Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

ΡΟΥΚΟΥΜΟΥΚΟΥ 1074

ΡΟΥΚΟΥΜΟΥΚΟΥ 1074
Η ‘’ΕΠΤΑΔΑ’’ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
1.ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ – ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
2.Σοκ για χιλιάδες Έλληνες που είχαν μεταφέρει τα χρήματά τους στην Κύπρο
3.«Στον αέρα» η ψήφιση της κουρέματος
4.Καταστροφή Ελληνικού Στρατιωτικού Νεκροταφείου
5.ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΑΝ.ΥΠ.ΟΙΚ. ΣΤΑΙΚΟΥΡΑ
6.Ολική ρήξη, ή το τέλος της Μεταπολίτευσης στις Ένοπλες Δυνάμεις;
7.ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ Ο εθνικός ήρωας της... Ελβετίας!
ΕΔΩ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
1.ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ – ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΗΜΕΡΑ, ΕΧΟΥΝ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ.
ΚΑΙ ΑΥΤΟ, ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙ ΟΤΙ ''ΣΤΟΧΟΣ'' ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΙΚΡΟΚΑΤΑΘΕΤΗΣ ΚΥΠΡΙΟΣ ή ΕΛΛΗΝΑΣ.
Ο ΣΤΟΧΟΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΛΙΒΑΝΕΖΙΚΕΣ ΚΑΙ ΡΩΣΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ, ΠΟΛΛΕΣ ''ΜΑΥΡΕΣ'', ΑΛΛΕΣ ''ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ'', ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΑΛΙ ΠΡΟ'Ι'ΟΝΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΩΝ ΠΡΑΞΕΩΝ.
ΟΙ ΑΠΛΟΙ ΚΑΤΑΘΕΤΕΣ, ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ''ΠΑΡΑΠΛΕΥΡΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ'', ΕΤΣΙ ΔΕΝ ΛΕΝΕ ?????
2.Σοκ για χιλιάδες Έλληνες που είχαν μεταφέρει τα χρήματά τους στην Κύπρο

Στα... κάγκελα η αντιπολίτευση
    Σαν κεραυνός έπεσε η είδηση για την φορολόγηση των καταθέσεων στην Κύπρο σε χιλιάδες Έλληνες οι οποίοι υπό το φόβο της χρεοκοπίας της Ελλάδας είχαν μεταφέρει τα χρήματα τους σε τράπεζες της μεγαλονήσου. ( ας πρόσεχαν...Απο τη Σκύλλα στη Χάρυβδη. Δεν ήξεραν, δεν ρώταγαν ?????)   
     Η απόφαση του Eurogroup για εφάπαξ εισφορά 9,9% για τις καταθέσεις σε κυπριακές τράπεζες άνω των 100.000 ευρώ και σε 6,7% για τις καταθέσεις που είναι κάτω από τις 100.000 ευρώ,σημαίνει ότι όσοι έστειλαν τα χρήματά τους στη Κύπρο θα φορολογηθούν.
    Ο φόρος στις καταθέσεις στις κυπριακές τράπεζες αφορά αποκλειστικά στις καταθέσεις σε τράπεζες της Κύπρου. Δεν θα φορολογηθούν, για παράδειγμα, οι καταθέσεις σε κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα.

Με εκσκαφέα πολίτης σε Τράπεζα της Κύπρου

    Αγανακτισμένος πολίτης, ο οποίος έχει τις καταθέσεις του στη Συνεργατική Πιστωτική Εταιρεία Κυπερούντας, απέκοψε το πρωί την είσοδο του υποκαταστήματος της ΣΠΕ, που βρίσκεται στη Λεωφόρο Νίκου και Δέσποινας Παττίχη, στη Λεμεσό.
    Ο ίδιος δήλωσε πως θεωρεί ότι ξεγελάστηκε από τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων ότι οι καταθέσεις των πολιτών είναι ασφαλισμένες και πως αποφάσισε να εκφράσει τη διαμαρτυρία του, σταθμεύοντας τον εκσκαφέα έξω από την είσοδο του υποκαταστήματος της ΣΠΕ Κυπερούντας.
ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΠΗΚΕ ΜΕΣΑ ?????

3.«Στον αέρα» η ψήφιση της κουρέματος
    Πώς διαμορφώνονται οι ισορροπίες στο κυπριακό Κοινοβούλιο και ποιοι παράγοντες θα μπορούσαν να αλλάξουν το διαγραφόμενο «όχι» στις αποφάσεις της Ευρώπης.
    Σε τεντωμένο σκοινί βαδίζει η απόφαση του Eurogroup για κούρεμα των καταθέσεων στην Κύπρο, καθώς η ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου θεωρείται πολύ δύσκολη υπόθεση.
    Σύμφωνα με πολιτικούς παράγοντες της Κύπρου, το πιθανότερο αποτέλεσμα είναι η απόρριψη του σχεδίου, καθώς θεωρείται δύσκολο να «μαζευτούν» 29 θετικοί ψήφοι μεταξύ των 56 συνολικών εδρών του κυπριακού Κοινοβουλίου.
    Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα:
• Εναντίον του σχεδίου έχουν καταφερθεί ανοιχτά: Το ΑΚΕΛ που ελέγχει 19 έδρες, η ΕΔΕΚ με 5 έδρες, το ΕΥΡΩΚΟ με 2 έδρες και ο ανεξάρτητος βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας. Επί του παρόντος λοιπόν, μιλάμε για 27 «σίγουρα όχι».
• Από την άλλη πλευρά, «ναι» αναμένεται να ψηφίσουν οι 20 βουλευτές του Δημοκρατικού Συναγερμού, ενώ αύριο Κυριακή θα γνωρίζουμε τη στάση που θα κρατήσει το ΔΗΚΟ, (το οποίο ελέγχει 8 έδρες) και οι Οικολόγοι (1 έδρα).
    Άρα, για να «περάσει» η απόφαση των Ευρωπαίων θα πρέπει και οι 29 αυτοί βουλευτές να ψηφίσουν θετικά, κάτι όμως ιδιαίτερα αμφίβολο, καθώς:
α) είναι ιδιαίτερα αμφίβολη η απόφαση των Οικολόγων και
β) είναι ιδιαίτερα αμφίβολο αν ο κ. Νικόλας Παπαδόπουλος και ενδεχομένως 1-2 βουλευτές που επηρεάζει, θα υπακούσουν στη κεντρική γραμμή του ΔΗΚΟ (αν αυτή είναι «ναι»).
    Η κατάσταση δυσκολεύει ακόμη περισσότερο, αν συνεκτιμηθεί πως σε περίπτωση ισοψηφίας (28-28), μετρά διπλή η ψήφος του Προέδρου της Βουλής κ. Γιαννάκη Ομήρου (ΕΔΕΚ), η οποία αναμένεται να είναι αρνητική.
    Κάτω από αυτές τις συνθήκες, ουσιαστικές ελπίδες για να ψηφιστεί το νομοσχέδιο μπορούν να προκύψουν:
α) από το αποτέλεσμα της σημερινής (Κυριακή βράδυ) συνάντησης του προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων και
β) από πιθανές τροποποιήσεις της «τελευταίας στιγμής» που θα κάμψουν τις αντιρρήσεις κάποιων βουλευτών.

Δεν ικανοποιήθηκαν οι Γερμανοί από το ''κούρεμα'' στις καταθέσεις!
    Ακόμη και αυτός ο οδυνηρός συμβιβασμός που προβλέπει τη συμμετοχή των καταθετών στο κόστος της διάσωσης της Κύπρου, όπως επιθυμούσε η Γερμανία, δεν συνιστά εγγύηση ότι θα εγκριθεί το πακέτο στήριξης από το γερμανικό κοινοβούλιο.
    Οι συγκυβερνώντες Φιλελεύθεροι (FDP) δια στόματος του προέδρου της κοινοβουλευτικής τους ομάδας, Ράινερ Μπρούντερλε, χαιρέτισαν την συμφωνία. Σπεύδουν, ωστόσο, να διευκρινίσουν ότι προτού υπερψηφίσουν στο κοινοβούλιο το πακέτο θα πρέπει να αποδειχθεί «με σαφήνεια η συστημική σημασία της διάσωσης της Κύπρου».
    Οι αντιπολιτευόμενοι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), χαρακτηρίζουν ανεπαρκείς τις αποφάσεις του Eurogroup και αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να εγκρίνουν στο κοινοβούλιο τη συμφωνία. «Το γεγονός ότι η απόφαση κινείται στην σωστή κατεύθυνση δεν είναι αρκετό» φέρεται να δήλωσε ο υποψήφιος καγκελάριος του SPD, Πέερ Στάινμπρουκ, στο περιθώριο κομματικής εκδήλωσης στο Άρνσταντ της ανατολικής Γερμανίας.
    Σχολιάζοντας τα προβλήματα του υπέρογκου τραπεζικού τομέα, του ξεπλύματος μαύρου χρήματος και του φορολογικού ντάμπινγκ, ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός παρατήρησε ότι η Κύπρος θα πρέπει να χαράξει τώρα έναν διαφορετικό δρόμο. Σύμφωνα με τον κ. Στάινμπρουκ, η ηγεσία του SPD θα μελετήσει το αποτέλεσμα του Eurogroup και το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα θα έχει διαμορφώσει τη θέση του κόμματος. Πάντως, ο εκπρόσωπος των Σοσιαλδημοκρατών για δημοσιονομικά θέματα Κάρστεν Σνάιντερ χαιρέτισε την απόφαση για συμμετοχή των καταθετών στο κόστος της διάσωσης της Κύπρου.
«Ναι» από την CSU, «όχι» από την Αριστερά
    Οι Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) σύμμαχοι της καγκελαρίου Μέρκελ εμφανίζονται διατεθειμένοι να στηρίξουν στην βουλή την απόφαση του Eurogroup. «Θα υπερψηφίσουμε το πακέτο της δανειακής βοήθειας, εφόσον υπάρξει ισχυρή συμμετοχή των καταθετών και των τραπεζών στο κόστος της εξυγίανσης», τόνισε ο πρόεδρος της CSU, Χορστ Ζέεχόφερ.
    Το κόμμα της Αριστεράς, όπως αναμενόταν, θα απορρίψει στο κοινοβούλιο το πακέτο δανειακής βοήθειας προς την Κύπρο, «επειδή η χώρα θα εξαναγκασθεί σε ανεύθυνες και καταστροφικές για την κοινωνία περικοπές των δαπανών», δήλωσε η αντιπρόεδρος του κόμματος Σάρα Βάγκεκνεχτ.
Deutsche Welle

Δημοψήφισμα για έξοδο από το ευρώ στην Κύπρο;
    Έκτακτη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών της Κύπρου στις 20:30 μετά τις "φωτιές" από το κούρεμα των καταθέσεων! Το ΑΚΕΛ θα θέσει θέμα διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την έξοδο από το ευρώ...
    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κύρπου κ. Νίκος Αναστασιάδης έχει συγκαλέσει για σήμερα στις 8.30μμ, σύσκεψη με τους αρχηγούς των κομμάτων, στο Προεδρικό Μέγαρο.
    Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΑΚΕΛ δεν αποκλείεται να θέσει και θέμα διεξαγωγής δημοψηφίσματος επί της πολιτικής συμφωνίας για οικονομική στήριξη της Κύπρου, που ελήφθη στο Eurogroup. Το θέμα αναμένεται να τεθεί στην αυριανή έκτακτη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού. Σημείωσε πως στη συνεδρίαση θα μελετηθούν διάφορα ενδεχόμενα, ακόμα και πιθανή έξοδος της Κύπρου από το ευρώ, αρνούμενος, ωστόσο, να δώσει περαιτέρω πληροφορίες.
    Νωρίτερα, θα συνέλθει το Πολιτικό Γραφείο του κόμματος, ενώ σήμερα συνεδρίασε η γραμματεία της Κεντρικής Επιτροπής και ανέλυσε τα δεδομένα.
    Όπως δήλωσε ο κ. Κυπριανού, το ΑΚΕΛ εκφράζει δυσφορία για «τον εκδικητικό και νεοαποικιακό τρόπο, με τον οποίο αντιμετώπισε η τρόικα το θέμα της Κύπρου». Επέκρινε, δε, τον Πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη και την κυβέρνηση ότι «επέλεξαν μοναχική πορεία σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή για τον κυπριακό λαό και τον τόπο», ενώ, όπως σημείωσε, από μια πρώτη ανάγνωση τα αποτελέσματα είναι καταθλιπτικά και «η κυβέρνηση υποχώρησε ατάκτως από τις προεκλογικές και τις μετεκλογικές δεσμεύσεις της». ( Η ΠΡΩΤΗ ΕΙΝΑΙ ??)
    «Απαράδεκτους» χαρακτηρίζει, εξάλλου, και το συμπολιτευόμενο ΔΗΚΟ «τους εκβιασμούς, που ασκήθηκαν σε βάρος της Κύπρου, από διάφορους παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Σε ανακοίνωσή του, το κόμμα τονίζει την ανάγκη να αποφευχθεί κλίμα πανικού και να υπάρξει ψύχραιμη και αποφασιστική διαχείριση της κατάστασης και προσθέτει ότι, πριν διαμορφωθούν πολιτικές τοποθετήσεις επί του περιεχομένου της συμφωνίας, πρέπει να προηγηθεί η απαραίτητη ενημέρωση.
    Το Κίνημα Οικολόγων θα εξετάσει την κατάσταση της οικονομίας στην πολιτική επιτροπή, δήλωσε ο βουλευτής του κόμματος Γιώργος Περδίκης και τόνισε πως χρειάζεται πλήρης ενημέρωση για το πώς εξελίχθηκαν τα πράγματα και ποιο είναι το ακριβές περιεχόμενο των δεσμεύσεων της κυπριακής κυβέρνησης και των Ευρωπαίων.

Ξεσηκωμός στην Κύπρο για το "κούρεμα" των καταθέσεων - Θα περάσει το νομοσχέδιο από τη Βουλή;

    Έκρυθμη η κατάσταση στην Κύπρο με τους πολίτες να είναι εξαγριωμένοι και να έχουν προγραμματίσει ντόμινο κινητοποιήσεων. Η μάχη με τις ψήφους την κρίσιμη Κυριακή και η απογοήτευση των πολιτικών αρχηγών που κάνουν λόγο για πρωτοφανή εκβιασμό!
    Εξαγριωμένοι είναι οι κάτοικοι της Κύπρου μετά την απόφαση του Eurogroup για "κούρεμα" των καταθέσεων. Αγανακτισμένοι πολίτες συγκεντρώθηκαν νωρίτερα έξω από το Προεδρικό Μέγαρο και προπηλάκισαν τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης φυγαδεύτηκε από πλαϊνλη είσοδο ώστε να μην έρθει αντιμέτωπος με την οργή των πολιτών (Διαβάστε εδώ τη σχετική είδηση).
    Μετά το τέλος της σύσκεψης στο Προεδρικό Μέγαρο η απογοήτευση των αρχηγών ήταν ζωγραφισμένη στα σκυθρωπά πρόσωπά τους! Κανείς δεν περίμενε τέτοιου είδους εκβιασμό. Στη σύσκεψη οι πολιτικοί αρχηγοί ενημερώθηκαν για όλο το παρασκήνιο και τις πιέσεις του Eurogroup και συζητήθηκαν επίσης τα ανταλλάγματα θα δοθούν σε όσους υποστούν κούρεμα των καταθέσεών τους.
    Στη σύσκεψη παρευρέθηκαν ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης και ο Αναπληρωτής ΓΓ του Κινήματος Οικολόγων Αδωνης Γιάγκου.
Ξεκινά ντόμινο κινητοποιήσεων
    Τη Βουλή των Αντιπροσώπων αναμένεται να κατακλύσει αύριο το πρωί μεγάλη μερίδα αγανακτισμένων πολιτών. Σε κινητοποίηση βρίσκονται οι αρχές του κράτους.
    Στις 9.30 αύριο το πρωί, αναμένεται να συγκεντρωθούν εκατοντάδες αγανακτισμένοι πολίτες για να διαμαρτυρηθούν για την οδυνηρή απόφαση που λήφθηκε στο Eurogroup για κούρεμα των καταθέσεων.
    Στη βουλή θα βρίσκεται από τις 9 το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος θα ενημερώσει την Επιτροπή Οικονομικών για την αρνητική εξέλιξη που σημειώθηκε μετά τη χθεσινή συνεδρίαση στο Eurogroup.
    Στη συνέχεια, στις 11:30, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη όλων των μελών της Βουλής για ενημέρωση από τον Νίκο Αναστασιάδη και το απόγευμα θ’ ακολουθήσει η συνεδρία της ολομέλειας της βουλής.
    Η αστυνομία βρίσκεται σ’ επιφυλακή, καθώς υπάρχει ενδεχόμενο να προκληθούν επεισόδια, εξαιτίας της έκρυθμης κατάστασης που επικρατεί.
Θα περάσει το νομοσχέδιο από τη Βουλή;
    Η κυβέρνηση του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη στερείται μιας ψήφου στην Βουλή για να περάσει το νομοσχέδιο για «κούρεμα» των καταθέσεων. Τα κόμματα ΔΗΣΥ- ΔΗΚΟ διαθέτουν 28 ψήφους , ενώ απαιτούνται 29 ψήφοι. Από την άλλη, δεν αποκλείεται να υπάρξουν και κάποιες διαρροές. Τα κόμματα ΑΚΕΛ , ΕΔΕΚ, ΕΥΡΩΚΟ και οι Οικολόγοι θα ταχθούν, όπως διαφάνηκε από τις δηλώσεις των ηγετών τους, εναντίον.
    Αργά απόψε ολοκληρώθηκε η σύσκεψη του προέδρου Αναστασιάδη με τους αρχηγούς των κομμάτων, ενώ συνεχίζεται σύσκεψη με τους τραπεζίτες. Αύριο το πρωί ο πρόεδρος θα ενημερώσει την Ολομέλεια της Βουλής, από την οποία μάλλον θα απουσιάσουν οι βουλευτές του ΑΚΕΛ, για το νομοσχέδιο για «κούρεμα» των καταθέσεων.
ΠΑΝΙΚΟΣ στους καταθέτες μετά από δήλωση Στουρνάρα!
    Πριν από λίγο, ο Στουρνάρας δήλωσε ότι “Δεν κινδυνεύουν οι καταθέσεις”!!!
Καταλαβαίνετε λοιπόν τον πανικό που προκλήθηκε σε αυτούς που (ακόμα) έχουν πέντε δεκάρες στην τράπεζα.   ( ΚΑΤΙ ΜΟΥ ΘΥΜΙΖΕΙ...ΚΑΤΙ ΜΟΥ ΘΥΜΙΖΕΙ...)
(να μην θυμίζουμε τώρα πόσο μέσα έπεσε ο Στουρνάρας στις προηγούμενες 35 δηλώσεις του…).
olympia

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
4.Καταστροφή Ελληνικού Στρατιωτικού Νεκροταφείου
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 15.3.2013
Θέμα: Καταστροφή Ελληνικού Στρατιωτικού Νεκροταφείου
    «Άγνωστοι» κατέστρεψαν προχθές τη νύχτα τους τάφους των Ελλήνων στρατιωτών, που έπεσαν κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και θάφτηκαν στο Βαλάντοβο των Σκοπίων.
    Η μισαλλοδοξία και το μίσος της κυβέρνησης των Σκοπίων ενάντια σε κάθε τι ελληνικό οδήγησε σ’ αυτή την βάρβαρη πράξη, προσβολή για τους νεκρούς και ασέβεια απέναντι στην ιστορία.
    Η εθνικιστική υστερία της κυβέρνησης των Σκοπίων και του πρωθυπουργού της Γκρουέφσκι, διαμορφώνει το κλίμα για να οδηγήσει τους συνηθισμένους «γνωστούς άγνωστους» των παρακρατικών οργανώσεων σε τέτοιες πράξεις βανδαλισμού, που παρόμοιές τους είχαμε ζήσει και στην Κωνσταντινούπολη.
    Η συγκεκριμένη συμπεριφορά, διαχρονικά αποτελεί ένδειξη ότι μπροστά στην εξυπηρέτηση του αλυτρωτισμού και των επεκτατικών τους σχεδίων, οι Σκοπιανοί δεν διστάζουν ακόμη και να βεβηλώσουν τους τάφους των νεκρών μας. Το οξύμωρον δε είναι, ότι πιθανότατα οι δικοί μας νεκροί να σκοτώθηκαν ταυτόχρονα με δικούς τους, στην ίδια μάχη και για τον ίδιο σκοπό, δεδομένου ότι τότε (το 1917-18) ήμασταν σύμμαχοι και συμπολεμιστές. Έρχονται δε τώρα οι απόγονοι των τότε συμπολεμιστών να βεβηλώσουν και σκυλεύσουν αυτούς που θυσιάστηκαν και για την δική τους πατρίδα, τα Σκόπια, που τότε βέβαια ονομάζονταν αλλιώς, επαρχία Βαρντάσκα Μπανοβίνα, της Σερβίας.
    Τα γεγονότα όμως αυτά δεν είναι τυχαία. Στις γειτονικές μας χώρες και στην κατεχόμενη Κύπρο, οι καταστροφές της πολιτιστικής μας κληρονομιάς είναι ανυπολόγιστες, διότι γνωρίζουν ότι όταν καταστρέφεις τον πολιτισμό ενός λαού, καταστρέφεις την μνήμη του.
    Ως Ύπατος λοιπόν πρόεδρος των Ενώσεων Συμμάχων Πολεμιστών Μακεδονικού Μετώπου 1916 -1918 (Αγγλίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Ελλάδας, Σερβίας, Ρωσίας), καταγγέλλω μετά βδελυγμίας την βέβηλη αυτή πράξη των εθνικιστικών κύκλων της γείτονος χώρας και καλώ την κυβέρνηση να λάβει εκείνα τα δραστικά μέτρα, που θα αποτρέψουν στο μέλλον παρόμοιες ενέργειες, οι οποίες προσβάλουν τα ιερά και όσια της πατρίδας μας, καθώς και την εθνική μας αξιοπρέπεια.
Ο Ύπατος Πρόεδρος
Ενώσεων Συμμάχων Πολεμιστών Μακεδονικού Μετώπου 1916-18
Γεώργιος Τσαλουχίδης, Υποπτέραρχος ε.α.

5.ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΑΝ.ΥΠ.ΟΙΚ. ΣΤΑΙΚΟΥΡΑ
Αθήνα, 15 Μαρτίου 2013
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
    Από το Γραφείο του Αν.Υπ.Οικ, κ. Χρήστου Σταϊκούρα, ανακοινώθηκε, πως κατατέθηκε στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης το σχέδιο νόμου με τίτλο «Ρυθμίσεις για την τροποποίηση και τη βελτίωση συνταξιοδοτικών, δημοσιονομικών, διοικητικών και λοιπών διατάξεων του Υπουργείου Οικονομικών»,μετά την ολοκλήρωση των προβλεπόμενων διαδικασιών.
    Μεταξύ των διατάξεων του ως άνω σχεδίου νόμου, περιλαμβάνεται διάταξη, με βάση την οποία:
«Εναρμονίζεται το Δημόσιο με τους άλλους ασφαλιστικούς φορείς ως προς την περικοπή της σύνταξης για όσους συνταξιούχους του αυτοαπασχολούνται. Έτσι στην περίπτωση που συνταξιούχος του Δημοσίου αυτοαπασχολείται και έχει συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας του και προκειμένου για στρατιωτικούς το 47ο, θα αναστέλλεται το ποσό της σύνταξής του που υπερβαίνει τα 60 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη. Επίσης εξαιρούνται τόσο οι μισθωτοί όσο και οι αυτοαπασχολούμενοι από την αναστολή της σύνταξής τους, οι οποίοι απολύθηκαν ή αποστρατεύτηκαν αυτεπάγγελτα χωρίς υπαιτιότητά τους.».
    Για άλλη μία φορά ο υπουργός και η γνωστή σκοτεινή στοά των υπηρεσιακών παραγόντων του
ΓΛΚ, μας αντιμετωπίζουν σαν ιθαγενείς της μαύρης ηπείρου και μοιράζοντας χάντρες και καθρεφτάκια, προσπαθούν να εξαπατήσουν εκ νέου την κοινή γνώμη και κάποιους συναδέλφους μας, εμφανίζοντας ότι δήθεν επιφυλάσσουν προνομιακή μεταχείριση για τους απόστρατους στρατιωτικούς.
    Παρά το ότι απευθύναμε επίσημο αίτημα στον κ. Σταικούρα για συνάντηση μαζί του και προβολή
των επιχειρημάτων μας, στα πλαίσια του δημοκρατικού κοινωνικού διαλόγου, η κυβέρνηση,
παραβιάζοντας κατά συρροή την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και της θεμελιώδεις αρχές της ισότητας και αναλογικότητας, επιβάλει παράνομες διπλές μειώσεις και αναδρομικά στις συντάξεις μας και τώρα με τον πιο κραυγαλέο τρόπο, συνεχίζει εν γνώσει τους να παραβιάζει την προστασία του συνταξιοδοτικού δικαιώματος ως περιουσιακής φύσεως, με κριτήρια ηλικιακού ρατσισμού και ποινολόγησης της εργασίας.
    Δυστυχώς δε, σε αυτή την πορεία βρήκε συνενόχους συναδέλφους, οι οποίοι είτε κλείνουν
υπόγεια ραντεβού χωρίς ατζέντα μαζί τους, είτε εμφανιζόμενοι ως εκπρόσωποι των αποστράτων
εγχειρίζουν τροπολογίες, ακόμη και σε κόμματα της αντιπολίτευσης, με τις οποίες επιζητούν ως απόλυτο αίτημα, ακριβώς τις ως άνω ψευδοεναρμονίσεις του Αν.Υπ.ΟΙκ.!
    Είμαστε ίσως η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα, που για να επιτύχει την παραμονή της στης Ευρώπη,
πέρα από το Σύνταγμά της, παραβιάζει θεμελιώδεις αρχές του λεγόμενου ευρωπαϊκού κεκτημένου!
Για την ΑΚίΣ Χρήστος Χρηστίδης Αντισυνταγματάρχης ε.α. Πρόεδρος ΔΣ
Για την ΑΝ.Ε.Α.Ε.Δ Γεώργιος Παπακωνσταντίνου Υποπτέραρχος ε.α. Πρόεδρος ΔΣ
ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Αθήνα, 15 Μαρτίου 2013
ΠΡΟΣ: - κο Χρήστο Σταϊκούρα Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών
ΚΟΙΝ.: ‐ κο Αντώνη Σαμαρά Πρωθυπουργό της Ελλάδος
             ‐ κο Γιάννη Στουρνάρα Υπουργό Οικονομικών
             ‐ κο Ιωάννη Βρούτση Υπουργό Εργασίας & Κοιν. Ασφάλισης
             ‐ κο Πάνο Παναγιωτόπουλο Υπουργό Εθνικής Άμυνας

Κε Σταϊκούρα,
    Σύμφωνα με ανακοίνωση, κατατέθηκε στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης το σχέδιο
νόμου με τίτλο «Ρυθμίσεις για την τροποποίηση και τη βελτίωση συνταξιοδοτικών, δημοσιονομι
κών, διοικητικών και λοιπών διατάξεων του Υπουργείου Οικονομικών», μετά την ολοκλήρωση
των προβλεπόμενων διαδικασιών.
    Μεταξύ των διατάξεων του ως άνω σχεδίου νόμου, περιλαμβάνεται διάταξη, με βάση την
οποία: «Εναρμονίζεται το Δημόσιο με τους άλλους ασφαλιστικούς φορείς ως προς την περικοπή
της σύνταξης για όσους συνταξιούχους του αυτοαπασχολούνται. Έτσι στην περίπτωση που συνταξιούχος του Δημοσίου αυτοαπασχολείται και έχει συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας του και
προκειμένου για στρατιωτικούς το 47ο, θα αναστέλλεται το ποσό της σύνταξής του που υπερβαίνει τα 60 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη. Επίσης εξαιρούνται τόσο οι μισθωτοί όσο και οι
αυτοαπασχολούμενοι από την αναστολή της σύνταξής τους, οι οποίοι απολύθηκαν ή αποστρατεύτηκαν αυτεπάγγελτα χωρίς υπαιτιότητά τους.».
    Για άλλη μία φορά μας αντιμετωπίζετε σαν ιθαγενείς της μαύρης ηπείρου και μοιράζοντας
χάντρες και καθρεφτάκια, προσπαθείτε να εξαπατήσετε εκ νέου την κοινή γνώμη και κάποιους
συναδέλφους μας, εμφανίζοντας ότι δήθεν επιφυλάσσετε προνομιακή μεταχείριση για τους απόστρατους στρατιωτικούς.
    Παρά το ότι σας απευθύναμε επίσημο αίτημα για συνάντηση μαζί σας και προβολή των
επιχειρημάτων μας, στα πλαίσια του δημοκρατικού κοινωνικού διαλόγου, συνεχίζετε εν γνώσει
σας να παραβιάζετε την προστασία του συνταξιοδοτικού δικαιώματος ως περιουσιακής φύσεως,
με κριτήρια ηλικιακού ρατσισμού και ποινολόγησης της εργασίας.
    Για πολλοστή φορά σας καλούμε να εγκαταλείψετε τους τεχνασματικούς παραλληλισμούς
και άλματα λογικής, που μας τσουβαλιάζουν και προσπαθούν με κάθε δυνατό τρόπο να μας ισοπεδώσουν και να μας εξαθλιώσουν, αφαιρώντας μας εμμέσως ακόμα και αυτό το, θεωρητικό
πλέον στις μέρες μας, δικαίωμα μας στην εργασία, για να ζήσουμε τις οικογένειές μας, που τις στερηθήκαμε για να υπηρετήσουμε την Πατρίδα. Δικαίωμα που πολλοί από εμάς ασκούσαν εδώ
και πολλά χρόνια και τώρα υφαρπάζεται οδηγώντας μας στην πλήρη καταστροφή.
    Είναι λοιπόν παράλογο, άδικο και επιζήμιο πολιτικά και οικονομικά, αυτό το έμπειρο και
εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό να μην αξιοποιείται και να τιμωρείται επειδή, είτε έκανε
χρήση δικαιώματος που του παραχώρησε η Πολιτεία (δεν το διεκδίκησε, αφού δεν είχε/έχει αυτό
το δικαίωμα), είτε η Πολιτεία το έθεσε σε υποχρεωτική συνταξιοδότηση σε μικρή ηλικία.
    Αντί λοιπόν να μας οδηγείτε στους πολυέξοδους δικαστικούς αγώνες, γνωρίζοντας ότι στο
τέλος θα δικαιωθούμε, καταργήστε άμεσα τον απαράδεκτο αυτό νόμο. Κύριε Υπουργέ μην ξεχνάτε ότι δεν είστε υπάλληλος της τρόϊκας αλλά Υπουργός των Ελλήνων πολιτών.
Για την ΑΚίΣ Χρήστος Χρηστίδης Αντισυνταγματάρχης ε.α. Πρόεδρος ΔΣ
Για την ΑΝ.Ε.Α.Ε.Δ Γεώργιος Παπακωνσταντίνου Υποπτέραρχος ε.α. Πρόεδρος ΔΣ

6.Ολική ρήξη, ή το τέλος της Μεταπολίτευσης στις Ένοπλες Δυνάμεις;
onalert.gr
    Ένας στρατιωτικός γράφει για το Onalert, ένα άρθρο που λέει μεγάλες αλήθειες. Ήρθε το τέλος της μεταπολίτευσης στις Ένοπλες Δυνάμεις; Κόπηκε ο ομφάλιος λώρος με τα κόμματα;     Εκφράζοντας την διαφωνία μας για τις απόψεις του σχετικά με την παρουσία στρατιωτικών με στολή -διαφωνία που γνωρίζουμε ότι δεν βρίσκει σύμφωνους πάρα πολλούς στρατιωτικούς- νομίζουμε ότι τα επιχειρήματά του έχουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και θα συζητηθούν.
Διαβάστε το άρθρο:
    Η συγκέντρωση-συλλαλητήριο του περασμένου Σαββάτου, στο κέντρο της πρωτεύουσας, και εκείνη που ακολούθησε προχθές στη Θεσσαλονίκη, ανεξαρτήτως του όγκου τους, αποτέλεσαν κρίσιμη καμπή στη σχέση των στρατιωτικών με το πολιτικό σύστημα.
    Εδώ και τέσσερις δεκαετίες, το πολιτικό σύστημα αντιμετώπισε εχθρικά τους στρατιωτικούς, επιδιώκοντας την καταρράκωσης του κύρους τους στην κοινωνία μέσω απαξιωτικών λόγων και έργων και οικονομικής υποβάθμισης, απαξίωσης της ηγεσίας τους μέσω κομματικού ελέγχου των κρίσεων και επιλογής όχι πάντα των αξίων, και πολλά άλλα. Για να δικαιολογήσουν την συμπεριφορά αυτή στον λαό (ο οποίος στην πλειονότητά του τρέφει αισθήματα εκτίμησης και αγάπης προς τις Ένοπλες Δυνάμεις) επανέφεραν κάθε τόσο τον «μπαμπούλα» του πραξικοπήματος. Επιπλέον, χρησιμοποιούσαν και κάποιους γραφικούς της πολιτικής σκηνής, που «απολάμβαναν» το ακαταλόγιστο εκ μέρους των ΜΜΕ, για να προσβάλλουν, απαξιώνουν, λοιδορούν.
    Βέβαια, στη διάρκεια των τεσσάρων δεκαετιών, το πολιτικό σύστημα βρήκε αρκετούς «πρόθυμους» στο Στράτευμα! Ανθρώπους που στερούμενοι προσόντων είδαν την προσκόλληση σε κομματικούς μηχανισμούς ως ευκαιρία ανέλιξης και υποσκελισμού των συναδέλφων τους. Ειδικά προς το ΠΑΣΟΚ, το οποίο – κυρίως στην πρώτη οκταετία του -αντιμετώπιζε ένδεια «φίλων» στο Στράτευμα, ενώ η ΝΔ «απολάμβανε» τον παράδοσιακά προνομιακό της χώρο. Όλα αυτά συνεχίσθηκαν και στη δεκαετία του 1990, με κορυφαία κομματική παρέμβαση την επαναφορά, μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου 1993, μεγάλου αριθμού αποστράτων σε ανώτατους βαθμούς. Στόχος, αφενός η ικανοποίηση των «ημετέρων», αφετέρου ο πλήρης έλεγχος του Στρατεύματος.
    Κατά τα προηγούμενα χρόνια είδαν το φως της δημοσιότητας πολλές δημοσκοπήσεις οι οποίες αναδείκνυαν τις Ένοπλες Δυνάμεις ως το θεσμό που βρισκόταν υψηλότερα στην εκτίμηση των Ελλήνων πολιτών. Ακολουθούσε η Εκκλησία, η Παιδεία και η Δικαιοσύνη. Ήταν κάτι που μας έδινε ικανοποίηση. Όμως το Σύστημα είχε τους σκοπούς του. Βλέποντας ποιοι θεσμοί αποτελούσαν τη σπονδυλική στήλη των αξιών του Έθνους, μεθόδευσε την απαξίωσή και την καταρράκωσή τους – ηθική και οικονομική. Απόδειξη ο συστηματικός πόλεμος που δέχονται οι θεσμοί αυτοί. Απώτερος στόχος, να μην υπάρχει δύναμη αντίστασης στην κλεπτοκρατία, να ανεχόμαστε να μην έχουν ακόμη δικαστεί και λογοδοτήσει όσοι κατέστρεψαν την Ελλάδα, να μένουμε διαιρεμένοι και αδύναμοι και να γινόμαστε βορά στους «κατακτητές» της Πατρίδας.
    Όμως το πολιτικό σύστημα της μεταπολίτευσης έφθασε πλέον στην πλήρη απαξίωσή του. Οι εκπρόσωποί του αδυνατούν να κυκλοφορήσουν. Κρύβονται. Μετά από σαράντα χρόνια, ένας διεφθαρμένος δικομματισμός, συνεπικουρούμενος από μια Αριστερά με ιδεολογικές αγκυλώσεις που ακύρωνε κάθε καινοτομία, ταυτιζόμενη ιδεολογικά με την πολιτική τρομοκρατία, και εκφράζοντας γενικά μια αντιπατριωτική στάση, οδήγησαν τη Χώρα στο γκρεμό και τους Έλληνες στην εξαθλίωση. Ταυτόχρονα, αυτό το σύστημα ενδυνάμωσε και συνεχίζει με τις πρακτικές του να ενισχύει τα «άκρα», οδηγώντας τα μάλιστα εντός της Βουλής: ακροαριστερό αναρχοτραμπουκισμό και ακροδεξιό φασισμό.
    Οι συγκεντρώσεις των στρατιωτικών τις προηγούμενες ημέρες έδειξαν ότι ο ομφάλιος λώρος κόπηκε οριστικά. Το ότι πηγαίνουμε σε ολική ρήξη είναι γεγονός. Είδαμε ανάμεσά μας συναδέλφους, όχι απλώς πρώην κομματικά στελέχη (κατά βάση του ΠΑΣΟΚ), αλλά και επίτιμους αρχηγούς, κάποιοι από τους οποίους στην πράξη υπήρξαν «κομματικοί εκπρόσωποι» στο Στράτευμα.    
    Δεν γνωρίζουμε αν τους έφερε στο πεζοδρόμιο η οικονομική ανέχεια, το εθνικό κατρακύλισμα ή οι ενοχές για τη στήριξη που παρείχαν στο πολιτικό σύστημα ως ηγέτες του στρατεύματος.
    Πολιτικά, η αντίδραση των στρατιωτικών είναι δυσμενέστερη για την ΝΔ, η οποία πέτυχε ένα εκπληκτικό «αυτογκόλ», ασχέτως αν οφείλεται σε αδυναμία ή σε πολιτική βλακεία. Όπως και να ‘χει, κατάφερε να απολέσει έναν προνομιακό της χώρο που παραδοσιακά αποτελούσε δικό της πλεονέκτημα. Ένα από τα συνθήματα ήταν: «μη μας θεωρείτε δεδομένους, ο ομφάλιος λώρος κόπηκε οριστικά».
    Αλλά η φράση που κυριαρχούσε στις συζητήσεις αφορούσε στους «αλήτες που μας έφτασαν στο σημείο να κατεβούμε στο πεζοδρόμιο», κάτι ασύνηθες για τους στρατιωτικούς. Το ευχάριστο ήταν ότι οι εν ενεργεία στρατιωτικοί, στο σύνολό τους δεν προσήλθαν (τουλάχιστον με στολή) στη διαδήλωση. Το ότι κάποιοι μας ανάγκασαν να κατεβούμε στο πεζοδρόμιο, δεν σημαίνει ότι θα κατεβάσουμε και τη ΣΤΟΛΗ στο πεζοδρόμιο. Οι 10-15 ένστολοι αποτέλεσαν ασήμαντη εξαίρεση που δείχνει ότι το σύνολο των εν ενεργεία στρατιωτικών δεν έχουν καμία σχέση με τον άσχετο από στρατό και στολή εκπρόσωπο της εκτροπής, τον οποίο δυστυχώς οι πρόεδροι των Ενώσεων ανέχθηκαν ανάμεσά τους.
    Οι συζητήσεις αυτών που συμμετείχαν στις συγκεντρώσεις αναφέρονταν επίσης στον συνεχιζόμενο οικονομικό πόλεμο των πολιτικών κατά των στελεχών του στρατεύματος, εν ενεργεία και εν αποστρατεία. Διότι, σε αντίθεση προς τους άλλους δημοσίους υπαλλήλους, επιφύλαξαν για τους στρατιωτικούς δυσμενέστερες μειώσεις που δεν εξηγούνται παρά μόνο ως ένδειξη συμπλεγματικής εκδικητικής συμπεριφοράς και ως επιδίωξη ηθικής και οικονομικής καταρράκωσής τους. Ενδεχομένως ο πρωθυπουργός να μη διαπνέεται από αντιστρατιωτικά αισθήματα, έχει όμως την ευθύνη για ότι πράττει ο Στουρνάρας (που ως «παιδί» του Σημίτη, βγάζει… σπυράκια όταν βλέπει στολή) καθώς και ο «προβληματικός» Σταϊκούρας.
    Ως κοινή θέση αναδείχθηκε η απαίτηση «η ρήξη να είναι ολοκληρωτική», κηρύσσοντας τις ένοπλες δυνάμεις «εν διωγμώ». Κοινή είναι η απαίτηση, οι Ενώσεις Αποστράτων να καλέσουν όλους τους στρατιωτικούς που είναι κομματικά μέλη, να διαγραφούν, ειδικά εκείνοι που μετέχουν σε κλαδικές και σε τομείς εθνικής άμυνας κομμάτων. Επίσης να κληθούν να αποχωρήσουν οι στρατιωτικοί που απασχολούνται σε πολιτικά γραφεία, εθελοντικά ή επ’ αμοιβή. Όσοι δεν το πράξουν, θα είναι έκθετοι έναντι του συνόλου των συναδέλφων τους. Ανάλογη βέβαια αναμένεται να είναι και η στάση των δύο υφυπουργών που ανήκουν στην οικογένεια των στρατιωτικών.
    Η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων ας αναλάβει τις ευθύνες της. Οι αρχηγοί μπορούν να είναι βέβαιοι ότι την κρίσιμη ώρα οι πολιτικοί θα τους «πουλήσουν». Και μόνο το γεγονός ότι κάθε οκτάμηνο αλλάζουν αρχηγούς δείχνει πόσο σέβονται τους θεσμούς, πόσο υπολογίζουν τους στρατιωτικούς και πόσο ενδιαφέρονται για την εθνική άμυνα. Ας δουν τον προσβλητικό τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρθηκαν οι πολιτικές ηγεσίες τόσο τον Νοέμβριου του 2011, όσο και την προηγούμενη εβδομάδα προς την στρατιωτική ηγεσία. Σαν να απολύουν κάποιους προβληματικούς υπαλλήλους.
    Ας αναρωτηθούν οι αρχηγοί: έχουν τη δυνατότητα να διοικήσουν ένα στράτευμα που βρίσκεται σε σύγχυση, σε αναταραχή, σε απόγνωση και σε ανέχεια; Μπορούν να επιτελέσουν την αποστολή τους με ένα προσωπικό που βρίσκεται στο χειρότερο χαμηλό του φρονήματός του, με πλήρη έλλειψη εμπιστοσύνης και εκτίμησης προς την ηγεσία του, κυρίως την πολιτική; Ας αναρωτηθούν επίσης αν έχουν τη δυνατότητα να φέρουν σε πέρας την αποστολή τους χωρίς αξιόπιστο υλικό, που πλέον δεν συντηρείται αφού δεν υπάρχουν ανταλλακτικά και καύσιμα;
    Ας θυμηθούν επίσης ποιο τέλος επεφύλαξαν οι πολιτικοί το 1996 για τους (κομματικά τοποθετημένους) αρχηγούς. Προκειμένου να καλύψουν τις τεράστιες ευθύνες τους για τα Ίμια ανάγκασαν την τότε ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων (την οποία μετά μία εβδομάδα αποστράτευσαν) να «στηθεί» ενώπιον των δημοσιογράφων και να απολογηθεί.
    Το πολιτικό σύστημα στο σύνολό του επιδίωξε να εκθέσει και να μειώσει τους στρατιωτικούς «φορτώνοντάς» τους την ευθύνη για την επταετή δικτατορία. Ακόμη και σ’ εκείνους που το 1967 ήταν μαθητές ή νήπια! Θέλησαν να πάρουν εκδίκηση, όχι για τη δημοκρατία αλλά διότι… έχασαν τη δουλειά τους (μαζί με την «κουτάλα»). Αν ενδιαφέρονταν για τη δημοκρατία θα φρόντιζαν, σαράντα χρόνια τώρα, να την επιβάλλουν!
    Αντίθετα, σε συνεργασία (ή σε συναλλαγή) με ένα διεφθαρμένο οικονομικό και εκδοτικό κατεστημένο, επέβαλαν μια οικονομική δικτατορία, αλυσόδεσαν τον ελληνικό λαό, αφαίμαξαν τον πλούτο που παρήγε και κατέπνιξαν κάθε αναπτυξιακή πρωτοβουλία. Παράλληλα διέλυσαν την Παιδεία, ουσιώδη προϋπόθεση για τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος.
    Μετά από τέσσερις δεκαετίες εκείνο που κατάφερε το πολιτικό σύστημα είναι να φέρει τον ελληνικό λαό στο σημείο να προτρέπει τους στρατιωτικούς να επέμβουν! Φυσικά αυτό δεν είναι η λύση…

ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ
7.ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ Ο εθνικός ήρωας της... Ελβετίας!
    Ο Ιωάννης Καποδίστριας είναι αναμφισβήτητα μία από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες της σύγχρονης Ελλάδας, πράγμα που για την ελληνική πραγματικότητα αλλά και νοοτροπία, σημαίνει πως όσο αγαπήθηκε, άλλο τόσο τον μίσησαν. Αυτό άλλωστε επιβεβαιώνεται και από το τραγικό του τέλος.
    Ένα από τα στοιχεία της ζωής του Ιωάννη Καποδίστρια που είναι άγνωστα για τον Έλληνα, είναι πως ο πολιτικός αυτός δεν αγαπήθηκε μόνον εντός Ελλάδος. Όχι, δεν αναφερόμαστε στην Ρωσία στην οποία έκτισε το πολιτικό του όνομα, αλλά για την Ελβετία. Ναι, την Ελβετία, η οποία μάλιστα τον έχει ανακηρύξει και εθνικό της ήρωα.
    Πόσο περίεργο μπορεί να ακούγεται αυτό; Είναι όμως αλήθεια, και έχει και μία πολύ σοβαρή αιτιολόγηση. Δεν πρόκειται για μία αναγνώριση των ικανοτήτων ενός ατόμου ασχέτως εθνικότητος, αλλά για την ευγνωμοσύνη προς τον Ιωάννη Καποδίστρια για την συμβολή του στην γέννηση ενός κράτους-έθνους, αυτού της Ελβετίας.
    Για να τα πάρουμε τα πράγματα με την σειρά, το 1817 ο Ιωάννης Καποδίστριας λαμβάνει την ελβετική υπηκοότητα σε αναγνώριση της συμβολής του στη δημιουργία του ομοσπονδιακού συστήματος της Ελβετίας.
    Το 1798, η Γαλλία εισβάλει και κατακτά την Ελβετία την οποία όμως δεν προσάρτησε αλλά διαμόρφωσε έτσι την διοικητική της μεταρρύθμιση, ώστε να αποτελεί ένα κρατίδιο δορυφόρο. Οι κινήσεις αυτές αλλά και οι διαθέσεις του Ναπολέοντος θορύβησαν την Ρωσία η οποία ήθελε να δει την δράση του να περιορίζεται.
    Τελικά το 1813 ο Ιωάννης Καποδίστριας διορίζεται ως εκπρόσωπος της Ρωσίας στην Ελβετία. Ο Καποδίστριας συνέβαλε στην ενότητα και ανεξαρτησία του κράτους της Ελβετίας υπό την νέα της δομή, καθώς ήταν από τους εμπνευστές του διαχωρισμού της, σε 19 αυτόνομα κρατίδια, τα καντόνια. Συνεισέφερε επίσης στην διαμόρφωση του ελβετικού συντάγματος, αλλά και την μετέπειτα ουδέτερη στάση της χώρας.
    Συμμετείχε στο Συνέδριο της Βιέννης ως μέλος της ρωσικής αντιπροσωπείας και αργότερα εκπρόσωπος της Ρωσίας στη Συνδιάσκεψη των Παρισίων το 1815, όπου πέτυχε την εξουδετέρωση της αυστριακής επιρροής, την ακεραιότητα της Γαλλίας υπό Βουρβόνο μονάρχη καθώς και την διεθνή ουδετερότητα της Ελβετίας.
    Εδώ αξίζει να σημειωθεί πως η ευγνωμοσύνη της Ελβετίας προς το πρόσωπο του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδος, δεν φθάνει μόνο μέχρι την χορήγηση υπηκοότητας, αλλά και πρόσφατα, η πόλη της Λωζάννης προέβη και σε μία ακόμη τιμητική κίνηση.
    Μαζί με την κυβέρνηση της Ρωσίας, η πόλη της Λωζάννης, τον Σεπτέμβριο του 2009, έκανε τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Ιωάννη Καποδίστρια, παρουσία των Υπουργών Εξωτερικών της Ελβετίας Mισελίν Κάλμυ-Ρέυ και της Ρωσίας, Σεργκέυ Λαβρώφ, του Δημάρχου της Λωζάννης και του ελληνικής καταγωγής προέδρου της τοπικής βουλής του καντονίου Vaud, πρωτεύουσα του οποίου είναι η Λωζάννη, Πασκάλ Μπρουλής.
    Η ορειχάλκινη προτομή, που είναι έργο του Ρώσου γλύπτη Βλαντιμίρ Σουρόβτσεφ, τοποθετήθηκε στη Λωζάννη «ως ένδειξη τιμής στον πρώτο Επίτιμο Δημότη της πόλης».
    Επρόκειτο για μια πράξη που έγινε από κοινού από τη Ρωσία και την πόλη της Λωζάννης, τα δε αποκαλυπτήρια συνέπεσαν με την επίσημη επίσκεψη στην Ελβετία του Ρώσου Προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ.
defencenet.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου