Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

7.Ενας στους τρεις αδυνατείνα πληρώσει φόρο ακίνητης περιουσίας το 2014...

7.Ενας στους τρεις αδυνατείνα πληρώσει φόρο ακίνητης περιουσίας το 2014...
http://www.makthes.gr
    Στο χειρότερο σημείο από τις αρχές τού 2013 βρίσκεται η οικονομική κατάσταση των Ελλήνων.
Μάλιστα, η απαισιοδοξία τους για το μέλλον αναδεικνύεται με τον πλέον ανάγλυφο τρόπο στην πέμπτη ποσοτική έρευνα της φετινής χρονιάς, που πραγματοποιήθηκε από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ).
    Η έρευνα «Οικονομικό Βαρόμετρο» πραγματοποιείται κατ' εντολή του ΕΒΕΑ από την εταιρεία ALCO, ενώ τα ευρήματά της επεξεργάζονται από το Κέντρο Μελετών και Έρευνας του ΕΒΕΑ. Η έρευνα διεξήχθη μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων σε δείγμα 1.000 ατόμων ηλικίας 18 και άνω απ' όλη την Ελλάδα, στο χρονικό διάστημα μεταξύ 20 και 23 Νοεμβρίου 2013.
ΕΠΙΒΑΡΥΝΘΗΚΕ ΤΟ ΗΔΗ ΔΥΣΜΕΝΕΣ ΚΛΙΜΑ
   
Όπως σχολίασε μεταξύ άλλων, δίνοντας στη δημοσιότητα την έρευνα, ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ, κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, «η γενικότερη στάση των δανειστών μας έχει επιβαρύνει το ήδη δυσμενές κλίμα που επικρατεί στην ελληνική κοινωνία. Αυτό αποτυπώνεται και στο τελευταίο Οικονομικό Βαρόμετρο του ΕΒΕΑ, με τους δείκτες αισιοδοξίας και απαισιοδοξίας για την πορεία της εθνικής οικονομίας και τα οικονομικά των νοικοκυριών να πέφτουν στα χειρότερα επίπεδα από τις αρχές του 2013. Το δυσμενές κλίμα επιτείνεται από την εκτίμηση των πολιτών ότι η διάσταση απόψεων μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας θα καταλήξει σε πρόσθετα οριζόντια μέτρα και, εν τέλει, σε νέο μνημόνιο».
    Αναλυτικότερα, το πρώτο από τα δύο ερωτήματα που θέτει κάθε δίμηνο το ΕΒΕΑ αφορά τη γνώμη των πολιτών για την πορεία της ελληνικής οικονομίας: σε αντίθεση με την προηγούμενη περίοδο, διαπιστώνεται αύξηση του ποσοστού απαισιοδοξίας στις 70 μονάδες, από τις 68 της προηγούμενης μέτρησης.
    Το δεύτερο πάγιο ερώτημα σχετίζεται με την πορεία των προσωπικών οικονομικών των πολιτών, όπου το ποσοστό απαισιοδοξίας αυξήθηκε στο 75% (1% περισσότερο από το Βαρόμετρο του Σεπτεμβρίου), ενώ μειώθηκε και ο προσωπικός δείκτης αισιοδοξίας στο 10%.
    Στην ερώτηση σχετικά με την έκβαση της διάστασης απόψεων μεταξύ τρόικας και ελληνικής κυβέρνησης, η πλειοψηφία εκτιμά ότι το κοινωνικό σύνολο θα επιβαρυνθεί με επιπρόσθετα μέτρα και νέο μνημόνιο (σε ποσοστό 47%), ενώ μόλις το 16% πιστεύει σε κάποια αντίδραση από την πλευρά της κυβέρνησης και το 11% στην υπαναχώρηση της τρόικας. Αξιοσημείωτο είναι το υψηλό ποσοστό των συμμετεχόντων (26%) οι οποίοι είτε δεν έχουν είτε επέλεξαν να μην εκφέρουν προσωπική άποψη στο ερώτημα, «προδίδοντας» τάσεις σύγχυσης και αβεβαιότητας της κοινωνίας.
«ΑΔΥΝΑΤΗ» Η ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΟΥ ΕΝΦΑ ΓΙΑ ΤΟ 2014
   
Στο ερώτημα σχετικά με τον φόρο ακίνητης περιουσίας, η εικόνα είναι μοιρασμένη: ένας στους τρεις συμμετέχοντες θεωρεί αδύνατη την καταβολή του το 2014, ενώ αντίστοιχα πολλοί είναι εκείνοι που δεν ξέρουν αν θα είναι σε θέση να καταβάλουν την αντίστοιχη εισφορά μέσα στο επόμενο έτος, λόγω δυσμενέστερων οικονομικών συνθηκών σε προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο. Ένας στους δύο ερωτηθέντες δηλώνει, πάντως, ότι θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του.
    Τέλος, σε ερώτηση για την πρώτη ενδιάμεση εκπτωτική περίοδο (στο διάστημα 1-9 Νοεμβρίου), η κοινή γνώμη βρέθηκε να διατηρεί θετική γνώμη, καθώς σχεδόν 1 στους 2 συμμετέχοντες τη θεωρεί χρήσιμη για τον ίδιο τον καταναλωτή, αλλά και απαραίτητη για την τόνωση της αγοράς πριν από την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου