Σάββατο 28 Ιουνίου 2014

6.Ένα ξεχωριστό «radiki» που έφτασε ως τα εστιατόρια του Παρισιού

ΜΑΖΕΜΕΝΑ ΑΠΟ ΔΩ ΚΙ ΑΠΟ ΚΕΙ
6.Ένα ξεχωριστό «radiki» που έφτασε ως τα εστιατόρια του Παρισιού
    Η πορεία του Σωτήρη Λυμπερόπουλου δεν μοιάζει με την τυπική ιστορία ενός Έλληνα απόφοιτου ελληνικού πανεπιστημίου που βρέθηκε στην Αγγλία με σκοπό να δουλέψει στο εξωτερικό και να ακολουθήσει καριέρα πάνω στις σπουδές του. Αμέσως κατάλαβε πως το αγγλοσαξονικό μοντέλο εργασίας δεν του ταιριάζει και αποφάσισε να τα αφήσει όλα και να επιστρέψει στην Ελλάδα.
    Για λίγο καιρό αποφασίζει να εργαστεί στην οικογενειακή επιχείρηση ενδυμάτων, όπου όμως δεν έμεινε για πολύ.  Από εκεί βρέθηκε σε ένα περιοδικό για μοτοσυκλέτες, μια εργασία που του έδωσε την ευκαιρία να βρεθεί κοντά στη φύση – το μεγάλο του πάθος. Ταξίδεψε στη Κρήτη, στη Πύλο και άλλες περιοχές για να καταλήξει στις Ράχες, στο χωριό του πατέρα του. Εκεί ξεκίνησε να πειραματίζεται και  να εξερευνά την φύση.
    «Αυτό θα κάνω! Θα συλλέγω χόρτα». Με ποιο τρόπο θα βγάζει τα προς το ζην;  «Θα προσεγγίσω σεφ», σκέφτηκα αλλά δεν ανταποκρίθηκαν όλοι. Δεν χρειάστηκε, όμως, να περάσει πολύς χρόνος. Δίπλα στον Περικλή Κοσκινά και στην ομάδα του εστιατορίου Milos, έμαθε τα πάντα για τον τρόπο που λειτουργούν τα εστιατόρια. Αυτή ήταν η πρώτη στάση της διαδρομής για τον Σωτήρη Λυμπερόπουλο και τον αδελφό του. Μετά όλα ακολούθησαν φυσικά. Ο ένας πελάτης έφερε τον άλλον και σήμερα, τρία χρόνια μετά, έχουν δημιουργήσει μαζί μια ειδική υπηρεσία για εκείνα τα εστιατόρια και τους ιδιώτες που αναζητούν την άριστη ποιότητα φαγητού και τους τροφοδοτούν με προϊόντα. Σε αριθμούς, οι συνεργασίες αυτές μεταφράζονται σε 30 εστιατόρια και 100 συνεργάτες στο Παρίσι.
    Έτσι το «Ραδίκι» που ξεκίνησε στον κήπο του πατρικού του σπιτιού, σήμερα «απλώθηκε» και έχει συνεργάτες ξεχωριστούς για κάθε παραγόμενο προϊόν. Έκαστος στο είδος του.
    Ο ίδιος απορρίπτει τον τίτλο «επιχειρηματίας» και προτιμά το «food scouter».
    Και οι βραβεύσεις στις εβδομάδες επιχειρηματικότητας; «Ο καθένας είναι επιχειρηματίας. Και ο περιπτεράς επιχειρηματίας είναι. Η επίδραση της εταιρείας είναι μικρή, από άποψη όγκου».
    Κύριο μέλημα τους είναι το ποιοτικό αποτέλεσμα και για να το πετύχουν, ακολουθούν τη δική τους καινοτόμο μέθοδο, που στοχεύει στη δημιουργία ενός νέου μοναδικού προϊόντος. Αυτό συμβουλεύει και όλους τους νέους επιχειρηματίες. Να εντοπίσουν το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα και να παράγουν νέα πράγματα.  «Το ραδίκι είναι μια ομάδα»,  ξεκαθαρίζει.
    Μπορεί να έρθει κάποιος που θέλει να ταΐσει με αγνά προϊόντα τα παιδιά του; «Ναι, απλά είναι πιο δύσκολη η δουλειά που πρέπει να κάνουμε για έναν ιδιώτη. Πρέπει να αντιλαμβάνεται ακριβώς τι κάνουμε», αναφέρει ο Σωτήρης και δηλώνει διατεθειμένος να δείξει στον οποιοδήποτε πως μπορεί να καλλιεργήσει τη γη, πως να μπορέσει μόνος του να παράγει τη τροφή του.
    Είναι όμως επικερδής μια τέτοια εταιρεία; «Δεν έχουμε κεφάλαιο από πίσω. Ότι βγάζουμε από το “ραδίκι” πηγαίνει στο “ραδίκι”. Ο τρόπος ζωής μου και της οικογένειας μου βοηθάει και σε αυτό. Δεν κρατάω λεφτά για εμένα. Το ραδίκι θα είναι επικερδές μετά από μία τριετία».
    Όσον για την αναζήτηση πιθανού επενδυτή, ο Σωτήρης ξεκαθαρίζει: «ο επενδυτής που εμείς θέλουμε πρέπει να συμπεριφέρεται σαν συνεργάτης μας, να αντιλαμβάνεται ακριβώς τι κάνουμε και να το συμμερίζεται. Να αντιλαμβάνεται τη σημασία του “σωστού φαγητού”. Όχι απλά να γίνει το “χρυσό χέρι” που θα δώσει χρήματα. Το φαγητό είναι το μέλλον, και όχι η τεχνολογία. Αυτό δεν το έχουν καταλάβει ακόμα».
    Θα το άλλαζες; «Ναι» απαντάει και εξηγεί:  «Το “ραδίκι” το αγαπώ. Το πονάω. Ο σοφός, όμως, άνθρωπος πρέπει να ελίσσεται. Σε πέντε χρόνια μπορεί να έχω αλλάξει και να θέλω κάτι άλλο. Kριτήριο μου είναι να κάνω πάντα κάτι που αγαπώ πραγματικά».
    Πιστεύεις πως η πρωτογενής παραγωγή είναι μοχλός ανάπτυξης για την οικονομία; «Δεν θεωρώ πως υπάρχει κάποια έκρηξη επιχειρηματικότητας αυτή τη στιγμή στη χώρα. Οι μισές startups δεν έχουν την έδρα τους στην Ελλάδα για φορολογικούς χώρους. Οι επιχειρήσεις φεύγουν, ακόμα και οι μεγάλες. Το ΑΕΠ πέφτει και εμείς μιλάμε για πρωτογενές πλεόνασμα. Μα και ο ίδιος ο πρωτογενής τομέας αποδεκατίζεται. Η παραγωγή συγκεντρώνεται σε λίγες μεγάλες επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα οι μικρές επιχειρήσεις να εξαφανίζονται. Νέοι αγρότες δεν υπάρχουν και δεν γίνεται τίποτα, αν δεν υπάρξουν επενδυτές».
    Οι στόχοι για το μέλλον της ομάδας περιλαμβάνουν επέκταση στο εξωτερικό, αλλά και τη δημιουργία καταστημάτων που θα πωλούν  τα δικά τους τρόφιμα.
    Για το τέλος ο Σωτήρης μας αποκάλυψε και  μια νέα συνεργασία. Το “ραδίκι” ετοιμάζει με τη GAEA, τη κατασκευή δύο νέων προϊόντων με βάση τα χόρτα, τα οποία έχουν περάσει το πειραματικό στάδιο και περιμένουν τις αναλύσεις – έτσι θα δούμε σύντομα ένα ακόμα νέο μοναδικό προϊόν.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου