Τετάρτη, 26 Σεπτεμβρίου 2018

Κοινοί μετανάστες οι Ευρωπαίοι μετά το Brexit


Κοινοί μετανάστες οι Ευρωπαίοι μετά το Brexit
Το έστειλε ο Γιώργος Επιτήδειος
    Οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα πρέπει να υπόκεινται στους ίδιους κανόνες με τους μετανάστες από τον υπόλοιπο κόσμο για να εργασθούν στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά την μεταβατική περίοδο που θα ακολουθήσει το Brexit, όπως συμφωνήθηκε τη Δευτέρα κατά την διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου στο Λονδίνο, αναφέρεται σε δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου.
    Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης στην οποία συμμετείχαν οι κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης Μέι, «υποστηρίχθηκε ομοφώνως ένα σύστημα που θα βασίζεται μάλλον στις ικανότητες παρά στην εθνικότητα» των μεταναστών, σύμφωνα με το BBC.
    Οι πολίτες της ΕΕ σήμερα είναι ελεύθεροι να εγκατασταθούν και να εργασθούν στο Ηνωμένο Βασίλειο, ένα καθεστώς που θα τερματισθεί μετά την μεταβατική περίοδο που θα ακολουθήσει την βρετανική έξοδο, τον Δεκέμβριο 2020, σε περίπτωση συμφωνίας ανάμεσα στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες για τους όρους του διαζυγίου.
    Η αρχή αυτή, του κριτηρίου των ικανοτήτων έναντι της εθνικότητας των μεταναστών, προτάθηκε από την Συμβουλευτική Επιτροπή για την Μετανάστευση σε εισήγηση που επιδόθηκε στην κυβέρνηση και δόθηκε στην δημοσιότητα στις 18 Σεπτεμβρίου. Ο διευθυντής της Επιτροπής Αλαν Μάνινγκ έλαβε χθες μέρος στην συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
    Στην μελέτη αυτή, η Συμβουλευτική Επιτροπή για την Μετανάστευση προτείνει την εκπόνηση ενός προγράμματος μετανάστευσης που δεν προσφέρει καμία εύνοια στους ευρωπαίους πολίτες που προέρχονται από τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, εάν το θέμα της μετανάστευσης δεν ενταχθεί στις διαπραγματεύσεις για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση.
     «Το υπουργικό συμβούλιο συμφώνησε ως προς το ότι μετά το τέλος της ελεύθερης μετακίνησης στο Ηνωμένο Βασίλειο θα γίνει δυνατόν να τεθεί σε εφαρμογή ένα νέο σύστημα που θα λειτουργεί προς το συμφέρον της χώρας, κυρίως με στόχο την αύξηση της παραγωγικότητας», δήλωσε μετά την συνεδρίαση εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.
    Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θα αναφερθεί στα σχέδια της κυβέρνησής της για την μετανάστευση κατά την διάρκεια της διάσκεψης του Συντηρητικού Κόμματος που αρχίζει τις εργασίες της την Κυριακή στο Μπέρμιγχαμ και θα διαρκέσει τέσσερις ημέρες.
    Η πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών που είναι ήδη εγκατεστημένοι στο Ηνωμένο Βασίλειο θα προστατευθούν μετά το Brexit.
    Στην εισήγησή της η Συμβουλευτική Επιτροπή για την μετανάστευση συμβουλεύει την κυβέρνηση να θέσει τέλος στο πλαφόν των αδειών εισόδου που είναι διαθέσιμες στο πλαίσιο του συστήματος Tier 2, που αφορά τα άτομα που δεν προέρχονται από τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο και που είναι υποψήφια για μία θέση απασχόλησης στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το πλαφόν αυτό μεταφράζεται σήμερα σε 20.700 άδειες ετησίως.
    Προτείνεται επίσης να τεθεί τέλος στο σύστημα που ευνοεί την μετανάστευση προσώπων με λίγα ή καθόλου προσόντα, γνωστό ως Tier 3, στο Ηνωμένο Βασίλειο, με την εξαίρεση των εποχικών εργαζόμενων ή των απασχολούμενων σε αγροτικές εργασίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου