Κυριακή 25 Αυγούστου 2013

2.Υποψήφιοι για τη διεκδίκηση της ΕΥΑΘ οι δήμοι της Θεσσαλονίκης

2.Υποψήφιοι για τη διεκδίκηση της ΕΥΑΘ οι δήμοι της Θεσσαλονίκης 

Της Φανής Σοβιτσλή
fanisovi@gmail.com

   
Υποψηφιότητα για να αναλάβουν τη διαχείριση της Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΕΥΑΘ) καταθέτουν οι δήμαρχοι της Θεσσαλονίκης, προωθώντας ένα διαδημοτικό μοντέλο που λειτουργεί ήδη σε πολλές περιοχές της χώρας. Στόχος τους είναι να περάσει η ΕΥΑΘ στα χέρια της τοπικής αυτοδιοίκησης, διατηρώντας τα κοινωνικά χαρακτηριστικά της.
    Οι αιρετοί εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης στη Θεσσαλονίκη, που έχουν ταχθεί κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ, ετοιμάζονται να συντάξουν μια ολοκληρωμένη και ρεαλιστική πρόταση για τη διαδημοτική διαχείριση του νερού, η οποία θα μπορεί να σταθεί πολιτικά, νομικά και οικονομικά. Με απόφαση του συντονιστικού οργάνου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Κεντρικής Μακεδονίας, υπεύθυνος για την προετοιμασία του φακέλου και τη σύνταξη της τελικής πρότασης που θα καταθέσουν οι δήμοι ορίστηκε ο αντιδήμαρχος Θέρμης και μέλος της κίνησης «Σώστε το νερό» Σωκράτης Φάμελος, ο οποίος θα έχει συνεργασία με στελέχη της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης - Αποχέτευσης Ελλάδας (ΕΔΕΥΑ) που έχουν εμπειρία και τεχνογνωσία στην προώθηση διαδημοτικών σχημάτων διαχείρισης του νερού.
    Στη χθεσινή συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, οι δήμαρχοι αποφάσισαν να ενισχύσουν το κοινό μέτωπο των φορέων της πόλης κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ μέσα από συντεταγμένες δράσεις κατά τη διάρκεια της φετινής 78ης ΔΕΘ.
    «Οργανώνουμε την αντίστασή μας. Κάτω τα χέρια από την ΕΥΑΘ. Το ξεπούλημα δεν θα περάσει, η ιδιωτικοποίηση δεν θα περάσει. Το τρανταχτό παράδειγμα του Παρισιού, όπου η ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης του νερού απέτυχε παταγωδώς, είναι μια απόδειξη του τραγικού λάθους που επιχειρείται με την ΕΥΑΘ», δήλωσε ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Κεντρικής Μακεδονίας Σίμος Δανιηλίδης.
    Ανέφερε ακόμη πως ο ίδιος ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ Όλι Ρεν, αλλά και ευρύτερα η Κομισιόν, πιστεύουν ότι η διαχείριση του νερού είναι εθνική υπόθεση και τη χαρακτηρίζουν ακριβώς έτσι. «Αποδεικνύεται ότι οι θιασώτες της ιδιωτικοποίησης ψεύδονται ασύστολα όταν ισχυρίζονται ότι πρόκειται για ευρωπαϊκή κατεύθυνση και επιταγή», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Δανιηλίδης.
    Ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ μάλιστα επισημαίνει ότι αποδέχεται την πρόταση των δήμων για τη δημοτικοποίηση της ΕΥΑΘ, έχοντας ως δεδομένο ότι σε όλη την Ελλάδα -εκτός της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης- η διαχείριση της ύδρευσης και της αποχέτευσης γίνεται από τις σχετικές δημοτικές επιχειρήσεις.
ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
    Με σκοπό την ακύρωση της πώλησης της ΕΥΑΘ από το ΤΑΙΠΕΔ οι δήμαρχοι της Θεσσαλονίκης αποφάσισαν συγκεκριμένα:
* Να συγκληθεί ειδική συνεδρίαση ΠΕΔ - δημάρχων - φορέων την ερχόμενη εβδομάδα, ώστε να προετοιμαστούν οι παρεμβάσεις και η κατάθεση αιτημάτων στην πολιτική ηγεσία και να αναδειχθεί το θέμα ως κεντρικό ζήτημα ανάπτυξης και ποιότητας ζωής στη Θεσσαλονίκη.
* Να ενημερωθεί άμεσα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο νέος υπουργός Εσωτερικών για το αναγκαίο (και καθυστερούμενο εδώ και τρία χρόνια) προεδρικό διάταγμα που ολοκληρώνει τον νόμο περί τοπικών δημοψηφισμάτων, όπως και για την ανάγκη ολοκλήρωσης και υπεράσπισης της δημοκρατίας σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, ιδιαίτερα σε σχέση με ένα σημαντικό κοινωνικό αγαθό όπως το νερό. Μετά τη ΔΕΘ αποφασίστηκε να προγραμματιστούν συναντήσεις της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας με τους βουλευτές της Θεσσαλονίκης, καθώς και παρεμβάσεις στο ΤΑΙΠΕΔ, ενόψει της προετοιμασίας για διεξαγωγή δημοψηφίσματος κατά της πώλησης της ΕΥΑΘ το φθινόπωρο.
* Να ολοκληρωθεί η ήδη δρομολογημένη πρόταση για μια διαδημοτική ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Ένωση των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης, αξιοποιώντας παράλληλα την ευρωπαϊκή εμπειρία και τεχνογνωσία της επαναδημοτικοποίησης του νερού (Γαλλία, Γερμανία), και να προχωρήσουν η νομοτεχνική αξιολόγηση του διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ και η αξιοποίηση των θεσμικών προσφυγών ακύρωσής του.
* Να αξιοποιηθεί το δυναμικό των ΟΤΑ για την υλοποίηση καμπάνιας δημοσιότητας και πληροφόρησης των πολιτών (μέσω έντυπων, ραδιοτηλεοπτικών και ψηφιακών μέσων, αλλά και κοινωνικών και πολιτιστικών δράσεων).
    Η χθεσινή συνεδρίαση του συντονιστικού της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας έγινε σε συνέχεια και εφαρμογή των αποφάσεών της και όλων των αποφάσεων των δημοτικών συμβουλίων της Θεσσαλονίκης που δηλώνουν την καθολική αντίθεσή τους στην πώληση της ΕΥΑΘ και την ιδιωτικοποίηση του νερού της Θεσσαλονίκης.
    Το συντονιστικό θεωρεί ιδιαίτερα σημαντικές την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εξαίρεση των υπηρεσιών ύδρευσης από το περιεχόμενο των συμβάσεων παραχώρησης και τις σχετικές δημόσιες δηλώσεις του επιτρόπου Μπαρνιέ, καθώς και την απάντηση του επιτρόπου Ρεν στον έλληνα ευρωβουλευτή κ. Χουντή. Ο Όλι Ρεν μεταθέτει την πλήρη ευθύνη της απόφασης ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών ύδρευσης στην ελληνική κυβέρνηση, αρνούμενος ότι αυτό αποτελεί επιλογή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στη χθεσινή συνεδρίαση συμμετείχαν οι δήμαρχοι Νεάπολης-Συκεών Σ. Δανιηλίδης, Θέρμης Θ. Παπαδόπουλος, Κορδελιού-Ευόσμου Σ. Λαφαζανίδης, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης Π. Αβραμόπουλος, ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων της ΕΥΑΘ ΑΕ Γ. Αρχοντόπουλος και ο εκπρόσωπος της Κίνησης 136 Λ. Αγγέλου.
ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΑ ΜΕΣΩ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΚΑΙ ΚΑΛΠΗΣ
    Σε δημοψηφίσματα, μέσω διαδικτύου αλλά και κάλπης, σκοπεύουν να προχωρήσουν το φθινόπωρο οι δήμοι της Θεσσαλονίκης, καλώντας προαιρετικά τους πολίτες να εκφράσουν τη γνώμη τους για την ιδιωτικοποίηση ή μη της ΕΥΑΘ. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας Θ. Παπαδόπουλο, τα δημοψηφίσματα μπορούν να γίνουν ανεξάρτητα από το ότι δεν έχει εκδοθεί ακόμη προεδρικό διάταγμα. «Ένα δημοψήφισμα μπορεί να γίνει με ευθύνη των δήμων, οι οποίοι θα καλέσουν τους πολίτες να εκφράσουν τη γνώμη τους», τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος.
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΑ
    Η πρόταση να αναλάβουν οι δήμοι τη διαχείριση της ΕΥΑΘ έχει γίνει αποδεκτή σχεδόν από όλους τους δημάρχους της πόλης, που τοποθετήθηκαν στις συνεδριάσεις της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ με τη διαδημοτική διαχείριση του νερού συμφωνεί και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης. Οι αιρετοί πάντως, εκτός από τη διαμόρφωση πρότασης για τη δημοτικοποίηση του νερού, εξετάζουν και το ενδεχόμενο να εξασφαλίσουν και την αναγκαία χρηματοδότηση, μέσα από δανεισμό, προκειμένου να καταστούν μέτοχοι μιας διαδημοτικής επιχείρησης ύδρευσης-αποχέτευσης. Μάλιστα στην πρόσφατη συνεδρίαση της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης - Αποχέτευσης, πολλοί ήταν οι δήμαρχοι της Θεσσαλονίκης που ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι θα «πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για όλα, όπως και για το ενδεχόμενο να διαθέσουμε κάποια ποσά προκειμένου να συμμετάσχουμε ως μέτοχοι σε ένα διαδημοτικό σχήμα».
    Το περίγραμμα της πρότασης της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας για τη διαχείριση του νερού παρουσίασε στη χθεσινή συνεδρίαση του δ.σ. της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων ο πρόεδρος, Σίμος Δανιηλίδης, ο οποίος υπεραμύνθηκε της δημιουργίας μιας διαδημοτικής επιχείρησης ύδρευσης-αποχέτευσης ή ανώνυμης εταιρείας με μετόχους τους ΟΤΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου