Περισσότερο φαίνεται να ζουν οι γυναίκες που δείχνουν μικρότερες από την πραγματική τους ηλικία, υποστηρίζει νέα μελέτη. Το μυστικό σύμφωνα με τους επιστήμονες, κρύβεται στη χαμηλή αρτηριακή τους πίεση, γεγονός που περιορίζει σημαντικά την εμφάνιση καρδιαγγειακών προβλημάτων.
«Είδαμε ότι η αρτηριακή πίεση αποτελούσε τον “συνδετικό κρίκο” ανάμεσα στον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών προβλημάτων και στην πραγματική ηλικία» αναφέρει ο κύριος συγγραφέας της μελέτης δρ Ντέιβιντ Γκαν. «Είναι η πρώτη φορά που αποδεικνύεται συσχετισμός ανάμεσα στη χαμηλή αρτηριακή πίεση και στη νεανική εμφάνιση. Διαπιστώσαμε ακόμα ότι το στοιχείο που συνδεόταν με την αρτηριακή πίεση δεν ήταν οι ρυτίδες που θα περίμενε κανείς, αλλά το “κρέμασμα” του προσώπου» αναφέρει ο ίδιος χαρακτηριστικά. «Το ενδιαφέρον είναι, ότι μελλοντικά δεν αποκλείεται να βρούμε το ακριβές χαρακτηριστικό που να προσδιορίζει τα επίπεδα της αρτηριακής μας πίεσης».
Σύμφωνα με τα ευρήματα των ειδικών που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο «Journals of Gerontology», οι γυναίκες που αντιμετώπιζαν τον χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων έμοιαζαν τουλάχιστον δύο χρόνια νεότερες από την πραγματική τους ηλικία, συγκριτικά με εκείνες που ανήκαν στην ομάδα υψηλού κινδύνου.
Στη μελέτη έλαβαν μέρος συνολικά 514 άτομα με μέσο όρο ηλικίας τα 63 έτη. Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες που προέρχονταν από οικογένειες με μεγάλο προσδόκιμο ζωής, εμφάνιζαν λιγότερες ρυτίδες σε σχέση με συνομηλίκους τους. «Βάσει των αποτελεσμάτων μας, τα άτομα με υγιή ρυθμό γήρανσης εμφάνιζαν πιο αργό ρυτίδιασμα του δέρματος και έτειναν να »μικροδείχνουν»’ στο πρόσωπο – και ιδιαίτερα οι άνδρες» προσθέτει ο δρ Γκαν, ερευνητής στα εργαστήρια της εταιρείας προϊόντων διατροφής και ειδών υγιεινής και προσωπικής φροντίδας Unilever.
«Πιστεύουμε ότι τα αποτελέσματα της μελέτης θα βοηθήσουν τον κόσμο ώστε να υιοθετήσει έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής και να παρακολουθεί συχνά σημαντικές παραμέτρους της υγείας, όπως π.χ. η αρτηριακή πίεση. Όπως φάνηκε και στη μελέτη μας, οι συγκεκριμένοι παράγοντες πέρα από την υγεία φαίνεται ότι επηρεάζουν και την εμφάνισή μας» αναφέρει από την πλευρά της η δεύτερη συγγραφέας της μελέτης δρ Νταϊάνα Φαν-Χέεμστ από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Λάιντεν, στην Ολλανδία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου