Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018

Αυτό το Σαββατοκύριακο τα μουσεία και τα μνημεία της Θεσσαλονίκης ανοίγουν δωρεάν!


Αυτό το Σαββατοκύριακο τα μουσεία και τα μνημεία της Θεσσαλονίκης ανοίγουν δωρεάν!
Από parallaxi
    Στις 28-30 Σεπτεμβρίου 2018 το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού γιορτάζει για 22η χρονιά τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς και μαζί τους τις Πόλεις, παλιές και νέες, μεγάλες ή μικρότερες, σημαντικές ή λιγότερο σπουδαίες, ζωντανές ή ξεχασμένες.
    Αυτές οι πόλεις θα αποκαλύψουν το παρελθόν τους, θα ξεδιπλώσουν το παρόν τους και ίσως ρίξουν κάποιες ματιές στο μέλλον τους, μέσα από μικρές ή μεγάλες ιστορίες, ιδιωτικές ή δημόσιες, πραγματικές ή φανταστικές.
    Οι πόλεις, για τρεις μέρες, θα πλημμυρίσουν με ήχους, τραγούδια και χορούς, εκθέσεις και παραστάσεις, βιβλία και φωτογραφίες, περιπάτους, δρώμενα και παραμύθια.
    «Ιστορίες» σκορπισμένες σε 106 σημεία σε όλη τη χώρα, σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, σε μνημεία που ζουν μια δεύτερη ζωή ή παραμένουν ανέπαφα στο χρόνο – τοπόσημα μικρών ή μεγάλων πόλεων. Ιστορίες κρυμμένες μέσα στην καρδιά των πόλεων, στις γειτονιές τους και τους δρόμους τους.
    Το Σαββατοκύριακο του εορτασμού 29 και 30 Σεπτεμβρίου η είσοδος στους αρχαιολογικούς χώρους, τα μουσεία και τα μνημεία του κράτους είναι ελεύθερη.
    Και τις πόρτες τους θα ανοίξουν και οι χώροι της Θεσσαλονίκης, με ελεύθερη είσοδο!
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Θεσσαλονίκη, Αρχαιολογικό Μουσείο (28-30/9)
«Θεσσαλονίκη, πόλη της Ιστορίας και του Μύθου»
28/9
«Η Θεσσαλονίκη μας ταξιδεύει. Μικρά μυστικά της καθημερινής ζωής μιας αρχαίας μεγαλούπολης»Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για σχολικές ομάδες της Δ΄ έως ΣΤ’ Δημοτικού και σχολικές ομάδες Κωφών-Βαρυκόων στην μόνιμη έκθεση «Θεσσαλονίκη, Μακεδονίας Μητρόπολις» του Μουσείου (10.00-13.00).
«Περιδιαβαίνοντας στη Θεσσαλονίκη της Αρχαιότητας» Θεματικές ξεναγήσεις στις μόνιμες εκθέσεις «Αγρός οικία κήπος τόπος» (ώρα 09:30) & «Θεσσαλονίκη, Μακεδονίας Μητρόπολις» (ώρα 11:00) κατόπιν συνεννόησης στο τηλ. 2313310201, πρωινές ώρες.
Συναυλία χορωδιακής μουσικής με την Χορωδία και την Ορχήστρα του Αρχιεπισκοπικού Γυμνασίου της Πράγας (ώρα 20:00).
29/9,
20.00 «Οι νοστιμούλες» της Ελένης Μερκενίδου. Θεατρικό αναλόγιο σε σκηνοθεσία Έφης Δρόσου με τους ηθοποιούς του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος : Ορέστη Χαλκιά, Μαρία Καραμήτρη, Πολυξένη Σπυροπούλου και Μαρία Χατζηιωαννίδου. Πρόκειται για μια μεταγραφή τριών μυθολογικών γυναικείων πορτραίτων που περιμένουν τον άνδρα . Ο νόστος του Οδυσσέα στην πόλη/πατρίδα/γυναίκα εμπνευσμένη από τον Όμηρο. Η Κίρκη , η Καλυψώ και η Πηνελόπη ανατρέπουν τα στερεότυπα και δημιουργούν μια σειρά κωμικών επεισοδίων και εκρηκτικών εκπλήξεων.
30/9,
20.00. Μουσική εκδήλωση με τραγούδια συνθετών που γράφτηκαν με αφορμή την πόλη της Θεσσαλονίκης, την μυθολογία, τις ομορφιές της. Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες Θωμάς Κοροβίνης, Μαρία Φωτίου, Λάζαρος Χαριτίδης, Σταύρος Κρομμύδας
Τ/ 2313 310255,-273, 2315 200004 (ΚΘΒΕ)
E.mail. chtsouggaris@culture.gr, eionnidou@culture.gr, deputydirector@ntng.gr
(ΚΘΒΕ) Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, Δ/νση Α΄βάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης & Ειδικό Δ.Σ. Κωφών-Βαρυκόων Πανοράματος, Σύλλογος Αποφοίτων Ωδείων Θεσσαλονίκης, Μουσικό Σχήμα Θωμά Κοροβίνη.
Θεσσαλονίκη, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού (28-30/9)
28/9 (9.00-20.30) 29/9 (10.00 – 19.00) Διεθνής διημερίδα, «Η Στρατιά της Ανατολής στη Θεσσαλονίκη, 1915-1918: η πόλη και οι αναπαραστάσεις της» στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης του Μουσείου «Στη δίνη του Μεγάλου Πολέμου: Η Θεσσαλονίκη της Στρατιάς της Ανατολής (1915-1918)». Ερευνητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα εξετάσουν το ιστορικό πλαίσιο αλλά και τις συχνά αμφιλεγόμενες αναπαραστάσεις της πόλης στη φωτογραφία, τη λογοτεχνία και τα εικαστικά σε μια προσπάθεια να εγγράψουν το «ξεχασμένο» μέτωπο της Θεσσαλονίκης στην ευρύτερη συζήτηση για τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στην Ευρώπη. Αμφιθέατρο «Στέφανος Δραγούμης».
E-mail: mbp@culture.gr
Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού με τη συνεργασία του Γενικού Προξενείου της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη.
 «Πόλεις – εικόνες» εικαστική έκθεση με έργα φοιτητών και αποφοίτων του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών – Σχολή Καλών Τεχνών – Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας (από 19/9/2018 έως 14/10/2018)
Τ/ 23850 55275 (ΤΕΕΤ), 2313 306400 (ΜΒΠ)
E-mail: zgodosi@uowm.gr, mbp@culture.gr
Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού , Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας
20/10 Ημερίδα με τίτλο «Μάθηση και δημιουργία: διαδρομές μέσα από Μουσεία και Πολιτιστικούς Φορείς»
Τ/ 210 3250341
E-mail. pr@ekedisy.gr Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης, ΟΜΕΡ Θεσσαλονίκης
Θεσσαλονίκη, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΜΜΣΤ) (29/9)
«Μια παραλία σας όνειρο… πολλές μικρές ιστορίες» Μουσειοπαιδαγωγική δράση για ηλικιακό κοινό 8-98 ετών που συνίσταται στη σύνθεση μοναδικών, προσωπικών προτάσεων για την ανάπλαση της παραλίας της Θεσσαλονίκης αξιοποιώντας επιλεγμένα στοιχεία από το παρελθόν και το παρόν της πόλης που συγκροτούν εικόνες της σύγχρονης ζωής. Μέσα από την ενθύμηση και ανακάλυψη στοιχείων της πόλης, αρχαία και σύγχρονα μνημεία, έργα τέχνης ανοιχτού χώρου με αναφορές σε έργα που πλαισιώνουν τον προαύλιο χώρο του ΜΜΣΤ, παλαιά και νέα στοιχεία της εικόνας του αστικού ιστού της πόλης, κτήρια, σημάνσεις αλλά και μεγάλα έργα σε εξέλιξη, όπως το μετρό. Μέσα από χειρωνακτική και ψηφιακή ανασύνθεση ο καθένας θα δημιουργήσει τη δική του παραλία έτσι όπως την ονειρεύεται. Συνδυάζοντας με πρωτότυπο τρόπο διάφορες τεχνικές δημιουργείται μια εγκατάσταση σε εξέλιξη. Η «φανταστική παραλία» μετατρέπεται σε αφίσα και τις ιδέες μας τις μοιραζόμαστε με τους γείτονες και το κοινό της πόλης!
Τ/ 2310 240002
Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Θεσσαλονίκη, Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας – Θράκης (28-30/9)
28/9 «Αστικές παρΑΔΩσεις» Θεματική συναυλία που παρουσιάζει μουσικές πρακτικές, όψεις της καθημερινότητας, σελίδες της ιστορίας, εικόνες της κοινωνίας και του περιβάλλοντος αστικών κέντρων του ελλαδικού χώρου και της ευρύτερης περιοχής της βορειο-ανατολικής Μεσογείου, μέσω παραδοσιακών και αστικών τραγουδιών. Από το έργο των ρωμιών συνθετών της Πόλης, έως τη σύγχρονη δημιουργία του 20ου αιώνα η συναυλία φωτίζει στιγμιότυπα της ζωής στην πόλη και της εξέλιξής της.
Συντελεστές: Κατερίνα Λύγκουρα: επιμέλεια, τραγούδι, κρουστά- Βασίλης Κασούρας: ούτι, πολίτικο λαούτο, μπαγλαμάς, τραγούδι- Δημήτρης Θεοδωράκης: βιολί.
29/9 «Ο/ω/δικά πουλιά» Performance ηλεκτρονικής-πειραματικής μουσικής σύνθεσης που βασίζεται σε ηχογραφήσεις (field recordings) πουλιών στο αστικό περιβάλλον της Θεσσαλονίκης και παράλληλης προβολής σχετικών φωτογραφιών. Η performance εστιάζει στο ηχητικό περιβάλλον της πόλης και στον τρόπο που τα πουλιά, ζώντας προσαρμοσμένα στο αστικό τους ενδιαίτημα, συμβάλλουν στη διαμόρφωση του ηχητικού του χαρακτήρα. Συντελεστές: Λάζαρος Αποκατανίδης, μουσικός- Ηρακλής Δεϊρμεντζίδης, φωτογράφος
28-30/9 «Πόλεις σε μετάβαση» Ξεναγήσεις στις περιοδικές εκθέσεις: «Δημήτρης Λέτσιος: Ένα πορτρέτο του Βόλου» (συνεργασία με το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης) και «Το ηχοτοπίο της πυρκαγιάς: απόηχοι από τη Θεσσαλονίκη του 1917».
Τ/ 2310 889-840,-843
Λαογραφικό & Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας – Θράκης, Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης
Θεσσαλονίκη, Πολυχώρος Πολιτισμού της Πρώην Σχολής Τεχνών και Επαγγελμάτων Χαμιδιέ – Ισλαχανέ και πέριξ (27,28/9)
«Εντός κι Εκτός των Τειχών της πόλης» Περιηγητική ξενάγηση-εκπαιδευτικό πρόγραμμα στη γειτονιά των Ανατολικών τειχών της Θεσσαλονίκης με αφετηρία τον Άγιο Νικόλαο τον Ορφανό και τερματισμό τον Πολυχώρο Πολιτισμού της πρώην Σχολής Τεχνών και Επαγγελμάτων Χαμιδιέ –Ισλαχανέ. Μέσα από θεατρική αφήγηση και διαδραστικούς αυτοσχεδιασμούς τα παιδιά θα ξεναγηθούν σ’ ένα ιστορικό τμήμα της πόλης.
Τ/ 2310 213800
Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Κεντρικής Μακεδονίας
Θεσσαλονίκη, Συνεδριακό Κέντρο Τράπεζας Πειραιώς (28, 29/9, 12.00-15.00)
«Οι πόλεις και τα επαγγέλματά τους: η μαρμαροτεχνία» Επιμορφωτικό σεμινάριο σε εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης «Μνήμη και σμίλη. Η συμβολή της μαρμαροτεχνίας στην αναστήλωση των μνημείων». Συζήτηση στρογγυλής τράπεζας με θέμα την εφαρμογή της μαρμαροτεχνίας στην αναστήλωση μνημείων, την αστική αρχιτεκτονική και την τοπική ανάπτυξη.
Τ/ 2310 385662, 210 9239186
E-mail. KyriaziK@piraeusbank.gr, education.ysma@culture.gr
Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης – Τομέας Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης
Θεσσαλονίκη, Παιδικό Μουσείο (30/9)
«Περπατώ και γνωρίζω, ψάχνω και θυμάμαι … στη Θεσσαλονίκη» Εκπαιδευτικό εργαστήρι για παιδιά ηλικίας 7 έως 12 ετών, όπου τα παιδιά ανακαλύπτουν την πόλη ξετυλίγοντας το κουβάρι της Ιστορίας από το 315 π.Χ. έως και σήμερα μέσα από μια αναδρομή στα ήθη, έθιμα και παραδόσεις της πολυπολιτισμικής πόλης μέσα από βιωματικές δράσεις και παιχνίδια.
Τ/ 2310 913047
Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
Περιφέρεια Θεσσαλονίκης, Αρχαιολογικός χώρος Αρχαίας Λητής, Προαύλειο Ναού Αγ. Αθανασίου Λητής, Μακεδονικός τάφος «Μακρίδη Μπέη» (28, 29/9)
«Πόλεις γύρω από την πόλη. Λητή, πόλις λανθάνουσα»
28/9 Στον αύλειο χώρο του Αγίου Αθανασίου Λητής, κοινωνικού κέντρου του μεταβυζαντινού οικισμού, θα γίνει παρουσίαση των αρχαιολογικών δεδομένων από την περιοχή Λητής-Λαγυνών, με σκοπό την ανασύνθεση της εικόνας της αρχαίας πόλης και του παραγωγικού χώρου στον οποίο αυτή αναπτύχθηκε.
 Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με στόχο την ανασύνθεση μιας διαχρονικής εικόνας για τη Λητή μέσα από τα αρχαιολογικά ευρήματα και τις μαρτυρίες των γραπτών πηγών. Το πρώτο μέρος θα πραγματοποιηθεί στη σχολική τάξη
29/9 Θεματική ξενάγηση απευθυνόμενη σε στοχευμένες ομάδες κοινού, όπου σωστικές ανασκαφές αποκαλύπτουν την αρχαία Λητή, με στόχο την αναπαράσταση ενός λανθάνοντος αρχαιολογικού τοπίου μέσα από στιγμιότυπά του.
Τ/ 2310 801402
Εφορεία Αρχαιοτήτων Περιφέρειας Θεσσαλονίκης
 *29 και 30 Σεπτεμβρίου 2018, Θεσσαλονίκη, Είσοδος ελεύθερη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου