Πέμπτη 31 Αυγούστου 2017

Το ΥΠΟΙΚ αναζητά όσους νοικιάζουν μέσω Airbnb. Ο φόρος, οι κυρώσεις και τα πρόστιμα.Το ΥΠΟΙΚ αναζητά όσους νοικιάζουν μέσω Airbnb. Ο φόρος, οι κυρώσεις και τα πρόστιμα.
Εγώ σας λέω, ( στους ιδιοκτήτες ) να ακολουθείτε τον παραδοσιακό τρόπο, και όχι τα διάφορα του ίντερνετ.
    Τους φορολογούμενους που ενοικιάζουν ακίνητα μέσω ηλεκτρονικών πλατφορμών όπως η Airbnb άρχισε να αναζητά το υπουργείο Οικονομικών. Ηδη, οι ελεγκτικές υπηρεσίες έχουν ζητήσει στοιχεία από τις διεθνείς πλατφόρμες για τα ακίνητα που έχουν καταχωρηθεί σε αυτές.
    Σύμφωνα με την υφυπουργό Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου το υπουργείο βρίσκεται σε συνεργασία με τις διεθνείς πλατφόρμες για την αποστολή των στοιχείων προσθέτοντας ότι θα ενεργοποιηθούν οι εγκύκλιοι για την καταγραφή των ακινήτων στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής. Ετσι όπως είπε η υφυπουργός οι ιδιοκτήτες θα είναι νόμιμοι, θα δηλώνουν τα εισοδήματά τους και θα πληρώνουν το φόρο που τους αναλογεί.
    Ο διαχειριστής του ακινήτου θα πρέπει να εγγραφεί στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής» το οποίο αναμένεται να «ανοίξει» εντός του
Σεπτεμβρίου η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε). O αριθμός εγγραφής στο Μητρώο υποχρεωτικά συνοδεύει την ανάρτηση του ακινήτου, σε εμφανές σημείο, στις ψηφιακές πλατφόρμες, καθώς και σε κάθε μέσο προβολής. Η καταχώρηση στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής πραγματοποιείται ανά εκμισθούμενο ακίνητο.
Φόρος με συντελεστή έως 45%
    Οι φορολογούμενοι που εκμισθώνουν κατοικίες για σύντομο χρονικό διάστημα μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας από το επόμενο έτος θα πληρώσουν φόρο εισοδήματος.
    Σύμφωνα με όσα προβλέπει η φορολογική νομοθεσία το εισόδημα από βραχυχρόνιες μισθώσεις κατοικιών φορολογείται με την κλίμακα φορολόγησης των ενοικίων, δηλαδή για εισόδημα έως 12.000 ευρώ με 15%, από 12.000 έως 35.000 με 35% και από 35.000 ευρώ και πάνω με συντελεστή 45%. Με αυτή την κλίμακα φορολογείται η εκμίσθωση των κατοικιών και η παροχή της υπηρεσίας των κλινοσκεπασμάτων.
    Εφόσον ο εκμισθωτής προσφέρει και άλλες υπηρεσίες, πχ. εστίαση και άλλα τότε οι υπηρεσίες αυτές φορολογούνται ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, δηλαδή με συντελεστή από
22 έως και 45%.
    Η φορολόγηση, όπως αναφέρθηκε, ισχύει από το φορολογικό έτος 2017 και θα φανεί στις φορολογικές δηλώσεις του
2018.
Κυρώσεις και πρόστιμα
      1. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τις προϋποθέσεις για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις κατοικιών επιβάλλεται αυτοτελές διοικητικό πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ στους διαχειριστές ακινήτων. Από τη διαπίστωση της παράβασης ο διαχειριστής ακινήτου βραχυχρόνιας μίσθωσης υποχρεούται εντός 15 ημερολογιακών ημερών να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες συμμόρφωσης. Σε περίπτωση μη τήρησης εκ νέου των προϋποθέσεων, εντός ενός έτους από την έκδοση της πράξης επιβολής του προστίμου, το πρόστιμο αυτό επιβάλλεται στο διπλάσιο και στην περίπτωση κάθε επόμενης ίδιας παράβασης, στο τετραπλάσιο του αρχικώς επιβληθέντος.
      2. Σε περίπτωση μη υποβολής ή υποβολής ανακριβούς
Δήλωσης Βραχυχρόνιας Διαμονής επιβάλλεται στον διαχειριστή ακινήτου πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο του μισθώματος όπως αυτό εμφανίζεται στην ψηφιακή πλατφόρμα κατά την ημέρα που πραγματοποιείται ο έλεγχος.
      3. Σε περίπτωση εκπρόθεσμης
Δήλωσης Βραχυχρόνιας Διαμονής επιβάλλεται αυτοτελές διοικητικό πρόστιμο ύψους 100 ευρώ.
     4. Σε περίπτωση μη ανταπόκρισης της ψηφιακής πλατφόρμας στο αίτημα της Α.Α.Δ.Ε., σχετικά με την παροχή οποιασδήποτε πληροφορίας είναι απαραίτητη για ταυτοποίηση των διαχειριστών ακινήτων καθώς και των ακινήτων που αναρτώνται σε αυτές , επιβάλλονται πρόστιμα των 250 ή 500 ευρώ ανάλογα με το εάν υπάρχει υποχρέωση τήρησης απλοποιημένων ή πλήρων λογιστικών προτύπων
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου