεων. Με τα έγγραφα αυτά η παραγωγή του βαμβακιού επιδοτείται σε τιμή που φτάνει περίπου 80 ευρώ ανά στρέμμα.
    Καταγγελίες που έγιναν στον ΟΠΕΚΕΠΕ ανέφεραν ότι στην περιοχή της Γουμένισσας Κιλκίς δόθηκαν κοινοτικές ενισχύσεις χωρίς οι αγρότες να τις δικαιούνται. Ύστερα απ’ αυτό, μέλη της οικονομικής αστυνομίας κατέσχεσαν τα μπλοκ των τιμολογίων των εταιρειών και σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση διαπιστώθηκε πως έδωσαν πλαστά τιμολόγια πώλησης τουλάχιστον σε οκτώ αγρότες, τα στοιχεία των οποίων εντοπίστηκαν. Οι επιδοτήσεις που στη συνέχεια έλαβαν οι αγρότες φτάνουν τις 83.755,58 ευρώ, που μεταφράζεται σε ενίσχυση εκτάσεων που ξεπερνούν τα 1.000 στρέμματα.
    “Το πιθανότερο ενδεχόμενο είναι οι εκτάσεις αυτές να δηλώθηκαν στον οργανισμό, αλλά να μην καλλιεργήθηκαν ποτέ”, παρατήρησε αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., που γνωρίζει την υπόθεση. Η έρευνα πάντως επεκτείνεται και σε άλλες περιοχές, τόσο με βάση καταγγελίες που δέχονται οι υπάλληλοι του ΟΠΕΚΕΠΕ οι οποίοι ασχολούνται με την υπόθεση όσο και από τα αποτελέσματα των επιτόπιων ελέγχων σε αγροτικές εκτάσεις, οι οποίοι γίνονται κάθε χρόνο, συνήθως όμως δειγματοληπτικά. Έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι εξετάζονται στο πλαίσιο αυτό και παραστατικά που έχουν καταθέσει αγρότες σε διάφορες περιοχές της χώρας.
ΧΩΡΑΦΙΑ - ΜΑΪΜΟΥ
    Στην Αιτωλοακαρνανία οι ελεγκτές του ΟΠΕΚΕΠΕ και της οικονομικής αστυνομίας αποκάλυψαν απάτη με κατηγορούμενους πάλι βαμβακοπαραγωγούς, οι οποίοι κατηγορούνται ότι εισέπρατταν παράνομα επιδοτήσεις για βαμβακοκαλλιέργειες από το 2006 μέχρι το 2012, χωρίς τα χωράφια να τους ανήκουν, καθώς ταυτόχρονα επιδοτήσεις εισέπρατταν και οι πραγματικοί ιδιοκτήτες τους. Κατηγορούνται ότι παρουσίαζαν σαν καλλιεργήσιμες εκτάσεις 370 στρεμμάτων.
    Όπως διαπιστώθηκε όμως από την έρευνα των αστυνομικών, οι παραγωγοί είχαν καταρτίσει ιδιωτικά συμφωνητικά εκμετάλλευσης καλλιεργειών, στα οποία όμως δεν προσδιορίζονταν ούτε η ακριβής θέση των χωραφιών ούτε τα στοιχεία των συμβαλλομένων. Στην επιτόπια έρευνα των αγροτεμαχίων δεν ταυτοποιήθηκε κανένα, ενώ επιβεβαιώθηκε ότι οι πέντε παραγωγοί δεν είχαν καμία σχέση με τα συγκεκριμένα χωράφια. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση δύο παραγωγών που είχαν δηλώσει χωράφια παρουσιάζοντάς τα ιδιόκτητα, ενώ διαπιστώθηκε πως ανήκουν σε νομικό πρόσωπο.
    Με τον τρόπο αυτό μόνο για το 2011 φέρονται ότι εισέπραξαν κοινοτικές επιδοτήσεις ύψους 30.000 ευρώ, καθώς η έρευνα δεν έχει ολοκληρωθεί για τα επόμενα χρόνια.
    Οι δικογραφίες που σχηματίστηκαν τόσο στο Κιλκίς όσο και στην Αιτωλοακαρνανία στάλθηκαν στους εισαγγελείς Κιλκίς και Μεσολογγίου με τις κατηγορίες της απάτης σε βάρος του δημοσίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της πλαστογραφίας και της φοροδιαφυγής. Παράλληλα, αναμένεται να επιβληθούν και τα αντίστοιχα πρόστιμα από τις φορολογικές αρχές.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου