Παρασκευή 7 Ιουνίου 2019

Μέτρα ελάφρυνσης της μεσαίας τάξης: Πίσω Τουρκο τα καράβια»….


Μέτρα ελάφρυνσης της μεσαίας τάξης: Πίσω Τουρκο τα καράβια»….
https://www.iefimerida.gr
    Να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα θα επιχειρήσει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος τελικά θα δώσει το «παρών» στη συνεδρίαση του Eurogroup την επόμενη εβδομάδα.
    Αυτό, καθώς σε πείσμα των φημών ή και των προσδοκιών ότι η Ευρωομάδα δεν θα ασχοληθεί με την Ελλάδα λόγω εκλογών, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν προανήγγειλε «δύσκολες συζητήσεις».
    Αν αναλογιστεί, δε, κανείς ότι στην εξίσωση θα έχει προστεθεί η κατάργηση της μείωσης του αφορολογήτου, αντιλαμβάνεται τις πιέσεις που θα δεχθεί ο υπουργός Οικονομικών στην τελευταία του -όπως φαίνεται- παρουσία στην Ευρωομάδα.
Προς κατάργηση τα αντίμετρα
    Οι πληροφορίες των τελευταίων ωρών αναφέρουν ότι μαζί με τις διατάξεις για το αφορολόγητο, θα καταργηθούν και τα περιβόητα αντίμετρα, δηλαδή οι φορολογικές ελαφρύνσεις που στόχευαν κυρίως στη μεσαία τάξη: η κατάργηση της έκτακτης εισφοράς ως 30.000 ευρώ και οι αλλαγές στους συντελεστές της, η μείωση του πρώτου συντελεστή της φορολογικής κλίμακας από το 22% στο 20%.
    Αν διατηρούνταν, τότε στον Προϋπολογισμό του 2020 θα άνοιγε με το… καλημέρα, μια «τρύπα» 2 δις  ευρώ. Το ερώτημα είναι αν αυτή η… απόσυρση των φορολογικών αντίμετρων θα είναι αρκετή, καθώς οι Ευρωπαίοι «βλέπουν» μια «τρύπα» ως 2,8 δις την επόμενη χρονιά λόγω των φετινών παροχών. Αν επιμείνουν και επιβεβαιωθούν στην αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου, τότε θα απαιτηθούν ισοδύναμα και θα επανέλθει το εφιαλτικό σενάριο της μείωσης του αφορολογήτου αλλά χωρίς αντίμετρα.
Δεν μάσησε τα λόγια της η Κομισιόν
    Η 3η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας διάλυσε πολλούς μύθους. Κατ’ αρχάς, απογοήτευσε όσους περίμεναν ότι η Κομισιόν θα κάνει τα στραβά μάτια ή θα μασήσει τα λόγια της λόγω της προεκλογικής περιόδου στην Ελλάδα, τουτέστιν ότι οι Βρυξέλλες θα αποφύγουν να κοστολογήσουν τις παροχές του Μαΐου και να προσδιορίσουν την «τρύπα» που μπορεί να ανοίξουν στον Προϋπολογισμό.
    Επιπλέον, από τις δηλώσεις των κορυφαίων Ευρωπαίων αξιωματούχων προέκυψε ότι το ελληνικό ζήτημα όχι απλώς δεν έχει τεθεί στο περιθώριο λόγω εκλογών ή λόγω Ιταλίας, αλλά ότι θα τηρηθεί αυστηρά ο προγραμματισμός που προβλέπει συζήτηση επί της ουσίας των ευρημάτων της Έκθεσης στο Eurogroup της 13ης Ιουνίου.
Σημαντικές διαφορές μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών
    Από την ανάλυση των δεδομένων της Έκθεσης προκύπτει ότι η διαφορά μεταξύ Αθήνας- Βρυξελλών δεν περιορίζεται μόνο στο κόστος των παροχών, αλλά ξεκινά από τις διαφορετικές εκτιμήσεις για το φετινό πλεόνασμα.
    Συγκεκριμένα, η Κομισιόν για μια ακόμα φορά δεν συμμερίζεται τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών ότι το πλεόνασμα θα φτάσει στο 4,1% κι επιμένει ότι μόλις και μετά βίας θα φτάσει στο 3,6%, μετά το «πακέτο» της ΔΕΘ και τη διατήρηση των συντάξεων, που ενσωμάτωσε ο Προϋπολογισμός. Το υπουργείο Οικονομικών επιμένει ότι στο τέλος θα δικαιωθεί, ωστόσο υπάρχει ένα ειδικό παράρτημα στην Έκθεση που δύσκολα θα μπορέσει να αντικρούσει η ελληνική πλευρά.
    Τι λέει η Έκθεση; Ότι το μεγαλύτερο μέρος των περασμένων υπερπλεονασμάτων οφείλεται σε επαναλαμβανόμενη υπεκτέλεση δαπανών, ενώ οι Ευρωπαίοι αφήνουν να αιωρείται η υποψία της δημιουργικής λογιστικής, με τη μεταφορά δαπανών του ΠΔΕ σε νομικές οντότητες εντός και εκτός Γενικής Κυβέρνησης. Αυτή η διαφορά εκτιμήσεων, ισοδυναμεί με «τρύπα» περίπου 950 εκατ. ευρώ.
Μεγαλώνουν το «αγκάθι» οι 120 δόσεις
    Η απόσταση μεγαλώνει λόγω των 120 δόσεων. Επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες, που ανέφεραν εδώ και μήνες ότι οι Θεσμοί εγείρουν ενστάσεις ακόμα και για τη σκοπιμότητα μιας τέτοιας ρύθμισης για χρέη προς την εφορία, οι Ευρωπαίοι όχι απλώς δεν συμμερίζονται τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου για δημοσιονομικό όφελος 380 εκατ. ευρώ, αλλά θεωρούν ότι ο Προϋπολογισμός θα υποστεί ζημιά ως και 1,1 δις ετησίως!
    Αν αθροίσει κανείς όλα τα παραπάνω, τότε ο… λογαριασμός για την επόμενη κυβέρνηση φτάνει στα 2,47 δις για φέτος και στα 2,85 δις ευρώ για του χρόνου, δηλαδή συνολικά περί τα 5,3 δις ευρώ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου