Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

7.ΚΕΝΤΡΟ ΑΣΤΕΓΩΝ Οι 45άρηδες τα πρόσωπα της κρίσης

ΕΔΩ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
7.ΚΕΝΤΡΟ ΑΣΤΕΓΩΝ Οι 45άρηδες τα πρόσωπα της κρίσης
Αντιμέτωποι με το σκληρότερο πρόσωπο της φτώχειας έρχονται καθημερινά όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας, γεγονός που διαπιστώνουν απλοί πολίτες αλλά και τοπική εξουσία και συγκεκριμένα οι κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης.
Της Βαρβάρας Ζούκα       
    Σε καθημερινή πλέον βάση καλούνται να προσφέρουν τη βοήθεια και την υποστήριξή τους σε ανθρώπους κάθε ηλικίας που έχουν χτυπηθεί βάναυσα από την οικονομική κρίση, με αποτέλεσμα να αδυνατούν σήμερα να καλύψουν ακόμη και τις βασικές ανάγκες για την επιβίωσή τους.
    Ενδεικτικό των διαστάσεων που έχει προσλάβει το πρόβλημα της φτώχειας είναι το γεγονός ότι, στον μόλις ένα μήνα της λειτουργίας του, την πόρτα του κέντρου ημερήσιας υποδοχής αστέγων του δήμου Θεσσαλονίκης πέρασαν συνολικά 125 άτομα, εκ των οποίων 115 άνδρες και δέκα γυναίκες.
    “Στη συντριπτική πλειονότητά τους τα άτομα που προσέτρεξαν για βοήθεια στο κέντρο ημερήσιας υποδοχής αστέγων είναι Έλληνες -με μέσο όρο ηλικίας τα 45 χρόνια- που κατά την τελευταία διετία έχασαν τη δουλειά τους, λόγω της οικονομικής κρίσης, με αποτέλεσμα σήμερα να αντιμετωπίζουν οξύτατα προβλήματα”, ανέφερε η αρμόδια αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Καλυψώ Γούλα, τονίζοντας ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης βρίσκεται σταθερά στο πλευρό των ανθρώπων που ανήκουν σε ευαίσθητες ομάδες, δημιουργώντας διαρκώς νέες κοινωνικές δομές, ώστε να ανακουφίσει τα διαρκώς διογκούμενα προβλήματα.
Περισσότερες από 1.000 επισκέψεις
    Το κέντρο ημερήσιας υποδοχής αστέγων του δήμου Θεσσαλονίκης ξεκίνησε τη λειτουργία του στις 11 Μαΐου. Κατά τη διάρκεια του περασμένου μήνα δέχθηκε 431 επισκέψεις από 76 άτομα, εκ των οποίων τα 52 είναι Έλληνες - θύματα της κρίσης και τα υπόλοιπα μετανάστες ή αιτούντες άσυλο.
    Μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του τρέχοντος μήνα οι άστεγοι που επισκέφθηκαν τη νέα κοινωνική δομή αυξήθηκαν κατά 49, εκ των οποίων 45 είναι άνδρες και τέσσερις γυναίκες. Τα συνολικά 125 άτομα που απευθύνθηκαν στο κέντρο υποδοχής αστέγων μέσα στον Ιούνιο πραγματοποίησαν συνολικά 619 επισκέψεις, ζητώντας βοήθεια σε διάφορα επίπεδα.
    Οι περισσότεροι άστεγοι επισκέπτονται τη συγκεκριμένη κοινωνική δομή, για να φροντίσουν την ατομική υγιεινή τους, πολλοί χρησιμοποιούν τα πλυντήρια και τα στεγνωτήρια που υπάρχουν στον χώρο και άλλοι ζητούν είτε ψυχοκοινωνική υποστήριξη είτε ιατροφαρμακευτική φροντίδα.
Καθημερινή λειτουργία
    Το κέντρο ημερήσιας υποδοχής αστέγων του δήμου Θεσσαλονίκης στεγάζεται σε κτίριο επί της οδού Μοναστηρίου 62. Η νέα κοινωνική δομή λειτουργεί και τις επτά ημέρες της εβδομάδας και μένει ανοικτή από τις 9.00 κάθε πρωί μέχρι και τις 9.00 το βράδυ.
    Σε καθημερινή βάση στο κέντρο ημερήσιας υποδοχής μπορούν να προστρέχουν τουλάχιστον πενήντα άστεγοι, ώστε να καλύψουν βασικές ανάγκες τους. Στον χώρο υπάρχουν λουτρά και κιτ υγιεινής μιας χρήσεως, όπως και πλυντήρια και ιματιοθήκη. Οι άστεγοι, πέρα από τη φροντίδα της ατομικής υγιεινής τους, έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής φροντίδας και περίθαλψης, όπως και σε υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό.
    Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η δημιουργία του κέντρου ημερήσιας φροντίδας αστέγων αποτελεί το επιστέγασμα της συνεργασίας του δήμου Θεσσαλονίκης με τη μη κυβερνητική οργάνωση Praksis, την κοινωνική οργάνωση υποστήριξης νέων “Άρσις”, καθώς και τα ιδρύματα Σταύρος Νιάρχος και Μποδοσάκη.
Μέσω του ΕΣΠΑ
    Το κέντρο ημερήσιας υποδοχής αστέγων, σύμφωνα με την κυρία Γούλα, δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της δράσης “κοινωνικές δομές άμεσης αντιμετώπισης της φτώχειας στον δήμο Θεσσαλονίκης” του επιχειρησιακού προγράμματος “Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού”, το οποίο εντάσσεται στο ΕΣΠΑ 2007 - 2013.
    “Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος σε ολόκληρη τη χώρα εγκρίθηκαν 26 ανάλογα δίκτυα. Ωστόσο, ελάχιστοι δήμοι θέλησαν να πιάσουν στα χέρια τους την ‘καυτή πατάτα’ των αστέγων κι έτσι μόνον εννέα προχώρησαν τις διαδικασίες για τη δημιουργία υπνωτηρίων και κέντρων ημερήσιας υποδοχής αστέγων”, παρατηρεί ο εκπρόσωπος της Praksis, Αντύπας Τζανέτος.
Στο στερητικό άλφα που υπάρχει στις λέξεις άστεγος, ανασφάλιστος ή άπορος προσπαθούμε να δώσουμε ένα θετικό πρόσημο, προσφέροντας ανθρωπιά, αλληλεγγύη, αξιοπρέπεια και αποδοχή”, υπογραμμίζει ο ίδιος.
Κοινωνική αλληλεγγύη: Και υπνωτήριο στα δυτικά (Φ2)
    Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το κέντρο ημερήσιας υποδοχής ήλθε να ‘κουμπώσει’ με το υπνωτήριο των αστέγων, το οποίο δημιουργήθηκε και λειτουργεί στο πλαίσιο του ίδιου προγράμματος επίσης στη δυτική πλευρά της πόλης.
    Το υπνωτήριο λειτουργεί στον πρώτο όροφο ακινήτου, επί της οδού Ανδρέου Γεωργίου 13, που αγοράστηκε και παραχωρήθηκε για αυτόν τον σκοπό από τη Φιλόπτωχο Αδελφότητα Ανδρών. Είναι δυναμικότητας 74 κλινών, ενώ στις 750 τ.μ. εγκαταστάσεις του, περιλαμβάνονται λουτρά, στεγνοκαθαριστήριο, αλλά και αίθουσες συνεδρίας και ψυχοκοινωνικής στήριξης. Σε καθημερινή βάση ανοίγει τις πύλες του για τους αστέγους στις 7.00 το απόγευμα και μένει ανοικτό έως τις 8.00 το πρωί της επόμενης ημέρας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου