Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

ΡΟΥΚΟΥΜΟΥΚΟΥ 1033


ΠΗΓΑ ΓΙΑ ‘’ΨΑΡΕΜΑ’’ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΕΠΙΑΣΑ !
ΟΛΟ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΘΑ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ
Τα σχόλια με μπλέ γράμματα και σιέλ υπογραμμιση, είναι δικά μου.
ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ
1.ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ
2.Σχολή Ευελπίδων
3.ΤΟ ΠΟΤΗΡΙ ΞΕΧΕΙΛΙΣΕ
4.ΣΟΚΑΡΙΣΤΙΚΕΣ ΟΜΟΛΟΓΙΕΣ ΠΕΡΙ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ!!
5.Και η παραπλάνηση καλά κρατεί...
6."Υπό Διωγμό οι Απόστρατοι’’
7.ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΑΝΗΚΟΥΝ ΤΑ ΦΤΕΡΑ ΜΟΥ
8.Πούλησαν στην Τουρκία νησί! - Κρύβονται για να μην το ανακοινώσουν - Που πάει η χώρα;
9.Αυτά είναι τα «θαλασσοδάνεια» των κομμάτων
10.Ένα μπουκετάκι ανέκδοτα
11.Ατάκες και ανέκδοτα της «Κρίσης»
12. Την ξέρεις την φράση;...
1.ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ
Οσίου Ιάσιμου του Θαυματουργού, Οσίου Ισίδωρου του Πηλουσιώτου,
Ιάσιμος, Ιασίμη, Σίμος, Σίμη,Ισίδωρος, Ισιδώρα, Σιδέρης, Δώρα
2.Σχολή Ευελπίδων
ΜΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ, ΔΕΝ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΤΑΙ ΣΕ ΔΕΚΑ ΑΡΑΔΕΣ, ΟΥΤΕ ΧΑΡΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ.
ΤΟ ΟΛΟ ΘΕΜΑ, ΠΟΝΑΕΙ….

Περιοχή: οδός Σχολής Ευελπίδων (Πεδίο Άρεως)
Έτος: 1900-1904
Περιγραφή:
Το κτιριακό συγκρότημα της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων οικοδομήθηκε μεταξύ των ετών 1900-1904, σε ερημική τότε τοποθεσία, στα ανατολικά του Πεδίου του Άρεως, με δωρεά του Γεωργίου Αβέρωφ και βάσει σχεδίων του αρχιτέκτονα Ernst Ziller (1837-1923), ενώ την επίβλεψη της ανέγερσης είχε ο στρατιωτικός μηχανικός Ιφικράτης Κοκκίδης. Το δυτικό κτίριο, το κατεξοχήν αποκαλούμενο "Αβερώφειο", ακολουθεί τις αρχές του εκλεκτικισμού του Ziller, αν και το αποτέλεσμα δεν είναι από τα πλέον επιβλητικά του Γερμανού αρχιτέκτονα, ενώ είχε σχολιαστεί δυσμενώς και η "πνιγηρά συμπύκνωσις" του όλου συγκροτήματος. Με την μετεγκατάσταση της Σχολής στα νέα της κτίρια στη Βάρη, το συγκρότημα ανακαινίστηκε, μεταξύ των ετών 1983-1985, και έκτοτε λειτουργεί ως χώρος δικαστηρίων (με εξαίρεση το "Αβερώφειο", που παραμένει στην ιδιοκτησία του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης και στεγάζει τη Σχολή Εθνικής Αμύνης).
Ενδεικτική Βιβλιογραφία:
Κ. Η. Μπίρης, Αι Αθήναι από του 19ου εις τον 20ον αιώνα, Αθήνα 1η έκδ. 1966, 3η έκδ. 1996, σ. 222* Δ. Φιλιππίδης, Νεοελληνική Αρχιτεκτονική, Αθήνα 1984, σ. 128.
ΘΕΜΑΤΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ
3.ΤΟ ΠΟΤΗΡΙ ΞΕΧΕΙΛΙΣΕ
    Χθές, 30 Ιανουαρίου, μπήκε στους λογαριασμούς μας η σύνταξη Φεβρουαρίου. Ήταν η τελευταία σταγόνα στο ποτήρι, ή δεν ξεχείλισε ακόμα ?
    Σε σχέση με τις αποδοχές ( τρομάρα τους ) πρίν από 3 χρόνια, τώρα πλέον παίρνουμε 40% λιγώτερη σύνταξη ( οι τυχεροί ).
    Δώρα Χριστουγένων, Πάσχα και επίδομα αδείας, ΤΕΛΟΣ
    Μερίσματα ΜΤΣ και ΕΚΟΕΜΣ, 50% μικρότερα, για ΟΣΟ ΑΚΟΜΑ ΔΙΑΡΚΟΥΝ.
    Και σαν να μη φτάνουν αυτά, έρχεται και η εφορία και αρπάζει για αυξήσεις φόρων, χαράτσια, ακίνητα, αυτοκίνητα, αεικίνητα, κριθαροκίνητα, και λοιπά –κίνητα, όσα της κατέβει σύμφωνα με τις αποφάσεις των φωτισμένων οικονομικών ηγετών μας.
    ‘’Καπάκι’’, τα ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΓΑΘΑ αυξάνονται ανερυθρίαστα, χωρίς συστολή. Η υγειονομική περίθαλψη ΠΕΘΑΝΕ. Χρειάζεται να συνεχίσω ? Τα ζούμε όλοι μας και τα ξέρουμε καλά πλέον.
Απερίγραπτη αγανάκτηση, κατήφεια, οργή, μίσος, και όποιο άλλο παρεμφερές αρνητικό συναίσθημα, με έχουν κυριεύσει. Μόνο εμένα ?
    Μοναδική μου επιθυμία, θα ήταν εάν ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ της τωρινής και των προηγουμένων Κυβερνήσεων, με τους αντίστοιχους χρονικά βουλευτάδες, όλοι οι κωλόχοντροι αγράμματοι συνδικαλιστάδες, όλοι αυτοί οι ΄΄ευγενείς΄΄ τραπεζιταράδες και καθηγητάδες οικονομικών που δεν ξέρουν την τύφλα τους και που εμπνεύστηκαν αυτό τον ορυμαγδό, όλοι αυτοί, είχαν ένα κεφάλι και μπορούσα να το κόψω όσο πιο επώδυνα γίνεται.
    Μην μου λέτε ότι υπερβάλω, γιατί ξέρετε καλά ότι ΔΕΝ ΥΠΕΡΒΑΛΩ.
    Όταν τα έγραφα και τα έλεγα επανειλημμένα, εδώ και τρία χρόνια, λίγοι έδιναν σημασία, κάποιοι με έλεγαν γραφικό, κανείς δεν διανοείτο ότι θα γίνουν πραγματικότητα. Να που έγιναν ! Και το χειρότερο, δεν τελειώσαμε ακόμα, έχει και άλλα το πανέρι.
    Όταν έλεγα ότι από το 1974 και εδώ, ο εχθρός δεν ήταν η Τουρκία, ή οποιοσδήποτε άλλος, αλλα οι ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ και ειδικότερα ο Έλληνας Αξιωματικός, οι δημοκράταροι με θεωρούσαν ‘’νοσταλγό της χούντας’’ και άλλα παρεμφερή.
    Σήμερα, όλα αυτά αποδεικνύονται περίτρανα. Ο ΄΄εχθρός’’ εξουδετερώθηκε, και ασύδοτοι πλέον, μπορούν να κάνουν ό τι τους γουστάρει. Έχει σημασία εάν μαζί με τον ‘’εχθρό’’ εξουδετερώθηκε και η ΕΛΛΑΔΑ ? Αυτά είναι λεπτομέρειες και τα γράφουν στα α@@@@@α τους.
    Αύριο, θα πάμε στην τράπεζα για ανάληψη κάποιου ποσού που χρειαζόμαστε. Μαζί, θα έχουμε το βιβλιάριο και την ταυτότητα. Σε λίγο, θα πηγαίνουμε για ανάληψη με 45ρι και μάσκα. Και αυτή, ίσως να μην χρειάζεται.
    Κάποιοι θα πούν ‘’αυτά που λές είναι ποινικά κολάσιμα, προκαλείς σε εξέγερση…κτλ κτλ’’. Ας κάτσουν να εφαρμόσουν το ‘’ΣΦΑΞΕ ΜΕ ΠΑΣΑ ΜΟΥ ΝΑ ΑΓΙΑΣΩ’’. Αυτό δεν κάνουν τρία χρόνια τώρα ? Τώρα θα αλλάξουν?
    Βγαίνουν στην τηλεκοίμιση, από όλες τις μεριές, και κατηγορούν οι μέν τους δε για χίλια πράγματα. Το καταλαβαίνετε ότι ΟΛΟΙ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΙΟ στις κατηγορίες τους ? Δεν έχουν όμως δίκιο στις δικαιολογίες τους, μόνο ηλίθιοι και έντονα χρωματισμένοι δεν το καταλαβαίνουν αυτό.
    Και όσοι αγανακτούν με την τηλεκοίμιση, αλλάζουν κανάλι και πάνε στην τηλεβλακεία για να θαυμάσουν τους ευτράπελους που ενημερώνουν για τους χαζοχαρούμενους ( αυτή είναι η μετάφραση του ‘’σελέμπριτις’’) που μας μοστράρουν. Λές και ενδιαφέρει κανέναν άλλο εκτός από τους ‘’φελούς’’ το ‘’ποιος πηδάει ποια’’ (και κυρίως ποιόν ).
    Και με την ‘’ταμπακιέρα’’ τι γίνεται ?
    Το ψυγείο γιατί είναι άδειο?
    Το αυτοκίνητο γιατί δεν έχει βενζίνη ?
    Γιατί κρυώνουμε μέσα στο σπίτι μας ?
    Γιατί τρώμε ψωμί τριών ημερών?
    Γιατί βγαίνουμε από το σπίτι μας μια φορά στις 15 μέρες και αυτό για βόλτα ή για να πληρώσουμε λογαριασμούς?
    Γιατί ?...Γιατί ? …Γιατί ? …Γιατί ? …
   ‘Όλα αυτά τα ‘’γιατί’’ αφορούν βασικά πράγματα και όχι υπερβολές.
    Και μια και αρχίσαμε με τα ‘’ΓΙΑΤΙ’’, ας συνεχίσουμε με αυτά.
            ΓΙΑΤΙ αφήνετε, ‘’κύριοι΄΄ κυβερνώντες, τρομάρα να σας έρθει, τα οικονομικά προνόμια σε κατηγορίες εργαζομένων του δημοσίου ? Ξέρετε τώρα, υπάλληλοι Βουλής, Υπουργείου Οικονομικών, ΜΕΤΡΟ, Εφοριών, Δικαστικους, κτλ.
            ΓΙΑΤΙ δεν εφαρμόζετε το αυστηρό ενιαίο μισθολόγιο ? Φοβάστε τους συνδικαλισταράδες ? Γιατί δεν τους μαζεύετε ?
           ΓΙΑΤΙ δεν κλείνετε φυλακή τους κλέφτες και δεν δημεύετε τις περιουσίες που με κλοπή έφτιαξαν ? μήπως δεν τους ξέρετε ? Μήπως δεν υπάρχουν νόμοι ?
           ΓΙΑΤΙ δεν ελέγχετε αυτές τις περιβόητες ΟΦ-ΣΟΡ εταιρείες ? Δεν μπορείτε βάσει νόμων ? Φτιάξτε καινούριους νόμους.
           ΓΙΑΤΙ δεν κάνετε τα αυτονόητα ?
           ΓΙΑΤΙ δεν αφήνετε ήσυχο τον ιδιωτικό τομέα και επεμβαίνετε και εκεί με περικοπές ασυλλόγιστες ? Ελεύθερη οικονομία δεν έχουμε ?
    Δεν μπορείτε ( μάλλον ‘’δεν θέλετε’’) να απαντήσετε, ούτε και να κάνετε. Και αυτό είναι σαν να σας ζητώ να κλείσετε φυλακή τον εαυτό σας. Γίνεται ???????
    Για αυτό το λόγο, θα ήθελα να έχετε ΟΛΟΙ ΕΝΑ ΚΕΦΑΛΙ, για να δώσετε την χαρά σε κάποιον να σας το κόψει με τη μία !
    Μη μου λέτε ότι ‘’ξεφεύγω’’. Το ξέρω καλά. Βλέπετε εσείς άλλη λύση ?
    Δεν είναι η φτώχεια που και ενοχλεί και είναι αβάσταχτη.
    Η ανισότητα, η κλεψιά και η ατιμωρησία ενοχλούν.
    Το να σου δίνουν για σύνταξη το φιλοδώρημα του υπουργού στο βεστιάριο, ενοχλεί.
    Το να σε βάζουν κάτω από το νερουλά της βουλής, ενοχλεί.
    Και εμείς τι κάνουμε ?
    Έχουμε τις ΕΑΑΣ, ΠΟΣ, ΑΚΙΣ, και λοιπά συμπαρομαρτούντα να κάνουν συγκεντρώσεις της πλάκας για διαμαρτυρία, να επιδίδουν ψηφίσματα, να δίνουν συνεντεύξεις, να διεκδικούν αναφαίρετα αφαιρεμένα δικαιώματα με κόσμιο τρόπο…Είναι αυτά αρκετά ? ΟΧΙ, και το ξέρουν. Τι περισσότερο μπορούν να κάνουν ? Τίποτα !
    Πλησιάζει ο καιρός που κάποιοι θα ανεβούν στα βουνά, και όχι για να μαζέψουν ραδίκια. Τα χρόνια μπορεί να περνούν, αλλά όχι το ίδιο σε όλους.
    Και εσείς, τιμημένοι Στρατηγοί εν ενεργεία, νομίζετε ότι θα αργήσετε να μας κάνετε παρέα ? Τι κάνετε για αυτό ?
    Ώρα είναι να σταματήσω για σήμερα, γιατί ‘’κατέβασα’’ ένα ωραίο παλιό κινηματογραφικό έργο και θέλω να το δώ. Ποιο είναι ? Εάν το θυμάστε, είναι το ‘’ΣΕ ΚΑΘΕ ΣΦΑΙΡΑ ΕΙΝΑΙ ΓΡΑΜΜΕΝΟ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ’’. Κάθε συνεκδοχή, θα ήταν ατυχής…
Ανδρέας Μελεζιάδης.
4.ΣΟΚΑΡΙΣΤΙΚΕΣ ΟΜΟΛΟΓΙΕΣ ΠΕΡΙ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ!!
dr Athanasios E.Drougos
    Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης βρίσκονται από χθες χιλιάδες οικογένειες εν ενεργεία και απόστρατων στρατιωτικών. Οι αποδοχές όλων μειώθηκαν αισθητά και αυτό πλέον δεν είναι "πληροφορία","φήμη" ή "διαρροή". Τα χαρτιά μισθοδοσίας και σύνταξης λένε την αλήθεια. Κι αυτή δεν είναι άλλη από το γεγονός ότι γυρίσαμε στην εποχή του στρατηγού Δεκαβάλα!
    Αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας έλαβε σύνταξη 1400 ευρώ! Στενό συγγενικό του πρόσωπο που εργαζόταν στα μέσα μαζικής μεταφοράς, πήρε σύνταξη 1260!
    Ναύαρχος που παίρνει σύνταξη Αρχηγού Στόλου, πήρε 1200 ευρώ και λόγω δανείου, στα χέρια του έφθασαν 980 ευρώ!
    Αντιστράτηγος με 35 χρόνια υπηρεσία, πήρε σύνταξη 1100 ευρώ!
     Αντιστράτηγος με μισθό Γενικού Επιθεωρητή Στρατού,πήρε μόλις 1000 ευρώ και λόγω δανείου στα χέρια του 350!
    Τι κλίμα επικρατεί; Ενδεικτικό το μήνυμα ενός ανώτατου στρατιωτικού:
    "Χθες πέρασαν από την Τουρκική βουλή, κάποιες ρυθμίσεις επί τα βελτίω για τους συμβασιούχους οπλίτες (ΕΠΟΠ) και οι αποδοχές γι' αυτούς που υπηρετούν στη ΝΑ Τουρκία ξεπερνούν τις 3000 τουρκικές λίρες ήτοι 1310 ευρώ και πάνω. Κρίμα που δεν μας παίρνει η ηλικία."
    Στους εν ενεργεία η κατάσταση είναι εξίσου δραματική με μειώσεις που φθάνουν τα 200,300 ή και 400 ευρώ!
    Όπως είναι φυσικό η ένταση που υπάρχει στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων ,μόνο καλό δεν κάνει. Και πρέπει με κάποιο τρόπο να εκτονωθεί.
5.Και η παραπλάνηση καλά κρατεί...
eaaslarisas.blogspot.gr
    Σας παρουσιάζουμε εδώ την παραπλάνηση του πίνακα που κυκλοφορεί για τις συντάξεις των αποστράτων. Ακόμα και τώρα που κάποιες εφημερίδες γράφουν για εμάς μας αδικούν με "έξυπνο" τρόπο και μέθοδο.
    Η σύνταξη του Υποστρατήγου, που είναι και οικογενειακό εισόδημα δεν ήταν 1.955,27 ευρώ τον Δεκέμβριο του 2009 αλλά 2.450 ευρώ μαζί με τα δώρα, ενώ τώρα έγινε 1.250 περίπου χωρίς να υπολογισθούν χαράτσια και εφορία, άρα μείωση πάνω από 50%.
    Όταν οι συντάξεις του υπόλοιπου Δημόσιου τομέα έχουν μειωθεί κατά μέσο όρο 25% και των αποστράτων πλέον του 50%, το ΓΛΚ τολμά να υποστηρίζει, εγγράφως, ακόμα και τώρα ότι "η Πολιτεία έχει επιφυλάξει ιδιαίτερη μεταχείριση στους στρατιωτικούς συνταξιούχους".
    Είναι ή δεν είναι αλήτες; Μας εμπαίζουν ή όχι; Υπάρχει κυβέρνηση ή απλώς κάποια τσογλάνια με διεστραμμένο μυαλό και μένος εναντίον των στρατιωτικών αποφάσισαν να μας ...εκδικηθούν;
Ο ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ‘’ΡΟΥΚΟΥΜΟΥΚΟΥ’’
6."Υπό Διωγμό οι Απόστρατοι’’
    Μετά και τις τελευταίες μειώσεις των συντάξεων τους ακόμη και οι πιο «ρομαντικοί» και δύσπιστοι απόστρατοι πείσθηκαν ότι η κοινωνική τους ομάδα βρίσκεται υπό διωγμό. Ούτε οι κομμουνιστές μετά την ήττα τους δεν υπέστησαν τέτοιας κλίμακας διωγμό από την Ελληνική Πολιτεία. Διαπιστώνοντας ότι η Πολιτεία τους ανταμείβει με περισσή αχαριστία, η οργή τους μεγαλώνει και μην έχοντας «διακόπτες για να κατεβάσουν» (ουδέποτε είχαν), είναι απολύτως σίγουρο ότι θα εκφρασθούν με την ψήφο τους. Κύριοι της ΝΔ, θα τρίβετε τα μάτια σας. Φαίνεται ζηλέψατε τα εκλογικά ποσοστά του ΠΑΣΟΚ. Ίσως θυμάστε ότι η επίθεση εναντίον μας άρχισε πρωτίστως από τα στελέχη τους. Ο κ. Σαχινίδης 2 ½ χρόνια τώρα, αρνείται πεισματικά να μας συναντήσει. Ο τούρκικος τύπος μας πληροφορεί ότι ο μισθός του δικού τους ΕΠΟΠ είναι μεγαλύτερος από αυτόν του αποστράτου Έλληνα Αντιστρατήγου «Τον Ιανουάριο του 2013, πέρασαν από την τουρκική βουλή, κάποιες ρυθμίσεις επί τα βελτίω για τους συμβασιούχους οπλίτες (ΕΠΟΠ) και οι αποδοχές γι' αυτούς που υπηρετούν στη ΝΑ Τουρκία ξεπερνούν τις 3.000 ΤΛ ήτοι τα 1.310 ευρώ.».
    Στην Ελλάδα, από την μεταπολίτευση και μετά, όλες οι πτέρυγες της Βουλής, άλλες λιγότερο κι άλλες περισσότερο, «κυνήγησαν» τα στελέχη των ΕΔ και των ΣΑ, ανηλεώς. Αρωγός τους, τα ελεγχόμενα ΜΜΕ, που τους κρέμασαν εντέχνως και την ταμπέλα του προνομιούχου Έλληνα.    Χρησιμοποίησαν οι πολιτικοί, τη χούντα ως «κολυμπήθρα του Σιλωάμ». Ξέπλυναν τις οικονομικές και όχι μόνο αμαρτίες του παρελθόντος και ορμώμενοι από το εξωτερικό όπου …αγωνίζονταν μεταξύ Παρισιού, Βερολίνου και Νέας Υόρκης, επανήλθαν φορώντας τη στολή του αντιστασιακού (τρομάρα τους!). Όσοι ζούσαν ως ενήλικες την περίοδο εκείνη, γνωρίζουν πολύ καλά ότι χουντικοί υπήρξαν πολλοί – πάρα πολλοί, ποσοστά που τώρα τρομάζουν και ακόμα περισσότεροι ήσαν εκείνοι που το έπαιζαν χουντικοί για να έχουν οφέλη, αλλά η ρετσινιά έμεινε μόνο στους στρατιωτικούς και στους αστυνομικούς.
    Δεν φταίνε όμως μόνον αυτοί (οι πολιτικοί πάντα ίδιοι ήσαν, αχάριστοι), φταίμε κι εμείς. Φταίνε οι ηγεσίες μας, δηλαδή πάλι εμείς. Σε κάθε τάξη της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, περίπου 50 έως 70 στελέχη, έχουν λίγο ή πολύ την πιθανότητα να προαχθούν στο βαθμό του Αντιστρατήγου. Γίνονται όσοι από αυτούς, βρίσκονται στην «κατάλληλη» θέση, την «κατάλληλη» περίοδο και σε έναν απ’ αυτούς, δίδεται η τιμή να εκτελέσει τα καθήκοντα του Α/ΓΕΣ. Ξέρετε πόσοι Αντιστράτηγοι, Αντιναύαρχοι, Αντιπτέραρχοι και πόσοι Αρχηγοί πέρασαν τα τελευταία 39 χρόνια; Εκατοντάδες και δεν έκαναν τίποτα (ή σχεδόν τίποτα), για να μειώσουν τα αποτελέσματα του οικονομικού Αρμαγεδδώνα που βιώνει σήμερα το προσωπικό τους. Αδιαμφισβήτητο παράδειγμα το χάλι του Μετοχικού Ταμείου Στρατού και η απώλεια της Γενικής Τράπεζας, της πάλαι ποτέ «Τράπεζας των Στρατηγών». Οι υπόλοιποι (ή έστω οι περισσότεροι) απλώς δίναμε στους πολιτικούς μεγαλύτερη αξία από αυτή που τους αναλογούσε περιμένοντας ουρά στα γραφεία τους για μια «καλή» μετάθεση, αντί να απαιτούμε εκεί που μας μεταθέτουν να μας περιμένει δωρεάν αξιοπρεπής κατοικία και εργασία για τη σύζυγο μας. Την περίοδο αυτή, κύριοι συνάδελφοι, απλώς «κάνουμε ταμείο». Οι νυν αρχηγοί ανήμποροι για μεγάλες ανατροπές απλώς προσπαθούν να διαχειριστούν την κρίση, έχοντας στην πλάτη τους και το βαρύ φορτίο της διατήρησης του αξιόμαχου των ΕΔ.
    Ο τσάρος της οικονομίας κ. Στουρνάρας, το αγαπημένο παιδί του κ. Σημίτη, μόλις χθες δήλωσε ότι την περίοδο Καραμανλή αυξήθηκε η μέση σύνταξη κατά 80%. Κι αναρωτιόμαστε εμείς που ζούσαμε; Στην Τουρκία; Στις αυξήσεις τελευταίοι, αλλά στις μειώσεις πρώτοι. Όταν οι συντάξεις του υπόλοιπου Δημόσιου τομέα έχουν μειωθεί κατά μέσο όρο λιγότερο από 25% και των αποστράτων περισσότερο από το 50% (στους περισσότερους από εμάς είναι και οικογενειακό εισόδημα), το ΓΛΚ τολμά να υποστηρίζει, εγγράφως, ακόμα και τώρα ότι "η Πολιτεία έχει επιφυλάξει ιδιαίτερη μεταχείριση στους στρατιωτικούς συνταξιούχους". Είναι ή δεν είναι @#%^$^^%$; Μας εμπαίζουν ή όχι; Υπάρχει κυβέρνηση ή απλώς κάποια τσογλάνια με διεστραμμένο μυαλό και μένος εναντίον των στρατιωτικών, αποφάσισαν ότι ήρθε η ώρα να μας ...εκδικηθούν; Κυκλοφορούν φήμες τελευταίως ότι είναι σχέδιο στελεχών του παλαιού ΠΑΣΟΚ (νυν ΣΥΡΙΖΑ) για να χάσει σίγουρες ψήφους η ΝΔ.   Αλήθεια ή ψέμα, για εμάς το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ(!)
    Οι απόστρατοι, είτε λόγω μιας λανθάνουσας έννοιας του πατριωτισμού, είτε λόγω του μικρόκοσμου που ζούσαν όλα αυτά τα χρόνια, είτε λόγω ενδόμυχης ανάληψης ενοχών που δεν τους αντιστοιχούσαν, είτε τέλος λόγω υπερβολικής εμπιστοσύνης στην «ανώνυμη» πολιτεία, δεν μπόρεσαν να αντιληφθούν έγκαιρα τι τους ετοιμάζει η …επώνυμη πολιτεία. Όσους προσπαθούσαν να τους αφυπνίσουν και να τους προετοιμάσουν για το τι τους περιμένει τους κοιτούσαν με καχυποψία και τους κρεμούσαν ταμπέλες του «γραφικού», του «υπερβολικού», του «αντισυστημικού», του «άλλου» κόμματος…. Ένας από αυτούς ήμουν κι εγώ, κρούω και πάλι τον κώδωνα του κινδύνου, κραυγάζω, ο ταξικός αυτός διωγμός εναντίον μας θα συνεχισθεί με αμείωτο ρυθμό. Στο μεσοπρόθεσμο υπάρχει μόνον για τα εν ενεργεία στελέχη και τους αποστράτους και άλλη μείωση, που ονομάζεται «νέο μισθολόγιο». Δυστυχώς, για το αυτονόητο, για να αρθούν οι αδικίες και να μην υποστούμε νέες, απαιτείται συστράτευση, απαιτούνται αγώνες, πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους. «ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΕΔΟΜΕΝΟΙ»…
του Απόστολου Παπαπαρίση, προέδρου ΕΑΑΣ Λάρισας
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
7.ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΑΝΗΚΟΥΝ ΤΑ ΦΤΕΡΑ ΜΟΥ
ΤΟ ΕΣΤΕΙΛΕ Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΔΩΔΟΣ olympiada
    Σαν αντικρίσω το άσπρα άλογα του Αιγαίου ,χάνεται η σκέψις μου στον Ουρανό του Θείου, του Ωραίου του Αληθινού !
    Δεν είμαι ημίθεος, δεν είμαι άτρωτος, δεν είμαι καν ήρωας !
    Έχω τους φόβους μου, έχω τις αναστολές μου, έχω τις ανασφάλειες μου !
     Μπορεί να μην είναι σε θέση να ζητήσω από την έρμη Πατρίδα κάτι το καλύτερο για μένα, για τα παιδιά μου ,μπορεί να μην είμαι καν ικανός για αυτά που παίρνω !
    Όλες αυτές οι σκέψεις που περνάνε από το μυαλό μου ,σφίγγουν το λαιμό και ξεραίνουν το στόμα μου !
    Καημένη Πατρίδα έχεις όλους τους άχρηστους στην πλάτη σου έχεις και μένα. Μπορεί να ήξερα πόσο επικίνδυνο και ανούσιο ίσως και άχρηστο για πολλούς εκεί κάτω να είναι αυτό που κάνω !
    Ίσως και να έχουν δίκιο, βλέπεις εγώ δεν κατεβάζω διακόπτες, εγώ δεν οδηγώ λεωφορείο με 50 ψυχές, εγώ δεν βγάζω φωτοτυπίες στα βουλευτικά έδρανα ένα χειμωνιάτικο βράδυ του Γενάρη στη ζεστασιά της Βουλής!
    Εγώ κάθομαι, σκέπτομαι, μελετάω και περιμένω τον Τούρκο. Μπορεί και εγώ να μην έχω να πληρώσω τα κοινόχρηστα αλλά εσάς δεν σας ενδιαφέρει, μπορεί να μην έχω να πληρώσω το χαράτσι στο Πατρικό του χωριού μου, αλλά εσάς δεν σας ενδιαφέρει. Ούτε και πρέπει !
    Εγώ όμως πρέπει να αδειάσω το μυαλό μου να κλειδώσω το υποσυνείδητο, να μην σκεφτώ ότι με περιμένουν και εμένα στο σπίτι μου, όπως τόσους και τόσους άλλους που δεν γύρισαν Ποτέ πίσω από μια ακόμη καθημερινή αποστολή. Ίσως και κάποιοι να πουν ότι τα ήθελε και να έπαθε !
    Εγώ όμως δεν πετάω για αυτούς, πετάω για τον Πατέρα μου που καμαρώνει στην άκρη στο χωράφι όταν περνούν τα μαχητικά μας, πετάω για το παιδί στη Φλώρινα που περπατάει στο χιόνι να πάει στο σχολειό του, πετάω για τον Παπά μας που κάνει χιλιόμετρα να κάνει Ανάσταση με τους τσοπαναραίους στο ύψωμα της Παναγιάς !
    Πετάω για το ψαρά που βγήκε 4 το πρωί με την ψαρόβαρκα να φέρει το μεροκάματο στη φαμελιά του, πετάω για το δασκαλάκο που πληρώνει από την τσέπη του τις φωτοτυπίες στα Άγραφα της Καρδίτσας .
    Για αυτούς πετάω. Για να μπορούν να κάνουν αυτό που χρόνια κάνουν και να κρατάνε την Πατρίδα μας ζωντανή !
    Ούτε αυτοί, ούτε εγώ θα ζητήσω υπερωρίες γιορτές και Κυριακές, γιατί εγώ πετάω για την Πατρίδα μου. Πετάω για τους δικούς μου ανθρώπους, αυτούς που γλεντάνε με την ψυχή τους, ζουν για μια στιγμή και όταν πεθαίνουν ξεπροβοδίζουν τους δικούς τους ανθρώπους με τραγούδια και εύχονται καλήν αντάμωση !
    Ίσως κάποιο πρωί όταν κοιτάξεις ψηλά θα με δεις γιατί .
    Εκεί που Ισιώνει ο Αετός .Οι Γλάροι δεν πετάνε !
*Ένας από τους πολλούς που είναι όμως τόσο λίγοι
8.Πούλησαν στην Τουρκία νησί! - Κρύβονται για να μην το ανακοινώσουν - Που πάει η χώρα;
ΤΟ ΕΣΤΕΙΛΕ Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΚΡΙΤΙΔΗΣ
    Διαστάσεις μείζονος εθνικού σκανδάλου λαμβάνει το ξεπούλημα σε Τούρκους επιχειρηματίες οι οποίοι συνηθέστατα είναι "το μακρύ χέρι της ΜΙΤ", (αυτό δεν το λέμε εμείς, το λένε οι ίδιοι οι Τούρκοι που διαφημίζουν στη χώρα τους τα "θετικά" των τουρκικών επενδύσεων στο εξωτερικό) με πιο πρόσφατο "επίτευγμα" τη αγορά νησιού από Τούρκο επιχειρηματία! Ναι, αυτό που διαβάσατε είναι αληθινό: Πούλησαν σε Τούρκο ελληνικό νησί!
    Και το ερώτημα είναι πιο νησί; Αν και αυτό μικρή σημασία έχει, εν τούτοις αν το νησί βρίσκεται στο Αιγαίο ή στο Ιόνιο επάνω στις γραμμές περιπολίας των τουρκικών υποβρυχίων που προέρχονται από την βάση που διατηρούν στην Αλβανία είναι ζήτημα κρίσιμο...
    Και ποιος ενέκρινε την πώληση του νησιού; Μήπως πρέπει να ενημερωθούν στο υπουργείο Τουρισμού ότι υπάρχουν και ειδικά δικαστήρια, αλλά και στρατοδικεία που θα πρέπει να λογοδοτήσουν αν κάτι πάει στραβά για τα ελληνικά συμφέροντα στα ελληνοτουρκικά και κριθεί ότι π.χ. η τουρκική ιδιοκτησία στην μαρίνα της Μυτιλήνης έπαιξε πρακτόρικο ρόλο σε ένα "θερμό" επεισόδιο;
    Έτσι, μετά το εξευτελιστικό ξεπούλημα των ελληνικών μαρίνων στον μεγάλο τουρκικό επιχειρηματικό όμιλο, Doğus Grubu, τώρα, δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Türkiye, ένα μεγιστάνας, αναφέρει ότι πρόεδρος γνωστής τουρκικής λέσχης, αγόρασε πρόσφατα και για πρώτη φορά ένα ελληνικό νησί για να το μετατρέψει, όπως υποστήριξε, σε τουριστικό παράδεισο, φυσικά με όλα τα οικονομικά οφέλη να πηγαίνουν κατ’ ευθείαν στην Τουρκία.
    Το νέο αυτό σκάνδαλο παίρνει μεγάλες διαστάσεις καθώς, όπως αναφέρουν οι δημοσιογραφικές πληροφορίες από την Άγκυρα, η πώληση αυτού του νησιού είναι η αρχή και νέων πωλήσεων ελληνικών νησιώτικων εκτάσεων στους Τούρκους .
    Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, οι Έλληνες αναγνώρισαν πως οι Τούρκοι είναι οι καλύτεροι πελάτες στις μεγάλες ευκαιρίες που εμφανίζονται συνεχώς στην ελληνική αγορά.
    Ο ίδιος ο Έλληνας πρόεδρος της Eurοpean Travel Tours, (το ευρωπαϊκό τους μάρανε), Παύλος Σωτηρίου, δήλωσε χαρακτηριστικά στους Τούρκους ότι "Eνώ υπάρχουν περί τις δέκα ξένες εταιρείες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για αγορά νησιώτικης γης στην Ελλάδα, (καθώς όλα πλέον ξεπουλιούνται σε τιμή ευκαιρίας από την προδοτική κλίκα που μας κυβερνά), οι Τούρκοι φέροντα σαν οι πιο σοβαροί πελάτες και για τον λόγο αυτό προτιμούνται από την ελληνική κυβέρνηση και πληρώνουν όσο-όσο"!
    Η διευθύντρια του Eurοpean Travel Tours, Κατερίνα Πάλα, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι οι Τούρκοι επιχειρηματίες είναι οι πιο σοβαροί πελάτες για αγορά ελληνικής τουριστικής γης και μάλιστα, όπως αποκάλυψε, οι Τούρκοι επιχειρηματίες που ήδη δραστηριοποιούνται στον χώρο του τουρισμού έχουν ήδη ανοίξει επιχειρήσεις τουρκικών συμφερόντων σε… 12 ελληνικά νησιά.
    Στην ερώτηση ποιος είναι ο περίφημος Τούρκος μεγιστάνας που πρώτος αγόρασε ελληνική νησιώτικη γη, η Κ.Πάλα δεν αποκάλυψε το συγκριμένο όνομα του προφανώς για ευνόητους λόγους.
    Το ζήτημα είναι ποιο ελληνικό νησί αγόρασαν οι Τούρκοι; Όπως είχε αποκαλύψει το defencenet.gr στις 21/01/2013 αγγελία πώλησης που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα privateislandsonline.com έφερε να πωλούνται οι οι νησίδες Τοκμάκια στα ανοικτά του Μανταμάδου της Λέσβου, πολύ κοντά στην μικρασιατική ακτή με τιμή εκκίνησης τα 4.000.000 ευρώ.
    Λεπτομέρεια: Οι βραχονησίδες όπως φαίνεται και στο χάρτη βρίσκονται μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας απέναντι από την Β.Α ακτή της Λέσβου. Ελέγχουν το δίαυλο του νησιού με την μικρασιατική ακτή και κατά συνέπεια αποτελούν έδαφος υψηλού στρατηγικού ενδιαφέροντος.
    Γράφαμε τότε ότι: "Προφανώς κάποιοι κύκλοι επεξεργάζονται την ανάδειξη και ενδεχομένως τον εποικισμό των βραχονησίδων του Ανατολικού Αιγαίου, με απώτερο στόχο την μείωση της ελληνικής κυριαρχίας καθώς σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο: "Σε ένα νησί αναγνωρίζεται υφαλοκρηπίδα μόνον όταν στο έδαφός του ασκείται έστω και μικρή οικονομική δραστηριότητα".
    Μέχρι σήμερα, τα νησάκια ενοικιάζονταν από τους ιδιοκτήτες τους, σε βοσκούς. Βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη του ενός χιλιομέτρου από τις ακτές της Λέσβου ενοικιάζονταν από τους ιδιοκτήτες τους σε βοσκούς. Η ομορφιά τους, αφήνει τους επισκέπτες άφωνους.
    Πρόκειται για ομάδα μικρών νησιών ανατολικά της Λέσβου στο βορειοανατολικό Αιγαίο. Οι ανθρώπινες δραστηριότητες περιλαμβάνουν τη κτηνοτροφία, το ψάρεμα και τον τουρισμό.   Χαρακτηρίζονται από απόκρημνες και βραχώδεις ακτές).
    Συγκεκριμένα πρόκειται για περισσότερα από 1,900 στρ. της περιοχής που καλύπτονται από τη Ζώνη Ειδικής Προστασίας ΝΗΣIΔΕΣ ΛΕΣΒΟΥ (ΣYΜΠΛΕΓΜΑ ΤΟΜΑΡΟΝΗΣIΩΝ, ΚIΔΩΝΑΣ, ΑΓIΟΣ ΓΕΩΡΓIΟΣ, ΓΛΑΡΟΝΗΣI, ΚΛΠ.).
    Οι νησίδες Τοκμάκια πρωταγωνιστούσαν σε συγκεκριμένο σχέδιο για την αξιοποίηση πολλών βραχονησίδων του Αιγαίου στα μέσα της δεκαετίας του 90’.
    Συγκεκριμένα τον Νοέμβριο του 1995 η ελληνική κυβέρνηση μελετούσε ένα πρόγραμμα εποικισμού μικρονησίδων με κρατική επιδότηση. Ανακοινώθηκε ότι το πρόγραμμα αποσκοπούσε στην ανάπτυξη μιας μορφής αγροτικού τουρισμού.
    Και να πούμε και κάτι άλλο: Είναι γεγονος ότι με νόμο της κυβέρνησης Παπανδρέου, εξαιρέθηκε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και πιο συγκεκριμένα το ΓΕΝ από την κατάθεση γνωμοτότησης, η οποία μπορούσε να μπλοκάρει τέτοιου είδους πωλήσεις. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ή το ΓΕΝ ή το ΓΕΕΘΑ πρέπει να παρακολουθούν άπραγοι αυτό που συμβαίνει στην χώρα και να μην θέτουν ζητήματα εθνικής ασφάλειας...
ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
9.Αυτά είναι τα «θαλασσοδάνεια» των κομμάτων
     Τέσσερα μόνο κόμματα πήραν σε μια δεκαετία δάνεια συνολικού ύψους 272 εκατ. ευρώ. Από αυτά τη μερίδα του λέοντος απέσπασαν το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία, χωρίς να δώσουν καμία εμπράγματη εγγύηση.
    Όπως αναφέρει ο «Βηματοδότης», σε πίνακα της Τράπεζας της Ελλάδας φαίνεται ότι το συνολικό ύψος των δανείων που πήραν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και ο τότε Συνασπισμός την περίοδο 2000-2011 φτάνει τα 272.449.000 ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος από αυτά τα χρήματα πήγαν στα ταμεία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ενώ τα περισσότερα δάνεια δόθηκαν από την Αγροτική Τράπεζα, ειδικά στα δυο πρώτα κόμματα.
    Συγκεκριμένα, συνεχίζει η εφημερίδα, τα δάνεια που πήραν τα κόμματα έχουν ως εξής:
ΝΔ: 106.431.000 ευρώ από την Αγροτική
ΠΑΣΟΚ: 92.292.000 ευρώ από την Αγροτική
ΚΚΕ: 10.977.000 ευρώ από την Εθνική, την Attica και την Marfin
Συνασπισμός: 8.277.000 ευρώ κυρίως από την Εθνική
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα τέσσερα κόμματα, μόνο το ΚΚΕ έδωσε εμπράγματες εγγυήσεις (ακίνητα) για την αποπληρωμή των δανείων που έλαβε. Αντίθετα η μόνη εγγύηση που κατέθεσαν τα υπόλοιπα κόμματα είναι οι... τίτλοι των ονομάτων τους και η μελλοντική τους χρηματοδότηση από το κράτος.
    Για την υπόθεση διενεργείται έρευνα από τους οικονομικούς εισαγγελείς, Πεπόνη και Μουζακίτη. Ήδη πολλά τραπεζικά στελέχη έχουν καταθέσει με υπομνήματα, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα θα καταθέσουν ως ύποπτοι για τα αδικήματα της ηθικής αυτουργίας σε απιστία τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που ήταν τότε αρμόδια για τα οικονομικά τους. Όπως αναφέρει ο Βηματοδότης, ένας από αυτούς έχει σήμερα υψηλόβαθμη θέση σε νευραλγική δημόσια υπηρεσία.
www.iefimerida.gr/
ΧΙΟΥΜΟΡΙΣΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ( ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΠΙΚΡΑ )
10.Ένα μπουκετάκι ανέκδοτα
Παππούς: -Κρύψου, έρχεται η δασκάλα σου στο σπίτι επειδή την έκανες κοπάνα σήμερα!
Εγγονός: - Εσύ κρύψου παππού, της είπα ότι πέθανες... ! ! !
Πέντε γυναίκες που μένουν στην ίδια πολυκατοικία εμφανίζονται στο δικαστήριο κατηγορώντας η μια την άλλη για διατάραξη κοινής ησυχίας..Προσπαθούν όμως να μιλήσουν όλες μαζί, επικρατεί ένα χάος και κάποια στιγμή ο πρόεδρος χάνει την ψυχραιμία του:> - Σιωπή! τους φωνάζει, δεν γίνεται να μιλάτε όλες μαζί! Θα ακούσω πρώτα την μεγαλύτερη. Νεκρική σιγή στην αίθουσα.
Μετά από ένα καυγά, η γυναίκα λέει στο σύζυγο της :
-Το ξέρεις ότι όταν σε παντρεύτηκα ήμουν τελείως ηλίθια;;!!
Και ο σύζυγος απαντά:
- Ναι γλυκιά μου, απλώς τότε ήμουν πολύ ερωτευμένος για να το καταλάβω.
- Πιστεύεις ότι στ' αλήθεια ήταν τυφλός ο ζητιάνος που ελεήσαμε; ρωτάει η σύζυγος.
- Θεόστραβος! Δεν άκουσες που είπε: «Ευχαριστώ, ωραία μου κυρία ;»
Μια φορά ένας παππούς είχε πάει στο σπίτι ενός συνομήλικου φίλου του να φάει. Πάει η γυναίκα του παππού και ρωτάει:
- Να σας φέρω το φαγητό;
- Ναι, "καρδιά" μου, λέει ο άντρας της. Παραξενεύεται ο φίλος, τους σερβίρει η γιαγιά και πάλι αυτός...
- Ευχαριστώ πολύ, "αγάπη" μου.
Τότε πάει να φέρει η γριά το νερό και του λέει ο φίλος του: - Ρε, λες την γυναίκα σου ακόμα έτσι; - Άσε ρε, είμαστε παντρεμένοι 53 χρόνια όμως εδώ και 20 χρόνια έχω ξεχάσει το όνομά της...
11.Ατάκες και ανέκδοτα της «Κρίσης»
- Μπαμπά, τι θα μου πάρεις τα Χριστούγεννα;
- Τα λεφτά απ' τα κάλαντα.
Κρίση είναι να σε ταΐζουν τα περιστέρια στο Σύνταγμα.
Έχουν παγώσει τα δάχτυλά μου στο πληκτρολόγιο. Θα με βρουν κοκαλωμένη στο λάπτοπ και θα γίνω το κοριτσάκι με τα πλήκτρα.
Ήρθε μια καινούρια στην πολυκατοικία και θέλει να ανάψει καλοριφέρ. Μαζεύουμε υπογραφές να τη διώξουμε.
- Συγνώμη αφεντικό, αλλά έχουμε να πάρουμε μισθό 4 μήνες.
- Δεκτή η συγνώμη.
25 ευρώ η είσοδος στα νοσοκομεία.
- Με ποτό ή χωρίς;
Μειώθηκαν οι φωτιές φέτος. Δεν έχει ο κόσμος λεφτά να χτίσει..
-Έχεις 100 ευρώ;
- Δεν έχω πάνω μου!
-Στο σπίτι;
- Όλοι καλά!
Είμαι ένας απ αυτούς που χάνουν το κινητό μέσα στο σπίτι και καλούν από το σταθερό για να το βρουν... Κοιτάω μετά από ποιον είχα αναπάντητη...
Πήγα σήμερα στην αγορά...
- Και τι πήρες ; ; ;
Μια τρομάρα !!!!!
Να είσαι Άραβας.. να έχεις τόσο πετρέλαιο... και να μην έχεις κρύο για να το κάψεις.... Μιλάμε για τέτοια γρουσουζιά ! ! !
- Σας πληρώνουν στη δουλειά ; ; ;
- Όχι.
- Και γιατί πηγαίνεις ; ; ;
- Για να μην ανάβω καλοριφέρ στο σπίτι... ! ! !
ΜΗΝ ΠΑΡΚΑΡΕΤΕ... λέει, θα έρθει το βυτιοφόρο όχημα για πετρέλαιο...
- Ωραίος είσαι φίλε, γελάσαμε.. θα βάλω και γω ταμπέλα να λέει
ΜΗ ΠΑΡΚΑΡΕΤΕ.. Η θέση παρκινγκ είναι για να βάζει το έλκηθρο του ο Αι Βασίλης...
Του λέω "χωρίζουμε.. φεύγω"... και βγήκα από το σαλόνι... ακούω "ΜΠΑΜ!!."
"πάει.. αυτοκτόνησε"... λέω.. γυρνάω.. και τι να δω ….. είχε ανοίξει σαμπάνια ο μ@λακας....
12. Την ξέρεις την φράση;...
ΤΟ ΕΣΤΕΙΛΕ Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΧΑΤΖΗΣ
Οι μικρές ιστορίες οι οποίες δημιούργησαν τις φράσεις και παρέμειναν απο στόμα σε στόμα μέχρι και τις μέρες μας χρονολογούνται απο τα Βυζαντινά χρόνια και έπειτα. Πραγματικά προκαλεί μεγάλο ενδιαφέρον η ιστορική αυτη αναδρομή...
Εχουν -πραγματικά- πολύ ενδιαφέρον οι ιστορίες μέσα από τις οποίες πρίν χρόνια βγήκαν οι φράσεις, οι οποίες έχουν διατηρηθεί μέχρι και τις μέρες μας.
Φράσεις που χρησιμοποιούμε συχνά στην καθημερινότητα μας αλλά δεν γνωρίζουμε συνήθως την πραγματική την ερμηνεία τους.
«Του έβαλε τα δυο πόδια σε ένα παπούτσι» Ανάμεσα στους διασκεδαστές των ανακτόρων του Βυζαντίου υπήρχαν και νάνοι. Οι αυτοκράτορες, τους είχαν παραχωρήσει πάρα πολλά προνόμια, ήταν εκλεκτοί τους, τους είχαν ακόμα και σαν σύμβουλους αλλά και για κατασκόπους.Όταν όμως παρεκτρέπονταν τους έβαζαν τα δύο πόδια σε ένα παπούτσι και τους άφηναν να κυκλοφορούν έτσι. Η σκληρή αυτή τιμωρία μπορεί να κρατούσε και 6 μήνες.
«Κάνει την πάπια» Παπίας ή Πάπιας στο Βυζάντιο ήταν ο τίτλος κάθε κλειδοκράτορα του παλατιού. Ο Πάπιας επι αυτοκρατορίας του Βασιλείου του Β' ήταν ύπουλος, συκοφάντης και διπρόσωπος.
Μάλιστα όταν τον ρωτούσε κάποιος γιατί τον συκοφαντεί στον αυτοκράτορα, έκανε τον ανήξερο και έλεγε ότι είχε τα καλύτερα αισθήματα για αυτόν. έτσι στο Βυζάντιο για ανάλογες συμπεριφορές έλεγαν ότι: "Ποιείς τον Πάπια..." που σήμερα αν και λέγεται παραλλαγμένο εννοεί το ίδιο.
«Τον έπιασαν στα πράσα» Ο Θεόδωρος Καρράς ήταν αρχηγός συμμορίας των Αθηνών που έκλεβε σπίτια και καταστήματα. Όταν ένα βράδυ πήγαν να κλέψουν έναν παπά, που φήμες έλεγαν πως ήταν πάμπλουτος, ο παπάς τον αντιλήφθηκε, τον έπιασε και τον παρέδωσε στην αστυνομία, η οποία στη συνέχεια εξάρθρωσε και όλη τη συμμορία του.
Το σπίτι του παπά ήταν περιτριγυρισμένο από κήπο γεμάτο πράσα και εκεί ακριβός τον έπιασαν!
«Μιλάει «Αλά Μπουρνέζικα» Τα μπουρνέζικα είναι γλώσσα φυλής της Σούδας, η οποία ήταν στην Ελλάδα μαζί με Τούρκικα στρατεύματα και φυσικά επειδή κανείς Έλληνας δεν τους καταλάβαινε, γι' αυτό προέκυψε η φράση. Το Αλα Μπουρνέζικα είναι δύο λέξεις και όχι μία κάτι σαν το Αλά Γαλλικά.
«Να μένει το βύσσινο» Όταν το ρουσφέτι που ζήτησε κάποιος ψηφοφόρος από πολιτικό παράγοντα, δεν φαινόταν ότι θα γίνει αποδεχτό, φώναξε στο γκαρσόνι που προηγουμένώς είχε παραγγείλει ένα γλυκό βύσσινο για να τον κεράσει και για να πετύχει το σκοπό το: "Να μένει το βύσσινο" γιατί... αυτό του έλειπε να τον κεράσει και από πάνω.
«Του κόλλησε τη ρετσινιά» Στην Πελοπόννησο "ρετσινιά" λέγεται το κομμάτι από δέρμα γίδας που αλείφεται με ρετσίνι δημιουργώντας ένα αυτοσχέδιο θεραπευτικό τσιρότο, που φυσικά δεν ξεκολλούσε εύκολα όπως... οι προκαταλήψεις για άνθρωπο που είχε κατηγορηθεί για κάτι.
«Κρύβε λόγια» Για να γίνει κάποιος μέλος της Φιλικής Εταιρίας, οι προϋποθέσεις και οι επιλογές ήταν αυστηρές όπως επίσης και οι συνωμοτικοί κανόνες που τηρούνταν. Όταν τελικά μετά από τις δοκιμασίες γινόταν αποδεκτό ένα μέλος, η διαταγή που του έδιναν ήταν ρητή: "Κρύβε λόγια", τονίζοντας για τελευταία φορά πως έπρεπε να εξασφαλιστεί η απόλυτη εχεμύθεια.
«Πληρωμένη απάντηση» Στο Βυζάντιο οι δικηγόροι πληρώνονταν για κάθε τους φράση. έτσι στις περιπτώσεις που οι δικαστές ήταν με το μέρος του κατηγορούμενου, προσπαθούσαν να συντομεύσουν τη διαδικασία κάνοντας όσο το δυνατόν λιγότερες ερωτήσεις, ώστε να μην πληρώσει πολλά ο κατηγορούμενος.
«Έχουμε... δουλειές με φούντες» Όπως τα καπέλα του γαλλικού ναυτικού που έχουν κόκκινες φούντες, έτσι συζητήθηκε να αποκτήσουν και τα καπέλα του ελληνικού ναυτικού.
Έγιναν αμέτρητες συσκέψεις για να αποφασιστεί τελικά ότι.. δε θα τις έβαζαν. Έτσι όσοι αξιωματικοί συμμετείχαν στις συσκέψεις, έλεγαν αστειευόμενοι μεταξύ τους ότι ήταν απασχολημένοι γιατί είχαν "δουλειές με φούντες".
«Τον πήραν στο ψηλό» Παρόλη τη σκληρότητα και τον τρόμο που βασίλευαν στο Βυζάντιο, οι επαναστάσεις δεν ήταν σπάνιο φαινόμενο. Πολύ συχνά, ο καταπιεζόμενος λαός ξεσηκωνόταν, άρπαζε τσεκούρια και μαχαίρια κι έπεφτε πάνω στους δυνάστες του, που τους κατακρεουργούσε.
Όταν μια λαϊκή εξέγερση πετύχαινε, οι επαναστάτες ανακήρυσσαν δικό τους βασιλιά, έδιωχναν τους παλιούς αξιωματούχους της Αυλής κι έβαζαν δικούς τους στη θέση τους.
Στη «Βασιλεύουσα» υπήρχε -έξω από το Επταπύργιο- ένα μέρος που ονομαζόταν Ψηλό, όπως εξακολουθεί να λέγεται ακόμη και σήμερα.
Κι αυτό, γιατί η τοποθεσία ήταν πάνω από τη θάλασσα, δηλαδή ήταν μέρος ψηλό.
Στο σημείο αυτό, οι επαναστάτες έσερναν αλυσοδεμένους τους πρώην βασανιστές τους, τους κρεμούσαν σ' ένα δέντρο κι άρχιζαν να τους διαπομπεύουν με το χειρότερο τρόπο.
Μικροί και μεγάλοι, περνούσαν μπρος από τον τιμωρούμενο και τον έφτυναν ή του έριχναν λεμονόκουπες κλπ. Ύστερα τον ξεκρεμούσαν κι έτσι δεμένο τον πετούσαν στη θάλασσα.
Με τον ίδιο σχεδόν τρόπο, τιμώρησαν τη Μαρία Κομνηνή, την ωραία αλλά σκληρή αυτοκράτειρα του Βυζαντίου.
Από το περιστατικό αυτό και από την ονομασία της τοποθεσίας που πήγαιναν τους τιμωρημένους βγήκε η φράση «τον πήραν στο ψηλό».
«Πλήρωσε τα μαλλιά της κεφαλής του» Οι φόροι πριν από το 19ο αιώνα ήταν τόσοι πολλοί στην Ελλάδα, ώστε, όσοι δεν είχαν να πληρώσουν, έβγαιναν στο βουνό.
Για τη φοβερή αυτή φορολογία, ο ιστορικός Χριστόφορος Άγγελος, γράφει τα εξής χαρακτηριστικά: «Οι επιβληθέντες φόροι ήσαν αναρίθμητοι, αλλά και άνισοι.
Έκτος της δεκάτης, του εγγείου και της διακατοχής των ιδιοκτησιών, εκάστη οικογένεια κατέβαλε χωριστά φόρον καπνού (εστίας), δασμόν γάμου, δούλου και δούλης, καταλυμάτων, επαρχιακών εξόδων, καφτανίων, καρφοπετάλλων καί άλλων εκτάκτων.
Ενώ δε ούτω βαρείς καθ' εαυτούς ήσαν οι επιβληθέντες φόροι, έτι βαρύτερους καί αφόρητους καθίστα ο τρόπος της εισπράξεως και η δυναστεία των αποστελλομένων προς τούτο υπαλλήλων ή εκμισθωτών. Φόρος ωσαύτως ετίθετο επί των ραγιάδων (υπόδουλος - τουρκ. raya) εκείνων οίτινες έτρεφον μακράν κόμην».
Από το τελευταίο αυτό, έμεινε παροιμιώδης η φράση: «πλήρωσε τα μαλλιά της κεφαλής του».
«Τον κόλλησε στον τοίχο» Κάποτε, στον καιρό του Ρωμανού του Διογένη, ένας από τους στρατηγούς του, ο Ιωάννης Δημαράς, βγήκε μια νύχτα στους δρόμους του Βυζαντίου μαζί με τη συντροφιά του και όσους διαβάτες έβλεπε μπροστά του, τους έπιανε μαζί με την παρέα του και τους κολλούσε στον τοίχο μ' ένα είδος ρετσινιού και πίσσας, που υπήρχαν σε κάθε γωνιά, για να φωτίζονται οι δρόμοι.
Το. αστείο αυτό έκανε τόση εντύπωση την επόμενη το πρωί, ώστε από εκείνη την ημέρα όλοι οι άρχοντες της Κωνσταντινούπολης, έβγαιναν σχεδόν κάθε νύχτα στους δρόμους, για να βρουν κανέναν αργοπορημένο και να τον κολλήσουν στον τοίχο. Από τότε, έμεινε ως τα χρόνια μας η φράση «τον κόλλησε στον τοίχο», που τη λέμε συνήθως, όχι μονάχα όταν ένα άτομο αδικεί ένα άλλο, αλλά κι όταν ακόμη βάζουμε κάποιον αναιδή στη θέση που του αξίζει.
«Του μπήκαν ψύλλοι στ' αυτιά» Οι Βυζαντινοί ήταν άφθαστοι να εφευρίσκουν πρωτότυπες τιμωρίες. Όταν έπιαναν κάποιον να κρυφακούει, του έριχναν ζεματιστό λάδι στ' αφτιά και τον κούφαιναν. Για τους «ωτακουστές» -όπως τους έλεγαν τότε αυτούς- ο αυτοκράτορας Ιουλιανός αισθανόταν φοβερή απέχθεια. Μπορούσε να συγχωρέσει έναν προδότη, αλλ' ένα «ωτακουστή» ποτέ.
Ο ίδιος έγραψε έναν ειδικό νόμο γι' αυτούς, ζητώντας να τιμωρούνται με μαρτυρικό θάνατο. Μα όταν τον έστειλε στη Σύγκλητο, για να τον εγκρίνει, εκείνη τον απέρριψε, γιατί θεώρησε ότι το αμάρτημα του «ωτακουστή» δεν ήταν και τόσο μεγάλο.
Είπαν δηλαδή -οι Συγκλητικοί- ότι η περιέργεια είναι φυσική στον άνθρωπο και ότι αυτός που κρυφακούει, είναι, απλώς, περίεργος. Μπορεί να κάνει την κακή αυτή πράξη, αλλά χωρίς να το θέλει. Έτσι βρήκαν την ευκαιρία να καταργήσουν και το καυτό λάδι και ζήτησαν να τους επιβάλλεται μικρότερη ποινή.
Ο Ιουλιανός θύμωσε, μα παραδέχτηκε να αλλάξουν το σύστημα της τιμωρίας με κάτι άλλο που, ενώ στην αρχή φάνηκε αστείο, όταν μπήκε σε εφαρμογή, αποδείχθηκε πως ήταν αφάνταστα τρομερό. Έβαζαν δηλαδή στ' αφτιά του ωτακουστή. ψύλλους!
Τα ενοχλητικά ζωύφια, έμπαιναν βαθιά στο λαβύρινθο του αφτιού κι άρχιζαν να χοροπηδούν, προσπαθώντας να βρουν την έξοδο.
Φυσικά, ο δυστυχισμένος που δοκίμαζε αυτή την τιμωρία, έφτανε πολλές φορές να τρελαθεί. Από τότε, ωστόσο, έμεινε η φράση: «του μπήκαν ψύλλοι στ' αυτιά».
«Άλλου παπά ευαγγέλιο» Αυτή τη φράση την παίρνουμε από μια Κεφαλλονίτικη ιστορία. Κάποιος παπάς σε ένα χωριουδάκι της Κεφαλονιάς, αγράμματος, πήγε να λειτουργήσει σ' ένα άλλο χωριό, γιατί ο παπάς του χωριού είχε αρρωστήσει για πολύν καιρό. Ο παπάς όμως, στο δικό του Ευαγγέλιο, μια και ήταν αγράμματος, είχε βάλει δικά του σημάδια κι έτσι κατάφερνε να το λέει.
Εδώ όμως, στο ξένο Ευαγγέλιο, δεν υπήρχαν τα σημάδια, γιατί ο παπάς αυτού του χωριού δεν τα είχε ανάγκη, μια και ήταν μορφωμένος. Άρχισε, λοιπόν, ο καλός μας, να λέει το Ευαγγέλιο που λέγεται την Κυριακή του Ασώτου. Τότε κάποιος από το εκκλησίασμα του φώναξε! «Τι μας ψέλνεις εκεί παπά; Αυτό δεν είναι το σημερινό Ευαγγέλιο.».
- Εμ. Τι να κάνω; απάντησε αυτός. «Αυτό είναι άλλου παπά Ευαγγέλιο». Και από τότε έμεινε η φράση!
«Αν είσαι και παπάς, με την αράδα σου θα πας» Φράση που μας την έκανε πιο γνωστή και από τότε έμεινε, ο Γέρος του Μωριά Θ. Κολοκοτρώνης. Λεγόταν, κυρίως, στους μύλους και στις βρύσες, που περίμεναν με τη σειρά τους να αλέσουν ή να πάρουν ένα σταμνί νερό. Έτσι, όταν έβλεπαν κανέναν παπά να θέλει να μην τηρήσει τη σειρά, του λέγανε τη φράση αυτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου