Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018

Ντροπή. Η Alpha Bank μεταβίβασε σε fund, καταναλωτικό δάνειο που είναι στο νόμο Κατσέλη, 400 Ευρώ!!!


Ντροπή. Η Alpha Bank μεταβίβασε σε fund, καταναλωτικό δάνειο που είναι στο νόμο Κατσέλη, 400 Ευρώ!!!
του Αλέξανδρου Γιατζίδη, διευθυντή σύνταξης, medlabnews.gr iatrikanea
    Έγινε και αυτό. Η Alpha Bank έστειλε σε δανειολήπτη, επιστολή όπου γνωστοποιεί ότι μεταβιβάζει τα προσωπικά του δεδομένα και το δάνειο του σε fund. Πρόκειται για καταναλωτικό δάνειο από πιστωτική κάρτα και είναι του υπερβολικού ποσού των 400 Ευρώ.
    Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι ο δανειολήπτης έχει υπαχθεί στην προστασία του νόμου Κατσέλη (
άνεργη, μονογονεϊκή οικογένεια κλπ), για το σύνολο των δανείων του που είναι καταναλωτικά και με μεγαλύτερα ποσά σε άλλη συστημική τράπεζα (τα στοιχεία είναι στην διάθεσή μας).
    Το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι μεταβιβάσεις δανείων σε εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων, τα λεγόμενα funds.
    Συγκεκριμένα στις επιστολές τους , οι τράπεζες αναφέρουν:
    “Με την παρούσα επιστολή ,σας γνωρίζουμε ότι τα προσωπικά σας δεδομένα που τηρούνται από την τράπεζα και συνδέονται με τις απαιτήσεις της τράπεζας, θα διαβιβασθούν στην Αποκτήσασα Εταιρεία και στην Εταιρεία Διαχειρίσεως. Στο ίδιο πλαίσιο, η Εταιρεία Διαχειρίσεως ,ενδέχεται να διαβιβάσει περαιτέρω τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, σε εταιρείες ενημερώσεως οφειλετών του Ν.3758/2009, σε δικηγόρους και σε δικηγορικές εταιρείες, καθώς και δικαστικούς επιμελητές και σε συμβολαιογράφους.”
    Οι ΄Ενωσεις Προστασίας Καταναλωτών, συστήνουν:
    -Ασκούμε άμεσα το δικαίωμα της αντίρρησης, απαντώντας με εξώδικη δήλωση ,στην τράπεζα δηλώνοντας ότι ,δεν δεχόμαστε την διαβίβαση και την τήρηση των προσωπικών μας δεδομένων, ούτε από την Εταιρεία Απόκτησης του χρέους μας , ούτε από την Εταιρεία διαχείρισης αυτού
  – Ενημερώνουμε κάποιον από του Φορείς Υποστήριξης καταναλωτών, για καθοδήγηση και Προστασία.
    Όπως προβλέπει ο νόμος 4354/2015, τα “κόκκινα” δάνεια θα μπορούν να πωλούνται υπό την προϋπόθεση ότι ο δανειολήπτης και ο εγγυητής έχουν προσκληθεί με εξώδικη πρόσκληση από την τράπεζα, 12 μήνες πριν από την έναρξη της διαδικασίας πώλησης, για να διακανονίσουν τις οφειλές με βάση γραπτή πρόταση με συγκεκριμένους όρους αποπληρωμής, σύμφωνα με τον Κώδικα Δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδας.
    Το Πρωτοδικείο Αθηνών στην
υπ΄ αριθμ. 3428/2016 απόφασή του επισημαίνει ότι ο όρος που αναφέρεται στην έντυπη τυποποιημένη αίτηση χορήγησης δανείου ή πιστωτικής κάρτας για μεταβίβαση των οικονομικών και άλλων δεδομένων του, δεν σημαίνει ότι παρέχει στην Τράπεζα «τη ρητή συγκατάθεσή του για τη μεταβίβαση» των δυσμενών, κ.λπ. προσωπικών σε εισπρακτική εταιρεία. Για να γίνει η μεταβίβαση των δεδομένων, πρέπει πρώτα η Τράπεζα να ενημερώσει για την πρόθεσή της αυτή το δανειολήπτη ή τον κάτοχο κάρτας και αυτός να συναινέσει για τη μεταβίβασή τους. Στη συνέχεια η εισπρακτική εταιρεία οφείλει να ενημερώσει εγγράφως το δανειολήπτη ότι προτίθεται να κάνει χρήση των δεδομένων του και για το σκοπό που θα τα χρησιμοποιήσει

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου