Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

11.ΑΓΝΩΣΤΟ ΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΦΤΑΣΕΙ...

11.ΑΓΝΩΣΤΟ ΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΦΤΑΣΕΙ...


newpost.gr
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΚΚΙΝΙΔΗΣ
Το έστειλε ο Γιώργος Επιτήδειος
   
Μεγάλη είναι η κατήφεια σε 63.000 αποστράτους καθώς τους ανακοινώθηκε ότι μειώνεται το μέρισμα το οποίο τους δίδεται κατά 9% με αναδρομή ισχύ από 1 Ιανουαρίου του 2013 (!). Επίσης τους γνωστοποιήθηκε ότι... το Δεκέμβριο θα επανεξετασθεί το ποσό που τους δίδεται ως μέρισμα καθώς όλα τα ενδεχόμενα είναι πλέον ανοιχτά.
    Μπορεί να αυξηθεί αν και θεωρείται απίθανο, ενδέχεται να παραμείνει το ίδιο ή και να μειωθεί. Θα εξαρτηθεί... βάση των τρεχουσών οικονομικών συνθηκών. Από την αρχή της κρίσης το «κούρεμα» που έχουν υποστεί οι απόστρατοι του Στρατού Ξηράς στο μέρισμα τους είναι 49% συνολικά.
    Τα όσα λεφτά υποτίθεται ότι εισπράττουν σήμερα ως μέρισμα οι απόστρατοι τα επιστρέφουν- ίσως και διπλά- στο υπουργείο Οικονομικών αν σκεφτεί κανείς ότι τους έχει επιβληθεί να πληρώνουν δύο εισφορές από 3 έως 14% ανάλογα με τις αποδοχές που έχουν προκειμένου να στηριχθούν οι συντάξεις των επόμενων γενεών.
    Συγκεκριμένα οι εισφορές αυτές καταλήγουν
(;) στο λογαριασμό Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Επομένων Γενεών που το διαχειρίζεται το υπουργείο Οικονομικών.
    Το συνολικό ποσό από τις εισφορές αυτές ανέρχεται στα 100 - 120 εκ. ευρώ. Από αυτά τα χρήματα εάν το 30% πήγαινε στα Μετοχικά Ταμεία θα ήταν σωτήριο για αυτά.    Οι αιτίες που έφτασαν σε δυσμενή κατάσταση τα Μετοχικά Ταμεία και των τριών κλάδων είναι πάρα πολλά. Έχασαν σημαντικά κεφάλαια των αποθεματικών τους από το PSI, δόθηκαν τα προηγούμενα χρόνια μεγάλες αυξήσεις στα μερίσματα, προήχθησαν κατά δύο βαθμούς όσοι έβγαιναν σε αποστρατεία, η κακοδιαχείριση ακύρωνε κάθε προσπάθεια εξορθολογισμού των εξόδων και πολλά άλλα.
    Ταυτόχρονα με την κρίση χρέους στην Ελλάδα επήλθε δραματική μείωση των εξοπλιστικών δαπανών με αποτέλεσμα να εξανεμιστεί ο λεγόμενος κοινωνικός πόρος 3% που αποδίδονταν στα Μετοχικά Ταμεία.
    Έως τώρα από την υλοποίηση κάθε εξοπλιστικού προγράμματος το 3% της δαπάνης δίδονταν στο εκάστοτε Μετοχικό Ταμείο ανάλογα με το ποιος κλάδος των Ενόπλων Δυνάμεων πραγματοποιούσε την αγορά. Εδώ και δέκα χρόνια όμως, έχει να υλοποιηθεί μεγάλη αγορά οπλικών συστημάτων.
    Οπότε ουσιαστικά δεν υπάρχει το 3%.
    Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα εξετάσει υπό νέα δεδομένα την ενοποίηση των Μετοχικών Ταμείων Αεροπορίας, Στρατού και Ναυτικού προκειμένου να μπορέσουν να συνεχίσουν να δίνουν το όποιο μέρισμα στους αποστράτους και τα επόμενα χρόνια.
    Η ιδέα της ενοποίησης είχε γεννηθεί και τα προηγούμενα χρόνια αλλά εγκαταλειφθεί. Τώρα επανέρχεται έντονα η ιδέα αυτή στο προσκήνιο μήπως και αντιμετωπιστεί καλύτερα το πρόβλημα.
    Ήδη συστάθηκε επιτροπή από τα τρία Γενικά Επιτελεία που θα προσδιορίσει τις τεχνικές προδιαγραφές με αντικείμενο τη διενέργεια διαγωνισμού για την επιλογή εξειδικευμένου φορέα για τη μελέτη λειτουργίας των τριών αυτών Μετοχικών Ταμείων.
    Δηλαδή εάν μπορούν να ενοποιηθούν, εάν δύναται να λειτουργήσουν ως ένα και άλλα.
    Το επόμενο διάστημα αναμένεται να υπάρξουν για τα Μετοχικά Ταμεία έντονες διεργασίες που εποπτεύονται από τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας Αθ. Δαβάκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου