Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2018

“Αναπτερώνονται” τα Mirage 2000: Στην τελική φάση η συμφωνία για την υποστήριξή τους


“Αναπτερώνονται” τα Mirage 2000: Στην τελική φάση η συμφωνία για την υποστήριξή τους
    Θέμα μερικών εβδομάδων θεωρείται πλέον η ολοκλήρωση της νέας συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Γαλλία ώστε να μπουν οι τελικές υπογραφές για την υποστήριξη των αεροσκαφών Mirage. Μόλις καθαρογραφεί η νέα συμφωνία ανάμεσα στις δυο χώρες αναμένεται στη συνέχεια, να περάσει από την αρμόδια επιτροπή της βουλής προς κύρωση.
    Το επόμενο και τελικό στάδιο θα είναι η συζήτηση σε επικείμενο Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας κατά το οποίο θα παρουσιαστούν όλες οι τεχνικές λεπτομέρειες της νέας αυτής σύμβασης ώστε να πάρει την τελική έγκριση η οποία βέβαια θα σημάνει μια εποχή «αναπτέρωσης» των πολεμικών Μοιρών 331 & 332, με τα μαχητικά Mirage 2000-5 & Mirage 2000.
    Μπορεί οι Γάλλοι να άρχισαν τα ταξίδια στην χώρα μας με κύριο στόχο να προχωρήσουν στον σχεδιασμό για την προμήθεια των νέων ψηφιακών φρεγατών που ναυπηγούνται τώρα, τύπου Belhara, όμως η Γενική Διεύθυνση εξοπλισμών σε πλήρη ευθυγράμμιση με την ηγεσία του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, από την πρώτη κι’ όλας επίσκεψη του Γαλλικού κλιμακίου (όχι της Γαλλικής Naval), έθεσε το θέμα της υποστήριξης των Mirage 2000 & 2000-5 ώστε η Ελληνική με την Γαλλική επιτροπή να εργαστούν και να καταφέρουν να λύσουν τον γόρδιο δεσμό για νομικής φύσεως ζητήματα που ανέκυπταν στο θέμα της συγκεκριμένης διακρατικής συμφωνίας.
    Η ηγεσία του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας προσπαθούσε μεγάλο χρονικό διάστημα να ολοκληρωθεί αυτή η συμφωνία η οποία θα δώσει νέα ώθηση στα «Δελταπτέρυγα» μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας που για περισσότερο από μια 8ετία είχαν αρχίσει να «υποφέρουν» από τις τραγικές ελλείψεις σε αναλώσιμα, ακόμη και σε φρένα, για τις οποίες διαχρονικά η κάθε ηγεσία της Αεροπορίας χτυπούσε καμπανάκι κινδύνου, άλλωστε οι περισσότεροι Αρχηγοί πάντα σημείωναν με νόημα πως επιθυμούν να έχουν στο Αιγαίο, απέναντι στην Τουρκική προκλητικότητα, την άγνωστη ισχύ στους Τούρκους, αυτού του όπλου που δίνει με τον δικό του τρόπο προβάδισμα έναντι των αεροσκαφών των γειτόνων μας.
    Το θρίλερ της υποστήριξης είχε φτάσει στο ζενίθ το 2014, όταν και βρέθηκαν τα χρήματα για τα ανταλλακτικά, όμως και τότε λόγο της Ελληνικής νομοθεσίας υπήρξε τεράστιο κόλλημα και το θέμα είχε βαλτώσει γι’ ακόμη μια φορά, το μόνο θετικό ήταν πως τα χρήματα δεν πήγαν να κλείσουν κάποια άλλη τρύπα είτε της Αεροπορίας είτε κάπου αλλού, το αντίθετο, παρέμειναν σ’ έναν «κουμπαρά» και περιμένουν την εκταμίευση τους η οποία μεταφράζεται με την παροχή ανταλλακτικών για τα Mirage της Πολεμικής Αεροπορίας.
    Το θέμα της υποστήριξης των Mirage 2000 είχε έρθει ξανά στη Βουλή τον περασμένο Απρίλιο σύμφωνα με τα πρακτικά της αρμόδιας επιτροπής και ήταν ανάμεσα στο «έκτακτο εξοπλιστικό πρόγραμμα» που αφορούσε την προμήθεια κρίσιμων ανταλλακτικών για αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας όπως τα C-27 – για τα οποία στη συνέχεια είχαμε δει και την ανακοίνωση από το ΚΥΣΕΑ, πριν εκείνο αποφασίσει την αναβάθμιση των F-16- όπως επίσης και των μεταφορικών C-130 Hercules.
    Η περιπέτειες για την υποστήριξη των Mirage δεν ήταν λίγες και ο δρόμος δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα από τη στιγμή που ενώ όλοι γνώριζαν το πρόβλημα που υπάρχει με αυτά τα μαχητικά, «η μπάλα πήγαινε στην εξέδρα». Η αρχή είχε γίνει από την ίδια την κατασκευάστρια εταιρία όταν η χώρα μας είχε προχωρήσει στην αγορά των Mirage 2000-5 καθώς τότε η Ελλάδα είχε ζητήσει την αναβάθμιση και των Mirage 2000 στο επίπεδο «5» όμως η εταιρία ως αντιπρόταση είχε το νέο μαχητικό της Rafale το οποίο προσπάθησε αρκετές φορές να φτάσει στις τάξεις της Πολεμικής Αεροπορίας. Η Ελλάδα είχε επιμείνει στο δικό της «θέλω» που ήταν η αναβάθμιση του υπάρχοντος στόλου της πρώτης φουρνιάς των Mirage, όμως η αντιπρόταση της Γαλλίας τότε άγγιζε αστρονομικά ποσά μη επιτρεπτά ενώ ταυτόχρονα δεν προχωρούσε σε μαζική παραγωγή ανταλλακτικών για τα «διλιτρα» της ΠΑ.
    Επόμενο «χτύπημα» ήταν εσωτερικό κι ενώ η χώρα μας βρισκόταν ήδη εντός της κρίσης με την ματαίωση του διαγωνισμού για την υποστήριξη με ανταλλακτικά. Με αυτές τις εξελίξεις προ των πυλών της 114 Πτέρυγας Μάχης, ο «Θησέας» με τα Mirage 2000-5 και πολύ περισσότερο τα «γεράκια» με τα Mirage 2000 ευελπιστούν να ολοκληρωθούν όλες αυτές οι θετικές γι’ αυτούς διαδικασίες και να αρχίσουν να’ χουν πολλές περισσότερες απογειώσεις από τους διαδρόμους της Τανάγρας τόσο για την εκπαίδευση όσο και γι’ αυτό που ξέρουν να κάνουν καλύτερα στο Αιγαίο….​

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου