Σάββατο 30 Απριλίου 2016

Πραγματοποιήθηκε στη Δράμα η Εκδήλωση για το «2016 Έτος Ελλάδας – Ρωσίας»



Πραγματοποιήθηκε στη Δράμα η Εκδήλωση για το «2016 Έτος Ελλάδας – Ρωσίας»
Από την Ελληνορωσική Συμμαχία
Γράφει ο Κόντης Ιωάννης (*)
    Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη  επιτυχία στην ισόγειο αίθουσα του Δημαρχιακού Μεγάρου της Δράμας, τα απόγευμα του Σαββάτου 23 Απριλίου 2016, η δευτέρα εκδήλωση της Ελληνορωσικής Συμμαχίας, στο πλαίσιο των εορτασμών που γίνονται παράλληλα και στις δύο χώρες για το «Έτος Φιλίας 2016 – Έτος  Ελλάδας στη Ρωσία και Ρωσίας στην Ελλάδα». Οι πολίτες της Δράμας έσπευσαν να ενημερωθούν για την Ελληνορωσική Συμμαχία  και στις 18:30, ώρα έναρξης της εκδηλώσεως, καλύφθηκαν όλες οι θέσεις της αιθούσης.
    Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Πατακάκης Ανάργυρος, ο Δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος Χριστόδουλος, ο Δήμαρχος Προσοτσάνης κ. Λύσσελης Άγγελος, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος του Πολιτιστικού Οργανισμού  Δράμας κ. Τερζής Ανέστης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Χατζηθεοδωρίδης  Ηρακλής, ο Συνταγματάρχης και Ανώτατος Στρατιωτικός Διοικητής Δράμας κ. Γεωργιάδης Παντελής, ο τοπικός σύμβουλος Δράμας κ. Κωνσταντινίδης Στέφανος, ο Πρόεδρος της ΕΑΑΣ Δράμας κ. Κεφαλίδης Κωνσταντίνος, ο Πρόεδρος της ΕΣΕΑ κ. Γεωργιάδης Νικόλαος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Παλιννοστούντων «Η Τσάλκα» κ. Κεσίδης Λεωνίδας, καθώς και πλήθος κόσμου.
    Στην εκδήλωση χαιρετισμό απεύθυναν ο Δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος Χριστόδουλος και ο Δήμαρχος Προσοτσάνης κ. Λύσσελης Άγγελος. Χαιρετισμό, επίσης, στην Εκδήλωση απέστειλε και ο κ. Σαββίδης Ιβάν. Ανεγνώσθησαν τα μηνύματα του Ελληνικής καταγωγής Ρώσου Βουλευτή της Δούμας από την Κριμαία κ. Σόνους Ιωάννη (Ιβάν) και τη εκπροσώπου του Συλλόγου Παλιννοστούντων « Η Τσάλκα» κας  Καρυπίδου Γεωργίας.

    Στην Εκδήλωση της Ελληνορωσικής Συμμαχίας στη Δράμα επίσημος προσκεκλημένος και κεντρικός Ομιλητής ήταν ο Ρώσος Γενικός Πρόξενος στην Θεσσαλονίκη κ. Αλεξέϊ Ανατόλιεβιτς Ποπόφ, ο οποίος λόγω του φόρτου εργασίας για την επικείμενη επίσκεψη στην Ελλάδα του Ρώσου Προέδρου κ. Βλαδίμηρου Πούτιν καθώς και του Πατριάρχη πασών  Ρωσιών κ.κ. Κυρίλλου για τα Χίλια έτη Ρωσικού μοναχισμού στο Άγιο όρος, δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στην πόλη. Ωστόσο, ο κ. Ποπόφ απέστειλε Χαιρετισμό προς την εκδήλωση αναφερόμενος στη πολύ σημαντικό έργο που κάμει η Ελληνορωσική Συμμαχία, με τις εκδηλώσεις Εορτασμού του «Έτους 2016 – Ελλάδας Ρωσίας» σε όλη τη χώρα για την περαιτέρω ενημέρωση και σύσφιξη των σχέσεων των δύο ομόδοξων λαών. Πολλή καλή εντύπωση προκάλεσε στο ακροατήριο το γεγονός ότι στο Χαιρετισμό του ο κ. Ποπόφ απεκάλεσε τον λαό της Δράμας «φιλότιμο και μαχητικό» και την πόλη ως «πρωτεύουσα της Ανατολικής Μακεδονίας».
    Η εκδήλωση άρχισε με την προβολή ενός υπέροχου βίντεο, στο οποίο αναδεικνύονταν οι ιστορικοί  και πνευματικοί δεσμοί πέραν των δέκα αιώνων που συνδέουν τους Λαούς Ελλάδος και Ρωσίας, ενώ έγινε εκτενή αναφορά στα ιστορικά και εμβληματικά πρόσωπα των δύο Χωρών που διαδραμάτισαν διαχρονικά σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη, σύσφιξη και διατήρηση των μεταξύ των σχέσεων. Ακολούθησαν οι ομιλίες των κ. Αβραμίδη Γαβριήλ - Προέδρου της Ελληνορωσικής Συμμαχίας και πρώην Βουλευτή, του κ. Κόντη ΙωάννηΥποστρατήγου ε.α. και πρώην Ακολούθου Αμύνης στη Μόσχα ( 2004 – 2006 ), του κ. Πορτοκάλη ΚωνσταντίνουΔημοσιογράφου και Οικονομολόγου και του κ. Κυριακίδη ΧρήστουΠροέδρου της Τοπικής Κοινότητας Μικροχωρίου Δράμας.
    Στην ομιλία του ο Επικεφαλής της Ελληνορωσικής Συμμαχίας τόνισε τη σημασία της γεωστρατηγικής στροφής της χώρας μας προς τον «φυσικό μας σύμμαχο», τη Ρωσία. Αναφέρθηκε ακροθιγώς στα τεράστια οφέλη της χώρας μας από την συμπόρευσή μας με την Ρωσία. Ο κ. Αβραμίδης, κλείνοντας την ομιλία του, υποσχέθηκε ότι «..τέτοιου είδους εκδηλώσεις θα διοργανωθούν σε όλη τη χώρα..».
    Στη συνέχεια ο Υποστράτηγος ε.α. κ. Κόντης Ιωάννης αναφέρθηκε διεξοδικά στο Έτος Φιλίας που εορτάζουμε φέτος (2016) Ελλάδα και Ρωσίας. Τόνισε τους Ιστορικούς και Πνευματικούς δεσμούς με τους οποίους συνδέονται οι δύο λαοί για περίοδο χιλίων και πλέον ετών, και τις αραγείς διπλωματικές μεταξύ των σχέσεις άνω των 185 ετών. Μετέφερε στο ακροατήριο τις εμπειρίες του από τις επαφές που είχε κατά τη θητεία του στη Μόσχα ως Ακολούθου της Ελληνικής Πρεσβείας με Ρώσους Αξιωματούχους και την αγάπη και θαυμασμό των Ρώσων για την Ελλάδα. Απαρίθμησε τις ευκαιρίες, για την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων, τις οποίες προσφέρει το έτος Φιλίας 2016. Ο κ. Κόντης σημείωσε, επίσης, αναφερόμενος σε επίσημη δήλωση  του Ρώσου Πρέσβη στην Αθήνα, ότι "τέτοια αφιερωματικά έτη, η Ρωσία διεξάγει μόνο με τις χώρες ιδιαίτερης σημασίας. Την Ελλάδα τη θεωρούμε αξιόπιστο φίλο και ελπιδοφόρο εταίρο και προσβλέπουμε στην εμβάθυνση και διεύρυνση της συνεργασίας μας…».  Ο κ. Κόντης κλείνοντας την ομιλία του προέτρεψε τους παρισταμένους Δημάρχους και τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης να αγκαλιάσουν και να ενθαρρύνουν παράλληλες εκδηλώσεις σε όλες τις επαρχιακές πόλεις της Ελλάδας, και την Ελληνική Πολιτεία να μην παραμείνει μόνο σε εξαγγελίες και προθέσεις αλλά να περάσει σε ανάλογα έργα.
    Ακολούθως, ο κ. Πορτοκάλης αναφέρθηκε λεπτομερέστερα στους ιστορικούς, πνευματικούς και επιχειρηματικούς δεσμούς των δύο χωρών, με αναφορά στη σημερινή πραγματικότητα και το εμπάργκο που έχει επιβληθεί στη Ρωσία από την Ε.Ε. Ο κ. Πορτοκάλης, μεταξύ των άλλων, σημείωσε ότι ο Ρωσικός Τουρισμός είναι υψηλού επιπέδου ενώ, για κάθε έναν (1) Ρώσο χρειάζονται επτά (7) Άγγλοι τουρίστες για να καλύψουν το οικονομικό αποτέλεσμα που αφήνουν στη χώρα που επισκέπτονται.
    Οι ομιλίες ολοκληρώθηκαν με αυτή του Προέδρου της τοπικής κοινότητας Μικροχωρίου κ. Κυριακίδη Χρήστου, ο οποίος έκανε μία λεπτομερή ιστορική αναφορά στον Ελληνισμό της Ρωσίας από τον 10ο αιώνα μ.Χ. έως και σήμερα. Στην ομιλία του ο κ. Κυριακίδης παρέθεσε ιστορικά στοιχεία μαχών, μεταξύ Ρωσία και Τουρκίας, προσφυγικών ροών του Ποντιακού Ελληνισμού προς τη φιλόξενη ομόδοξη χώρα Ρωσία καθώς και την ανάπτυξη – οικονομική, πολιτιστική, οικιστική κτλ, του Ελληνικού στοιχείου στην ευρύτερη περιοχή.   Τα στοιχεία της έρευνας του κ. Κυριακίδη συνοδεύτηκαν από παρουσίαση σχετικού φωτογραφικού υλικού.

    Η εκδήλωση έκλεισε με Μουσική από μπουζούκι (Αναστάσιος Συμεωνίδης), βιολί (Σταματόπουλος Δημήτριος), αρμόνιο (Παπαντίδης Βασίλειος), ποντιακή λύρα (Ζεπιάδης Λάζαρος) και τραγούδια (Δημητριάδης Κωνσταντίνος) από τις περιοχές της Ελλάδας και της Ρωσίας ενώ παράλληλα, στην  είσοδο της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων του Δήμου της Δράμας υπήρχε έκθεση φωτογραφίας για τις σχέσεις Ελλάδας - Ρωσίας. 
    Με το πέρας της εκδηλώσεως οι κ. Αβραμίδης και Πορτοκάλης παρέλαβαν, για να τα επιδώσουν στον κ. Ποπόφ, μια πολυτελής κασετίνα με έξι (6) κρασιά από το Κτήμα Οίνου που προσέφερε το Οινοποιίο για τον Γενικό Πρόξενο, μια τιμητική πλακέτα από τον Πρόεδρο του Συλλόγου «Η Τσάλκα» κ. Κεσίδη καθώς και σειρά ιστορικών βιβλίων για την περιοχή της Δράμας από τον Πρόεδρο της ΕΣΕΑ κ. Γεωργιάδη Νικόλαο.
    Την ηλεκτρονική διεύθυνση και ευθύνη της εκδήλωσης είχαν οι κ. Μπαξεβάνης Κωνσταντίνος και Δημόπουλος Μάριος.
    Συντονιστής της εκδηλώσεως ήταν ο δημοσιογράφος Γεωργιάδης Παναγιώτης ενώ, Προεδρεύων ο δημοσιογράφος κ. Ηλιάδης Παναγιώτης.
2016:  Έτος Φιλίας μεταξύ Ρωσίας και Ελλάδος!
Κύριε… (προσφωνήσεις επισήμων προσώπων)
Κυρίες και Κύριοι
Εκλεκτοί Προσκεκλημένοι
            Ευχαριστώ θερμώς τους διοργανωτάς της σημερινής εκδηλώσεως για την μεγάλη τιμή να με προσκαλέσουν, προκειμένου να εκφράσω μερικές σκέψεις μου για το έτος Φιλίας μεταξύ Ρωσίας και Ελλάδος. Προεισαγωγικά αναφέρω τη θέση μου. Εύχομαι αμφότερες οι χώρες εμπράκτως, να εορτάζουν …τουλάχιστον από εδώ και εις το εξής, το κάθε επερχόμενο έτος, ως έτος Φιλίας και Συνεργασίας μεταξύ τους. Ιδιαιτέρως δε η Ελλάς, η οποία πρέπει να εργασθεί περισσότερο μεθοδικά και συστηματικά, για να ανακτήσει το απολεσθέν έδαφος των τελευταίων 7-8 ετών. Πέραν των καλών προθέσεων και των εξαγγελιών, απαιτείται παραγωγή έργου! Τα λόγια είναι να ακούονται, οι πράξεις όμως μιλάνε.
            Ας έρθουμε όμως στην Συμφωνία. Η Συμφωνία για τον εορτασμό του έτους Φιλίας μεταξύ Ρωσίας και Ελλάδος, για την ακρίβεια «Έτος της Ελλάδος» στην Ρωσία και «Έτος της Ρωσίας» στην Ελλάδα, υπογράφτηκε το 2014, λίγοι όμως γνωρίζουν ότι ξεκίνησε ως ιδέα από το μακρινό 2007, όταν ο τότε Πρωθυπουργός Κύριος Κώστας Καραμανλής επισκέφθηκε την Μόσχα. Την ιδίαν περίοδο ο Κύριος Βλαδήμηρος Πούτιν εβρίσκετο υπό την ευφορίαν της αποφάσεως της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής να ψηφίσει υπέρ της διοργανώσεως της χειμερινής Ολυμπιάδος του 2014 στη ρωσική πόλη Σότσι. Μάλιστα, σε ένα από τα επιχειρήματα της ομιλίας του ο Κύριος Πούτιν ανέφερε, πως το Σότσι συνδέεται ευθέως με την πατρίδα του Ολυμπισμού, την Ελλάδα, αφού εκεί -στο Σότσι- δηλαδή στον Καύκασο-, κατά την αρχαιοελληνική παράδοση, κρατείτο αλυσοδεμένος ο Προμηθεύς Δεσμώτης. Η πρόταση του Προέδρου Πούτιν, λοιπόν, καθώς και η αποδοχή της από τον Κύριο Καραμανλή, για κήρυξη του Ολυμπιακού Έτους 2014 ως έτους της Ελλάδας στη Ρωσία και αντίστοιχα της Ρωσίας στην Ελλάδα, αποτελούσε υψίστη τιμή για την Ελλάδα αλλά και κορυφαία προβολή της, σε μια χρονική περίοδο μάλιστα που όλα τα μάτια στον πλανήτη θα ήταν στραμμένα στο Σότσι. Όμως, το έτος 2009, άλλαξε η κυβέρνηση στην Ελλάδα και την Άνοιξη του 2011, η μόνη πρωτοβουλία που πήρε η νέα ελληνική κυβέρνηση για το «Έτος Φιλίας του 2014», ήταν να ζητήσει την… αναβολή του. Ως αιτία προβλήθηκε η έλλειψη χρημάτων λόγω της οικονομικής κρίσης. Έτσι, προτάθηκε το έτος 2016. Η σχετική συμφωνία του έτους Φιλίας μεταξύ Ρωσίας και Ελλάδος υπεγράφη τον Οκτώβριο του 2013 στην Αθήνα, από τους τότε υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας και Ρωσίας, κ.κ. Ευάγγελο Βενιζέλο και Σεργκέϊ Λαβρόφ. Το Διάταγμα του Προέδρου Πούτιν της 25ης Οκτωβρίου 2014, επιβεβαίωσε την αταλάντευτη θέληση της Μόσχας για να υλοποιήσει τη συμφωνία. Την 8η Απριλίου 2015 υπεγράφη στη Μόσχα από τους Υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδος και Ρωσίας το Κοινό Μνημόνιο για τη διεξαγωγή, το 2016, του Έτους Ελλάδος στη Ρωσία και του Έτους Ρωσίας στην Ελλάδα.
             Αποτελεί κατά την γνώμη μου ένα πρόκριμα της Ρωσικής Ηγεσίας, στη σχέση του ρωσικού κόσμου με τον Ελληνισμό. Καταδεικνύει, ότι οι διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν ένα διαχρονικό χαρακτήρα και δεν υπόκεινται σε πολιτικές συγκυρίες, όπως η πολύμηνη κρίση μεταξύ Ρωσίας και Δύσης, και ο εμφύλιος σπαραγμός στην Ουκρανία, για αμφοτέρους τους λαούς. Άλλωστε, οι διπλωματικές σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας εγκαθιδρύθηκαν πριν από 185 χρόνια, και παραμένουν έκτοτε αρραγείς. Εκτός της Πρεσβείας της Ελλάδος στην Μόσχα, η διπλωματική εκπροσώπηση της χώρας μας περιλαμβάνει τα Γενικά Προξενεία Μόσχας, Αγίας Πετρούπολης και του Νοβοροσσίσκ, περιοχής με σημαντική παρουσία Ρώσων πολιτών ελληνικής καταγωγής. Η Ρωσική Ομοσπονδία διατηρεί Πρεσβεία στην Αθήνα και Γενικά Προξενεία στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Αναμένεται η λειτουργία του Γενικού Προξενείου της Ρωσίας στην Αλεξανδρούπολη, το οποίο πιστεύω ότι θα λειτουργήσει λίαν συντόμως, και το οποίο αποτελεί έργο του λαμπρού Διπλωμάτη και Φιλέλληνα Κυρίου Αλεξέϊ Ποπόβ.
            Θεωρώ, ότι το Κοινό Πρόγραμμα Δράσεων για τα έτη 2015 - 2016 το οποίο προσφάτως συμφωνήθηκε και υπογράφτηκε σε επίπεδο κορυφής, αποτελεί έναν θεμελιώδη οδικό χάρτη για την προώθηση και την επανεκκίνηση ουσιαστικά της πρακτικής συνεργασίας στους τομείς της οικονομίας, της παιδείας, της επιστήμης, του πολιτισμού, κ.α.
            Ας περάσουμε τώρα στις ευκαιρίες, για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων, τις οποίες προσφέρει το έτος 2016 ως Έτος της Ρωσίας στην Ελλάδα και Έτος της Ελλάδος στη Ρωσία, που θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ρωσίας και του Πρωθυπουργού της Ελλάδος.
            -Η Ρωσική πλευρά θέτοντας το σύνθημα «Ρωσία και Ελλάδα: Ανάπτυξη σχέσεων στο θεμέλιο των κοινών ιστορικών εμπειριών», προγραμματίζει πλήθος δραστηριοτήτων σε όλο το φάσμα των σχέσεων, μεταξύ άλλων, στους τομείς της τέχνης και του πολιτισμού, της οικονομίας, του τουρισμού, της επιστήμης, της έρευνας και της τεχνολογίας. Θα διοργανώσει εκδηλώσεις στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και σε άλλες ελληνικές πόλεις. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων εμπλουτίζεται διαρκώς. Έχουν από καιρό προσκληθεί όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς να συμβάλουν με επεξεργασμένες και εφαρμόσιμες προτάσεις τους την υλοποίηση του προγράμματος.
            -Η Ελληνική πλευρά, παρά τις οικονομικές δυσχέρειες, ενεργεί αναλόγως. Έχουν προγραμματισθεί εκδηλώσεις στη Μόσχα, την Αγία Πετρούπολη και κατά το δυνατόν σε άλλες ρωσικές πόλεις, στις οποίες θα συμπεριληφθούν οικονομικά συνέδρια και διασκέψεις, ανταλλαγή επιχειρηματικών αποστολών, εκδηλώσεις στο πλαίσιο της κοινωνίας των πολιτών, πρωτοβουλίες σε επίπεδο τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης, καθώς και πολιτιστικές εκδηλώσεις.
            Όπως ανέφερε σε συνέντευξή του ο Πρέσβης της Ρωσίας στην Ελλάδα Κύριος Αντρέι Μάσλοβ, "τέτοια αφιερωματικά έτη, η Ρωσία διεξάγει μόνο με τις χώρες ιδιαίτερης σημασίας. Την Ελλάδα τη θεωρούμε αξιόπιστο φίλο και ελπιδοφόρο εταίρο και προσβλέπουμε στην εμβάθυνση και διεύρυνση της συνεργασίας μας. Με αυτό τον τρόπο σκοπεύουμε να αναδείξουμε τις παραδοσιακές σχέσεις φιλίας μας με την Ελλάδα, να διαδοθεί περαιτέρω ο ρωσικός πολιτισμός και η ρωσική γλώσσα στην Ελλάδα και το αντίθετο, να ενισχυθούν οι πολύτιμες ανθρωπιστικές και επιχειρηματικές σχέσεις μεταξύ των χωρών μας. Όλα μαζί, τα γερά παραδοσιακά θεμέλια, ο εντατικός πολιτικός διάλογος και το αφιερωματικό Έτος φιλίας 2016, δημιουργούν ένα πολύ ευνοϊκό πλαίσιο για την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και της Ελλάδας σε όλα τα επίπεδα. Και με την ανάπτυξη, εννοώ ότι οι κοινές καλές προθέσεις πρέπει να ενισχυθούν με συγκεκριμένα ουσιαστικά έργα. Προσφέρονται πολλαπλές ευκαιρίες που πρέπει να αξιοποιηθούν στο ακέραιο. Και κάθε προσπάθεια αξίζει τον κόπο, επειδή η συνεργασία πάντα πολλαπλασιάζει τα αμοιβαία ωφελήματα". Αυτά ανέφερε ο Κύριος Μάσλοβ.
            Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Κύριος Πούτιν, επανειλημμένως υπογράμμισε τον ιδιαίτερο χαρακτήρα των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, έχοντας υπ’ όψιν και τη θρησκευτική ενότητα του Ρωσικού και του Ελληνικού λαού. Όντως, η θρησκευτική και πνευματική ενότητα, η κοινή ιστορία, η ειλικρινής φιλία και ο αλληλοσεβασμός, παραμένουν, όπως και αιώνες πριν, τα αρραγή και στέρεα θεμέλια της συνεργασίας στη σημερινή συγκυρία.
            Η Ρωσία και η Ελλάδα έχουν κοινές προσεγγίσεις σε πολλά επίκαιρα διεθνή και περιφερειακά ζητήματα. Υπερασπίζονται αμφότερες σθεναρά τις αρχές και τις αξίες του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Η Ρωσία ως υπερδύναμη, συμβάλει σημαντικά στη διευθέτηση μειζόνων πολιτικών και στρατιωτικών γεγονότων που συμβαίνουν σήμερα στον κόσμο, και αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις που συνδέονται όχι τόσο με την οικονομία, όσο με τον ανθρωπιστικό τομέα.
            Θεωρώ, ότι οι σημερινές διαφορές μεταξύ Ρωσίας και Ευρώπης είναι προσπελάσιμες και έχουν μικρότερη σημασία σε σύγκριση με τα όσα προβλήματα αντιμετωπίζει σήμερα η ανθρωπότης, σε παγκόσμιο επίπεδο.
            Από την άλλη πλευρά, η μικρή Ελλάς θα ενισχύσει την θέση της σε όλους τους τομείς και θα ωφεληθεί σημαντικά από την φιλία και συνεργασία της με την μεγάλη Ρωσία. Το Έτος Ρωσίας και Ελλάδας, ως προανεφέρθη, δεν θα είναι αφιερωμένο μόνο στον πολιτισμό και στην τέχνη, αλλά και στην οικονομία, την πολιτική, στις επιστήμες, τις τεχνολογίες και σε άλλα θέματα, όπως κυρίως, στο να δοθεί ώθηση στις διμερείς σχέσεις και στη συνεργασία, ώστε να βρεθούν νέες μορφές επενδυτικής αλληλεπίδρασης, να τονωθεί το εμπόριο και να αυξηθούν τα τουριστικά ρεύματα εκατέρωθεν. Κατά το έτος 2016 πρέπει συνειδητά οι λαοί της Ελλάδας και της Ρωσίας να κατασκευάσουν νέες γέφυρες συνεργασίας καθώς και να ενισχύσουν τις παλιές. Θεωρώ ότι υφίστανται όλες οι ικανές και αναγκαίες συνθήκες προς τούτο. Αναζητείται η ισχυρά θέληση και μεγάλη όρεξη προς εργασία.
            Ένας επιπλέον σημαντικός παράγων που συμβάλλει στην ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, σχετίζεται με την ιστορική παρουσία στην επικράτεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας ενός σημαντικού αριθμού Ελληνικής καταγωγής Ρώσων πολιτών, οι οποίοι διαβιούν κυρίως στις νότιες ρωσικές περιφέρειες, πέριξ της Μαύρης Θαλάσσης. Ο παράγων αυτός πρέπει να ενεργοποιηθεί πάλι δημιουργικά και να χρησιμοποιηθεί επ΄αγαθώ αμφοτέρων των πλευρών.
            Ιδιαίτερα όπλα πολιτισμού στις φαρέτρες των δύο χωρών, θεωρώ ότι πρέπει να αποτελέσουν οι ομιλούμενες γλώσσες. Η ελληνική γλώσσα διδάσκεται σε πλήθος ρωσικών πανεπιστημίων, όπως στο Τμήμα Βυζαντινής και Νεοελληνικής Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Λομονόσωφ της Μόσχας, στο Τμήμα Νεοελληνικών του παιδαγωγικού Πανεπιστημίου της Μόσχας, στο Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου του Κουμπάν και στην έδρα Φιλολογίας του Κρατικού Πανεπιστημίου Πετροζαβόντσκ στην Αγία Πετρούπολη. Η Ρωσική γλώσσα διδάσκεται στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ως επιλογή στο Καποδιστριακό, η Ρωσική Ιστορία ως επιλογή στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ενώ γίνονται προσπάθειες να διευρυνθεί η διδασκαλία και αλλαχού. Προσωπικώς διαπιστώνω με χαρά, ότι στην Θεσσαλονίκη η Ρωσική γλώσσα διδάσκεται και σε πολλά ιδιωτικά φροντιστήρια, πέραν του επισήμου Ρωσικού Κέντρου.
            Ένα άλλο σημείο που θέλω να επικεντρώσω, είναι οι πόλεις εορτασμών. Οι εκδηλώσεις, δεν θα πρέπει να περιοριστούν μόνο στις τέσσερις μεγάλες πόλεις των δύο χωρών δηλαδή Μόσχα, Αγία Πετρούπολη, Αθήνα, και Θεσσαλονίκη. Νομίζω, ότι θα πρέπει να επεκταθούν και στην περιφέρεια, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα για γνωριμία και συνεργασία σε σημαντικά κέντρα βιομηχανίας, εμπορίου, πολιτισμού, θρησκευτικών μνημείων, όπως το Οικουμενικό κέντρο Μοναχισμού το Άγιον Όρος, η νήσος Πάτμος (το νησί της Αποκαλύψεως), η νήσος Κρήτη κ.ο.κ. Στη Ρωσία υπάρχουν περί τις 15 πόλεις με πληθυσμό ενός εκατομμυρίου και πάνω και αυτό πρέπει να αξιοποιηθεί αναλόγως από την ελληνική κυρίως πλευρά.
            Επίσης το έτος 2016, οφείλει κατά την γνώμη μου να αναδείξει τις μεγάλες πολιτικές, στρατιωτικές και διπλωματικές μορφές που αποτέλεσαν τους ισχυρούς συνδετικούς κρίκους στις σχέσεις μας με την Ρωσία. Τέτοιες προσωπικότητες διεθνούς ακτινοβολίας, αποτελεί ο πρώτος μας Κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας, ο οποίος είχε ορισθεί από τον τσάρο Αλέξανδρο  ως Πληρεξούσιος Υπουργός της Ρωσίας για την Ελβετία. Ο αείμνηστος Καποδίστριας είναι ο εμπνευστής του σημερινού Συντάγματος της Ελβετίας. Πληροφορήθηκα, ότι την Κυριακή 17 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε μεγάλη εκδήλωση τιμής για τον Καποδίστρια με θέμα, «Η ζωή, οι αγώνες και το εγκώμιο τού πρώτου Εθνικού Κυβερνήτη της Ελλάδος», που διοργάνωσε ο Δήμος Ναυπλιέων, με άλλους διοργανωτές. Συγχαρητήρια λοιπόν σε όλους τους διοργανωτές! Μία άλλη θρυλική μορφή αποτελεί ο Ναύαρχος Θεόδωρος Ουσακώφ, ο προστάτης της Ελλάδας, ένας ενάρετος πολεμιστής, ο οποίος μάλιστα προσφάτως, ονομάσθη Όσιος από την Ορθόδοξη Ρωσική Εκκλησία. Είναι ο απελευθερωτής των Ιονίων Νήσων από την Γαλλική Κυριαρχία το 1795. Δύο άλλες θρυλικές ιστορικές μορφές αποτελούν οι αδελφοί Αλέξανδρος και Δημήτριος Υψηλάντη. Αμφότεροι κατατάγησαν με στο σώμα των εφίππων σωματοφυλάκων του Τσάρου Αλέξανδρου Α΄ της Ρωσίας και διακρίθηκαν στους πολέμους κατά του Ναπολέοντα. Το 1814-1815 ο Αλέξανδρος συμμετείχε ως μέλος της αυτοκρατορικής ακολουθίας στο Συνέδριο της Βιέννης με το βαθμό του Υποστράτηγου. Οι Ποντιακής καταγωγής αδελφοί Υψηλάντη, ελάμπρυναν με την προσφορά τους τον αγώνα της Εθνικής μας παλιγγενεσίας. Δεν επιθυμώ να σας κουράσω με άλλες λαμπρές προσωπικότητες οι οποίες μας ενώνουν στενά με την μεγάλη αδελφή χώρα Ρωσία.
            Υπενθυμίζω, ότι η χρονική περίοδος των προβλεπόμενων εορταστικών δράσεων θα διαρκέσει όλο το έτος, ήτοι από τα μέσα Ιανουαρίου έως τα τέλη Δεκεμβρίου του 2016 στις επικράτειες των δύο χωρών.
            Από Ελληνικής πλευράς ανακοινώθηκε πρίν ένα έτος, ότι το Έτος Φιλίας 2016 δεν θα διαθέτει ίδιο προϋπολογισμό, και συνεπώς οι προτάσεις εορτασμού που θα έπρεπε να κατατεθούν από φορείς της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοικήσεως θα πρέπει να είναι αυτοχρηματοδοτούμενες και να χαρακτηρίζονται από αυτοτέλεια και αντιπροσωπευτικότητα.
            Τελειώνοντας, ευθυμώ να συνοψίσω σε δύο γραμμές τον επίλογο της ομιλίας μου:
            1- Η Ελλάς συνδέεται διαχρονικά με τη Ρωσία με ισχυρούς, ιστορικούς δεσμούς φιλίας, που εδράζονται σε κοινές πνευματικές και πολιτιστικές αξίες.
            2- Οι προκλήσεις δημιουργίας σε όλους τους τομείς που προσφέρονται από το έτος Φιλίας 2016, είναι αναγκαίο να αξιοποιηθεί πλήρως από αμφότερες τις Χώρες.
            3- Η Ελλάς δεν υπήρξε ποτέ μόνο γεωγραφικός χώρος, αλλά τρόπος ζωής και συνείδηση οικουμενική. Αυτό το γνωρίζει καλά η Ρωσία, το εκτιμά και το αξιοποιεί καταλλήλως.
            4- Να ευχηθούμε, όλες οι δράσεις, σε όλους τους επιμέρους τομείς να διεξαχθούν πολύ καλά και να παραχθεί αξιόλογο έργο το οποίο θα φέρει τις δύο χώρες ακόμη πιο κοντά.
            5- Οι λαοί μας περιμένουν να δούνε έργα και όχι καλές προθέσεις και εξαγγελίες.
            Επαναλαμβάνω… Τα λόγια είναι να ακούονται, οι πράξεις όμως μιλάνε.
            Είναι επίσης σε όλους προφανές, ότι άμα κοιτάς εκεί που θες να πας, θα πας εκεί που κοιτάς. Ο νοών νοείτω!
            Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας!
Κόντης Ιωάννης
Υποστράτηγος ε.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου