Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

ΡΟΥΚΟΥΜΟΥΚΟΥ 1027

ΠΗΓΑ ΓΙΑ ‘’ΨΑΡΕΜΑ’’ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΕΠΙΑΣΑ !
ΟΛΟ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΘΑ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ
Τα σχόλια με μπλέ γράμματα και σιέλ υπογραμμιση, είναι δικά μου.
ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ
1.ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ
2.ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
3.ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
4.Διαψεύδει το ΓΕΕΘΑ για αλλαγές στις συντάξεις των στρατιωτικών
5.ΑΡΘΡΟ
6.Ο ποιητής "αθωώνει" τον ιστορικό
7.Χειροπέδες στη γαλάζια κουμπάρα
8.Ανοιχτά τα διόδια στο Αιγίνιο
9.ΤΟ ΚΟΧΛΙΑΡΙΟΝ
10.Απίστευτο: Οι τράπεζες παρακρατούν ακόμη και το επίδομα ανεργίας
11.Πώς οι αποταμιεύσεις των Ελλήνων κατέληξαν στις τσέπες εκδοτών!
12.Αναγκαστικοί δότες οργάνων όλοι οι Έλληνες χάρη στον ΓΑΠ
13.Η ΕΛΣΤΑΤ και η… «Λίστα Lagarde»
14.Που ήσουν Σούπερμαν μέχρι τώρα;;;
15.ΑΝΕΚΔΟΤΟ ( ΠΑΛΙΟ…)
16.ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ
17.Τρίκαλα: Παππούς 95 ετών «κλέφτηκε» με την καλή του!
18.5 φράσεις που δεν πρέπει ΠΟΤΕ να πείτε σε έναν άντρα!
1.ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ
Αγίου Βαρσιμαίου
Βαρσαμία, Βαρσάμω, Βαλσάμω, Βαλσαμία, Βαρσιμαίος, Βαρσάμης
2.ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Παλαιά Ανάκτορα
Περιοχή: λεωφόρος Β. Αμαλίας & Β. Σοφίας
Έτος: 1836-1843
Περιγραφή:
    Τα Παλαιά Ανάκτορα των Αθηνών (όπου στεγάζεται σήμερα η Βουλή των Ελλήνων), οικοδομήθηκαν βάσει σχεδίων του αξιόλογου Βαυαρού αρχιτέκτονα Friedrich von Gaertner (1792-1847), στο ανατολικό άκρο (τότε) της πόλης, κοντά στην πύλη της "Μπουμπουνίστρας", επί του αυχένος που σχηματίζεται μεταξύ των λόφων Λυκαβηττού και Ακρόπολης, θέση που κρίθηκε περίοπτη και ταυτόχρονα υγιεινή.
   Ο θεμέλιος λίθος τέθηκε στις 25 Ιανουαρίου / 6 Φεβρουαρίου 1836 και η εγκατάσταση του βασιλικού ζεύγους Όθωνα και Αμαλίας πραγματοποιήθηκε στις 25 Ιουλίου / 6 Αυγούστου 1843 (μόλις ένα μήνα περίπου προτού το νέο οικοδόμημα αποτελέσει για πρώτη -αλλά όχι και τελευταία- φορά, το σκηνικό ενός δραματικού γεγονότος στην ελληνική πολιτική ιστορία, της επανάστασης της Γ’ Σεπτεμβρίου). Αρκετές εργασίες ωστόσο συνεχίστηκαν μέχρι το 1847 (λ.χ. το μεγάλο κλιμακοστάσιο), ενώ ορισμένες δεν ολοκληρώθηκαν παρά δέκα χρόνια αργότερα (όπως ο ζωγραφικός διάκοσμος).
    Πρόκειται για ένα μάλλον λιτό (παρά τον όγκο του) ορθογώνιο νεοκλασικό κτίριο, αποτελούμενο από τέσσερις περιμετρικές πτέρυγες και μια κεντρική, περιβαλλόμενο από δωρικές κιονοστοιχίες (ανατολικά και νότια) και προπύλαια (προς τη δύση), το οποίο διατηρεί ακόμη και σήμερα την επιβλητικότητά του, αν και δεν έχουν λείψει οι χαρακτηρισμοί "βαρύ και ακαλαίσθητο" (Κ. Μπίρης), "ομοιάζoν με στρατώνα" (E. About).
   Αποτέλεσε την έδρα της βασιλικής εξουσίας επί επτά σχεδόν δεκαετίες, στη διάρκεια των οποίων υπέστη τις συνέπειες δύο σοβαρών πυρκαγιών.
    Η πρώτη (το 1884) κατέκαυσε τον 2ο όροφο της βόρειας πτέρυγας, ενώ κατά τη δεύτερη (1909), πολύ καταστρεπτικότερη, αποτεφρώθηκαν το σύνολο της κεντρικής πτέρυγας και τμήματα της ανατολικής και δυτικής.
   Η βασιλική οικογένεια εγκαταστάθηκε τότε προσωρινά στα θερινά ανάκτορα του Τατοΐου ενώ, μετά τη δολοφονία του Γεωργίου Α’ (τον Μάιο του 1913), τα ανάκτορα του (μέχρι τότε διαδόχου και ήδη βασιλιά) Κωνσταντίνου, επί της οδού Ηρώδου Αττικού, κατέστησαν η νέα βασιλική έδρα.
   Κατά το επόμενο διάστημα, τα Παλαιά Ανάκτορα είχαν ποικίλες χρήσεις (κατοικία της βασιλομήτορος Όλγας, ιδίως όταν ασκούσε την αντιβασιλεία, νοσοκομείο κατά τη διάρκεια της Μικρασιατικής εκστρατείας, έδρα ποικίλων υπηρεσιών μέριμνας των προσφύγων μετά την καταστροφή του 1922, κ.ά.), ώσπου αποφασίστηκε από την κυβέρνηση Ελευθερίου Βενιζέλου, η εγκατάσταση εκεί της Βουλής και της Γερουσίας.
   Για την εφαρμογή αυτής της απόφασης, πραγματοποιήθηκε μεταξύ των ετών 1930-1935 ευρύτατης έκτασης επέμβαση (βάσει σχεδίων του αρχιτέκτονα Ανδρέα Κριεζή, απόφοιτου του Πολυτεχνείου του Μονάχου και εκφραστή ενός νεοακαδημαϊκού εκλεκτικισμού), κατά τη διάρκεια της οποίας η ημιερειπωμένη κεντρική πτέρυγα κατεδαφίστηκε μέχρις θεμελίων και στη θέση της οικοδομήθηκαν τα αμφιθέατρα συνεδριάσεων των δύο νομοθετικών σωμάτων (με χρήση οπλισμένου σκυροδέματος στα πατώματα και σιδηροκατασκευών με γυαλί στην επιστέγαση), ενώ ανεγέρθηκε στη βόρεια όψη νεοκλασικό πρόπυλο με έξι δωρικούς κίονες (συμπληρώνοντας κατά κάποιο τρόπο τις αντίστοιχες κιονοστοιχίες των υπολοίπων όψεων).
   Τα εγκαίνια της Γερουσίας έγιναν τον Αύγουστο του 1934, της δε Βουλής τον Ιούλιο του 1935 (αμφότερα τα σώματα καταργήθηκαν ένα χρόνο μετά την εγκατάστασή τους εκεί, η μεν Γερουσία οριστικά, η δε Βουλή επί μια δεκαετία, συνεπεία της δικτατορίας Μεταξά και της Κατοχής).
   Στο διάστημα 1934-1989 έδρευε επίσης στα Παλαιά Ανάκτορα το Συμβούλιο της Επικρατείας, ενώ και κατά καιρούς στεγάζονταν και διάφορες άλλες υπηρεσίες (μεταξύ των ετών 1936-1944 το Υπουργείο Ασφαλείας, το 1940-1941 και το 1945-1951 το Γενικό Επιτελείο Στρατού, κ.ά.).
   Από το 1946, ωστόσο, χρησιμοποιείται κυρίως ως έδρα της Βουλής των Ελλήνων (με εξαίρεση το διάστημα της δικτατορίας 1967-1974), αλλά και του Υπουργικού Συμβουλίου. Στο διάστημα αυτό πραγματοποιήθηκε πλήθος επεμβάσεων, κυρίως στην εσωτερική διαρρύθμιση, ενώ μεταξύ των ετών 1996-2000 κατασκευάστηκε (κάτω από το προαύλιο) υπόγειος χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων και βρεφονηπιακός σταθμός.
Ενδεικτική Βιβλιογραφία:
Κ. Η. Μπίρης, Τα πρώτα σχέδια των Αθηνών, Αθήνα 1933* Κ. Η. Μπίρης, Αι Αθήναι από του 19ου εις τον 20ον αιώνα, Αθήνα 1η έκδ. 1966, 3η έκδ. 1996* Ν. Μακρυγιάννης, Ιστορία του μεγάρου της Βουλής, Αθήνα 1979* Δ. Φιλιππίδης (επιμ.), Νεοελληνική Αρχιτεκτονική, Αθήνα 1984* Αικατερίνη Δεμενεγή-Βιριράκη, Παλαιά Ανάκτορα των Αθηνών, 1836-1986, Αθήνα 1994.
ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ – ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
3.ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΚΟΠΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗΣ ΠΙΤΑΣ 2013
Την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013 και ώρα 20.30, η ΠΟΕΔ και η ΛΕΚ Θεσσαλονίκης έκοψαν την πατροπαράδοτη Πρωτοχρονιάτικη πίτα στο γνωστό Café-Bar-Restaurant ‘’Design’’ στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης.
Η ΠΟΕΔ πριν από την τελετή της κοπής τίμησε την ΛΕΚ Θεσσαλονίκης για την διαχρονική προσφορά της στο σύστημα των Λεσχών και στην ΠΟΕΔ, τον νομικό και αεροπόρο Χρήστο Παπαζαφειρίου για την προσφορά του στην κοινωνία της Θεσσαλονίκης και τους Έφεδρους Καταδρομείς Ελευθέριο Κορομπίλη και Βασίλειο Πασχώνη για την προσφορά τους στην ΛΕΚ και την ΠΟΕΔ. Τις τιμητικές διακρίσεις απένειμαν κατά σειρά ο Διοικητής του Γ’ΣΣ/NDC-GR Αντιστράτηγος Γεώργιος Μπασιακούλης, ο Πρόεδρος της EXPRESS SERVICE Γιάννης Ραφτόπουλο, ο Πρόεδρος της UEP και της ΠΟΕΔ Υποστράτηγος ε.α. Ελευθέριος Μαυρουδής και ο Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΦ Κύπρου Αντιστράτηγος ε.α. Πέτρος Τσαλικίδης.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Αναπλ. Υπουργός Ενεργείας και Περιβάλλοντος Σταύρος Καλαφάτης, ο Βουλευτής Γεώργιος Ορφανός, ο εκπρόσωπος του Υπουργού Μακεδονίας-Θράκης Κώστας Δήμου, ο Γ.Γ. του Υπουργείου Υποδομών και Δικτύων Σίμος Σιμόπουλος, η εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Κεντρ. Μακεδονίας κ. Xρ. Κελεσίδου, οι εκπρόσωποι της Ιης Μεραρχίας Πεζικού και 1ης ΤΑΞΚΔ-ΑΛ, οι Στρατηγοί Π. Τσαλικίδης, Χ. Βαφειάδης, Ν. Μηλιωρίτσας, Δ. Χατζής, Ι. Ζάρας, Κ. Κομπότης, Δ. Λαμπρινάκης, Κ. Ιωαννίδης, Χ.Τομαράς, Δ. Βαλασίδης, Ι. Αλμπάνης, Γ. Στράγκας, Α. Συμεωνίδης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Δήμου Θεσσαλονίκης Β. Καρακωστάνογλου και Μ. Στεργίου, ο πρώην Περιφερειάρχης Κεντρ. Μακεδονίας Π. Ψωμιάδης, ο πρώην Διευθυντής της Εφημερίδας ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Ν. Βουργουντζής, ο Δημοσιογράφος Ε. Κογκαλίδης, Σύσσωμο το ΔΣ της ‘’Ομάδας 21’’ με επικεφαλής τον Πρόεδρό της Α. Δασκόπουλο, μέλη, συγγενείς και φίλοι της ΠΟΕΔ και της ΛΕΚ. Η αίθουσα ήταν κατάμεστη.
Ο Διοικητής του Γ’ΣΣ/NDC-GR προσέφερε σε εκείνους που έτυχαν τα νομίσματα της πίτας από ένα αναμνηστικό μετάλλιο του Α΄ Βαλκανικού Πολέμου.
Χαιρετισμούς απεύθυναν κατά σειρά ο Πρόεδρος της UEP-ΠΟΕΔ, ο Πρόεδρος της ΛΕΚ και ο Υπουργός Σ. Καλαφάτης.
Ο Πρόεδρος της UEP και ΠΟΕΔ ευχαρίστησε όλους εκείνους που συνέβαλαν στην επιτυχία της εκδηλώσεως.
Για το ΔΣ της ΠΟΕΔ
Ο Πρόεδρος
Ελευθέριος Μαυρουδής
Yποστράτηγος ε.α.
ΘΕΜΑΤΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ
4.Διαψεύδει το ΓΕΕΘΑ για αλλαγές στις συντάξεις των στρατιωτικών
Πώς το λένε εκείνο για ΦΩΤΙΑ και ΚΑΠΝΟ…Πώς το λένε…
Μεγάλε Γκαίμπελς…όλα τα δίδαξες!
   Ανακοίνωση εξέδωσε το ΓΕΕΘΑ, με αφορμή δημοσιεύσεις, σε ηλεκτρονικά μέσα, για εικαζόμενες μεταβολές του μισθολογικού, ασφαλιστικού και σταδιοδρομικού νομικού πλαισίου που διέπει τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.
   Το ΓΕΕΘΑ διαβεβαιώνει το σύνολο του στρατιωτικού προσωπικού ότι η σχετική φημολογία στερείται αξιοπιστίας.
   Ειδικότερα, τα συνταξιοδοτικά ζητήματα των στελεχών έχουν ήδη ρυθμιστεί με το Ν.3865/2010 και ουδεμία σκέψη υπάρχει για τροποποίηση των διατάξεων αυτών.
   Ως προς τις φημολογίες περί κατάργησης ή άρσης της μονιμότητας, κατηγορίας ή κατηγοριών του στρατιωτικού προσωπικού, αυτές στερούνται κάθε σοβαρότητας.
5.ΑΡΘΡΟ
Γράφει ο Βασίλης Γκαβαρδίνας Ανθλγός (ΑΠΖ)
   Εδώ και πολλούς μήνες έχουμε γίνει μάρτυρες μιας πραγματικής επίθεσης που έχουν δεχτεί τα μισθολόγια των στρατιωτικών και των σωμάτων ασφαλείας. Μιας επίθεσης δυσανάλογα μεγαλύτερης σε σχέση με τους υπόλοιπους δημόσιους και ιδιωτικούς υπαλλήλους και σε απόλυτους αριθμούς αλλά και από άποψης συνθηκών διαβίωσης. Οι περικοπές περίπου 50%, πραγματικά γονάτισαν την οικογένεια του στρατιωτικού, και με δεδομένο την μόνιμη ανεργία της συζύγου, και τη μόνιμη δαπάνη για ενοικίασης κατοικίας, έφεραν το αδιέξοδο. Αυτοί όμως που πραγματικά είδαν τις αποδοχές τους να παθαίνουν πραγματική καθίζηση ήταν οι ανώτατοι αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας. Και όταν λέμε ανώτατοι αξιωματικοί εννοούμε το βαθμό του Ταξιάρχου, του Υποστρατήγου, του Αντιστρατήγου και του Στρατηγού.
   Με αφορμή λοιπόν την τεράστια έκταση που πήρε η σύγκριση των αποδοχών του Αρχηγού Γ.Ε.ΕΘ.Α. με τον υπάλληλο της βουλής, που μεταφέρει το ποτήρι με το νερό των ομιλητών στο Ελληνικό κοινοβούλιο, ήρθε η στιγμή να ειπωθούν κάποιες αλήθειες για τους ανώτατους αξιωματικούς του στρατού μας, που διαχρονικά υπήρξαν οι αποδέκτες πλήθους αδίκων κατηγοριών για οτιδήποτε συνέβαινε στο στράτευμα, και συχνότατα αποτέλεσαν και τα εξιλαστήρια θύματα γεγονότων πολιτικοστρατιωτικών μιας και αποτελούσαν και αποτελούν πάντα τον εύκολο στόχο.
   Τι γνωρίζουμε όμως για τους ανωτάτους μας;
   Ο πολύς κόσμος δεν γνωρίζει ότι ένας στρατηγός έχει ανύπαρκτη προσωπική ζωή, και είναι φυσικό με τόσο φόρτο εργασίας που είναι αναγκασμένος να φέρει σε πέρας. Είναι αυτός που πρώτος θα μπει στο στρατηγείο το πρωί και τελευταίος θα φύγει το βράδυ. Δεν θα κοιτάξει ποτέ το ρολόι του να δει αν η ώρα είναι περασμένη. Είναι υποχρεωμένος όλη τη μέρα να μελετάει σενάρια άμυνας ,επιθέσεως του σχηματισμού του, και φυσικά είναι επιφορτισμένος με την ευθύνη να έχει πάντα τις μονάδες του ετοιμοπόλεμες για να μπορέσουν να υλοποιήσουν αυτά τα σχέδια. Είναι υπεύθυνος για την ομαλή καθημερινή λειτουργία και εκπαίδευση των μονάδων του. Και πάνω απ’όλα έχει όλη την ευθύνη για οτιδήποτε συμβεί ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες μονάδες του, τόσο στο έμψυχο όσο και στο άψυχο υλικό αυτών. Και όταν λέμε τη λέξη ευθύνη εννοούμε την ακριβή έννοια του όρου καθώς για οποιοδήποτε δυσάρεστο περιστατικό συμβεί σε οποιαδήποτε μονάδα ενός ανωτάτου αυτό σημαίνει το τέλος της στρατιωτικής του καριέρας, αλλά επιφέρει και ηθική διαπόμπευση του αξιωματικού καθώς και πειθαρχικές και ποινικές πολλές φορές κυρώσεις.
   Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν, ότι αν η δημόσια διοίκηση της χώρας μας λειτουργούσε έστω και κατά το ήμισυ όπως οι ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας, σε θέματα διάχυσης ευθυνών στην ιεραρχία της για παραλείψεις η παρανομίες υφισταμένων, πραγματικά ίσως να ζούσαμε σε μία άλλη χώρα, ίσως και πιο προηγμένη από όλες τις δυτικοευρωπαϊκές.
   Οι ανώτατοι αξιωματικοί μας κουβαλούν παραδόσεις αιώνων που απαιτούν από αυτούς να είναι ηθικά, παράδειγμα προς μίμηση για όλους τους υπόλοιπους στρατιωτικούς αλλά και για όλους τους υπόλοιπους πολίτες. Και πραγματικά είναι αποδεκτό από όλους τους Έλληνες ότι από τους χιλιάδες ανώτατους αξιωματικούς στην ιστορία μας, όλοι τήρησαν αυτή τη παράδοση που τους ήθελε υπόδειγμα ηθικής, σοβαρότητας, εργατικότητας, με υψηλό αίσθημα ευθύνης, και πάντα μπροστάρηδες σε όλους τους αγώνες του έθνους μας.
   Σε αυτούς λοιπόν τους ανθρώπους η πολιτεία με το ενιαίο μισθολόγιο των στρατιωτικών, το 1997, έδειξε ότι αναγνώρισε το έργο τους και πάνω απ’όλα τη θέση που αυτοί κατέχουν. Με μια αύξηση στις αποδοχές τους, τους διαχώρισε (δικαίως) από τους υπόλοιπους στρατιωτικούς και τους έδειξε ότι αναγνωρίζει τη τεράστια σημασία του έργου που αυτοί προσφέρουν. Αποδέχθηκε επίσης τη λογική ότι ένας ανώτατος δεν πρέπει να ασχολείται με τα προς το ζην, και τα βιοποριστικά προβλήματα, αλλά να αγωνίζεται νυχθημερόν για την άμυνα της χώρας.
   Όλα όμως ανατράπηκαν τα τελευταία δύο χρόνια ύστερα από τις συνεχείς περικοπές των εισοδημάτων των στρατιωτικών, και ειδικά των περικοπών που εφαρμόστηκαν από 1 Ιανουαρίου 2013. Και φυσικά δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι το 2014 (ίσως και νωρίτερα) επίκειται αλλαγή του μισθολογίου των στρατιωτικών με περαιτέρω μειώσεις. Οι ανώτατοι λοιπόν είδαν και αυτοί με τη σειρά τους μειώσεις που ξεπέρασαν το 50%. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι μισθοί τους θα ξεκινούν από τα 1800 ευρώ και θα σταματούν κοντά στις 2000 ευρώ. Και για όσους βιαστούν να βγάλουν συμπεράσματα πρέπει να επισημάνω ότι μιλάμε για εργαζόμενους με 35 χρόνια υπηρεσίας τουλάχιστον, που έχουν πιάσει την κορυφή των χρονοεπιδομάτων, που συχνότατα διαβιούν μακριά από την οικογένειά τους και σίγουρα κάποιο τέκνο τους θα έχει εισαχθεί στη τριτοβάθμια εκπαίδευση. Άρα είναι υποχρεωμένοι να συντηρούν 3 κατοικίες, με αυτό το μισθό, καθώς η ανεργία της συζύγου τους θεωρείται δεδομένη.
   Είναι λογικό να αμείβεται τόσο χαμηλά ένας εργαζόμενος με τόσες πολλές ευθύνες;
   Υπάρχει άλλο προηγούμενο ιδιωτικής εταιρίας ή δημόσιου οργανισμού με χιλιάδες άτομα προσωπικό και υλικά αξίας πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, που να αμείβει τον διευθυντή της ή τον πρόεδρο της ή τον μάνατζερ της με τέτοιο ποσό; Προφανώς και όχι.
   Άρα λοιπόν θα πρέπει οι αποφασίζοντες να δουν από άλλο πρίσμα το μισθολόγιο των ανωτάτων αξιωματικών μας και να τους εντάξουν στην ίδια κατηγορία με τους ανώτατους δικαστικούς, τους γενικούς γραμματείς υπουργείων, τους διοικητές δημόσιων οργανισμών, τους υπουργούς και τους βουλευτές.
   Αλήθεια πως θα αντιδρούσαμε όλοι μας αν το απόγευμα βλέπαμε τον διοικητή της μεραρχίας μας να εργάζεται σαν πωλητής σε ένα περίπτερο ή σαν σερβιτόρος σε ένα εστιατόριο; Δεν θα πρέπει οι άνθρωποι αυτοί να αντιμετωπίσουν προβλήματα επιβίωσης, θα ήταν καταστροφικό για όλο το στράτευμα και κατ επέκταση για το ελληνικό έθνος.
   Δεν πρέπει να η ελληνική πολιτεία να αναγκάσει ανθρώπους που είναι ταγμένοι και γαλουχημένοι να ανήκουν ψυχή τε και σώματι στη υπηρεσία της πατρίδας, 24 ώρες το 24ωρο, να γίνουν απλοί υπάλληλοι. Είναι σαν να αναγκάσει το πρόεδρο του Αρείου πάγου , τον υπουργό, τον βουλευτή, να ασχολείται καθημερινά με το βιοποριστικό του πρόβλημα και όχι με τα υψηλής ευθύνης καθήκοντα που τους έχουν ανατεθεί.
   Οι ανώτατοί μας είναι θεσμοί……. Είναι το καμάρι του ελληνικού λαού… και η εγγυητές της εύρυθμης λειτουργίας του στρατεύματος, δεν θα πρέπει κάποιοι να τους αναγκάσουν να αλλάξουν νοοτροπία και να γίνουν δημόσιοι υπάλληλοι. Όταν θα καταλάβουν το λάθος τους θα είναι πολύ αργά.
Δεν είναι μόνο οι ανώτατοι, φίλε μου…
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
6.Ο ποιητής "αθωώνει" τον ιστορικό
Ethnos.gr
   Διαψεύστηκαν όσοι προσδοκούσαν ότι η ιστορική προσέγγιση της Θεσσαλονίκης που έκανε ο ιστορικός Μαρκ Μαζάουερ θα έβρισκε τον μάστορά της, έστω και με καθυστέρηση έξι χρόνων από την κυκλοφορία του βιβλίου του «Θεσσαλονίκη. Πόλη των φαντασμάτων».
   Το κοινό που κατέκλυσε την αίθουσα εκδηλώσεων της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών ήταν προδιατεθειμένο για έναν... θρίαμβο έναντι του «ασεβούς» Βρετανού και η παράταξη της εκδήλωσης προδιέθετε για κάτι τέτοιο.
   Δεν βρίσκονται άλλωστε κάθε μέρα στο ίδιο πάνελ ο ποιητής Ντίνος Χριστιανόπουλος με τον πρόεδρο της ΕΜΣ Νίκο Μέρτζο να συνεπικουρούνται από τον ιστοριοδίφη Γιάννη Μέγα και τον συγγραφέα Γιώργο Καραμπελιά.
   Η σύμπραξη είχε σημείο εκκίνησης το βιβλίο του Γιάννη Ταχόπουλου «Η Θεσσαλονίκη, ο Μαζάουερ και τα φαντάσματα του οθωμανισμού», το οποίο προαναγγελλόταν ως «η πρώτη εμπεριστατωμένη κριτική των απόψεων που, με αφετηρία το βιβλίο του Μαζάουερ, έχουν κυριαρχήσει την τελευταία περίοδο στην ακαδημαϊκή και πνευματική σκηνή σχετικά με τη Θεσσαλονίκη».
   Μόνο που τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως όλοι τα περίμεναν. Διότι ο ποιητής Ντίνος Χριστιανόπουλος, μιλώντας πρώτος, τους αιφνιδίασε όλους με τον ανατρεπτικό του λόγο. «Ο Μαζάουερ είναι ένα απροσδόκητο πλάσμα που εμφανίστηκε στα καλά καθούμενα» είπε ο κ. Χριστιανόπουλος με το γνωστό ύφος του, για να συνεχίσει:
«Οι αναφορές του για εμάς δεν είναι τόσο καλές, κάνει λάθη και έχει προκαταλήψεις για οτιδήποτε μη οθωμανικό, αλλά το βιβλίο του δεν είναι ακριβώς Ιστορία, είναι περίπου λογοτεχνία. Αυτό είναι ένα αβαντάζ του Μαζάουερ. Το βιβλίο του είναι απίθανα γοητευτικό, ακόμη κι εγώ σκέφτομαι μήπως δεν πρέπει να το χτυπήσω».
   Οσον αφορά δε το βιβλίο που παρουσιαζόταν, δεν το σκέφθηκε καθόλου: «Θα περίμενα περισσότερη ωριμότητα από τον Ταχόπουλο. Το βιβλίο του είναι ένα ευσύνοπτο εγχειρίδιο, αλλά μπροστά στον γίγαντα Μαζάουερ εμφανίζεται ως νεαρό παιδάριο».
   Κάπως έτσι έληξε η βραδιά πριν καν αρχίσει, καθώς η παρατήρησή του δεν απαντήθηκε ούτε καν από τον παριστάμενο συγγραφέα.
ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ
   Ο Μαρκ Μαζάουερ Ο ιστορικός των Βαλκανίων
   Γεννημένος το 1958 στο Λονδίνο, ο Μαρκ Μαζάουερ είναι από τους σημαντικότερους της γενιάς του Βρετανός Ιστορικός που ειδικεύεται στην ελληνική Ιστορία, τα Βαλκάνια και την Ευρώπη του 20ού αιώνα. Συχνός επισκέπτης της Ελλάδας και γνώστης της ελληνικής γλώσσας, έχει ζήσει στη νεότητά του στη Θεσσαλονίκη, ενώ διατηρεί δεσμούς με τη χώρα μας καταθέτοντας συχνά τις απόψεις του στις διαλέξεις που δίνει.
   Καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης, σπούδασε κλασική φιλολογία και φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης καθώς και διεθνείς σχέσεις στο πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς της Βαλτιμόρης, απ' όπου αποφοίτησε μέσα στη δεκαετία του '80, με διδακτορικό και μεταπτυχιακό δίπλωμα, αντίστοιχα. Σταθμοί στην πολύχρονη ακαδημαϊκή του καριέρα υπήρξαν σπουδαία πανεπιστήμια του εξωτερικού όπως αυτά του Μπίρκμπεκ, του Λονδίνου, του Σάσεξ και του Πρίνστον όπου δίδαξε.
   Ο Μαζάουερ έχει ερευνήσει και γράψει εκτεταμένα για την ελληνική ιστορία της νεότερης εποχής, των Βαλκανίων και της ιστορίας του εθνικοσοσιαλιστικού κράτους στην Ευρώπη και των ιδεολογιών κατά τον 20ό αιώνα. Το βιβλίο του «Η Ελλάδα και η οικονομική κρίση του μεσοπολέμου» κέρδισε το βραβείο Ράνσιμαν Ελληνοαγγλικού συνδέσμου 1992, ενώ το «Στην Ελλάδα του Χίτλερ. Η εμπειρία της κατοχής 1941-44» (Εκδόσεις Αλεξάνδρεια 1994) κέρδισε το βραβείο Λόνγκμαν - Βιβλίο της χρονιάς το 1993 και τον σύστησε στο ελληνικό κοινό.
Με τα βιβλία του μεταφρασμένα σε αρκετές γλώσσες, ο ίδιος καθιερώθηκε διεθνώς με το «Σκοτεινή ήπειρος. Ο ευρωπαϊκός 20ός αιώνας» (Εκδόσεις Αλεξάνδρεια 2001) και τα μετέπειτα βιβλία του «Βαλκάνια» (2001) και «Θεσσαλονίκη. Πόλη των φαντασμάτων: Χριστιανοί, Μουσουλμάνοι και Εβραίοι, 1430-1950» (Εκδόσεις Αλεξάνδρεια 2006) διακρίθηκαν, επίσης, με τα βραβεία Γούλφσον καθώς και Ράνσιμαν και Duff Cooper, αντιστοίχα.
Από το 2002 έως σήμερα, ο Μαρκ Μαζάουερ αρθρογραφεί στις αγγλικές εφημερίδες Financial Times και The Independent.
ΟΙ ΟΜΙΛΗΤΕΣ
   Εθνική ταυτότητα και φόβος
   Οι παρατηρήσεις στο βιβλίο του Μαζάουερ -αλλά ούτε μία λέξη για το βιβλίο που παρουσιαζόταν- από τον Γιάννη Μέγα (εσκεμμένες ή μη ιστορικές παραλείψεις, έμφαση ή αποσιώπηση ιστορικών γεγονότων, μισές αλήθειες, περίεργη επιλογή αποσπασμάτων, χρήση λέξεων με έντονες συνεκδοχές) ακούστηκαν ως φιλολογικός λυρισμός και άφηναν ακόρεστη την ανάγκη των παρισταμένων για καταγγελία του «βλάσφημου» και «ανίερου ξένου».
   Το κοινό ήθελε καθαρές κουβέντες όπως του κ. Μέρτζου: «Ο Μαζάουερ χάλκευσε την Ιστορία», «οι αναγνώστες του δεν ξέρουν, αλλά γι' αυτό υπάρχουν οι ταγοί», «ο δρόμος που άνοιξε ο Μαζάουερ είναι ένας επικίνδυνος δρόμος», «πρώτοι στον λάκκο έπεσαν οι εκπρόσωποι της Θεσσαλονίκης, που το έκαναν μέχρι και δώρο το βιβλίο του. Τους κυνηγούσα να τους ρίξω στον λάκκο, που έλεγε κι ο Λένιν». Κοντά σ' αυτά, ο Γ. Καραμπελιάς πρόσθεσε την καταγγελία «της προσπάθειας αποδόμησης της εθνικής ταυτότητας» και αρκέστηκε ως εκδότης του πονήματος να σημειώσει «το βιβλίο του Ταχόπουλου ήταν αρχικά ένα εκτενές άρθρο κριτικής, δεν είναι ένα βιβλίο για τη Θεσσαλονίκη, αλλά αναφέρεται στις διαστρεβλώσεις του Μαζάουερ».
   Ο κ. Ταχόπουλος, τέλος, παρατήρησε ότι ο Μαζάουερ «υποτιμά οτιδήποτε ελληνικό, εξιδανικεύει την οθωμανική περίοδο» και «θεωρεί μέρος του εξελληνισμού της πόλης ακόμη και την εξόντωση των εβραίων». Με λίγα λόγια, όπως παρατήρησε παριστάμενος κατά την έξοδο, «μοιράστηκαν μεν τους προσωπικούς φόβους τους, αλλά δεν έκαναν κριτική στο βιβλίο του Μαζάουερ».
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΥΚΕΣΑΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ
7.Χειροπέδες στη γαλάζια κουμπάρα

euro2day.gr
   Στις φυλακές οδηγήθηκε μετά την απολογία της στον ανακριτή η 52χρονη μεταφράστρια-μεσίτρια και υποψήφια στις τελευταίες εκλογές στην Α' Θεσσαλονίκης με τη ΝΔ, που κατηγορείται ότι ήταν μεταξύ των τριών «εγκεφάλων» του πολυμελούς κυκλώματος που έστησε δεκάδες «λευκούς» γάμους για την ελληνοποίηση αλλοδαπών κυρίως από τη Γεωργία.
Παράλληλα από τα στοιχεία της δικογραφίας προκύπτει, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι ανάμεσα σ΄αυτούς που βοήθησαν και τέλεσαν εικονικούς γάμους ήταν και δύο στελέχη της γεωργιανής μαφίας της λεγόμενης «Vor Zakone» (Κλέφτες του Nόμου), που η δράση της επεκτείνεται σε χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης και την ίδια τη Ρωσία, ενώ εδώ και πολλά χρόνια έχουν βάλει πόδι και στην Ελλάδα και κυρίως στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα.
   Η Μάρθα Τσαρτίδου, η οποία αντιμετωπίζει βαρύτατες κατηγορίες, κατά την απολογία της στη Β' ειδική ανακρίτρια, ισχυρίσθηκε ότι λόγω των γνωριμιών της μεσολάβησε σε κάποιους δήμους και στην περιφέρεια για κάποιες υποθέσεις απόκτησης ελληνικής ιθαγένειας, οι οποίες, όμως, υποστήριξε, πληρούσαν όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις. Και ότι αυτό το έκανε για ανθρωπιστικούς λόγους. Οι ισχυρισμοί της πάντως δεν έπεισαν εισαγγελέα και ανακριτή που ομόφωνα την έκριναν προσωρινά κρατούμενη για να οδηγηθεί στη συνέχεια στις φυλακές.
   Παράλληλα ελεύθερος με περιοριστικούς όρους και χρηματική εγγύηση 5.000 ευρώ αφέθηκε ο 36χρονος δικηγόρος, που είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στο κύκλωμα. Χτες απολογήθηκε στην ανακρίτρια η φερόμενη ως «εγκέφαλος», η 40χρονη Γεωργιανή, αποκαλούμενη και «Μαντόνα», η οποία προφυλακίστηκε όπως και ο άνδρας της και ο αδελφός της. Μία υπάλληλος του Δήμου Ωραιοκάστρου και ένας υπάλληλος της Περιφέρειας Μακεδονίας - Θράκης, που εμπλέκονται στην υπόθεση, μετά την απολογία τους αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.
Πίεζαν
   Οι δύο Γεωργιανοί μαφιόζοι, όπως προκύπτει από τις καταγεγραμμένες συνομιλίες, βιάζονταν ιδιαίτερα και πίεζαν τα μέλη του κυκλώματος ώστε να γίνουν γρήγορα οι εικονικοί γάμοι τους και να πάρουν ελληνική ιθαγένεια και κυρίως ελληνικά διαβατήρια, ώστε να κινούνται απρόσκοπτα. Επειδή η ΕΛ.ΑΣ. έχει εντείνει τα τελευταία χρόνια τις προσπάθειές της για την εξάρθρωση της γεωργιανής μαφίας, πήραν ιδιαίτερα μέτρα προφύλαξης και έφτασαν στη Θεσσαλονίκη μόλις την παραμονή του γάμου, ενώ έφυγαν αμέσως αφήνοντας βέβαια πίσω τις «γυναίκες» τους, τις οποίες γνώρισαν μόνο στον δήμο.
   Πριν από δύο χρόνια η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης είχε συλλάβει 28 άτομα που θεωρούνταν μέλη της γεωργιανής μαφίας και κατηγορούνταν για προστασία καταστημάτων, εκβιάσεις, τοκογλυφία κ.ά. Επίσης στις φυλακές Διαβατών της Θεσσαλονίκης έχει μεταφερθεί από την Αθήνα και κρατείται από τον Μάρτιο του 2012 ο 52χρονος Γεωργιανός αρχιμαφιόζος Λάσα Σουσανασβίλι, η έκδοση του οποίου είχε ζητηθεί από τις ισπανικές αρχές και αναμένεται πρώτα να δικαστεί για αδικήματα που έχει διαπράξει στη χώρα μας, όπως έκρινε το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΧΡΗΣΤΟΥ
8.Ανοιχτά τα διόδια στο Αιγίνιο

   Ανοιχτά παραμένουν τα διόδια Αιγινίου στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης - Αθηνών και οι οδηγοί διέρχονται χωρίς να πληρώνουν, λόγω των κινητοποιήσεων κατοίκων δήμων της Πιερίας και κινήσεων πολιτών, που αντιδρούν στη λειτουργία του νέου σταθμού.    Ανοιχτά είναι και τα παράπλευρα διόδια στη Λεπτοκαρυά, ενώ κανονικά λειτουργούν τα μετωπικά διόδια της Λεπτοκαρυάς, επί της Εθνικής Οδού.
   Οι σταθμοί στο Αιγίνιο και στον παράπλευρο δρόμο της Λεπτοκαρυάς είχε αποφασιστεί να τεθούν σε λειτουργία από σήμερα στις 12:00 το μεσημέρι, αλλά αυτό δεν έγινε δυνατό, εξ αιτίας των κινητοποιήσεων.
   Οι διαδηλωτές, μεταξύ αυτών και εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης δηλώνουν ότι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν «επ' αόριστον» τις κινητοποιήσεις τους, με ομάδες περιφρούρησης για να μην λειτουργήσουν οι νέοι σταθμοί.
«Προβλέπονται τρεις σταθμοί διοδίων σε απόσταση είκοσι χιλιομέτρων, σε Μάλγαρα, Αιγίνιο και από το 2013 και στο Νησέλι και δεν έχει γίνει ούτε ένας από τους προβλεπόμενους παράδρομους. Μας αποκλείουν από παντού και δε θα το επιτρέψουμε» δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο δήμαρχος Πύδνας - Κολινδρού Βαγγέλης Πολύζος.
   Στη Λεπτοκαρυά, οι κάτοικοι δεν επέτρεψαν να λειτουργήσουν τα παράπλευρα διόδια με κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη, για τα οποία ζητούν την κατάργησή τους, ενώ ζητούν επίσης να μειωθεί η τιμή στα μετωπικά διόδια επί της εθνικής οδού.
http://www.newsbomb.gr/
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
9.ΤΟ ΚΟΧΛΙΑΡΙΟΝ
Το έστειλε ο Δημήτρης Ζακοντίνος
Εμμανουήλ Ροΐδης (1836 - 1904)
Ως οι Ινδοί εις φυλάς, ούτω και οι Έλληνες ...διαιρούνται εις τρεις τοιαύτας:
α) Εις Συμπολιτευόμενους, ήτοι έχοντες κοχλιάριον βυθίζωσιν τούτο εις την χύτραν τού προϋπολογισμού.
β) Εις Αντιπολιτευόμενους, ήτοι μη έχοντας κοχλιάριον ζητούν επί παντί τρόπω να λάβωσιν τοιούτον.
γ) Εις Εργαζομένους, ήτοι ούτε έχουν κοχλιάριον ούτε ζητούν τοιούτον, αλλά είναι επιφορτισμένοι να γεμίζωσι την χύτραν διά τού ιδρώτος των.

10.Απίστευτο: Οι τράπεζες παρακρατούν ακόμη και το επίδομα ανεργίας
Αν εκφράσω γραπτά τα αισθήματά μου για τους επίσημους κρατικούς τοκογλύφους, αύριο θα μου φέρνετε τσιγάρα στη φυλακή.
Yahoo! Ειδήσεις
   Η Ένωση Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ) έστειλε επιστολή στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή στην οποία καταγγέλει ότι οι τράπεζες παρακρατούν ακόμα και το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ σε περιπτώσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών.
   Σύμφωνα με την ΕΚΠΟΙΖΩ, η Εθνική Τράπεζα «εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι τα επιδόματα καταβάλλονται σε λογαριασμούς της ίδιας και φτάνει στο σημείο να τα παρακρατεί από άνεργους οφειλέτες». Αυτή η απίστευτη τακτική συμβαίνει χωρίς φυσικά οι κάτοχοι των λογαριασμών να έχουν συμφωνήσει σε αυτό.
   Άλλωστε πως θα μπορούσαν να συμφωνήσουν αφού από αυτό και μόνο αυτό το επίδομα περιμένουν να επιβιώσουν...
   Η ΕΚΠΟΙΖΩ καλεί τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή να επιβάλει κυρώσεις σε όσα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα παραβιάζουν τα δικαιώματα των δανειοληπτών.
   Καλό θα ήταν οι τράπεζες να ενδιαφέρονται λίγο περισσότερο για τα "μεγάλα κεφάλια" που τους χρωστούν εκατομμύρια και όχι να βρίσκουν εξιλαστήρια θύματα τους άνεργους πολίτες.
   Να μην μιλήσουμε για τα θαλασσοδάνεια που έχουν δώσει στα κόμματα και δεν θα πάρουν ποτέ πίσω.
11.Πώς οι αποταμιεύσεις των Ελλήνων κατέληξαν στις τσέπες εκδοτών!
   Στη λίστα που είδε το φως της δημοσιότητας με τα ομολογιακά δάνεια, εκτός από το θαλασσοδάνειο του συνεργάτη του Ανδρίκου Παπανδρέου, υπάρχει ακόμα ένα κολοσσιαίο ποσό που προβληματίζει. Αυτό της Alapis που ανέρχεται στο ιλιγγιώδες ποσό των 95 εκατ. ευρώ!
   Σήμερα το Newsbomb σας αποκαλύπτει την πορεία αυτού του δανείου που μόνο σε "παραγωγικές επενδύσεις" δεν κατέληξε αφού δεν έμεινε καν στην Alapis!
   Και αυτό το δάνειο, όπως και το δάνειο της C&C συμφερόντων Γριβέα, δόθηκε το 2009, όταν λεφτά για κάποιους υπήρχαν. Συμπτωματικά, αυτοί που έβρισκαν άφθονο χρήμα ήταν στους ευρύτερους κύκλους του ανθρώπου που εφηύρε το συγκεκριμένο σύνθημα. Την ίδια στιγμή, οι υπόλοιπες πραγματικά παραγωγικές επιχειρήσεις εκλιπαρούσαν τους τραπεζίτες για μερικές χιλιάδες Ευρώ παλεύοντας με τα πολυεθνικά μεγαθήρια.
   Το δάνειο αυτό το διαχειρίστηκε ο καταζητούμενος σήμερα Πέτρος Κυριακίδης, ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Alapis. Δεν έχασε στιγμή λοιπόν και σταδιακά, τα έτη 2010 - 2011, μεταβίβασε την ρευστότητα σε εταιρείες δικών του συμφερόντων. Συγκεκριμένα την γνωστή ΝΕΠ "ΑΕ εκδόσεων και εκμεταλλεύσεως ραδιοφωνικών σταθμών" αλλά και άλλες δύο εταιρείες του «ομίλου» του. Τον εκδοτικό του οργανισμό «Πέτρος Κυριακίδης» και την «Άνω ΑΕ». Όλα αυτά μέσα σε κλίμα απόλυτης ανοχής από τις ελεγκτικές αρχές, αφού το ύψος του δανείου από το ΤΤ δεν έγινε ποτέ επίσημα γνωστό μέχρι την στιγμή που δημοσιοποιήθηκε η λίστα από τον πρόεδρο των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» κ. Πάνο Καμμένο.
Οι ευθύνες των αρχών
   Οι ευθύνες των ελεγκτικών αρχών είναι βαρύτατες όπως και στην περίπτωση Γριβέα. Η ΤτΕ ήταν ενήμερη για της ενέργειες του ΤΤ αλλά και η Alapis είναι εισηγμένη εταιρεία. Αυτές οι εκροές δεν μπορούσαν να περνούν στα ψιλά αφού συνοδευόντουσαν από βαρύγδουπες εξαγορές μεριδίων εκδοτικών και άλλων επιχειρήσεων στον χώρο των ΜΜΕ.
   Οι δύο ελεγκτικές αρχές επίσης γνώριζαν για την σκανδαλώδη διαχείριση του δημόσιου χρήματος ειδικά μετά το ρεπορτάζ της «Ελευθεροτυπίας» που είχε πιέσει με ερωτήσεις τόσο την ΤτΕ όσο και την επιτροπή κεφαλαιαγοράς για τις «σκοτεινές» μπίζνες του κυρίου Γριβέα και τις χρηματοδοτήσεις που δεν ανακοινώνονταν. Δεν έλαβε ποτέ απάντηση.
   Φαίνεται ότι ένα αόρατο χέρι αγκάλιαζε τις δραστηριότητες όσων είχαν σχέση έμμεσα ή άμεσα με το όνομα «Παπανδρέου». Ο κύριος Γριβέας είχε την στενή σχέση με τον αδελφό του τέως πρωθυπουργού, ενώ η Alapis είχε το ισχυρό χαρτί του κυρίου Θόδωρου Ασημακόπουλου, μέλος του αμαρτωλού ΔΣ της Proton, αλλά και "αγαπημένο παιδί" του Γιώργου Παπανδρέου.
   Ως άλλος Χριστοφοράκος λοιπόν και ο Πέτρος Κυριακίδης φυγαδεύτηκε και παραμένει ασύλληπτος, ενώ τα ΜΜΕ που έλαβαν τα εκατομμύρια των εξαγορών και συμμετοχών συνεχίζουν να μην «απορούν». Το ίδιο και η κυρία Σκούρα, δικηγόρος και βασική συνεργάτης του Κυριακίδη που γνωρίζει πολλά. Όσο για τον κύριο Ασημακόπουλο, παραμένει στο απυρόβλητο.
   Την ίδια στιγμή που εκατομμύρια Έλληνες καλούνται να αποπληρώσουν με το αίμα τους την οπερέτα της διαπλοκής.
(Επισυναπτόμενη Φωτό: Ο Κυριακίδης βραβεύει όπερα, ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Alapis την χρυσή εποχή του 2009).
http://www.newsbomb.gr/politikh
ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
12.Αναγκαστικοί δότες οργάνων όλοι οι Έλληνες χάρη στον ΓΑΠ
Το θέμα δεν είναι καθόλου απλό, αλλα πάρα πολύ επικίνδυνο.
Φανταστείτε, ένας ‘’μεγάλος’’ έχων και κατέχων, να έχει ανάγκη μεταμοσχεύσεως. Τα προσωπικά (και ιατρικά επομένως )δεδομένα, όλα ‘’στη φόρα’’. Τί πιο απλό…Βρίσκει συμβατό δότη, βάζει να τον ‘’καθαρίσουν’’, παίρνει ό τι χρειάζεται, και έζησε αυτός καλά και εμείς…
ΟΜΟΡΦΟΣ ΚΟΣΜΟΣ, ΗΘΙΚΟΣ, ΑΓΓΕΛΙΚΑ ΠΛΑΣΜΕΝΟΣ.

   Πόσοι Έλληνες γνωρίζουν άραγε ότι το δικαίωμα να είναι «δωρητές» οργάνων χάνεται και τη θέση του παίρνει νόμος που υποχρεώνει όλους να είναι πλέον «δότες» οργάνων;
   Το δικαίωμα της προσφοράς γίνεται υποχρέωση, σε μια παγκόσμια πρωτοτυπία που μόνο κινδύνους εγκυμονεί.
   Μέχρι τώρα, η λήψη οργάνων γινόταν από όσους είχαν εκφράσει γραπτώς την επιθυμία τους αυτή στον ΕΟΜ (Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων) ή όταν υπήρχε η συγκατάθεση των συγγενών για την αφαίρεση και δωρεά οργάνων προς μεταμόσχευση. Τη δε αποκλειστική αρμοδιότητα για την αφαίρεση οργάνων είχε ο ΕΟΜ, κάτι που συμβαίνει εξάλλου και παγκοσμίως.
   Σύμφωνα με τον νέο νόμο (νόμος 3984/ΦΕΚ 150/Α/27.06.2011) , η αφαίρεση οργάνων θα πραγματοποιείται από «Οργανισμούς Αφαίρεσης» που είναι νοσοκομεία Ν.Π.Δ.Δ. ή Ν.Π.Ι.Δ. κοινωφελούς και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ή ιδιωτικές κλινικές, που έχουν λάβει τη σχετική άδεια.
   Παραχωρείται έτσι, το δικαίωμα αφαίρεσης οργάνων σε τρίτους, οι οποίοι μάλιστα εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα, ενώ η αφαίρεση οργάνων διεθνώς γίνεται από τις ομάδες των μεταμοσχευτικών κέντρων και όχι από ιδιώτες.
   Στην περίπτωση λοιπόν που κάποιος δεν επιθυμεί τον τεμαχισμό του, θα πρέπει να έχει προλάβει να εκφράσει με νόμιμες διαδικασίες την αντίθεσή του, αν και εφόσον έχει πρώτα ενημερωθεί, για ένα νόμο τόσο σοβαρό που έχει περάσει στα ψιλά γράμματα εν τω μέσω μιας κρίσης που μαστίζει τη χώρα.
   Έναν νόμο που «βιάστηκε» να προωθήσει κακήν κακώς ο τότε υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος με τη σύμφωνη γνώμη του πρώην πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου στις 16 Ιουνίου 2011, χωρίς ονομαστική ψηφοφορία, από ένα Κοινοβούλιο πολιορκούμενο από πλήθος Ελλήνων πολιτών, μεταξύ Μνημονίου και Μεσοπρόθεσμου, κι ενόσω όλη η Ελλάδα περίμενε να δει αν ο πρωθυπουργός της παραιτείται ή όχι. Στις 16 Ιουνίου, ανήμερα των γενεθλίων του, ο τότε πρωθυπουργός βιάστηκε κάνει ένα ακόμα δώρο στον ελληνικό λαό...
   Πόσοι Έλληνες γνωρίζουν το νόμο; Πώς εξασφαλίζεται η έγκαιρη ενημέρωση των ιατρών ξεπερνώντας τα γραφειοκρατικά προβλήματα όπως είναι το έγκυρο της υπογραφής και πόσοι συγγενείς θα είναι σε θέση να χειριστούν ταυτόχρονα το χαμό του ανθρώπου τους και την αγωνία να γίνει σεβαστή η επιθυμία του θανόντα;
http://www.newsbomb.gr/koinwnia
 ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
13.Η ΕΛΣΤΑΤ και η… «Λίστα Lagarde»
Γράφει ο Γιώργος Πιπερόπουλος
   Οι κατηγορίες των Οικονομικών εισαγγελέων των πράξεων του κ. Ανδρέα Γεωργίου, επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής αποτελούν από κύριο θέμα όχι μόνο στα ελληνικά αλλά και στα Διεθνή ΜΜΕ.
   Ο πυρήνας της διεθνούς ειδησεογραφίας εστιάζεται τόσο στις γνωστές καταγγελίες της πρώην συναδέλφου μου στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας καθηγήτριας κ. Ζωής Γεωργαντά όσο και στο πρόσωπο του κ. Βενιζέλου που φέρεται να την «απέπεμψε» από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΛΣΤΑΤ και τελικά στην Επιτροπή της Βουλής της οποίας το πόρισμα ήταν…αθωωτικό για τον κ Γεωργίου και τους βασικούς συνεργάτες του.
   Τα Διεθνή ΜΜΕ εστιάζουν την προσοχή τους στο γεγονός ότι εάν ισχύουν οι κατηγορίες για «μαγείρεμα» των στατιστικών στοιχείων του ελληνικού ελλείμματος για το οικονομικό έτος 2009 τότε το δεύτερο μνημόνιο των 172 δισεκατομμυρίων τίθεται σε… «ερώτηση!»
   Σημαντική είναι η αναφορά των διεθνών ΜΜΕ στο γεγονός ότι οι αρμόδιοι εισαγγελείς που στέλνουν τον κ. Γεωργίου (και δύο κορυφαίους συνεργάτες του) ως «κατηγορούμενο» είναι οι ίδιοι που χειρίζονται και το θέμα της, διεθνώς πλέον γνωστής, λίστας Lagarde!..
   Πριν από λίγο, όμως, το θέμα της ΕΛΣΤΑΤ, που εμπλέκει και σημαίνοντα πρόσωπα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που έκαναν άμεσα αποδεκτή την εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ για το ελληνικό έλλειμμα του 2009 και προχώρησε η διαδικασία του δεύτερου Μνημονίου των 172 δισεκατομμυρίων ευρώ, πέρασε σε δεύτερη μοίρα.
   Αιτία στάθηκε η ομιλία του Πρωθυπουργού της Αγγλίας κ. Cameron που ανακοίνωσε, ξαφνικά και χωρίς να το περιμένει κανείς, την πρόθεσή του να προχωρήσει σε ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ με θέμα «Ναι ή Όχι στην Ευρώπη» το 2017 εφόσον το Κόμμα του κερδίσει τις εκλογές του 2015…
Είναι φυσικό η ομιλία του Άγγλου Πρωθυπουργού σήμερα στο Λονδίνο μόλις 48 ώρες πριν την αναμενόμενη ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την ερχόμενη Παρασκευή να δημιουργήσει χείμαρρο εκτιμήσεων, δηλώσεων, και αντεγκλήσεων.
«Προσωπικά επιθυμώ την συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θα εργαστώ σκληρά για την παραμονή μας», είπε κλείνοντας την ομιλία του ο Άγγλος Πρωθυπουργός…
ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΧΙΟΥΜΟΡΙΣΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ( ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΠΙΚΡΑ )
14.Που ήσουν Σούπερμαν μέχρι τώρα;;;
Γυρνάει ο ήρωας μας 7 το πρωί σπίτι του, περπατώντας στα νύχια και προσπαθώντας να μην κάνει τον παραμικρό θόρυβο. Ωστόσο, μόλις ανοίγει την πόρτα βρίσκει τη σύζυγό του να τον περιμένει...
-Που ήσουν Σουπερμαν; 7 η ώρα το πρωί πήγε!
-Μα αγάπη μου, δεν σου είχα πει ότι είχαμε συνέδριο με εκείνους τους πολύ σημαντικούς πελάτες από την Ιαπωνία;
-Καλά Σούπερμαν. Μέχρι τι ώρα είχατε συνέδριο; 8.00; 9.00; Είναι 7 η ώρα το πρωί!
-Ε, κουκλίτσα μου, δεν θα πηγαίναμε τους πελάτες κάπου για ένα ποτό να συζητήσουμε τους όρους της συμφωνίας καλύτερα;
-Εντάξει Σούπερμαν, τους πήγατε για ποτό μέχρι τις 10.00, άντε 10.30. Μετά πού ήσουνα; Είναι 7 η ώρα το πρωί!
-Αγαπούλα μου, για να γιορτάσουμε την συμφωνία μας πήγαμε σε μια ταβέρνα να φάμε.
-Και μέχρι πότε Σούπερμαν ήσασταν στην ταβέρνα; 12.00; 1.00; Έχει πάει 7 το πρωί πια!!
-Μα είσαι σοβαρή; Ήρθανε οι άνθρωποι τόσο δρόμο από την Ιαπωνία και δε θα τους πηγαίναμε στα μπουζούκια να γλεντήσουν;
-Άντε ότι κάτσατε στα μπουζούκια μέχρι τις 3.00, άντε 4.00. Μέχρι τώρα πού ήσουν Σούπερμαν;
-Ε ύστερα από τόσα ξίδια, καρδούλα μου, πήγαμε να φάμε ένα πατσά να στρώσει το στομαχάκι μας.
-Έστω ότι ήσασταν στο πατσατζίδικο μέχρι τις 5.00-5.30. Σούπερμαν, έχει πάει 7.00 το πρωί πλέον.
-Μα, ύστερα ,φως μου, πήγαμε για κουλούρι στην Ομόνοια και με την κίνηση μέχρι να φτάσω εδώ πήγε 7.00. Πες μου όμως, γιατί με λες Σούπερμαν συνέχεια;
-Γιατί βρε βλάκα μόνο ο Σούπερμαν και εσύ φοράτε το σώβρακο έξω από το παντελόνι!
15.ΑΝΕΚΔΟΤΟ ( ΠΑΛΙΟ…)
Σε ένα παγκόσμιο συνέδριο ιατρικής ανέβηκε στο βήμα ο Ισραηλινός γιατρός...
«Αγαπητοί συνάδελφοι, στο Ισραήλ η επιστήμη έχει προοδεύσει τόσο πολύ που αφαιρούμε τους όρχεις από κάποιον άνθρωπο, κι αυτός σε μία εβδομάδα είναι έτοιμος να ψάξει για δουλειά ως φυσιολογικότατο άτομο».
Χαμός στο κοινό, χειροκροτήματα, επευφημίες...
Στην συνέχεια ανεβαίνει στο βήμα ο Γερμανός γιατρός:
«Αγαπητοί συνάδελφοι, στην Γερμανία η επιστήμη έχει πάει ένα βήμα πιο πέρα, τόσο που αφαιρούμε την καρδιά από κάποιον άνθρωπο, κι αυτός μέσα σε δύο εβδομάδες, με έναν κατάλληλο μηχανισμό, είναι έτοιμος να ψάξει για δουλειά ως φυσιολογικότατο άτομο».
Έκθαμβοι οι από κάτω...
Στην συνέχεια παίρνει τον λόγο ο Ρώσος επιστήμονας: «Αγαπητοί συνάδελφοι, στην Ρωσία η επιστήμη έχει προχωρήσει ακόμη περισσότερο, τόσο που αφαιρούμε τον εγκέφαλο από κάποιον άνθρωπο, κι αυτός μέσα σε δύο εβδομάδες, με έναν κατάλληλο μηχανισμό ρομποτικής, είναι έτοιμος να ψάξει για δουλειά ως φυσιολογικότατο άτομο».
Σοκ στο κοινό, έχουν μείνει όλοι με ανοιχτό το στόμα...
Τελευταίος παίρνει τον λόγο ο Έλληνας επιστήμονας: «Κύριοι, λυπάμαι αλλά έχετε μείνει όλοι σας πολύ πίσω. Εμείς στην Ελλάδα πήραμε 300 ανθρώπους χωρίς όρχεις, χωρίς καρδιά και χωρίς εγκέφαλο, τους βάλαμε στη Βουλή και τώρα όλη η χώρα ψάχνει για δουλειά»
ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ – ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
16.ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ
Μέσα στην μοναξιά του συλλογισμού
Μεθυσμένος από το πάθος του εγωισμού
Ψιθυριστά, κατέβαινα το μονοπάτι της σκοτεινιάς
Με την κυματιστή φλόγα της ζεστασιάς.

Είσαι το άνχος μου, και η ελπίδα μου
Η αγωνία μου, κάθε στιγμή
Ο πυρετός και η θυσία μου
Και το χαμόγελο, μες την ζωή.

Πόσο όμορφο το συναίσθημα αυτό
Γλυκαίνεται με τον στεναγμό
Μα είναι δυνατόν να φαντασθώ
Πως λαχταρώ, συνέχεια να ζω
Στο όνειρο το αισθητικό
Και παραλίγο αληθινό;
Λαζ.-Κίμων Μπερβερίδης
ΔΙΕΘΝΗ ΚΟΙΝΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΘΕΜΑΤΑ
Ο ΤΙ ΔΕΝ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ
17.Τρίκαλα: Παππούς 95 ετών «κλέφτηκε» με την καλή του!
   Ο ζωηρός παππούς ζούσε, μετά της συζύγου του, σε χωριό κοντά στα Τρίκαλα. Είχαν μάλιστα παιδιά, εγγόνια, δισέγγονονα.
   Ο ίδιος ήταν αρκετά γνωστός σε όσους από την περιοχή έζησαν τα γεγονότα του εμφυλίου, καθότι υπήρξε συναγωνιστής του Άρη Βελουχιώτη. Μάλιστα είχε την ευκαιρία να αφηγηθεί πολλά από εκείνη την εποχή όταν τον παρουσίασε αυτοπροσώπως η εκπομπή της ΕΤ3 «Αληθινά Σενάρια».
   Στα 95 του χρόνια όμως ήρθε ο...έρωτας!
   Μια «πιτσιρίκα... κοντά στα 60 πρόκειται, η οποία μπαινόβγαινε στο σπίτι του ζεύγους στο χωριό και η επαφή τους άρχισε να γίνεται πιο στενή. Τόσο στενή που αποφάσισαν να... δραπετεύουν και να ζήσουν αλλού. Ο παππούς εγκατέλειψε την γιαγιά, ακούγωντας την... καρδιά του και πήρε την μεγάλη απόφαση. Το σκασε από το χωριό μαζί με την κυρία και εγκαταστάθηκαν σε διαμέρισμα στα Τρίκαλα!
   Πρόσφατα όμως, λόγω της υποψίας ότι κάτι τρέχει με τα περιουσιακά του ηλικιωμένου, προσέφυγαν στα δικαστήρια -έστω και αν η εξηντάχρονη διατείνεται ότι έχει αγαθές προθέσεις και δεν την ενδιαφέρει τίποτα σχετικό.
http://www.newsbomb.gr
18.5 φράσεις που δεν πρέπει ΠΟΤΕ να πείτε σε έναν άντρα!
   Όταν έρχονται οι στιγμές που τα λόγια και οι λέξεις θα πρέπει να ζυγίζονται!
   Mπορεί πολλοί να πιστεύουν ότι οι άντρες είναι πολύ πιο απλά όντα από τις γυναίκες και μία γυναίκα που μπορεί να χειριστεί καλά έναν άντρα μπορεί και οποιονδήποτε εκπρόσωπο του αντρικού φύλου, αλλά υπάρχουν και κάποιες περιπτώσεις που η συγκεκριμένη θεωρία αποτυγχάνει παταγωδώς! Αν εκεί που μιλάτε τον δείτε ξαφνικά να συννεφιάζει και να βγάζει αφρούς από το στόμα, μην αγχώνεστε, δεν μεταμορφώνεται, απλά κάτι είπατε εσείς. Μπορεί να μην έχετε καν καταλάβει τι ήταν αυτό, μπορεί να μη θυμάστε κιόλας αλλά οι βαριές κουβέντες που ξεστομίσατε είναι ικανές να τον κάνουν έξαλλο! Εδώ σας έχουμε κάποια πράγματα που δεν πρέπει να πείτε ΠΟΤΕ σε έναν άντρα...
             1. Ο φίλος σου είναι πολύ ωραίος: Μπορεί να μην εμπεριέχει τίποτα το ερωτικό η πρότασή σας, αλλά αν εσείς ήσασταν στη θέση του πώς θα αντιδρούσατε; Πιθανότατα τώρα ο κακομοίρης να μην είχε... μάτια! Μπορεί οι άντρες να μην είναι τόσο νάρκισσοι όσο εμείς, αλλά το να κάνεις κοπλιμέντα στο φίλο του, την ίδια μάλιστα στιγμή που δεν έχεις κάνει κανένα σε εκείνον, είναι βαρύ κι ασήκωτο! Ακόμα κι αν ο κολλητός του είναι σαν μοντέλο, αγνοείστε το όσο μπορείτε και αντιμετωπίστε τον σαν να είναι ένας κοινός θνητός!
            2. Γιατί δεν παραδέχεσαι ότι απέτυχες: Χειρότερο και από το θέμα με τον φίλο, για τον άντρα, είναι η αποτυχία. Τα αγόρια λοιπόν, για κάποιο περίεργο συμπαντικό λόγο, από τη στιγμή που γεννιούνται βρίσκονται σε έναν διαρκή αγώνα! Ποιος είναι πιο δυνατός, ποιος βγάζει περισσότερα λεφτά, ποιου η ομάδα είναι καλύτερη και κατ' επέκταση ποιος ξέρει καλύτερη μπάλα, ποιος αντέχει περισσότερο το ποτό, ποιος κάνει πιο ηχηρά ρεψίματα και ο κατάλογος είναι μακρύς και ατελείωτος! Η λέξη αποτυχία λοιπόν είναι απαγορευτική για εκείνους, πόσο μάλλον όταν βγαίνει από το στόμα της καλής του. Είναι θέμα εγωισμού και ανδρισμού. Τυχαίο νομίζετε πως είναι ότι κανένας άντρας δεν ρωτάει ποτέ για οδηγίες στο δρόμο; Μπορεί να περιπλανιέται τρεις ώρες και τελικά, αφού δεν έχει βρει τον προορισμό του να... βγάλει στραβό το γυαλό!
            3. Ο πρώην μου το έκανε, εσύ γιατί όχι: Τώρα βρε κουκλίτσα μου είναι πράγματα αυτά; Σε ποιον άνθρωπο αρέσει να ακούει για πρώην, πόσο μάλλον να πέφτει και σε σύγκριση. Αν ο πρώην σας ήταν πλουσιότερος, πιο πετυχημένος, πιο ευγενικός και καλύτερος εραστής, αφενός ο νυν δεν χρειάζεται να το ξέρει και αφετέρου να γυρίσετε σε εκείνον! Αν είχατε συνηθίσει να πηγαίνετε κάθε Κυριακή εκδρομή και τώρα ο καλός σας θέλει απλά να αράξει στον καναπέ γιατί δούλευε σαν σκυλί όλη την εβδομάδα, κάντε του παρέα και αφήστε την μουρμούρα. Στο κάτω κάτω για να είστε μαζί του κάτι θα σας αρέσει πάνω του, δεν μπορεί. Να ξέρετε ότι αν τη συγκεκριμένη φράση την λέτε συχνά και δεν έχετε φάει ακόμα χαστούκι, είστε πολύ τυχερές!
           4. Είσαι τόσο ανώριμος και ανασφαλής: Γενικότερα οι χαρακτηρισμοί είναι κάτι που μπορεί να τους οδηγήσει στην τρέλα! Ναι μπορεί να βγαίνει για τρέξιμο στο πάρκο και να καταλήγει να παίζει ποδόσφαιρο με τα 5χρονα γειτονόπουλα, ναι μπορεί να αποζητά συνεχως την επιβεβαίωση και το θαυμασμό σας, αλλά μην κάνετε ποτέ το λάθος να δώσετε όνομα στη συμπεριφορά του. Δεν το ξέρει και θα σοκαριστεί! Μπορεί λοιπόν να είναι το πιο ανώριμο και ανασφαλές άτομο στον πλανήτη γη, αλλά εσείς κάντε πως δεν το ξέρετε. Αν σας σπάει τα νεύρα, μπορείτε να του το φέρετε με τρόπο και σίγουρα με άλλες λέξεις!
            5. Πρέπει να μιλήσουμε: Να μία λέξη η οποία μπορεί να κάνει έναν άντρα τζίνι, δηλαδή να εξαφανιστεί σε κλάσματα του δευτερολέπτου. Η αλήθεια είναι ότι η φράση από μόνη της είναι αγχωτική, αλλά ειδικά για τους άντρες είναι σαν να τους βάζεις μαχαίρι στην καρδιά. Οτιδήποτε και να έχετε να του πείτε, αυτός εκ των προτέρων ξέρει ότι θα κατηγορηθεί για κάτι και αυτομάτως παίρνει αμυντική στάση! Οπότε να ξέρετε πως άκρη δε θα βγάλετε. Επιπλέον, το γεγονός ότι θα τον αναγκάσετε να μιλήσει αλλά και να σας ακούσει, τον προκαταβάλει αρνητικά διότι κακά τα ψέματα, ο άντρας προτιμάει τις πράξεις από τα λόγια. Εκτός φυσικά αν θα πρέπει να μιλήσει για τα προσόντα του. Στην προκειμένη γράφει και δοκίμιο!
http://www.queen.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου