Δευτέρα 25 Απριλίου 2016

Στεφανιοδρομία στη Μεσσαρά ‘’ ΤΟ ΣΤΕΦΑΝΙ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ’’ ( 3 Μαίου )



Στεφανιοδρομία στη Μεσσαρά ‘’ ΤΟ ΣΤΕΦΑΝΙ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ’’ ( 3 Μαίου )
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Του πρόεδρου του Δικτύου Συλλόγων Μεσσαρά Σπυριδάκη Μιχάλη.
    Το  Δίκτυο Συλλόγων Μεσσαράς οργανώνει με συνεργασία με το σύλλογο Μαραθωνοδρόμων Κρήτης την πρώτη Στεφανοδρομία με δράση την αναβίωση του Μύθου της Αρπαγής της Ευρώπης της 3 Μαΐου 2016
    Ελάτε όλοι μαζί να αναβιώσουμε τον μύθο της Αρπαγής της Ευρώπης  που ξεκίνησε από την περιοχή της Μεσσαράς να περπατήσουμε , να τρέξουμε και να μεταφέρουμε το στεφάνι μαζί με τους ΣΤΕΦΑΝΙΟΔΡΟΜΟΥΣ του στεφανιού του ΜΥΘΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ τον δικό μας μύθο
    Διαδρομή: Εκκίνηση από τον κόμβο στα Πραιτώρια στις 10 το πρωί  Χάρακας- Στέρνες-Ασήμι- Λούρες- Στόλοι-Γκαγκάλες- Αγ. Δέκα_ Αμπελούζος - Καπαριανά- και τερματισμός Μοίρες- έξω από το Δημαρχείο του Δήμου Φαιστού. Συνολικής απόστασης 32χλμ.
    Χρονικό Περιθώριο Στεφανιοδρομίας 5-5.30 ώρες.
    Σταθμοί ανεφοδιασμού:Στην εκκίνηση (κατά την διάρκεια της στεφανιοδρομίας θα υπάρχουν συνοδοί με αυτοκίνητα που θά έχουν υλικά για τον ανεφοδιασμό των αθλητών-πεζοπόρων) σε  Χάρακα- Στέρνες-Ασήμι- Λούρες- Στόλους-Γκαγκάλες- Αγ. Δέκα- Καπαριανά-Μοίρες τερματισμός. Οι σταθμοί θα πρέπει να έχουν ένα μεγάλο τραπέζι με τουλάχιστον δύο άτομα και με υλικά όπως:  απαραίτητα νερό  και χυμούς   και ότι άλλοι επιθυμούν.
    Έπαθλο αναμνηστικό στους συμμετέχοντες:  σε όλους τους συμμετέχοντες θα δοθεί αναμνηστικό  δίπλωμα συμμετοχής και κομμάτι από δάφνη..ενώ σε όλους τους Συλλόγους αναμνηστικό δίπλωμα για την συνδρομή τους..Ενώ στο τέλος θα κληρωθούν σε όλους τους συμμετέχοντες τρία δώρα.
Ο ΜΥΘΟΣ ΤΗΣ ΑΡΠΑΓΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
    Σύμφωνα με το μύθο, η Ευρώπη ήταν αδελφή του Κάδμου, ιδρυτή της Θήβας και κόρη του Αγήνορα και της Τηλέφασσας, ηγεμόνων της Φοινίκης. Όταν ενηλικιώθηκε η Ευρώπη μια μέρα πήγε στα λιβάδια για να παίξει με τις φίλες της και να μαζέψει λουλούδια. Εκεί συνάντησε τον θεό Δία.
    Ήταν τόσο όμορφη που ο θεός Δίας την ερωτεύτηκε και για την πλησιάσει μεταμορφώθηκε σε έναν ήρεμο, εύσωμο, δυνατό και όμορφο, λευκό ταύρο με μικρά κέρατα. Πήγε δίπλα της προσποιούμενος ότι βόσκει, σκεπτόμενος με τι τρόπο θα την κατακτούσε.
    Εκείνη τότε πλησίασε τον ταύρο - Δία και άρχισε να τον χαϊδεύει, γοητευμένη από την ωραία κορμοστασιά του και τη μυϊκή του δύναμη. Σε λίγο, δε δίστασε και να τον ιππεύσει. Τότε αυτός άρχισε να τρέχει με αστραπιαία ταχύτητα κατευθυνόμενος προς τη θάλασσα, την οποία  διέσχισε συνοδευόμενος από Τρίτωνες και Νηρηίδες και έφτασε στην Κρήτη. Η Ευρώπη έκλαιγε, μα δεν μπορούσε να πηδήσει, γιατί φοβόταν μη σκοτωθεί.
    Όταν επιβιβάστηκε στο νησί και έφτασε στη Μεσσαρά, ο ταύρος δεν φαινόταν πια, αλλά  τη θέση είχε πάρει ο Δίας που την πήρε από το χέρι και την οδήγησε στο Ιδαίο Άντρο. Καρπός των ερωτικών ενώσεων του Δία και της Ευρώπης στην Κρήτη ήταν ο Μίνωας, ο Ραδάμανθυς και ο Σαρπηδόνας.
    Αργότερα, όταν ο Δίας εγκατέλειψε την Ευρώπη και πήγε στον Όλυμπο, η Ευρώπη πήρε για δεύτερο σύζυγό της το βασιλιά της Κρήτης Αστερίωνα, ο οποίος και υιοθέτησε  τα παιδιά που είχε αποκτήσει με τον Δία. Μετά το θάνατο του βασιλιά Αστέριωνα, το θρόνο της Κρήτης πήρε ο μεγαλύτερος από τους θετούς γιους του, ο Μίνωας,  ο πρώτος Έλληνας θαλασσοκράτορας και νομοθέτης.
    Όταν πέθανε η Ευρώπη, την τίμησαν θεοί κι άνθρωποι και προς τιμή της έδωσαν στην ήπειρο το όνομά της. Τη λάτρεψαν και έκαμαν  γιορτή προς χάρη της, τα Ελλώτια,, γιατί ανασταινόταν η φύση κι έπλεκαν  στεφάνια, με περίμετρο 9 μέτρα περίπου,  σε κάθε Ελληνιστική πόλη-κράτος της Μεσσαράς .
     Η Ευρώπη ταυτίζεται με την πανάρχαια θεά της γονιμότητας στη Κρήτη, ΤΗΝ ΜΑΝΑ ΓΗ, στους αρχαίους χρόνους που επαναφέρει την ζωή την άνοιξη. Η ΜΑΝΑ ΓΗ γιορταζότανε στη αρχαιότητα σε τόπους ιερούς και καθαρούς,  μας δίνει το νερό, τα φυτά, τα ζώα, με το όργωμα της και το φύτευμα τον σπόρων την τροφή την , τα λουλούδια, την ιδία την ζωή, τα πουλιά να κελαηδάνε τραγουδώντας την ανάσταση της ΕΥΡΩΠΗΣ της Μεσσαράς (πανηγύρι της φυσάς για την Ευρώπη)  κλπ
    Τα 9 μέτρα περίμετρο συμβολίζει το τέλος του έτους, δηλαδή εάν μετρήσουμε από μηδέν έως 9 στα δάκτυλα του χεριού μας τότε η αρίθμηση τελειώνει στο αριθμό 9 και αρχίζει καινούρια αρίθμηση δηλαδή καινούρια ζωή, νέα βλάστηση της φύσης, νέα ελπίδα της ζωής, νέο ξεκίνημα, νέο έτος την νέα οικιακή οικονομία, την αναγέννηση της φύσης και της ζωής κλπ  Η πρωτομαγιά στους αρχαίους λαούς ήταν η αρχή του έτους.
    Το Δίκτυο Συλλόγων Μεσσαράς φιλοδοξεί να ξαναζωντανέψει τα αρχαία αυτά δρώμενα και καλεί τα μέλη του και όλους τους συλλόγους της Μεσσαράς και τους κατοίκους της σε κάθε χωριό, την ημέρα της Πρωτομαγιάς να πλέξουν στεφάνι με περίμετρο 9 μέτρων με τα λουλούδια της φύσης και στο κέντρο του στεφανιού να υπάρχει λουλουδιασμένο το όνομα  Ευρώπης στα Ελληνικά ή Αγγλικά ή και τα δύο μαζί.. Το Δ/Σ του Δικτυού θα κατασκευάσει στεφάνι 9 μέτρα περίμετρος ακλουθώντας σε όλοι την διαδρομή τους στεφανιοδρόμους της 3 του Μαΐου.
    Kάθε χρόνο θα διοργανώνεται από το Δίκτυο Συλλόγων και διαφορετική διαδρομή , σε χωριά που φυσικά το επιθυμούν οι σύλλογοι των ή οι κάτοικοι των, περνώντας έτσι το στεφάνι του ΜΥΘΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ από όλα τα χωριά της Μεσσαράς .
    Ενδιαφέρουσα σκέψη και πρόταση μου (πρόεδρου Δικτυού Συλλόγων Μεσσαράς Σπυριδάκη Μιχάλη) είναι με την συνεργασία όλων των φορέων (Δήμων της Μεσσαράς, Συλλόγων,  αθλητικών σωματίων, Συνεταιρισμών γυναικών κλπ), το νέο έτος 2017 μαζί με το Δίκτυο Συλλόγων Μεσσαράς το στεφάνι 9 μέτρων περίμετρο να ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΓΥΡΩ ΤΗΣ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ με την βοήθεια και συνδρομή της Περιφέρειας Κρήτης σε όλες τις περιφέρειες της σημερινής Ευρώπης, ξεκινώντας από την Μεσσαρά, την πρώτη γεωγραφική αρχαία χωρική Ευρώπη και η αρχή της Ευρώπης του ονόματος ΕΥΡΩΠΗ, προβάλλοντας και διαφημίζοντας  έτσι την περιοχή της Μεσσαράς , και γενικά την Κρήτη, σε όλη την Ευρώπη σε πολιτιστικό, διατροφικό, τουριστικό, αγροτικό κλπ επίπεδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου