Τρίτη 4 Μαρτίου 2014

11. Οι κρίσεις Αρχηγών ΓΕ: Θυσία σε προσωπικές επιλογές και όχι για την ισχυροποίηση της Άμυνας

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
11. Οι κρίσεις Αρχηγών ΓΕ: Θυσία σε προσωπικές επιλογές και όχι για την ισχυροποίηση της Άμυνας.  
 Η αντικατάσταση Αρχηγών, πριν καν συμπληρώσουν ένα έτος θητείας, προκαλεί βαθιά συναισθήματα απογοήτευσης, όχι μόνο στους στρατιωτικούς. Αφού, κύριοι της πολιτικής εξουσίας, τους κρίνετε αποστρατευτέους τόσο νωρίς, γιατί τους επιλέξατε;
    Την πραξικοπηματική διαδικασία αποστρατείας 20άδας ανωτάτων αξιωματικών, δηλαδή την ελίτ της κορυφής του Στρατεύματος, από τους ΜπεγλιτοΓιωργάκηδες, άνευ λόγου και αιτίας, τον Νοέμβριο του 2011, ακολούθησαν άλλες, εξίσου επιπόλαιες, με αποτέλεσμα ο Στρατός να αλλάξει πέντε Αρχηγούς μέσα σε 28 μήνες. Ολόκληρες τάξεις αξιωματικών εξολοθρεύτηκαν στην κορύφωση της απόδοσης και προσφοράς τους, μεταξύ των οποίων υπήρχαν εξέχοντες σε ικανότητα, ήθος και μόρφωση, ηγέτες.
    Η πολιτική ηγεσία, επιχειρούσα να εξυπηρετήσει δικές της σκοπιμότητες και γελοία παραταξιακά συμφέροντα, δημιούργησε απαράδεκτες και επικίνδυνες καταστάσεις, παραβλέπουσα την αναγκαία ωρίμανση των αξιωματικών που προορίζονται για την κορυφή.
    Οι σημερινοί αντιστράτηγοι ήσαν ταξίαρχοι το 2011 και, μέσα σε 2,5 χρόνια, δεν είχαν την ευκαιρία, δεν πρόλαβαν να διέλθουν από τα αναγκαία στάδια που θα τους προετοίμαζαν για την κορυφή.
    Αυτά, βέβαια, οι πολιτικοί δεν τα αντιλαμβάνονται ή υποκρίνονται ότι δεν τα καταλαβαίνουν, αγνοώντας τη ζημιά που προκαλούν στο Στράτευμα.
    Ευτυχώς που οι διαδοχικοί Αρχηγοί (στρατηγοί Ζαζιάς, Γκίνης, Τσέλιος) υπήρξαν άψογοι και ο νέος Αρχηγός ΓΕΣ, αντγος κ. Χρ. Μανωλάς, δεν έχει μόνο εξαιρετικά προσόντα, από ό,τι βλέπω στο βιογραφικό του, αλλά και έξωθεν καλή μαρτυρία.
    Θα επανέλθω, όμως, στους άρξαντες χειρών αδίκων, χωρίς καμία συνείδηση των πράξεών τους. Ο μεν, κ. Γεώργιος Παπανδρέου δηλώνει στους φοιτητές του... Χάρβαρντ ότι παίζει πρωτεύοντα ρόλο στην πολιτική ζωή της χώρας, ο δε κ. Μπεγλίτης έχει εξαφανισθεί. Το κακό, όμως, το έκαναν και κανείς δεν τους ζητάει ευθύνη.
    Ο κ. Δ. Αβραμόπουλος οφείλει να σταματήσει αυτή την απρέπεια.

   Ξύπνησαν αφού διέσυραν Αρχηγούς...
   Είχαμε επισημάνει ότι οι συχνές αλλαγές Αρχηγών δεν είναι προς το συμφέρον των Ενόπλων Δυνάμεων. Και επιτέλους -μετά τη σφοδρή κριτική που ασκήθηκε από τα ΜΜΕ- αυτό το «κακώς κείμενο» πρόκειται σύντομα να διορθωθεί. Έπρεπε, βέβαια, να... αλλάξουμε πέντε Αρχηγούς Στρατού σε δύο χρόνια για να «δεήσει» το πολιτικό σύστημα να συνειδητοποιήσει το λάθος του και να διορθώσει την απόφαση της κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή, επαναφέροντας τη θητεία των Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων.
   Έτσι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος, που παρευρέθηκε στην τελετή παράδοσης - παραλαβής Αρχηγού ΓΕΣ στη Σχολή Ευελπίδων, ανακοίνωσε ότι επίκειται η κατάθεση σχετικού νομοσχεδίου που θα προβλέπει τη θητεία Αρχηγών. Όπως είπε ο υπουργός, ο θεσμός της θητείας -που ισχύει σε όλες τις χώρες της Συμμαχίας- «θα συμβάλει στην περαιτέρω αναβάθμιση της αξιοπιστίας, του κύρους, του γοήτρου και του σεβασμού στον θεσμικό τους ρόλο...». Τα αυτονόητα είπε ο υπουργός, αλλά διερωτώμεθα, επί οκτώ χρόνια οι προκάτοχοί του (αλλά και ο ίδιος στην κυβέρνηση Παπαδήμου) δεν έβλεπαν; Δεν άκουγαν; Τέλος πάντων, κάλλιο αργά παρά ποτέ...
   Αφού ήταν άριστος ο Τσέλιος, γιατί τον έδιωξαν;
   «Ο στρατηγός Τσέλιος υπήρξε ένας άξιος Αρχηγός που διακατέχεται, πέραν των άλλων, από αρετές που σπανίζουν στους καιρούς μας: τη σωφροσύνη και τη σύνεση. Πρέπει να είναι, και είναι, υπερήφανος για το έργο που προσέφερε και για την εκπλήρωση της αποστολής του...». Τάδε έφη ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος στην τελετή παράδοσης - παραλαβής Α/ΓΕΣ, κάνοντας πολλούς παρευρισκόμενους να απορούν και να μονολογούν: «Μα καλά, αφού ήταν τόσο ικανοποιημένος από τον Τσέλιο γιατί τον έδιωξε στους 11 μήνες;».
    Από την τελευταία αλλαγή στον Στρατό, που πρέπει να τα ξέρουμε.
    Στην τελετή παράδοσης - παραλαβής στη ΣΣΕ (Δευτέρα μεσημέρι) παρέστη ΟΛΗ η πολιτική ηγεσία του υπουργείου (Αβραμόπουλος - Γεννηματά - Δαβάκης).
    Σε παρόμοια τελετή, πέρυσι τον Μάρτιο, για τον αποχωρούντα (παραιτηθέντα) Α/ΓΕΣ στρατηγό κ. Ζιαζιά, ουδείς παρευρέθηκε. Ούτε οι «συνάδελφοί» του υφυπουργοί, στρατηγός Καράμπελας και ναύαρχος Ελευσινιώτης. Να πω απρέπεια, πάει λίγο...
    Τον αποστρατευθέντα Α/ΓΕΣ ενημέρωσε, προσωπικά, ο υπουργός κ. Δ. Αβραμόπουλος για την απόφαση του ΚΥΣΕΑ.
    Ο αποστρατευθείς - σφαγιασθείς, πριν συμπληρώσει θητεία επταμήνου, άριστος Α/ΓΕΣ στρατηγός κ. Κ. Γκίνης πληροφορήθηκε τα «νέα» από τον ON ALERT! Οι «συνάδελφοί» του και ο υπουργός έκαναν το... παπί! Κι άλλη απρέπεια; Ναι, κι άλλη...
    Να πιστέψουμε ότι κάτι άλλαξε στο υπουργείο; Έτσι νομίζω...
    Ο αποχωρών Α/ΓΕΣ στρατηγός κ. Α. Τσέλιος, απέδειξε για άλλη μια φορά το ήθος του. Υποδέχθηκε με τα καλύτερα λόγια και εγκώμια τον διάδοχό του και ουδεμία πικρία εκδήλωσε για την πρόωρη αποστράτευσή του. Ευχαρίστησε τον ΥΕΘΑ που η Πολιτεία τον τίμησε με αξίωμα.
    Η τελετή έγινε σύμφωνα με την παράδοση. Ο υπουργός ανέβαλε την αναχώρησή του σε προγραμματισμένο ταξίδι για να τηρηθούν τα ειωθότα.
   Ο νέος Αρχηγός ΓΕΣ αντγος κ. Χρ. Μανωλάς, υπόσχεται πολλά. Αληθινά κορυφαίος αυτή τη στιγμή στον Στρατό. Ατέλειωτο το βιογραφικό του. Αναμένουμε. ΑΡΧΗ ΑΝΔΡΑ ΔΕΙΚΝΥΣΙ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου