Κυριακή 29 Ιουνίου 2014

8.ΕΛΣΤΑΤ Πανευρωπαϊκό «αργυρό μετάλλιο» στη χώρα μας για το ποσοστό μείωσης των μισθών

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
8.ΕΛΣΤΑΤ Πανευρωπαϊκό «αργυρό μετάλλιο» στη χώρα μας για το ποσοστό μείωσης των μισθών
Είμαστε πιά Πρωταθλητές,
Έρχονται άλλες εποχές….
( πάντα επίκαιρο )
    Συνεχίστηκε κατά το πρώτο τρίμηνο φέτος η μείωση των μισθών -και, κατ’ επέκταση, η πτώση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών- για το σύνολο της οικονομίας της χώρας (εκτός από τον πρωτογενή τομέα και τις δραστηριότητες των νοικοκυριών).
    Σύμφωνα με τα στοιχεία της εθνικής στατιστικής αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), ο σχετικός δείκτης για τους μισθούς (χωρίς να έχει εφαρμοστεί κανενός είδους προσαρμογή -ούτε εποχική ούτε ως προς τον αριθμό των εργασίμων ημερών) μειώθηκε κατά 1,8% στο πρώτο τρίμηνο φέτος, σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο πέρσι, έναντι μείωσης 11,9% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του 2013 προς το 2012.  Μάλιστα, οι μισθοί βρίσκονται σε συνεχή μείωση από το τρίτο τρίμηνο του 2010 (και το πρώτο μνημόνιο).
ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΙΣ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΧΩΡΕΣ
    Με διόρθωση των στοιχείων ως προς τις εργάσιμες ημέρες, αλλά χωρίς εποχική διόρθωση, η Ελλάδα βρίσκεται στη δεύτερη θέση μεταξύ των πέντε κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης των «28», στα οποία σημειώθηκαν μειώσεις μισθών στο πρώτο τρίμηνο φέτος. Συγκεκριμένα, πρώτη είναι η Κύπρος (-7,9%) και έπονται η Ελλάδα (-3,3%), η Κροατία (-1,7%), η Ιρλανδία (-0,3%) και η Ιταλία (-0,2%).
    Σε μέσο όρο Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) καταγράφονται αυξήσεις 1,7%: ξεχωρίζουν οι αυξήσεις μισθών σε Λετονία (7,7%), Εσθονία (7%) και Ρουμανία (5,3%). Αυξήσεις μισθών καταγράφονται επίσης, μεταξύ άλλων, σε Λουξεμβούργο (3%), Αυστρία (3%), Σουηδία (2,8%), Γερμανία (2,3%), Γαλλία (1,8%), Μάλτα (1,7%), Πορτογαλία (0,9%), Βέλγιο (0,8%) και Ισπανία (0,6%).
    Με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ με εποχική προσαρμογή, αλλά χωρίς προσαρμογή ως προς τον αριθμό των εργασίμων ημερών, καταγράφηκε αύξηση του δείκτη των μισθών κατά 0,6% στο πρώτο τρίμηνο του 2014 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του πρώτου τριμήνου του 2013, έναντι μείωσης 12,4% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του 2013 προς το 2012.
    Για τον υπολογισμό του δείκτη χρησιμοποιούνται οι ακαθάριστες αμοιβές προς τις ώρες εργασίας: οι ακαθάριστες αμοιβές περιλαμβάνουν τους μισθούς και τα ημερομίσθια (τακτικές αμοιβές και υπερωρίες), τα επιμίσθια και τις έκτακτες αμοιβές (δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, επίδομα αδείας και κάθε μορφή μπόνους που δεν καταβάλλεται τακτικά), καθώς και τις αμοιβές για ημέρες που δεν πραγματοποιήθηκε εργασία (π.χ., ημέρες αδείας, αργίας, κύησης, λοχείας, ασθένειας, αποζημιώσεις απόλυσης κτλ.).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου