Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

1.ΣΑΣΘ: Μελέτη για το νέο τραμ Θεσσαλονίκης

1.ΣΑΣΘ: Μελέτη για το νέο τραμ Θεσσαλονίκης 
Του Φώτη Κουτσαμπάρη
http://www.makthes.gr
   
Δίκτυο γραμμών τραμ, συμπληρωτικό (συμπληρωματικο εννοεί )στο μετρό Θεσσαλονίκης και όχι ανταγωνιστικό, σχεδίασε το Συμβούλιο Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΣΑΣΘ).
    Το ΣΑΣΘ εκπόνησε μελέτη για τη λειτουργία τραμ στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου ECOTALE, η οποία παρουσιάστηκε πρόσφατα σε ευρεία συνάντηση των εκπροσώπων της πόλης στο Πολιτιστικό Κέντρο Ευόσμου.
    Οι οδεύσεις του προτεινόμενου τραμ, σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή ΑΠΘ Χρήστο Πυργίδη που έκανε την παρουσίαση, επιδιώκουν να αυξήσουν το επιβατικό έργο του μετρό, δημιουργώντας ένα πλέγμα σιδηροδρομικών μέσων που θα καλύπτουν γεωγραφικά περιοχές της πόλης που είτε έχουν πρόβλημα συγκοινωνίας (δήμοι δυτικού πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης) είτε δεν εξυπηρετούνται από τις σχεδιαζόμενες επεκτάσεις του μετρό (Άνω Τούμπα, ανατολικές περιοχές της Θεσσαλονίκης) που χωροθετούνται κοντά και παράλληλα με το θαλάσσιο μέτωπο.
    Οι πρώτες οδεύσεις που επιλέχθηκαν τελικά συνδυάστηκαν έτσι ώστε να εξυπηρετούν:
- Το κέντρο της Θεσσαλονίκης και τις νοτιοανατολικές περιοχές του πολεοδομικού συγκροτήματος.
- Την περιοχή της Άνω Τούμπας και των Ελαιώνων.
- Τις δυτικές συνοικίες και πιο συγκεκριμένα τον Εύοσμο και τις περιοχές επί της Μοναστηρίου μεταξύ του σιδηροδρομικού σταθμού και του τερματικού σταθμού των ΚΤΕΛ.
- Την Άνω Πόλη και συγκεκριμένα την περιοχή βόρεια της οδού Αγίου Δημητρίου.
- Τον Φοίνικα και την ευρύτερη περιοχή του.
- Το αεροδρόμιο Μακεδονία (με επέκταση).
ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΦΑΣΕΙΣ
    Το δίκτυο των γραμμών τραμ, που θα έχει μήκος περίπου 24 χλμ., θα κινείται σε προστατευόμενο διάδρομο στο 90% με μέση ταχύτητα πάνω από 18 χλμ./ώρα και υπολογίζεται ότι θα εξυπηρετεί 172.700 επιβάτες ημερησίως, προτείνεται να υλοποιηθεί σε τρεις χρονικά φάσεις.
    Το κόστος υλοποίησης φθάνει στα 515 εκατ. ευρώ.
Η πρώτη φάση περιλαμβάνει τη γραμμή ΚΤΕΛ-ΧΑΝΘ-Ελαιώνες, μήκους 11 χλμ. και κόστους 237 εκατ. ευρώ.
Η δεύτερη φάση περιλαμβάνει τη γραμμή ΧΑΝΘ - Μίκρα μέσω Βασ. Όλγας και κόστος 154 εκατ. ευρώ.
Η τρίτη φάση περιλαμβάνει τη γραμμή Εύοσμος - ΚΤΕΛ - σιδηροδρομικός σταθμός - Αγίου Δημητρίου, κόστους 124 εκατ. ευρώ.
    Ο πρόεδρος του ΣΑΣΘ Γιάννης Παλαιστής, ο οποίος προήδρευσε στη συνάντηση του Ευόσμου, περιέγραψε ότι η πρόταση μετακίνησης με τραμ περιλαμβάνει και ταυτόχρονη αναζωογόνηση του αστικού τοπίου από τις περιοχές διέλευσης. Ο ίδιος ανέφερε ότι στόχος είναι να ολοκληρωθούν το ταχύτερο δυνατό οι μελετητικές διαδικασίες, ώστε να υπάρξει πλήρης μελετητική ωριμότητα για τη χρηματοδότηση του τραμ από τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020.
ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΒΑΓΟΝΙΑ ΤΟΥ ΤΡΑΜ
    Σε ανακατασκευή και αποκατάστασή των δύο βαγονιών του τραμ Θεσσαλονίκης που έχουν διασωθεί προχωρά ο δήμος, ώστε να αξιοποιηθούν για πολιτιστικούς λόγους. Τα βαγόνια, που κινδύνευαν να καταστραφούν, μεταφέρθηκαν προχθές σε δημοτικό εργοτάξιο στην οδό Μαρτίου, το ένα από το λιμάνι όπου βρισκόταν εγκαταλελειμμένο και το άλλο από το Μουσείο Σιδηροδρόμου στο Κορδελιό.
    Συγκεκριμένα, στο Μουσείο Σιδηροδρόμου φυλασσόταν το ιππήλατο βαγόνι, που είχε ανάγκη συντήρησης-αποκατάστασης. Όσο για το δεύτερο, που ήταν ηλεκτροκίνητο, αφού χρησιμοποιήθηκε για τα γυρίσματα των ταινιών “Καραβάν Σαράι” του Τάσου Ψαρρά και αργότερα “Το λιβάδι που δακρύζει” του Θόδωρου Αγγελόπουλου, εγκαταλείφθηκε στην τύχη του στην προβλήτα 2 του λιμανιού, με αποτέλεσμα τη φθορά του, είτε λόγω των φυσικών συνθηκών είτε λόγω έλλειψης στοιχειώδους συντήρησης.
    Τη διάσωση, συντήρηση και αξιοποίηση των τελευταίων συρμών του τραμ, που λειτούργησε από το 1893 αρχικά ως ιππήλατο και από το 1908 ως ηλεκτροκίνητο έως ότου διακόπηκε η λειτουργία του το 1957, είχε προτείνει πριν από λίγους μήνες το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης. “Η πρόταση υιοθετήθηκε από τον δήμο Θεσσαλονίκης και δρομολογήθηκαν άμεσα οι ενέργειες για την υλοποίησή της”, σημείωσε ο αντιδήμαρχος Αστικού Σχεδιασμού Ανδρέας Κουράκης και πρόσθεσε ότι “τα δύο βαγόνια μεταφέρθηκαν σε εργοτάξιο του δήμου και μετά την ανακατασκευή και αποκατάστασή τους θα εκτεθούν σε κεντρικά σημεία της πόλης”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου