Σάββατο 24 Αυγούστου 2013

10.Κύπριοι τουρίστες στα Κατεχόμενα

10.Κύπριοι τουρίστες στα Κατεχόμενα
Το θέμα δεν είναι τόσο απλό. Δεν είναι μόνο τα λεφτά. Υπάρχουν και τα συναισθήματα.
Πήγα και εγώ στην Σμύρνη, την πατρίδα του παππού και της γιαγιάς μου ( από την μητέρα μου ) και η συγκίνηση ήταν μεγάλη. Πήγα για ΕΜΕΝΑ και όχι για άλλους λόγους.
Όποιος δεν είναι ΄΄διωγμένος΄΄ από τις πατρογονικές του εστίες, δεν καταλαβαίνει και πολλά πράγματα. Κάποτε θα πάω και στην Τυρολόη…
Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
    Το νούμερο αυτό καθαυτό δεν είναι μεγάλο, αλλά ο τόπος που ξοδεύτηκαν τα χρήματα προκαλεί χωρίς αμφιβολία (τουλάχιστον) προβληματισμό – ίσως και αποτροπιασμό.
    Όπως επίσης και το γεγονός ότι πλέον τέτοιες ειδήσεις περνούν στα ψιλά, ακόμη και τον Αύγουστο, μήνα του δεύτερου Αττίλα.
    Όπως, λοιπόν, έγινε γνωστό από την JCC Payments, το ποσό που ξόδεψαν οι Κύπριοι μέσω πιστωτικών καρτών στα Κατεχόμενα και στην Τουρκία, κατά τις εκεί επισκέψεις τους, έφθασε κατά το πρώτο επτάμηνο του 2013, τα 5,4 εκ. ευρώ!
    Δηλαδή, την ώρα που η Κύπρος έμπαινε στο μνημόνιο και η πολιτική κρίση έφθανε στο αποκορύφωμα – όλοι θυμόμαστε τι συνέβη εκείνους τους δραματικούς μήνες – κάποιοι ταξίδευαν στα Κατεχόμενα και στην Τουρκία του Αττίλα και ξόδευαν εκεί τα χρήματά τους.
    Η ανάλυση του λογαριασμού παρουσιάζει επίσης ενδιαφέρον: 1,6 εκ ευρώ σε ξενοδοχεία, άλλα τόσα σε αεροπορικά εισιτήρια (όχι, βέβαια, σε κυπριακές εταιρίες, αφού η Άγκυρα, κατά παράβαση του κοινοτικού κεκτημένου, δεν εννοεί να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροπλάνα της στα κυπριακά πλοία και αεροπλάνα), 560,4 χιλιάδες ευρώ σε είδη λιανεμπορίου και 510 χιλιάδες ευρώ στη διασκέδαση (τι είδους διασκέδαση τώρα, ας το αφήσουμε καλύτερα).
    Η ίδια εταιρία πιστωτικών καρτών, έδωσε και τα στοιχεία για τους Τουρκοκυπρίους, οι οποίοι ξόδεψαν στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου τις οποίες επισκέφθηκαν την ίδια περίοδο, διπλάσιο ποσό – 10,5 εκ. ευρώ για την ακρίβεια.
    Αυτοί ξόδεψαν τα χρήματά τους στις υπεραγορές (2,2 εκ. ευρώ), σε είδη ένδυσης (1,8 εκ. ευρώ), σε είδη λιανεμπορίου (1,6 εκ. ευρώ ) και σε οικιακές συσκευές (1,5 εκ. ευρώ).
    Δηλαδή, και οι Τουρκοκύπριοι, που στενάζουν κάτω από τον τουρκικό ζυγό και ζουν με τις τούρκικες λόγχες στραμμένες πάνω τους και κάθε τόσο εξεγείρονται κατά των δυναστών τους και βυθίζονται στη φτώχεια, είχαν χρήματα να ξοδέψουν.
    Φυσικά, προφανώς περισσότερα η ελίτ τους και λιγότερα οι απλοί πολίτες.
    Και πάντως, η επιθυμία τους να επισκέπτονται τις ελεύθερες περιοχές είναι θεμιτή.
    Αλλά για την περίπτωση των Ελληνοκυπρίων, το θέμα είναι πολιτικό.
    Ειδικά την ώρα που γίνονται συζητήσεις περί «πακετοποίησης» του προβλήματος – Κυπριακό, Οικονομία, Ενέργεια.
    Και επιτέλους, είναι ενοχλητικό – μια πολύ επιεικής έκφραση - να έχουμε περάσει τόσα χρόνια (με τις μαυροφόρες των αγνοουμένων να πρωτοστατούν), προκειμένου να ενημερώνονται οι ξένοι τουρίστες για την εισβολή, ώστε να αποτρέπονται από τις επισκέψεις τους στα Κατεχόμενα, και τώρα να μετατρέπονται οι ίδιοι οι Κύπριοι σε τουρίστες στην ίδια την κατεχόμενη πατρίδα τους…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου