Κυριακή 27 Αυγούστου 2017

27 Αυγούστου 1955: εκδίδεται για πρώτη φορά το Guinness Book of World Records.



    Το βιβλίο καταγραφής παγκόσμιων ρεκόρ "Γκίνες" (Guinness World Records), είναι ένα βιβλίο που εκδίδεται σε ετήσια βάση και καταγράφει πρωτότυπα ανθρώπινα κατορθώματα, αξιοπερίεργα γεγονότα αλλά και μοναδικά φαινόμενα που παρουσιάζονται στο φυσικό περιβάλλον. Το βιβλίο Γκίνες θεωρείται ως το πρώτο σε πωλήσεις βιβλίο όλων των εποχών παγκοσμίως.
    Ιστορικά κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το
1955 στο Λονδίνο και έκανε από εκείνο το έτος ρεκόρ πωλήσεων σε Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες. Με την πάροδο των ετών επεκτάθηκε σε ποικίλες κατηγορίες της ανθρώπινης δραστηριότητας. Επίσης πολλά ρεκόρ που ενώ αρχικά περιλάμβανε στην συνέχεια διαγράφτηκαν καθώς θεωρήθηκαν ότι προσκρούουν σε θέματα ηθικής ή ήταν απλά ανούσια, όπως τα ρεκόρ κατανάλωσης οινοπνευματωδών ποτών ή η καταγραφή της πιο βαριάς γάτας του κόσμου.
    Υπεύθυνη για την έκδοση του βιβλίου είναι η
Guiness World Records Ltd., η οποία και κατέχει τα αποκλειστικά δικαιώματά της κυκλοφορίας του παγκοσμίως. Σύμφωνα με τους εκδότες (copyright για την ελληνική γλώσσα Εκδόσεις «Χρυσή Πέννα»):
    Η προσπάθεια να καταρριφθούν ρεκόρ ή να δημιουργηθούν καινούργια, μπορεί να είναι επικίνδυνη. Όλες οι προσπάθειες για δημιουργία ρεκόρ γίνονται αποκλειστικά και μόνο με απόλυτη ευθύνη και κίνδυνο αυτών που τις κάνουν. Η Guiness World Records Ltd. και οι κατά τόπους συνεργάτες της, δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τυχόν θάνατο ή τραυματισμό οποιουδήποτε μεγέθους που τυχόν θα συμβούν σε οποιαδήποτε προσπάθεια επίτευξης ρεκόρ, ενώ διατηρεί το απόλυτο δικαίωμα να δημοσιεύσει ή όχι οποιοδήποτε ρεκόρ στο βιβλίο.
Ταχύτερο κούρεμα
    Το
1976 καταγράφηκε στο βιβλίο Γκίνες το ρεκόρ του Έλληνα κομμωτή Χρήστου Αγγελόπουλου. Ο Χρήστος Αγγελόπουλος (γεννήθηκε στη Μάναρη Αρκαδίας) άνοιξε το πρώτο σαλόνι ανδρικών κομμώσεων στην Αθήνα (1974) και στις 26 Ιουνίου 1976 κατέρριψε εκεί το Παγκόσμιο Ρεκόρ κουρέματος, το οποίο είχε μέχρι τότε ο Ιταλός Πίνο Αμάτο. Ειδικότερα, κούρεψε, χτένισε και περιποιήθηκε, νυχθημερόν και χωρίς διακοπή 274 πελάτες σε διάστημα 97 ωρών και 15 λεπτών. Η προσπάθειά του είχε την επίβλεψη γιατρού και τα ελληνικά ΜΜΕ μετέδωσαν λεπτομερώς τα γεγονότα. Ο Αγγελόπουλος έπεσε λιπόθυμος και μεταφέρθηκε στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθηνών, έχοντας όμως πετύχει το νέο παγκόσμιο ρεκόρ.
    Εκτός από τα ελληνικά ΜΜΕ, η προσπάθεια του Αγγελόπουλου μεταφέρθηκε από το διεθνές τηλεοπτικό δίκτυο VIS NEWS , το οποίο έστειλε εικόνες σε 80 κανάλια διεθνώς. Το Associated Press μετέδωσε επίσης την είδηση, συνοδευόμενη από φωτογραφία του κατόχου του νέου ρεκόρ.
    To πιο πρόσφατο ρεκόρ για το ταχύτερο κούρεμα είναι του 'Ιβάν Ζουτ, ο οποίος στις
23 Αυγούστου 2008 κατάφερε να κόψει τα μαλλιά 340 ατόμων σε 24 ώρες χωρίς διακοπή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου