Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

2.Θράκη: πατρώα γή


Γράφει η Θάλεια Χούντα
http://greeknation.blogspot.gr/
    Από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης κοιτώντας ανατολικά μπορείς να δεις διάφορα πράγματα, όπως τον ήλιο να ανατέλλει, το τελευταίο σύνορο της Ευρώπης, το σύνορο της Πατρίδας, τα πάτρια χώματα που συνεχίζουν και στενάζουν κάτω από ξένα χέρια. Αν τώρα κοιτάξεις δυτικά, θα δεις το Ελληνικό στοιχείο να δηλώνει την παρουσία του, στενάζοντας όμως από την αδιαφορία του επίσημου κράτους.
    Τα ιερά χώματα της Θράκης, από την Ξάνθη, την Κομοτηνή και έως την Αλεξανδρούπολη, σε γεμίζουν συγκίνηση και οργή. Η συνύπαρξη του χριστιανικού και του μουσουλμανικού στοιχείου προσδίδει τον ιδιαίτερο τόνο που χαρακτηρίζει την περιοχή και για τον επισκέπτη αποτελεί μία ιδιαίτερη εικόνα, αφού δεν είναι το σύνηθες να ακούς από την μία πλευρά τον χότζα και από την άλλη τον ιερέα.
    Είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ το σύνολο των τριών νομών και να συναντηθώ με πολλούς κατοίκους τόσο του εμπορικού και πολιτικού κόσμου όσο και του εργαζόμενου κόσμου. Η γνώμη όλων είναι, ότι έχουν ξεχαστεί από την πολιτεία.
    Η ανεργία είναι σε υψηλά επίπεδα, η βιομηχανία δεν υπάρχει, η εσωτερική και η εξωτερική μετανάστευση ανθεί, η αγροτική εργασία δεν αποδίδει.
    Η Θράκη μας όμως έχει ξεχαστεί και σε άλλους σημαντικούς τομείς. Είναι εύκολο να το καταλάβεις, αφού όλοι αναφέρονται στην λειτουργία του «προξενείου» και την ταυτόχρονη ανάπτυξη του μουσουλμανικού στοιχείου, που δεν συνάδει με την οικονομική εικόνα της χώρας. Ενός στοιχείου το οποίο οι ενδιαφερόμενοι φροντίζουν να συντηρούν σε κάθε επίπεδο – από την μαντήλα των γυναικών έως τα μαγαζιά που όχι μόνο δεν κλείνουν αλλά τουναντίον πολλαπλασιάζονται.
    Οι άνθρωποι που κρατούν τα σύνορά μας, οι συμπατριώτες μας που βιώνουν άλλες καταστάσεις από εμάς, οι συνέλληνες που την Πατρίδα την έχουν στην καρδιά τους σαν ιερό και όσιο, αυτοί που το φρόνημά τους έπρεπε να ενισχύεται καθημερινά από την κεντρική εξουσία, ενεργούν από μόνοι τους και από τις παραδόσεις μας.
    Είναι τελείως διαφορετικό να ζήσεις κάποιες ημέρες στην Θράκη και να γνωρίσεις από κοντά τα μέρη και τους ανθρώπους από το να σου μεταφέρεται η όποια άποψη από τους πολιτικούς. Πρέπει στην πράξη να ενισχύσουμε κάθε τομέα της ζωής της και να αποδείξουμε την αγάπη μας και για τούτο το κομμάτι της Πατρίδας, το τόσο ευαίσθητο.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου