Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

ΡΟΥΚΟΥΜΟΥΚΟΥ 1085

ΡΟΥΚΟΥΜΟΥΚΟΥ 1085
Τα σχόλια με μπλέ γράμματα και σιέλ υπογραμμιση, όπου και αν υπάρχουν, είναι δικά μου.
Η ‘’ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΔΑ’’ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
1.ΑΡΧΑΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ", Εθνολογία, Αρχαιολογία, Ιστορία
2.ΕΝΑΣ ΠΙΣΤΟΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΤΙΜΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
3.Πρώην υφυπουργός σε κύκλωμα τοκογλυφίας - Ελεύθερος με μεγάλη χρηματική εγγύηση
4.Κρήτη: 3 συλλήψεις για πλαστά ασφαλιστήρια αυτοκινήτων
5.Μετανάστες πάνω από 150.000 Έλληνες επιστήμονες
6.Αυτά είναι τα περιοριστικά μέτρα στις τράπεζες (12 σημεία)
7. «Να πώς λειτουργούσε το κυπριακό πλυντήριο μέσα από τις τράπεζες»
8.Σαρρής: Θαλασσοδάνεια προς Ελλάδα βούλιαξαν τη Λαϊκή
9.Πάνε για ευθανασία τον Ρούμπι, το σκυλάκι που γάβγισε στην τρόικα
10.Κίνημα εξόδου από το ευρώ στον Νότο
11.Έφυγε» ο Πιέτρο Μενέα
12.Μπέρνλι: Το… αρχαιότερο εισιτήριο στον κόσμο
13.Από καζίνο των Κατεχόμενων τράβαγαν μετρητά όλες αυτές τις ημέρες οι Κύπριοι
14.Αεροπλάνο - φρούριο μετέφερε 5 δισ. ευρώ στην Κύπρο
15.Η ΟΡΓΗ ΤΩΝ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ – ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
1.ΑΡΧΑΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ", Εθνολογία, Αρχαιολογία, Ιστορία
Αγαπητοί/ές Συνάδελφοι και Φίλοι/ες,
Σας ενημερώνουμε ότι ο φιλικός μας
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ ΒΟΛΟΥ "Ο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ",
προσκαλεί όλους μας στην παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Ευαγγελίδη
{ "ΑΡΧΑΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ", Εθνολογία, Αρχαιολογία, Ιστορία},
την Δευτέρα 1η Απριλίου 2013, στο Μεταξουργείο (Νέα Ιωνία), 18.30 Ω.
Την παρουσίαση συντονίζει ο συνάδελφος Αξκός ε.α. Σάββας Καλεντερίδης.
Για το Τ.Σ Παρ/τος ΕΑΑΣ/Ν.Μαγνησίας, ο Πρόεδρος,
Αθανάσιος Κ.Γκουζής, Υποστράτηγος ε.α.
2.ΕΝΑΣ ΠΙΣΤΟΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΤΙΜΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
Στρατηγός Γεώργιος Στανωτάς
    Πρόκειται για την βιογραφία ενός αξιωματικού του Ιππικού, ο οποίος στηριζόμενος στις ικανότητες του, στο αδαμάντινο ήθος και στο δυναμικό του χαρακτήρα, περνώντας «δια πυρός και σιδήρου» εξελίχθηκε στις ανώτερες βαθμίδες της στρατιωτικής ιεραρχίας, καταξιώθηκε στη κοινωνία και έθεσε την προσωπική του σφραγίδα στην σύγχρονη ιστορία, παραμένοντας όμως ένας αφανής πατριώτης.
    Συμμετείχε στους Βαλκανικούς πολέμους, διακρίθηκε στην Μικρασιατική Εκστρατεία, συνέβαλε στην έκβαση του Κινήματος του 1935, διοίκησε την Μεραρχία Ιππικού στο Επος του πολέμου 1940-41, έδρασε στη Μέση Ανατολή το 1943-44 και στην αδελφοκτόνο σύρραξη του 1946-49.
    Στο βιβλίο 380 σελίδων, που είναι αποτέλεσμα έρευνας 6 ετών του Ταξιάρχου ε.α. Χρήστου Νοταρίδη, περιλαμβάνεται πρωτότυπο αρχειακό υλικό (έγγραφα – φωτογραφίες – το προσωπικό ημερολόγιο) απο το διασωθέν αρχείο του Στρατηγού Στανωτά, αποκαλύπτονται άγνωστες πτυχές της πρόσφατης ιστορίας και εκτίθεται το δραματικό σκηνικό των γεγονότων, τα οποία καθόρισαν αποφασιστικά την μετέπειτα πορεία της χώρας και την διαμόρφωση της σύγχρονης Ελλάδας.
    Προλογίζει ο ιστορικός – συγγραφέας ΣΑΡΑΝΤΟΣ Ι. ΚΑΡΓΑΚΟΣ, ο οποίος αναφέρει :
« Ὁ στρατηγός Γεώργιος Στ. Στανωτᾶς (1888-1965) ἀπό ἁπλός στρατιώτης τό 1909, τερμάτισε τή στρατιωτική του πορεία το 1948 μέ τό βαθμό τοῦ Αντιστρατήγου. Ἀνήκει στίς μορφές γιά τίς ὁποῖες λέμε «ἔφαγαν τό μπαρούτι μέ τή χούφτα». Εἶναι ἀπό τούς πλέον παρασημοφορημένους ἀξιωματικούς ἐπ’ ἀνδραγαθίᾳ τοῦ ἑλληνικοῦ στρατοῦ. Κι ὅμως ἐν πολλοῖς εἶναι ἄγνωστος στό σημερινό εὐρύ κοινό….
....Ὁ κ. Χρῆστος Νοταρίδης ἐργάστηκε μέ εὐσυνειδησία ἱστοριοδίφη (ἀνεύρεση ἱστορικῶν πηγῶν) καί ἐπάρκεια ἱστορικοῦ, γιατί μέ τρόπο γλαφυρό μᾶς ἔδωσε τό curriculum vitae τοῦ στρατηγοῦ ἀλλά παράλληλα καί τό ἱστορικό πλαίσιο μέσα στό ὁποῖο ὁ στρατηγός ἔδρασε...» .
    Επίσης, σημειώνει ο Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου YALE ΣΤΑΘΗΣ Ν. ΚΑΛΥΒΑΣ :
« ....Η ανασύνθεση της ιστορικής πορείας του στρατηγού Στανωτά που επιχειρεί με τρόπο επιτυχημένο και συστηματικό ο Χρήστος Νοταρίδης, μας δίνει την ευκαιρία να ξαναζήσουμε την διαδρομή της Ελλάδας στον 20ο αιώνα, μέσα από την ζωή και την δράση ενός ανθρώπου που συμμετέχει σε κομβικά γεγονότα....Η ανάγνωση της βιογραφίας του, αναδεικνύει τις θετικές και τις αρνητικές πλευρές της ελληνικής ιστορίας... η κινητήρια δύναμη της βρίσκεται εκεί που αθόρυβοι δευτεραγωνιστές διαμορφώνουν το τελικό αποτέλεσμα. Η βιογραφία του Γεώργιου Στανωτά μας δίνει την ευκαιρία να διαπιστώσουμε την σημασία των ανθρώπων αυτών. »
    Το βιβλίο είναι διαθέσιμο απο τις Εκδόσεις ΠΕΛΑΣΓΟΣ, οδός Χαρ. Τρικούπη 14 (εντός στοάς), τηλ. 210-3628976 και απ ευθείας απο τον συγγραφέα Χρήστο Νοταρίδη, τηλ 6948 945 441.
Γεώργιος Στανωτάς  Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
    Ο Στρατηγός Ιππικού Γεώργιος Στανωτάς γεννήθηκε την 1 Ιανουαρίου 1888 στην Καστανίτσα Κυνουρίας του Νομού Αρκαδίας.
    Φοίτησε στην Βαρβάκειο και πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του σαν στρατιωτικός, διακριθείς στα πεδία των μαχών, παίρνοντας μέρος σε όλες τις πολεμικές επιχειρήσεις από την μέρα της κατάταξης του το 1909 μέχρι την αποστρατεία του το 1948.
    Eνώ ξεκίνησε σαν απλός στρατιώτης, λόγω των εξαιρετικών του ικανοτήτων και επιδόσεων κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους 1912-1913, συνέχισε σαν υπαξιωματικός και λόγω των ηρωικών του πράξεων προήχθη πολύ γρήγορα σε Ανθυπίλαρχο.
    Ως αξιωματικός του Ιππικού διακρίθηκε για το θάρρος, την εργατικότητα και τον ζήλο του, συνεχίζοντας επάξια την εξέλιξη του μέχρι το βαθμό του Αντιστράτηγου.
    Διακρίθηκε στην Μικρασιατική εκστρατεία 1919-1923 σαν Ίλαρχος (τιμήθηκε με Χρυσό Αριστείο Ανδρείας και άλλα παράσημα), αλλά έγινε ιδιαίτερα γνωστός κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, κατά τον Ελληνοϊταλικός πόλεμος του 1940, σαν Υποστράτηγος Διοικητής της Μεραρχίας Ιππικού στις επιχειρήσεις της Πίνδου και κατόπιν στην περιοχή Φλώρινας κατά των Γερμανών.
    Διέφυγε στην Μ. Ανατολή το 1943, όπου διεδραμάτισε ρόλο στον Ελληνικό Στρατό Μέσης Ανατολής και επέστρεψε το 1945.
    Στην διάρκεια του Ελληνικού Εμφυλίου, κατά την περίοδο Μάιος - Δεκέμβριος του 1947 διετέλεσε Ανώτερος Στρατιωτικός Διοικητής Πελοποννήσου.
    Απείχε από πολιτικές διαπλοκές, μένοντας πιστός στις στρατιωτικές αρετές. Υπήρξε στενός φίλος του Αλ. Παπάγου. Παντρεύτηκε την Αριστέα Τολιοπούλου από την Λάρισα και απέκτησε δύο παιδιά, τον Σταμάτη και την Μαρία.
    Μετά την αποστρατεία του το 1948, ασχολήθηκε με την παραγωγή και εμπορία πλαστικών. Πέθανε στις 25 Σεπτεμβρίου 1965.
Βιβλιογραφία
• Νοταρίδης, Χρήστος, «ΕΝΑΣ ΠΙΣΤΟΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΤΙΜΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ», ISBN: 978-960-522-335-9, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ, Αθήνα 2013
• Γιαννόπουλος Νίκος, «Στρατηγός Γεώργιος Στανωτᾶς, 40 Χρόνια στήν Ὑπηρεσία τῆς Πατρίδας», Περιοδικό «Στρατιωτική Ἱστορία», τεῦχος 153, Μάιος 2009
• Επίτομος Ιστορία του Ελληνοιταλικού και Ελληνογερμανικού Πολέμου 1940-41, 1985, ΓΕΣ/Δνση Ιστοριας Στρατού
• Θέματα Στρατιωτικής Ιστορίας, 1981, ΓΕΣ/Δνση Εκδόσεων
• Εγκυκλοπαίδεια Παπυρος-Λαρούς-Μπριτάνικα, τόμος 55
• "Ελληνικό Ιππικό Αποκόπτει το Ιταλικό Blitzkrieg", άρθρο του Παντελή Καρύκα, Απρίλιος 2006, περιοδικό Πόλεμος και Ιστορία
• "Η Συντριβή της Τζούλια", άρθρο, Οκτώβριος 2004, περιοδικό Στρατιωτική Ιστορία
• Βιβλιάρια Μητρώου Αντγου Γ. Στανωτά, αρχειοθετημένα στην Υπηρεσία Στρατιωτικών Αρχείων (ΥΣΑ)

ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ
3.Πρώην υφυπουργός σε κύκλωμα τοκογλυφίας - Ελεύθερος με μεγάλη χρηματική εγγύηση
Λουλούδια…λουλούδια….λουλούδια…όπου και αν δεις!!!
    Ελεύθερος, με την επιβολή υψηλής χρηματικής εγγύησης 200.000 ευρώ και απαγόρευσης εξόδου από την χώρα, αφέθηκε μετά την απολογία του στον ανακριτή που διερευνά υποθέσεις διαφθοράς προσώπων που άσκησαν δημόσια διοίκηση από θέση εξουσίας, ο πρώην υφυπουργός Παιδείας των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και επί σειρά ετών βουλευτής Σερρών Γιάνης Ανθόπουλος, που εμπλέκεται σε υπόθεση τοκογλυφίας.
    Ο 64χρονος πρώην πολιτικός κατηγορείται για άμεση συνέργεια σε τοκογλυφία σε βάρος ιδιοκτήτριας εταιρείας Καπνεμπορίου με έδρα την Καβάλα. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο κ. Ανθόπουλος ενεπλάκη στην υπόθεση ως δικηγόρος, αλλά και ως πρόσωπο που κατείχε δημόσια θέση.
    Η δικογραφία που έχει σχηματιστεί και στην οποία περιλαμβάνονται άλλοι δέκα κατηγορούμενοι μέλη διοικήσεων εμπλεκόμενων εταιρειών, ως φυσικοί αυτουργοί σε τοκογλυφία, αφορά την επίμαχη εταιρία Καπνεμπορίου, η ιδιοκτήτρια της οποίας φέρεται να απευθύνθηκε στον κ. Ανθόπουλο, καθώς είχε πρόβλημα ρευστότητας και αντιμετώπιζε δυσκολία χρηματοδότησης. Ο πρώην υπουργός, κατά το κατηγορητήριο, φέρεται να υποσχέθηκε βοήθεια και εμφανίζεται να μεσολαβεί σε 7 συμβάσεις πώλησης καπνού, από το 2002 ως το 2005.
    Έτσι, η εταιρεία εμφανίζεται να πουλάει ακατέργαστο καπνό σε άλλη εταιρεία, ενώ την ίδια ημέρα εμφανίζονται πωλήσεις κατεργασμένων καπνών σε μονοπρόσωπη επιχείρηση ΕΠΕ, με ποσοστό 10% πάνω από την τιμή αγοράς. Βάσει των στοιχείων του ανακριτή διαχειρίστρια της μονοπρόσωπης εμφανίζεται η ανήλικη κόρη της ιδιοκτήτριας της εταιρείας από την Καβάλα.
    Κατά το κατηγορητήριο το επιπλέον ποσοστό 10% είναι «τοκογλυφικό αντάλλαγμα» για τον κ. Ανθόπουλο και συνολικά προσδιορίζεται σε ποσό που αγγίζει τα 1.757.800 ευρώ, ενώ βάσει πραγματογνωμοσύνης που διενεργήθηκε οι εν λόγω πωλήσεις φέρονται να ήταν εικονικές.
    Ο ανακριτής διαθέτει στοιχεία από άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών του κατηγορούμενου και των οικείων του, από τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες προκύπτουν εμβάσματα τουλάχιστον 700.000 ευρώ σε λογαριασμούς του πρώην πολιτικού και της συζύγου του.
    Ο πρώην υφυπουργός αρνείται την κατηγορία που του αποδίδεται και φέρεται να υποστηρίζει ότι τα επίμαχα χρήματα αποτελούσαν δάνειο που του χορήγησε η ιδιοκτήτρια της εταιρείας Καπνών, γιατί ήθελε να φτιάξει σπίτι στη Βούλα.
    Ωστόσο, κατά την δικογραφία, ο κατηγορούμενος από το 2005 ως σήμερα δεν εμφανίζει επιστροφή καμίας δόσης από τα χρήματα και επιπλέον -σύμφωνα με πληροφορίες- δεν προσκόμισε στη Δικαιοσύνη κανένα στοιχείο που να επιβεβαιώνει τα περί δανεισμού.
    Η εμπλεκόμενη επιχειρηματίας, με την οποία ο πρώην υπουργός βρίσκεται σε αστική αντιδικία από το 2007, και η κόρη της κατηγορούνται για απάτη μετά από μήνυση της εταιρείας που εμφανιζόταν να αγοράζει ακατέργαστο καπνό.
4.Κρήτη: 3 συλλήψεις για πλαστά ασφαλιστήρια αυτοκινήτων
Aυτό το έβαλα, γιατί ‘’ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΟΝ ΗΜΕΡΑ’’ όλοι ψάχνουμε για φτηνή ασφάλεια. Ναι μεν, αλλα προσοχή μην ‘’την πατήσουμε’’
www.ethnos.gr
    Τρία άτομα συνελήφθησαν για πλαστογραφία στο Ηράκλειο της Κρήτης, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο της εμπλοκής τους σε κύκλωμα χορήγησης πλαστών ασφαλιστηρίων συμβολαίων αυτοκινήτων.
    Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, πρόκειται για δύο γνωστούς ασφαλιστές του Ηρακλείου και ενός πελάτη τους, όπου κατά την προσκόμιση δικαιολογητικών στο Τμήμα Τροχαίας Ηρακλείου, διαπιστώθηκε η πλαστότητα εγγράφων.
    Τα έγγραφα αφορούσαν σε ασφαλιστήρια αυτοκινήτων και η Ασφαλεία Ηρακλείου σε συνεργασία με το Τμήμα Τροχαίας ξεκινούν εντατικούς ελέγχους για να εντοπίσουν την έκταση του φαινομένου.
    Οι συλληφθέντες, οι οποίοι αρνούνται τις κατηγορίες και μιλούν για «παρεξήγηση», αναμένεται να οδηγηθούν στο Αυτόφωρο με την κατηγορία της πλαστογραφίας.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
5.Μετανάστες πάνω από 150.000 Έλληνες επιστήμονες
www.imerisia.gr
     «Επιδημία» μετανάστευσης έχει χτυπήσει τους Ελληνες επιστήμονες που αναζητούν μια θέση εργασίας. Ενδεικτικό είναι ότι την τελευταία πενταετία περισσότεροι από 150.000 Ελληνες έχουν μεταναστεύσει σε 74 χώρες και συνολικά 528 πόλεις. Ετσι, μπορούμε να βρούμε διάφορες ειδικότητες επιστημόνων σε όλες τις γωνιές του κόσμου: γιατρούς στη Μέση Ανατολή, χημικούς στην Αφρική, μηχανικούς στην Ασία. Ωστόσο, δημοφιλέστερος προορισμός παραμένει η Βρετανία και ακολουθούν οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Γαλλία, καθώς συγκεντρώνουν τον μεγαλύτερο αριθμό Ελλήνων επιστημόνων.
     Τα παραπάνω στοιχεία παρουσιάστηκαν, μεταξύ άλλων, χθες στη διάρκεια ημερίδας του γραφείου διασύνδεσης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με θέμα «Εργασία στο εξωτερικό». Ο καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας του ιδρύματος, Λόης Λαμπριανίδης, διατύπωσε ορισμένες επικαιροποιημένες διαστάσεις της έρευνας που παρουσιάζει στο βιβλίο του «Επενδύοντας στη φυγή».
     Σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρονται στο βιβλίο, το 2010 υπήρχαν περίπου 120.000 Ελληνες επιστήμονες (που αποτελούσαν το 10% του συνολικού αριθμού επιστημόνων που ζουν στην Ελλάδα) που εργάζονταν στο εξωτερικό. Εκτοτε ο αριθμός αυτός έχει αυξηθεί, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για πάνω από 150.000.
     Σύμφωνα με την έρευνα του κ. Λαμπριανίδη, οι περισσότεροι από όσους βρίσκονται στο εξωτερικό (ποσοστό 61%) πριν αποφασίσουν να φύγουν ή να παραμείνουν στο εξωτερικό μετά τις σπουδές για εργασία, δεν αναζήτησαν καν δουλειά στη χώρα μας.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
6.Αυτά είναι τα περιοριστικά μέτρα στις τράπεζες (12 σημεία)
Οικονομία
Το έστειλε ο Βασίλης Δώδος
    Σε ανακοίνωση της η Κεντρική Τράπεζα ενημερώνει ότι από σήμερα, 28 Μαρτίου 2013, επαναλειτουργούν όλες οι τράπεζες στην Κύπρο. Για το κοινό θα είναι ανοικτές, για σήμερα μόνον, από τις 12 μ. έως τις 6 μ.μ.
    Για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα κρίθηκε αναγκαία η εφαρμογή προσωρινών περιοριστικών μέτρων στις τραπεζικές συναλλαγές, τα οποία θα αίρονται σταδιακά ανάλογα με την αξιολόγηση της κατάστασης.
Τα περιοριστικά μέτρα είναι τα ακόλουθα:
    1. Το μέγιστο ποσό ανάληψης μετρητών δεν δύναται να υπερβαίνει τα €300 ημερησίως ανά πρόσωπο σε κάθε πιστωτικό ίδρυμα, ή το ισόποσο σε ξένο συνάλλαγμα. Όλες οι αναλήψεις μετρητών (ήτοι οι αναλήψεις μέσω χρεωστικής ή και προπληρωμένης κάρτας, οι αναλήψεις από ταμείο πιστωτικού ιδρύματος, καθώς και οι αναλήψεις μέσω πιστωτικής κάρτας έναντι του υπολοίπου λογαριασμού όψεως/τρεχούμενου), υπολογίζονται συνολικά ανά πρόσωπο για το σύνολο των λογαριασμών που διαθέτει σε κάθε πιστωτικό ίδρυμα.
    2. Oποιοδήποτε ποσό από το μέγιστο επιτρεπόμενο ημερήσιο ποσό ανάληψης μετρητών, το οποίο δεν αποσύρεται από τον δικαιούχο κατά την ημέρα στην οποία το εν λόγω μέγιστο ποσό ανάληψης εφαρμόζεται, δύναται να αποσυρθεί ανά πάσα στιγμή αργότερα.
    3. Απαγορεύεται η εξαργύρωση επιταγών.
    4. Απαγορεύεται κάθε χωρίς μετρητά πληρωμή ή και μεταφορά χρημάτων εκτός της Δημοκρατίας ή προς λογαριασμό που διατηρείται σε άλλο πιστωτικό ίδρυμα, εκτός από:
       (α) πληρωμή για εμπορική συναλλαγή που εμπίπτει στη συνήθη επαγγελματική δραστηριότητα του πελάτη με την παρουσίαση δικαιολογητικών εγγράφων ως ακολούθως:
           - πληρωμή μέχρι €5.000 ημερησίως ανά λογαριασμό δεν υπόκειται σε περιορισμό.
           - πληρωμή από €5.001 μέχρι €200.000 υπόκειται στην έγκριση της Επιτροπής. Κατάλογος με τις αιτήσεις για πληρωμές που εμπίπτουν στην κατηγορία αυτή υποβάλλονται στην Επιτροπή από το οικείο πιστωτικό ίδρυμα σε ημερήσια βάση και αναφέρουν το ποσό της κάθε πληρωμής, το συνολικό πόσο καθώς και τον αριθμό των πληρωμών που εμπίπτουν στην κατηγορία αυτή. Η Επιτροπή στην απόφαση της, η οποία λαμβάνεται εντός 24 ωρών, λαμβάνει υπόψη το διαθέσιμο απόθεμα ρευστότητας του πιστωτικού ιδρύματος.
            - Πληρωμή μεγαλύτερη από €200.001 και άνω, εφόσον εξασφαλιστεί προηγουμένως η έγκριση της Επιτροπής για τη συγκεκριμένη πληρωμή, μετά από αίτηση του οικείου πιστωτικού ιδρύματος. Η Επιτροπή στην απόφαση της λαμβάνει υπόψη το διαθέσιμο απόθεμα ρευστότητας του πιστωτικού ιδρύματος.
      (β) πληρωμή μισθών υπαλλήλων με την παρουσίαση δικαιολογητικών εγγράφων.
      (γ) έξοδα συντήρησης μέχρι €5.000 ανά τρίμηνο καθώς και δίδακτρα προσώπου που σπουδάζει στο εξωτερικό και είναι συγγενής πρώτου βαθμού προσώπου που έχει τη συνήθη διαμονή του στη Δημοκρατία. Για πληρωμές για έξοδα συντήρησης επιτρέπονται μόνο εφόσον υποβληθούν στο πιστωτικό ίδρυμα έγγραφα που να τεκμηριώνουν επαρκώς το ότι ο αποδέκτης της χωρίς μετρητά πληρωμής ή και μεταφοράς χρημάτων σπουδάζει στην αλλοδαπή και είναι συγγενής πρώτου βαθμού προσώπου που έχει τη συνήθη διαμονή του στη Δημοκρατία. Επιπρόσθετα, πληρωμές διδάκτρων διενεργούνται μόνο προς το δικαιούχο εκπαιδευτικό ίδρυμα, εφόσον προσκομισθούν τα απαραίτητα δικαιολογητικά έγγραφα.
      (δ) πληρωμές ή και μεταφορές χρημάτων μέσω χρεωστικής ή και πιστωτικής ή και προπληρωμένης κάρτας, μέχρι €5.000 τον μήνα ανά πρόσωπο ανά πιστωτικό ίδρυμα.
    5. Απαγορεύεται ο τερματισμός κατάθεσης προθεσμίας πριν την καθορισμένη ημερομηνία λήξης της εκτός εάν το προϊόν θα χρησιμοποιηθεί για αποπληρωμή δανείου εντός του ιδίου πιστωτικού ιδρύματος.
    6. Κατά την πρώτη ημερομηνία λήξης κατάθεσης προθεσμίας, το μεγαλύτερο ποσό μεταξύ €5.000 ή 10% του συνόλου του κεφαλαίου, μεταφέρεται, κατά την επιλογή του καταθέτη, σε λογαριασμό όψεως/τρεχούμενο ή σε νέα κατάθεση προθεσμίας του καταθέτη στο ίδιο πιστωτικό ίδρυμα. Για το υπόλοιπο ποσό, η ημερομηνία λήξης της κατάθεσης προθεσμίας επεκτείνεται κατά 1 μήνα.
    7. Τα ποσά που μεταφέρονται από κατάθεση προθεσμίας σε λογαριασμό όψεως/τρεχούμενο, υπόκεινται στα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν για τους λογαριασμούς όψεως/τρεχούμενους.
    8. Απαγορεύεται η μεταφορά χαρτονομισμάτων σε ευρώ ή και σε ξένο συνάλλαγμα πέραν του ποσού των €1.000 ή του ισόποσου σε ξένο συνάλλαγμα, ανά φυσικό πρόσωπο ανά ταξίδι στο εξωτερικό. Ο Διευθυντής του Τμήματος Τελωνείων μεριμνά για την υλοποίηση του μέτρου αυτού.
    9. Χρηματοοικονομική συναλλαγή, πληρωμή ή και μεταφορά, η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί πριν την έναρξη ισχύος του παρόντος Διατάγματος, υπόκειται στα προβλεπόμενα στο παρόν Διάταγμα περιοριστικά μέτρα. Χρηματοοικονομική συναλλαγή, πληρωμή ή και μεταφορά, η οποία δεν έχει τύχει επεξεργασίας από το πιστωτικό ίδρυμα πριν την έναρξη ισχύος του Διατάγματος ακυρώνεται και πρέπει να υποβληθεί εκ νέου.
    10. Απαγορεύεται σε πιστωτικό ίδρυμα να εκτελεί πληρωμές χωρίς μετρητά ή μεταφορές χρημάτων που στοχεύουν στην παράκαμψη των περιοριστικών μέτρων.
    11. Τα περιοριστικά μέτρα ισχύουν για όλους τους λογαριασμούς, πληρωμές και μεταφορές χρημάτων, ανεξαρτήτως του νομίσματος.
    12. Εξαιρούνται των περιοριστικών μέτρων:
          (α) Όλα τα χρήματα που μεταφέρονται από το εξωτερικό προς τη Δημοκρατία.
          (β) Η ανάληψη μετρητών από λογαριασμό που βρίσκεται στο εξωτερικό μέσω πιστωτικής ή και χρεωστικής ή και προπληρωμένης κάρτας που εκδόθηκε από ξένο ίδρυμα.
          (γ) Η εξαργύρωση επιταγής που εκδίδεται επί λογαριασμού που βρίσκεται σε ξένα ιδρύματα στο εξωτερικό.
          (δ) Ανάληψη μετρητών από λογαριασμό πιστωτικού ιδρύματος με την Κεντρική Τράπεζα.
          (ε) Η Δημοκρατία.
          (ζ) Η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου.
          (η) Οι διπλωματικές αποστολές.
          (θ) Πληρωμές που έχουν εγκριθεί από την Επιτροπή.
7. «Να πώς λειτουργούσε το κυπριακό πλυντήριο μέσα από τις τράπεζες»
Το έστειλε ο Γιάννης Ζάχος
    Σε άρθρο του με τίτλο «Κύπρος, η γη των δομημένων προϊόντων» ο οικονομικός αναλυτής του Bloomberg, Nick Dunbar εξηγεί πώς βίωσε ο ίδιος από το 2007 το «μεγάλο κόλπο» των κυπριακών τραπεζών για να γίνει η Μεγαλόνησος ένας οικονομικός παράδεισος όπου το ξέπλυμα χρήματος γινόταν ακόμη και με την πρόφαση της επανένωσης του νησιού και αναρωτιέται αν τα αποθέματα φυσικού αερίου του νησιού είναι άλλη μία περίπτωση «δομημένου προϊόντος».
    Στην προσωπική του σελίδα αναφέρει:
«Τον Μάιο του 2007, μια μεγάλη γαλλική τράπεζα με πλησίασε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με μια πρόταση να συμμετάσχω σε συνέδριο που διοργανώνει η Τράπεζα της Κύπρου για τις συντάξεις στην Κύπρο. Εκεί θα συζητούσαν τα οφέλη των μη παραδοσιακών επενδυτικών στρατηγικών για την ενίσχυση της θέσης των συνταξιοδοτικών ταμείων. Μου ζήτησαν να παρουσιάσω τις απόψεις μου σχετικά με το τι θα δούμε στην Ευρώπη και τα πιθανά οφέλη των δομημένων λύσεων.
    «Δομημένες λύσεις» είναι μια λέξη-κώδικας για την πώληση παραγώγων, κάτι που έκανε με μεγάλη επιτυχία η γαλλική τράπεζα που θα συμμετείχε επίσης στο συνέδριο. Για τους υπεύθυνους της τράπεζας θεωρείται ότι προσδίδει αξιοπιστία να μιλήσει για κάτι τέτοιο ένας ανεξάρτητος δημοσιογράφος. Και γιατί όχι, σκέφτηκα. Ήξερα για το θέμα και ήμουν περίεργος να δω την Κύπρο».
    Ο δημοσιογράφος συνοψίζει την ομιλία του στο συνέδριο και εξηγεί τα συμπεράσματά του από αυτό:
«Μετά την ομιλία μου, συνομίλησα με τους ανθρώπους από την Τράπεζα της Κύπρου και άλλες τοπικές επιχειρήσεις. Κατάλαβα ότι οι Κύπριοι έβλεπαν τα «ξαδέλφια» τους από την Ελλάδα ως προσφιλείς χωριάτες που προτιμούσαν ένα γαϊδουράκι από μία Mercedes.
    Συγκεκριμένα οι Κύπριοι δεν ενδιαφέρονται να αγοράσουν οι ίδιοι τα δομημένα προϊόντα. Αυτό που ήθελαν να κάνουν ήταν να κερδίσουν τις προμήθειες πουλώντας στους συνταξιούχους Ελληνες, Ρώσους, Βρετανούς και άλλους πλούσιους ξένους που συρρέουν στην Κύπρο.
    Στη συνέχεια περιγράφει την επόμενη πρόσκληση που του έγινε τον Ιούνιο του 2011 σε ένα συνέδριο με θέμα την επανένωση της Κύπρου, παρότι ο ίδιος τους ενημέρωσε ότι ήξερε πολύ λίγα πράγματα για την ιστορία του διαιρεμένου νησιού. Οι διοργανωτές τον καθησύχασαν ότι θα του στείλουν ένα ενημερωτικό σημείωμα για να προετοιμαστεί.
    «Το έγγραφο της ΜΚΟ εξηγούσε πώς σχεδιάζει να επανενώσει το νησί και επικεντρωνόταν στην αποζημίωση των Ελλήνων που είχαν χάσει τη γη κατά τη διάρκεια της διαίρεσης της νήσου πριν από 40 χρόνια, χωρίς να εκδιώξει τους νυν ενοίκους. Μια ιδέα που έπεσε στο τραπέζι ήταν να δοθούν πιστοποιητικά στους αρχικούς ιδιοκτήτες της γης, τα οποία θα μπορούσαν να ομαδοποιηθούν και να τιτλοποιηθούν, και θα προσέλκυαν επενδυτές που ήθελαν να επικεντρωθούν στον τουρισμό. Με την οικονομική αυτή αλχημεία, που θα ενίσχυε την αξία των πιστοποιητικών θα πείθονταν και οι δύο πλευρές να υπογράψουν μια συμφωνία».
    Τότε συνειδητοποίησε γιατί τον είχαν πλησιάσει. Ήθελαν με πρόσχημα την επανένωση της Κύπρου να αξιοποιήσουν δομημένα προϊόντα.
    Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου μάλιστα ο δημοσιογράφος αναφέρει πως τον πλησίασε ένας τραπεζίτης και του ανέφερε πως αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει, ο τραπεζικός τομέας της Κύπρου θα χρειαστεί ένα πακέτο διάσωσης της τάξης του 30% του εγχώριου ΑΕΠ, με βάση τις τότε εκτιμήσεις.   Αυτό συνέβη εννέα μήνες πριν τη χρεοκοπία του ιδιωτικού χρηματοπιστωτικού τομέα της Ελλάδας και 18 μήνες πριν την κορύφωση της κρίσης στην Κύπρο. Σήμερα γνωρίζουμε ότι ακόμη και ένα πακέτο διάσωσης ύψους 10 δισ. ευρώ-το οποίο αντιστοιχεί στο 40% του ΑΕΠ για το 2011- δεν είναι αρκετό για την επιβίωση των κυπριακών τραπεζών και των εκτεθειμένων πιστωτών τους.
    Ο δημοσιογράφος καταλήγει:
«Μήπως τελικά όλη αυτή η συζήτηση που γίνεται πρόσφατα για τα αποθέματα φυσικού αερίου της Κύπρου και η ανάμειξη της Ρωσίας είναι άλλη μια περίπτωση δομημένου προϊόντος της Κύπρου;»
iefimerida.gr
8.Σαρρής: Θαλασσοδάνεια προς Ελλάδα βούλιαξαν τη Λαϊκή
Τι χαρα! Οι τοκογλύφοι ‘’εβγαλαν τα μαχαιρια’’ και σκοτώνονται μεταξύ τους. Δυστυχώς, μόνο μεταφορικά
Κατά τα άλλα, φταίνε πάλι οι Έλληνες !
    Σε ανεξέλεγκτα δάνεια, που διοχετεύθηκαν κυρίως προς ελληνικών συμφερόντων προορισμούς, απέδωσε τον «κατήφορο» της Λαϊκής Τράπεζας ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών, Μιχάλης Σαρρής, ο οποίςο δεν απέκλεισε το κούρεμα στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ να φθάσει και το 50% ενώ περιγράφοντας τις απώλειες για τους καταθέτες της Λαϊκής, άφησε να εννοηθεί ότι το πσοσοτό ανάκτησης ίσως δεν ξεπεράσει το 20%.
    Μιλώντας στο ΡΙΚ, ο Κύπριος υπουργός αποκάλυψε ότι η πτωτική πορεία της Λαϊκής ξεκίνησε το 2006, όταν  «έπεσε στα χέρια ανθρώπων, που παραχωρούσαν ανεξέλεγκτα τεράστια ποσά σε δάνεια, κυρίως στον ελλαδικό χώρο».
    Είπε, ακόμα, πως όταν ανέλαβε επικεφαλής στη διοίκηση της Λαϊκής, η τράπεζα ήταν ήδη σε πολύ κακή κατάσταση και κρατήθηκε στον «αναπνευστήρα» για δύο χρόνια. Προσπαθήσαμε, συμπλήρωσε, να κερδίσουμε χρόνο ώσπου να προσφύγει η Κύπρος στον Μηχανισμό Στήριξης.
    Ο κ. Σαρρής δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέων περικοπών στους μισθούς και τις συντάξεις.
Αυτό, είπε, θα εξαρτηθεί από τις διαπραγματεύσεις που θα έχει η κυβέρνηση με την τρόικα τις ερχόμενες ημέρες για την ολοκλήρωση του μνημονίου. Ο κ. Σαρρής χαρακτήρισε «μεγάλη επιτυχία την πρώτη απόφαση του Eurouroup» και διατύπωσε την εκτίμηση ότι, αν εφαρμοζόταν, δεν θα οδηγείτο σε διάσπαση η Λαϊκή Τράπεζα.
Αγρια κόντρα για τη Λαϊκή
    Η διαμάχη για τις αιτίες που οδήγησαν στο «λουκέτο» της Λαϊκής μαίνεται ήδη από χθες σε Κύπρο και Ελλάδα.
    Στην Κύπρο ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, Ν. Παπαδόπουλος, στράφηκε εναντίον «όσων πανηγυρίζουν στην Ελλάδα» για τις εξελίξεις στην Κύπρο και ιδίως κατά του προέδρου της MIG, Α. Βγενόπουλου, κατηγορώντας τον ότι «έσωσε τις καταθέσεις του και διέγραψε τα χρέη του».
    Κάνοντας λόγο για κλοπή των κυπριακών τραπεζών, ο κ. Παπαδόπουλος υποστήριξε πως κάποιοι στην Αθήνα πανηγυρίζουν και κάποιοι στη Λευκωσία κλαίνε, αφού τα περιουσιακά στοιχεία των τραπεζών θα μείνουν στην Ελλάδα και η Κύπρος θα επωμιστεί τα δάνεια. Υπογράμμισε δε πως ο κύριος Βγενόπουλος και οι φίλοι του θα διατηρήσουν 100% τις καταθέσεις τους, ενώ διαγράφονται τα δάνειά τους που ανέρχονται σε εκατομμύρια, κλιμακώνοντας τη δημόσια κόντρα μεταξύ των κυπριακών αρχών και του πρώην προέδρου της Marfin Popular Bank, που στη συνέχεια μετονομάστηκε σε Λαϊκή Τράπεζα και τέθηκε υπό κρατικό έλεγχο. Στο ίδιο μήκος κύματος και το μέλος του ΔΣ της τράπεζας Μ. Χατζηγιαννάκης αποκάλυψε πως «η Λαϊκή Τράπεζα δημιούργησε πρόβλεψη για λογαριασμό 600 εκατ. ευρώ σε φυσικό πρόσωπο» χωρίς να το κατονομάσει.
    Ο κ. Χατζηγιαννάκης υποστήριξε επίσης ότι η Λαϊκή Τράπεζα έδωσε δάνειο κίνησης 175 εκατομμυρίων ευρώ στη μονή Βατοπεδίου...
    Στις κατηγορίες επιχείρησαν να απαντήσουν χθες ο κ. Βγενόπουλος αλλά και ο διευθύνων σύμβουλος της MIG Ευθ. Μπουλούτας.
    Ο κ. Βγενόπουλος χαρακτήρισε λάθος γιγαντιαίων διαστάσεων τη διάσπαση της Λαϊκής «ώστε να προστατευθούν τα τεράστια συμφέροντα που κρύβονται πίσω από την Τράπεζα Κύπρου».
Κατηγορίες
    Οπως αναφέρει, «πριν από 17 περίπου μήνες αντικαταστάθηκε βίαια και παράνομα η διοίκηση της Marfin Popular Bank», η τράπεζα «ξανάγινε κυπριακή» και μετονομάσθηκε σε Λαϊκή και «τη διοίκησαν οι εκλεκτοί της Κυπριακής Δημοκρατίας που με τις αντιεπαγγελματικές πράξεις και παραλείψεις τους τη διέλυσαν».
    Υποστηρίζει πως παρέδωσε μια υγιή τράπεζα με καταθέσεις 20,2 δισ. ευρώ, επιτοκιακά έσοδα 799 εκατ., οργανική προ προβλέψεων κερδοφορία 388 εκατ. (2011) και ELA περίπου 3 δισ. και «μέσα σε 17 μήνες η κρατική πλέον Λαϊκή επιδείνωσε δραματικά τα αποτελέσματά της, μείωσε ραγδαία τις καταθέσεις της και ανέβασε τη χρήση του ELA άνω των 9 δισ. ευρώ».
    Ο κ. Μπουλούτας δήλωσε πως η Λαϊκή Τράπεζα ουδέποτε έδωσε δάνειο 600 εκατ. σε φυσικό πρόσωπο και δεν χορήγησε «δάνειο κίνησης» στη Μονή Βατοπεδίου, αλλά δάνεια «περιόδου» και «αλληλόχρεου λογαριασμού», που ήταν απολύτως καλυμμένα από εμπράγματες και άλλες εξασφαλίσεις.
    Προσέθεσε πως θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη κατά του κ. Χατζηγιαννάκη.
ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
9.Πάνε για ευθανασία τον Ρούμπι, το σκυλάκι που γάβγισε στην τρόικα
Είναι γνωστό, ότι τα σκυλιά ( και τα ζώα γενικώτερα ) μπορεί να μην έχουν πιο πολύ μυαλό από τους ανθρώπους, έχουν όμως ασυγκρίτως μεγαλύτερο ΕΝΣΤΙΚΤΟ !
Αυτός είναι ο λόγος που το σκυλί γαυγισε στους τρο’ι’κανούς.
Έκανε αυτό, που οι συνομιλητές τους όχι μόνο δεν τολμούν, αλλα ούτε κάν διανοούνται να κάνουν.
Από την άλλη μεριά, πήγανε το σκυλί για ευθανασία, αφού δεν ήταν εύκολο να πάνε τους συνταξιούχους ( αυτό τους καίει…)
Ευτυχώς, το σκυλί γλύτωσε ( προς το παρόν…)
www.newsbomb.gr
    Ο Ρούμπι, το σκυλάκι που «συνέλαβαν» στο Σύνταγμα επειδή γάβγισε τους εκπροσώπους της τρόικας, κρίθηκε... επιθετικό και μεταφέρθηκε στα Μέγαρα, όπου «κρατείται» στην Αστική Πανίδα στο καταφύγιο των Μεγάρων.
    Όπως έγινε γνωστό στον Ρούμπι πρόκειται να κάνουν ευθανασία, επειδή ο αντιδήμαρχος της περιοχής κατάγγειλε ότι τον δάγκωσε, ενώ το σκυλί επιτέθηκε επειδή το κλώτσησαν.
    Οι φιλόζωοι που φροντίζουν τον Ρούμπι, τονίζουν ότι ΤΟ ΣΚΥΛΊ είναι ιδιαίτερα φιλικό, κοινωνικοποιημένο και καθόλου επιθετικό.
    Την Τετάρτη το απόγευμα ωστόσο, η αρμόδια επιτροπή του δήμου, υπό τη θύελλα των αντιδράσεων υποχρεώθηκε να αποφασίσει την άμεση απελευθέρωσή του σκυλιού από το καταφύγιο "Αστική Πανίδα".
    Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες και καταγγελίες πολιτών που επικαλούνται blogs στο διαδίκτυο, το σκυλί προοριζόταν μάλιστα για ευθανασία κάτι που απεφεύχθη την τελευταία στιγμή λόγω της δημοσιότητας που πήρε το θέμα. Ο Δήμαρχος Αθηναίων, διέψευσε πάντως μέσω Twitter την τελευταία αυτή πληροφορία.

ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
10.Κίνημα εξόδου από το ευρώ στον Νότο
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ παιδιά !
www.newsbomb.gr
     Δεν ήταν καθόλου τυχαία η δήλωση του προέδρου της Επιτροπής Οικονομικών της κυπριακής Βουλής κ. Νίκου Παπαδόπουλου (γιου του αείμνηστου προέδρου της Κύπρου Τάσσου Παπαδόπουλου) προχθές στο Bloomberg, ότι «η έξοδος από την ευρωζώνη τώρα είναι κάτι που πρέπει να διερευνήσουμε».
Του Κώστα Χαρδαβέλλα
     Στο βάθος της δήλωσης αυτής είναι η κυπριακή λίρα και ήδη στο πολιτικό παρασκήνιο της νότιας Ευρώπης έχουν αρχίσει μυστικές επαφές των πολιτικών δυνάμεων Ελλάδας, Ιταλίας, Πορτογαλίας, Ισπανίας και Κύπρου, που αντιστέκονται στα σκληρά μέτρα της τρόικα και διατυπώνουν το «όχι» τους σε μνημόνια και μονομερείς, σκληρές αποφάσεις των Βρυξελλών.
     Στόχος των διεργασιών αυτών, στις οποίες μετέχει ενεργά ο Ν. Παπαδόπουλος, Έλληνες αντιμνημονιακοί πολιτικοί, στελέχη του Γκρίλο στην Ιταλία και σημαντικά στελέχη της αντιπολίτευσης Πορτογαλίας και Ισπανίας, είναι να υπάρξει ένα συνολικό όχι στα επόμενα μέτρα των Βρυξελλών και η κινητοποίηση των λαών για επιστροφή στα εθνικά τους νομίσματα.
     Οι παρασκηνιακές αυτές διεργασίες θα κορυφωθούν με τη δημιουργία ενός μετώπου εξόδου από το ευρώ, που υπολογίζεται να εμφανιστεί τέλος Μαΐου, με κορυφαίες πολιτικές εκδηλώσεις στις πρωτεύουσες των 5 χωρών του Νότου.
     Ήδη μεγάλα ΜΜΕ σε όλο τον κόσμο υποστηρίζουν από χθες ότι τα εξοντωτικά μέτρα που επιβλήθηκαν στην Κύπρο είχαν στόχο κυρίως να αποσταλεί το μήνυμα από τη Γερμανία και τους δορυφόρους της, ότι όποια χώρα τολμήσει να πει όχι στην τρόικα, καταδικάζεται σε στιγμιαίο θάνατο.
     Αυτό μπορεί να εφαρμοστεί σε μία μοναχική Κύπρο που όρθωσε το ανάστημά της απέναντι στα θηρία του Βορρά, δεν μπορεί όμως να υπάρξει μια τέτοια καταδίκη για πέντε χώρες που οργανωμένα μπορεί κάποια στιγμή να αναγγείλουν την έξοδό τους από την ευρωζώνη.

ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
11.Έφυγε» ο Πιέτρο Μενέα
    Ένας από τους μεγαλύτερους αθλητές του 20ού αιώνα πέθανε στη Ρώμη χτυπημένος από την επάρατη νόσο. Ο Πιέτρεο Μενέα «έφυγε» σήμερα και η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα.
    Ο Μενέα ήταν μόλις 20 ετών όταν πήρε χάλκινο μετάλλιο στα 200 μέτρα (Ολυμπιακοί αγώνες Μονάχου, 1972). Ακολούθησαν, το χρυσό στους Ολυμπιακούς της Μόσχας, και το παγκόσμιο ρεκόρ του που κράτησε για δεκαέξι χρόνια.
    Συμμετείχε για πέμπτη φορά σε Ολυμπιακούς αγώνες στη Σεούλ, το 1992, και αμέσως μετά κρέμασε τα παπούτσια του και ασχολήθηκε επαγγελματικά με τη δικηγορία (έχει πτυχία στη Νομική, Πολιτικές Επιστήμες, Γυμναστική Ακαδημία και Φιλολογία) και έχει διατελέσει ευρωβουλευτής.   Διατηρούσε δικηγορικό γραφείο στη Ρώμη σε συνεργασία με τη σύζυγό του. Μάλιστα ασχολείτο αποκλειστικά με αγωγές πολιτών κατά των πολυεθνικών.
    Ο Μενέα υπήρξε το πρότυπο ανθρώπου που γαλουχήθηκε με τα ιδεώδη του αθλητισμού και η έμπρακτη απόδειξη ότι ο χαρακτήρας κάνει τον μεγάλο αθλητή και όχι οι μύες.
12.Μπέρνλι: Το… αρχαιότερο εισιτήριο στον κόσμο
www.onsports.gr
    Το αρχαιότερο εισιτήριο στον κόσμο ανήκει στον δισέγγονο αυτού που το αγόρασε για αγώνα της Μπέρνλι.
    Το εισιτήριο είναι για τη σεζόν 1884/85 και εκδόθηκε από τον Λέοναρντ Μετκάλφ, ο οποίος έπαιζε στην ομάδα. Τότε ονομαζόταν κάρτα μέλους, το σημερινό εισιτήριο διαρκείας και παρουσιάστηκε στον σύλλογο από τον Ντέιβιντ Μετκάλφ, περνώντας από αρκετές γενιές. Το χρώμα του είναι κόκκινο, έχει χαραγμένο το όνομα του κατόχου του και έχει επίχρυση σφραγίδα πάνω του. «Ο πατέρας μου μου έδωσε το εισιτήριο περίπου 25 χρόνια πριν. Ήταν φανατικός ποδοσφαιρόφιλος και με πήγαινε σε αρκετά παιχνίδια», ήταν τα λόγια του Ντέιβιντ Μετκάλφ.

ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ
13.Από καζίνο των Κατεχόμενων τράβαγαν μετρητά όλες αυτές τις ημέρες οι Κύπριοι
    Με τις πιστωτικές τους κάρτες ανά χείρας πέρασαν όλες αυτές τις μέρες Ελληνοκύπριοι στα κατεχόμενα προκειμένου να βρουν μετρητά. Αυτό αναφέρει ο τουρκοκυπριακός τύπος ο οποίος επικαλείται τηλεγράφημα τουρκικού πρακτορείου.
    Το δημοσίευμα αναφέρει πως επειδή τα... ελληνοκυπριακά ΑΤΜ δεν «έδιναν» μεγάλα ποσά σε ευρώ, Ελληνοκύπριοι σήκωναν χρήματα από «τράπεζες» των κατεχομένων.
    Τα χρήματα ήταν σε τουρκικές λίρες, αλλά μπορούσαν να «μεταφραστούν» σε ευρώ με μια απλή μετάβαση σε καζίνο.
    Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, Ελληνοκύπριοι αφού έκαναν τις αναλήψεις τους από τις «τράπεζες», στη συνέχεια πήγαιναν στα καζίνο, τα οποία ως γνωστόν έχουν μεγάλο απόθεμα σε ευρώ. Να σημειωθεί ότι καζίνα των κατεχομένων φέρονται να άλλαζαν, στο παρελθόν, ευρώ σε άλλο νόμισμα μέσω τραπεζικών υποκαταστημάτων στις ελεύθερες περιοχές.
    Πάντως, η «Γενί Ντουζέν» γράφει πως η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει τις διελεύσεις μέσω της πράσινης γραμμής. Μεταξύ άλλων η εφημερίδα σημειώνει ότι τις τελευταίες μέρες έχει μειωθεί αισθητά ο ρυθμός διελεύσεων Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα, ενώ έχουν επηρεαστεί –σε αρκετά μικρότερο βαθμό- και οι διελεύσεις Τουρκοκυπρίων στις ελεύθερες περιοχές. Η εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι κάποτε εργάζονταν στις ελεύθερες περιοχές περίπου 7.000 Τουρκοκύπριοι ενώ «σήμερα έχουν απομείνει ελάχιστοι».
    Την κατάσταση στις ελεύθερες περιοχές εξακολουθεί να προσπαθεί να εκμεταλλευτεί ο «υπουργός» οικονομικών, Ερσίν Τατάρ, ο οποίος σε νέες δηλώσεις του (σε ξένα ΜΜΕ) είπε πως η ελληνοκυπριακή οικονομία στήθηκε στο ξέπλυμα μαύρου χρήματος και πως οι ίδιοι δεν θα δεχθούν καταθέσεις αδιευκρίνιστης προέλευσης. Προέβλεψε δε ότι οι άνεργοι Ελληνοκύπριοι θα ανέλθουν στις 40.000, λέγοντας πως η «κυβέρνηση» θα φροντίσει να προασπίσει τις θέσεις εργασίας (στα κατεχόμενα) για χάρη των Τουρκοκυπρίων.
Ελευθεροτυπία
14.Αεροπλάνο - φρούριο μετέφερε 5 δισ. ευρώ στην Κύπρο
www.imerisia.gr
    Σκηνές από κινηματογραφική ταινία εκτυλίχθηκαν την Τετάρτη στην Κύπρο όταν ένα αεροπλάνο – φρούριο προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Λάρνακας από την Φρανκφούρτη. Το ιδιαίτερο στοιχείο του αεροπλάνου ήταν ότι μετέφερε... 5 δισ. ευρώ σε μετρητά, για τα οποία στήθηκε τεράστια επιχείρηση από την αστυνομία για μεταφορά τους στην Κεντρική Τράπεζα. Με τα χρήματα αυτά, θα τροφοδοτηθούν αύριο οι τράπεζες κατά την πρώτη μέρα ανοίγματος τους μετά από αρκετές ημέρες.
    Στα χαρτιά του αεροσκάφους αναγραφόταν ότι μεταφέρονταν ομόλογα «bonds», προφανώς για να μην αποκαλυφθεί ότι το φορτίο ήταν χρήματα. Τα χρήματα φορτώθηκαν σε 4, σύμφωνα με άλλους σε 6 κοντέινερ
    Ανδρες των ειδικών δυνάμεων και τεθωρακισμένα οχήματα είχαν δημιουργήσει μια πομπή ασφαλείας μέχρι το θησαυροφυλάκιο της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου.

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
15.Η ΟΡΓΗ ΤΩΝ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ
Γράφει ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΡΟΜΠΟΥΚΗΣ Υποστράτηγος ε.α.
Εφημερίδα ‘’ΕΘΝΙΚΗ ΗΧΩ’’ ΜΆΡΤΙΟΣ 2013
    Παραβρέθηκα την περασμένη εβδομάδα στην μεγαλειώδη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των αποστράτων που πραγματοποιήθηκε στην Θεσσαλονίκη. Για πρώτη φορά στα στρατιωτικά χρονικά, βγήκαμε στους δρόμους όλοι εμείς που, από την Σχολή Ευελπίδων διδαχθήκαμε ότι ο Στρατιωτικός δεν κατεβαίνει σε πορείες και διαμαρτυρίες! Κι όμως οι σημερινοί πολιτικοί ηγέτες μας (;;;) μας έφεραν σ’ αυτή την κατάσταση απόγνωσης, ώστε να επιζητούμε το δίκιο μας στους δρόμους…
    Είναι πλέον γεγονός ότι τα νέα φορολογικά μέτρα, σε συνδυασμό με τις μέχρι και κατά 60% περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, έχουν πλέον στοχοποιήσει αυτή την τάξη της ελληνικής κοινωνίας, με σκοπό την πλήρη απαξίωση, εξαθλίωση και εξαφάνιση του ηθικού των εν ενεργεία και εν αποστρατεία συναδέλφων ώστε να μην υπάρξει αντίσταση στην οιαδήποτε εξωτερική ή και εσωτερική επιβουλή κατά της πατρίδας!
    Ο πραγματικός πολλαπλασιαστής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων είναι ο άνθρωπος. Ο στρατιωτικός καλείται να διαθέτει υψηλό βαθμό προσωπικής και συλλογικής δέσμευσης και ανεπτυγμένες ψυχικές, ηθικές και σωματικές δυνάμεις. Τοποθετώντας τις ανάγκες Έθνους και Στρατού πάνω από τις δικές του και της οικογένειας του, αποποιούμενος οικιοθελώς πολλά ατομικά δικαιώματα που απολαμβάνουν όλοι οι συμπολίτες του και υποβάλλοντας εαυτό και οικογένεια σε παντοειδείς στερήσεις και δυσκολίες, δικαιούται να αναμένει από την Πολιτεία τιμή, σεβασμό και αμοιβή ανάλογη της προσφοράς, ενώ η Πολιτεία επιβάλλεται να αγκαλιάζει το στρατιωτικό προσωπικό, εν ενεργεία και αποστράτους με ένα Εθνικό Συμβόλαιο στο οποίο να αναγνωρίζεται η ιδιαιτερότητα της Στρατιωτικής Υπηρεσίας και να επιδεικνύεται αυτή η φροντίδα και η τιμή.
    Γιατί ο Στρατός είναι ξεχωριστός και ιδιαίτερος απο όλους τους άλλους δημόσιους οργανισμούς. Αυτό το συμβόλαιο η πολιτεία το κατήργησε μονομερώς παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις!
    Το ερώτημα λοιπόν είναι τι κάνουμε εμείς, ως πολίτες αυτής της χώρας, για να έχουμε μια ελπίδα και πιθανότητα ν' αλλάξει αυτή η ζοφερή κατάσταση έστω και μακροπρόθεσμα.
    Πιστεύω ότι όπως μας απαξίωσαν οι σημερινοί πολιτικοί μας πρέπει να τους απαξιώνουμε καθημερινά και εμείς. Καμία δικαιολογία δεν υπάρχει ότι δήθεν υπάρχουν νέοι πολιτικοί με μοντέρνα οράματα. Έχουν μπει κι’ αυτοί στο δικομματικό δίπολο ακολουθώντας και συνυπογράφοντας σαν κομματικά στρατιωτάκια τις εντολές των έξωθεν αφεντικών τους. Ποιος αλήθεια αντιλαμβάνεται στη σημερινή Ελλάδα τη βαρύτητα του Στρατού ως παράγοντα ισχύος του Κράτους;
    Προσωπικά πιστεύω ότι η δική μας συνδρομή μπορεί να είναι η αφύπνισή μας και συμμετοχή μας στα κοινά ως ενεργοί πολίτες, ώστε να πιέσουμε τα πράγματα και ν’ αναγκάσουμε το διεφθαρμένο σημερινό πολιτικό κατεστημένο, να τροποποιήσει θεμελιωδώς το Σύνταγμα, ώστε να προκύψουν κόμματα με διαφάνεια και δημοκρατική συγκρότηση.
    Εν τω μεταξύ, εκτιμώ ότι είναι η κατάλληλη ώρα κι εμείς οι πολίτες, να κάνουμε την αυτοκριτική μας, να δουλέψουμε περισσότερο και ν' αλλάξουμε την νοοτροπία μας στο τρόπο που ψηφίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου