Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

1.ΓΕΡΜΑΝΙΑ Και εγένετο μεγάλος συνασπισμός

ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ
1.ΓΕΡΜΑΝΙΑ Και εγένετο μεγάλος συνασπισμός
 

    Τους όρους της συμφωνίας για τον μεγάλο συνασπισμό παρουσίασαν η καγκελάριος της Γερμανίας και επικεφαλής του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (ΧΔΚ) Άγκελα Μέρκελ Χιτλερμέρκελ, μαζί με τον ηγέτη της (αδελφής) Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (ΧΚΕ) και τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (ΣΔΚ) Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.
    Το προσχέδιο της συμφωνίας προέκυψε μετά από διαπραγματεύσεις 17 ωρών αργά το βράδυ της Τρίτης και τώρα πλέον πρέπει να εγκριθεί από τα μέλη των Σοσιαλδημοκρατών στα μέσα Δεκεμβρίου. Σε ό,τι αφορά την κατανομή των υπουργείων, το ΧΔΚ θα πάρει πέντε συν το υπουργείο καγκελαρίας, το ΣΔΚ έξι και η ΧΚΕ τρία.
    Η συμφωνία «βρίσκεται μέσα στα πλαίσια της εκατέρωθεν εμπιστοσύνης» δήλωσε η Μέρκελ Χιτλερμέρκελ, «δίκαιη» τη χαρακτήρισε ο Γκάμπριελ. «Η Ευρώπη είναι απολύτως απαραίτητη για τη Γερμανία» είπε η Μέρκελ Χιτλερμέρκελ αναφερόμενη στην ευρωπαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, ενώ και οι τρεις αρχηγοί έσπευσαν να επιβεβαιώσουν την προσήλωσή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρώ.
    Στο θέμα του κατώτατου μισθού, το ΣΔΚ κατάφερε να επιβάλει τη θέση για ωρομίσθιο ύψους 8,50 ευρώ, που θα τεθεί σε ισχύ από το 2015.
    Σύγκλιση επιτεύχθηκε και σε ό,τι αφορά τις συντάξεις για τις μητέρες που απέκτησαν παιδιά πριν από το 1992. Η συμφωνία θα ισχύσει από τον ερχόμενο Ιούλιο. Καθιερώνεται επίσης σύνταξη στα 63 μετά από 45 χρόνια εργασίας και αντίστοιχες καταβολές εισφορών. Συμφωνία επετεύχθη και στην επιβολή διοδίων στους γερμανικούς αυτοκινητοδρόμους σε αυτοκίνητα αλλοδαπών, που θα ισχύσει από του χρόνου. Μία από τις υποχωρήσεις που έκανε το SPD ήταν στο θέμα της διπλής υπηκοότητας. Τα κόμματα συμφώνησαν ότι δεν θα υπάρξει αύξηση της φορολόγησης, κάτι που αποτελούσε απαίτηση του ΧΔΚ και της ΧΚΕ.
ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΗΣ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ
    Το ΣΔΚ αποδέχεται τη γραμμή πλεύσης του ΧΔΚ στα ευρωπαϊκά θέματα, ενώ συνεχίζεται και εμβαθύνεται η ελληνογερμανική συνεργασία. Στο τελικό κείμενο της προγραμματικής συμφωνίας απορρίπτεται στην ουσία η καθιέρωση ευρωομολόγων, όπως είχαν προτείνει οι Σοσιαλδημοκράτες.
    Στο κείμενο αναφέρεται ότι στην Ευρώπη θα πρέπει να μειωθούν τα υψηλά χρέη των χωρών της ευρωζώνης. Η δανειακή βοήθεια από ευρωπαϊκά προγράμματα στήριξης θα πρέπει όμως να αποτελεί ultima ratio και να παρέχεται «όταν κινδυνεύει η σταθερότητα της ευρωζώνης στο σύνολό της». Η δε βοήθεια θα δίνεται μόνο έναντι αυστηρών όρων, δηλαδή μεταρρυθμίσεων και μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης εκ μέρους των χωρών που προσφεύγουν στον μηχανισμό, και με βασική προϋπόθεση να παρουσιάζεται σχέδιο για το πώς μπορεί να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους.
ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
    Στην προγραμματική συμφωνία γίνονται και ειδικές αναφορές στην Ελλάδα. Έτσι, υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων ότι η Γερμανία συνεχίζει να στηρίζει σε εταιρική βάση τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Ελλάδας. Αναφέρεται επίσης η δημιουργία ενός ελληνογερμανικού δικτύου νεολαίας.
    Η έκβαση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία χαρακτηρίζεται «ανοιχτή» και υπογραμμίζεται ότι αυτές δεν πρόκειται να οδηγήσουν αυτόματα στην ένταξη της Άγκυρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου