Τετάρτη 30 Αυγούστου 2017

Αγορές από Κίνα: προσοχή στα νέα τέλη εκτελωνισμού των ΕΛΤΑΑγορές από Κίνα: προσοχή στα νέα τέλη εκτελωνισμού των ΕΛΤΑ
    Με… λύπη ανακαλύψαμε πριν λίγες ημέρες όταν πήγαμε να παραλάβουμε ένα κινητό που ήρθε από Κίνα με «απλό» SingPost, οτι είχε περάσει από τελωνείο και του είχε επιβληθεί τέλος 39€ από τα ΕΛΤΑ. Σημειώστε οτι η συσκευή ήταν αξίας 89$ δηλαδή 75€ μόλις. Ανάλογες πληροφορίες λαμβάνουμε και από δεκάδες από εσάς έτσι αποφασίσαμε να ψάξουμε το θέμα περισσότερο.
    Εδώ και λίγες εβδομάδες (μέσα στο καλοκαίρι) έχουν αλλάξει πολλά πράγματα στην διαδικασία μετακίνησης δεμάτων από το εξωτερικό προς την χώρα μας, αφού όλα τα δέματα εξωτερικού θα περνάνε από τελωνείο για εκτελωνισμό, σύμφωνα με τα νέα μέτρα των ΕΛΤΑ, για να εφαρμοστούν τα νέα ειδικά τέλη, που μπορείτε να βρείτε σε PDF εδώ. Σύμφωνα με τα όσα αναγράφονται εκεί λοιπόν, για δέματα αξίας έως 150€, οι παραλήπτες τους θα πληρώνουν 15€ δασμούς εκτελωνισμού. Για δέματα αξίας από 150€ έως και 500€, η χρέωση του τελωνείου φτάνει τα 20€. Τέλος, από 500€ έως 1000€, ο εκτελωνισμός πάει στα 50€.
    Προσοχή, σημειώστε οτι ακόμα και δέμα αξίας 1€ (όπως μία θήκη για κινητό από το eBay που παραγγείλαμε π.χ.) έλαβε τέλος εκτελωνισμού 3€. Δεν έχουμε καμία αντίθεση με το να μπαίνουν δασμοί από το κράτος, όμως αυτοί πρέπει να είναι λογικοί, ανάλογοι της τιμής του προιόντος και όχι «κεφαλικοί φόροι».   Για τις συσκευές υψηλού κόστους πάντως, οι χρεώσεις είναι αρκετά καλές όπως θα δείτε. Καλό είναι να σημειώσετε τέλος οτι η διαδικασία έχει ξεκινήσει τις τελευταίες εβδομάδες έτσι είναι πιθανό δέματα που περιμένετε να… έρθουν με σημαντική επιβάρυνση. Αν δείτε στο tracking που κάνετε για παράδειγμα κάτι όπως:
ITEM HANDED OVER TO CUSTOMS AUTHORITY FOR FINAL DELIVERY
μάλλον θα σας περιμένει τέλος εκτελωνισμού ανάλογο με τον πίνακα στο PDF που σας προαναφέραμε.   Όπως πάντα πρόκειται για ένα νέο μέτρο που τώρα ξεκίνησε να τηρείται, έτσι θα πρέπει να δούμε σε βάθος χρόνου (κάποιων μηνών), το πόσο έντονα ή όχι θα εφαρμοστεί.
    Ποια είναι η γνώμη σας για το θέμα; Αν ισχύσει έτσι, θα σας αποτρέψει από την αγορά άλλων προιόντων από Κίνα;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου