Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013

ΡΟΥΚΟΥΜΟΥΚΟΥ 1017 ( 19 ΙΑΝ 2013 )

ΠΗΓΑ ΓΙΑ ‘’ΨΑΡΕΜΑ’’ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΕΠΙΑΣΑ !
ΟΛΟ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΘΑ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ
Τα σχόλια με μπλέ γράμματα και σιέλ υπογραμμιση, είναι δικά μου.
ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ
1.ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ
2.ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
3.Γενικό πωλητήριο στις Ένοπλες Δυνάμεις! Πουλάνε ακόμη και τη ΛΑΕΔ!
4.Η κατάντια του ΜΤΣ με τα μάτια και την πένα ενός αξιωματικού
5.400.000 αρχαιοελληνικά έγγραφα κατέχει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και ετοιμάζονται να αναγνωσθούν!
6.Γκρεκάνικα, τα κατωιταλιώτικα ελληνικά
7.BAZAAR ΒΙΒΛΙΟΥ
8.Είμαι μαλάκας
9.Θεσσαλονίκη: Η μάνα που "ξεσκέπασε" την κόρη της μιλάει για το κόλπο γκρόσο
10.Ο Βενιζέλος παραδέχτηκε ότι έχει στην κατοχή του τα αμυντικά σχέδια της χώρας
11.Ο… ηγέτης
12.Οι χορηγίες του ΟΠΑΠ στα ΜΜΕ
13.Ὁ Γουαρδιόλα τὸ Βαίερν Μονάχου προπονήσει

1.ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ
Μάρκου Ευγενικου, Αγίας Ευφρασίας, Οσίου Μακαρίου του Αιγυπτίου
Ευφρασία, Ευφρασίτσα, Μακάριος, Μακάρης, Μακαράς, Μακαρία, Μακάρω, Μακαρίτσα, Μακαρούλα
2.ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Ξενοδοχείο "Tourist"Ξενοδοχείο "
Περιοχή: οδός Ερμού 11 & Βουλής
Έτος: 1904-1909
Περιγραφή:
Το πενταώροφο μέγαρο, χαρακτηριστικό δείγμα του ύστερου κλασικισμού, το οποίο καταλαμβάνει το οικοδομικό τετράγωνο των οδών Ερμού, Βουλής, Σκόπα και Πετράκη, οικοδομήθηκε μεταξύ των ετών 1904-1909, με την προοπτική εξαρχής να λειτουργήσει ως ξενοδοχείο, για λογαριασμό του αργυροχρυσοχόου Χρήστου Τσιτσόπουλου. Όπως παρατηρούν οι αρχιτέκτονες Νίκος Μπελαβίλας και Βάσω Τρόβα, ο κατασκευαστής του 1904 είχε ενσωματώσει στο νέο οικοδόμημα (αντί να κατεδαφίσει) τις τρεις προϋπάρχουσες στο τετράγωνο διώροφες νεοκλασικές οικίες του 19ου αιώνα. Το ξενοδοχείο πρωτολειτούργησε το 1909, με δυναμικότητα 80 δωματίων, αρχικά υπό την επωνυμία "Τουριστικόν" ("Tourist's Palace"), που μετονομάστηκε σε "Grand Hotel Continental et Tourist" μεταξύ των ετών 1914-1920, για να επανέλθει τελικά στο απλό "Tourist". Aπό την πρώτη στιγμή, στο ισόγειό του στεγάζονταν καταστήματα (κυρίως εμπορίας υφασμάτων), τα οποία, μετά το 1932, επεκτάθηκαν και στους δύο πρώτους ορόφους, μαζί με ορισμένα γραφεία, ενώ το ξενοδοχείο (που διερχόταν κρίση), περιορίστηκε στους δύο επάνω ορόφους, προτού διακόψει οριστικά τη λειτουργία του, τη δεκαετία του 1950. Η εγκατάσταση στους χώρους του πoλυκαταστήματος "ΑΚΡΟΝ-ΙΛΙΟΝ-ΚΡΥΣΤΑΛ", το 1965, επέφερε μεγάλες μετατροπές και σοβαρές αλλοιώσεις, σε μεγάλο τμήμα του κτιρίου. Μεταξύ των ετών 1997-2000 πραγματοποιήθηκε μια πλήρης αποκατάσταση των όψεων, παράλληλα με μια εκ βάθρων ανακαίνιση του εσωτερικού, προκειμένου να στεγαστεί πολυκατάστημα ενδυμάτων.
Ενδεικτική Βιβλιογραφία:
Νίκος Μπελαβίλας και Βάσω Τρόβα, "Οι περιπέτειες του Tourist", Καθημερινή/Επτά Ημέρες, 8.10.2000, σ. 27-30..

1.ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ – ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
2.ΘΕΜΑΤΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ
3.Γενικό πωλητήριο στις Ένοπλες Δυνάμεις! Πουλάνε ακόμη και τη ΛΑΕΔ!
http://www.onalert.gr/stories/politirio-laed-enoples-dynameis
   Γενικό πωλητήριο και στις Ένοπλες Δυνάμεις! Και όπως προκύπτει απ΄ αυτό δεν γλιτώνει ούτε η ιστορική Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΛΑΕΔ), στη Ρηγίλλης! Το γνωστό Σαρόγλειο Μέγαρο!
   Στα έγγραφα που αποκαλύπτει το Onalert, προτείνεται η κατάργηση της ΛΑΕΔ, μαζί με άλλες υπηρεσίες,τα κτίρια των οποίων θα πουληθούν, πιθανότατα με συνοπτικές διαδικασίες!
Στην κατεύθυνση αυτή ετοιμάζεται και η αλλαγή της νομοθεσίας για τα Εθνικά Κληροδοτήματα.«Εθνικά Κληροδοτήματα» εννοούμε κάθε περιουσιακό στοιχείο που καταλήγει στο κράτος ως κληρονομιά, δωρεά ή κληροδοσία υπέρ κοινής ωφελείας. Ακόμα και σχολάζουσες κληρονομιές, τα περιουσιακά στοιχεία που καταλήγουν στο κράτος εξαιτίας έλλειψης κληρονόμου, αλλά και τις δωρεές που δεν διαχειρίζονται από το κράτος αλλά από άλλους φορείς και έχουν κοινωφελή σκοπό.
    Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Onalert σε σύσκεψη που έχει γίνει στο ΥΕΘΑ έχει συζητηθεί η πώληση των εκτάσεων του Ναυτικού Νοσοκομείου , του ΝΙΜΤΣ και ψάχνουν φόρμουλα για το πολυκατάστημα ΑΤΤΙΚΑ ώστε να περάσει στην κυριότητα του Υπουργείου Οικονομικών για να εκποιηθεί για εξισορρόπηση των χρεών του ΜΤΣ.
ΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ
4.Η κατάντια του ΜΤΣ με τα μάτια και την πένα ενός αξιωματικού
Γράφει ο Ηλίας Νατσιούλας Υπολοχαγός (Ο)Πρόεδρος της ΕΣΠΕ Θεσσαλίας
    Διαβάζοντας την οικονομική κατάσταση του Μ.Τ.Σ., υποθετικά και μόνο, θα βάλω τον εαυτό μου στη θέση ενός Ανθλγού που μπήκε στο Στρατό το 1986, για να δω τι σκέψεις μπορεί να περάσουν από το μυαλό μου σήμερα.
    Οι περισσότεροι συνάδελφοι μας όταν μπαίνουν στις ΕΔ, είτε από θεσμό ΕΜΘ-ΕΠΥ-ΕΠΟΠ, είτε ορκίζονται υπξκοι-αξκοι από θεσμό παραγωγικών σχολών έχουν απορία τι είναι αυτές οι κρατήσεις που βλέπουν στο φάκελο μισθοδοσίας κάθε μήνα για ΜΤΣ, ΕΚΟΕΜΣ,ΕΦΑΠΑΞ (ΕΛΟΑΣ) και ΒΟΕΑ.
    Βλέπουν ότι οι μεικτές αποδοχές, δηλαδή το καταλογιστέο ποσό (αυτές που εγγράφονται και στον κωδικό μισθοδοσίας κάθε χρόνο στον Π/Υ) να είναι για έναν Ανθλγο σήμερα πχ 1.350€ και στην τράπεζα να πληρώνεται π.χ 900 ευρώ. Αυτά τα 450 ευρώ που πηγαίνουν;
    Η απάντηση είναι ότι ένα μέρος από αυτά τα χρήματα πηγαίνει για νοσοκομειακή περίθαλψη (2,55% επι τις μεικτές αποδοχές), άλλο ποσό παρακρατείται για σύνταξη (6.67% επι τις μεικτές αποδοχές για νεους ασφαλισμένους), άλλο ποσό για εισφορά αλληλεγγύης, άλλο για ΝΙΜΤΣ, άλλο για ΕΛΧΑΟΣκ.λ.π.
    Πάμε εδώ που θέλω να εστιάσω στις κρατήσεις για πάγια δικαιώματα ΜΤΣ- ΕΛΟΑΣ-ΕΚΟΕΜΣ και για όποιον έχει παιδιά και για ΒΟΕΑ. Συνειδητοποιεί ο Ανθλγος σήμερα ότι πχ 55 ευρώ παρακρατούνται για ΜΤΣ, 10 ευρώ για ΕΚΟΕΜΣ, 50 ευρώ για ΕΛΟΑΣ και 25 ευρώ για ΒΟΕΑ. Σύνολο 140 ευρώ. Μέσα σε ένα χρόνο θα του παρακρατηθούν από την μισθοδοσία 1.680€.
    Πάμε στο έτος 1990. Στον Ανθλγό τότε παρακρατούνταν ποσό σε νόμισμα δραχμές. Χρόνο με χρόνο που περνά αυτό το ποσό που του παρακρατείτε αυξάνεται, φτάνει στα 2.000 € το χρόνο, 2.500 € κ.λ.π. (για σήμερα) και κατ αντιστοιχία τότε παρακρατούνταν ποσό σε χιλιάδες δρχ και αργότερα σε ευρώ.
    Έρχεται η ώρα να πάρω, πχ μετά από 19 έτη πχ το έτος 2009 αυτά τα χρήματα που μου παρακρατούσαν κάθε χρόνο από το μισθό μου για ΒΟΕΑ. Διαπιστώνω ότι το ΜΤΣ αδυνατεί να μου καταβάλλει αυτό το ποσό. Μα γιατί; Εύλογη θεωρώ η απορία μου ως Ανχης πια το 2009. Που πήγαν τα χρήματα που μου παρακρατούσαν τόσα χρόνια και εγώ τα στερήθηκα απο το ετήσιο εισόδημα μου. Αν μου τα έδιναν τότε εγώ δεν θα τα αξιοποιούσα; Περνάνε τα χρόνια απάντηση δεν πήρα. Η μάλλον μου έλεγαν αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας το ΜΤΣ. Τον Ιαν του 2013 διαβάζω για πρώτη φορά την Οικονομική κατάσταση του ΜΤΣ-ΕΚΟΕΜΣ-ΕΛΟΑΣ-ΒΟΕΑ καθώς και τα έσοδα-έξοδα της τελευταίας 10 ετίας. Συνειδητοποιώ ότι εκκρεμούν 12.375 αιτήσεις για καταβολή ΒΟΕΑ συνολικού ποσού 178 εκατ ευρώ περίπου.
    Διαπιστώνω και κάτι άλλο, ότι αυτές οι αιτήσεις και το ποσό καταβολής θα ήταν πολύ περισσότερο, αν δεν λαμβάνονταν η απόφαση τον Σεπ του 2010 να καταβάλλεται το ΒΟΕΑ με την συμπλήρωση 25 ετών αντί των 18 ετών. Ουπς διαβάζω και την σημείωση: Από τον Σεπτέμβριο του έτους 2010, το ποσό του ΒΟΕΑ υπολογίζεται όχι όπως μέχρι πρότινος με την τιμή μεριδίου μερίσματος που ίσχυε κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης του δικαιούχου, αλλά με την τιμή μεριδίου μερίσματος που ισχύει κατά την ημερομηνία καταβολής του υπόψη βοηθήματος.    Αντιλαμβάνομαι ότι η τιμή του μεριδίου έχει μειωθεί από τότε δυο φορές κατά 25% εξίσου. Απορώ, αν δηλαδή είχα υποβάλλει την αίτηση αντί για το 2009 τον Σεπ του 2010 θα λάβω το ΒΟΕΑ κατα το παραπάνω ποσοστό μειωμένο;
    Συνεχίζω να προβληματίζομαι για αυτά τα λεφτά που μου παρακρατούσαν κάθε χρόνο.
    Το ζήτησα εγώ να μου παρακρατηθούν κάθε έτος αυτά τα χρήματα ή μου παρακρατούνται υποχρεωτικά;
ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΣΟΥ…ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΣΟΥ…( ΜΗΛΙΩΚΑΣ)
    Αν τα είχα κάθε μήνα στο μισθό μου θα είχα την επιλογή να τα επενδύσω η να τα ξοδέψω όπου ήθελα και ας τα έχανα;
ΘΑ ΤΑ ΕΚΑΝΕΣ ‘’ΓΙΑΣΠΟΥΣΙ’’ ΣΤΑ ‘’ΓΟΥΣΤΑ’’, ΡΕ ΒΛΑΚΑ…
    Θα αναλάμβανα το ρίσκο και θα ήμουν υπεύθυνος και υπόλογος των χρημάτων μου;
ΣΚΑΣΕ, ΕΣΥ ΔΕΝ ΗΞΕΡΕΣ. ΑΥΤΟΙ ΞΕΡΟΥΝ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ…
    Αλλά τι έγινε και δεν μου τα έδωσαν ακόμη από το 2009, τέσσερα χρόνια μετά;
ΜΑΚΑΡΙΟΙ ΟΙ ΚΑΤΕΧΟΝΤΕΣ…
    Τελικά τους χρωστάω ή μου χρωστάνε;
ΣΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΣΟΥ ΧΡΩΣΤΑΣ ΤΟ ΖΕΙΝ, ΣΤΟΥΣ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ ΣΟΥ ΤΟ ΕΥ ΖΕΙΝ…
ΜΟΥ ΧΡΩΣΤΑΣ, ΔΕ ΣΟΥ ΧΡΩΣΤΑΩ, ΕΧΕ ΓΕΙΑ, ΣΕ ΧΑΙΡΕΤΑΩ…
    Φταίω εγώ αν δεν διαχειρίστηκαν τα χρήματα μου σωστά;
ΑΣ ΠΡΟΣΕΧΑΝ…( ΣΗΜΙΤΗΣ ΓΙΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ )
    Ευθύνομαι εγώ γιατί δεν μπορώ να τα λάβω ακόμη, να δώσω λόγο και στην δικαιοσύνη;
ΓΙΑ ΨΑΞΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΑ…
    Μήπως και αυτά μαζί τα φάγαμε;
ΜΗΝ ΚΑΝΕΙΣ ΧΑΖΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
    Απαντήσεις θα λάβω;
ΟΥΚ ΑΝ ΛΑΒΟΙΣ ΠΑΡΑ ΤΟΥ ΜΗ ΕΧΟΝΤΟΣ
    Αν ευθύνεται άλλος και όχι εγώ θα δώσει λόγο στη δικαιοσύνη;
ΣΑΦΩΣ. ΠΡΩΤΑ ΛΟΓΟ, ΜΕΤΑ ΑΡΡΑΒΩΝΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΓΑΜΟ….
    Άραγε μέρισμα ΜΤΣ-ΕΚΟΕΜΣ και ΕΦΑΠΑΞ θα προλάβω να πάρω.
ΓΙΑ ΑΥΤΟ, ΝΑ ΠΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΡΑ-ΑΓΛΑ'Ι'Α, ΤΗΝ ΚΑΦΕΤΖΟΥ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ
    Τί εννοούν όταν λένε ότι είναι διανεμητικού χαρακτήρα
ΤΑ ΜΟΙΡΑΖΟΥΝ ΟΙ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟΙ ΔΙΑΝΟΜΕΙΣ, ΚΟΙΝΩΣ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΙ. ΟΥΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ?
    Ποια κέρδη διένειμαν κάθε χρόνο;
ΤΑ ΤΖΑΚ –ΠΟΤ ΠΟΥ ΚΕΡΔΙΖΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΖΙΝΟ
    Ως μέτοχος δικαιούμαι να λάβω απαντήσεις ή δεν δικαιούμαι;
ΚΑΛΑ, ΔΕ ΔΙΑΒΑΣΕΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ? ΑΝΟΙΞΕ ΤΑ ΣΤΡΑΒΑ ΣΟΥ…
    Λες να είμαι ευχαριστημένος αν κάποια στιγμή μου δώσουν αυτά τα χρήματα που δεν μου έδιναν κάθε μήνα στη μισθοδοσία μου (χωρίς προσαύξηση, πληθωρισμό, εντοκισμό κ.λ.π);
ΑΝ ΞΑΝΑΓΙΝΟΜΑΣΤΑΝ ΠΑΛΙ ΠΙΤΣΙΡΙΚΟΙ, ΜΕ ΚΟΝΤΟΠΑΝΤΕΛΟΝΟ ΜΠΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΣΙΛΙΚΙ…
    Χρήματα που άλλοι αποφάσιζαν τι θα γίνουν και που θα πάνε. Αλλά και αυτό, ότι το ΜΤΣ χρωστά 39 εκατ περίπου στο ΕΚΟΕΜΣ, τι σημαίνει;
ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΧΡΩΣΤΑΕΙ 39.000.000 ΕΥΡΩ. ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΗ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ ?
    Μάλλον θα λέω πάλι καλά που βρήκαν τρόπο να μου τα δώσουν, φαντάσου και να μην μου τα έδιναν;
ΕΛΑ ΡΕ, ΑΦΟΥ ΘΑ ΤΑ ΠΑΡΕΙΣ ΣΕ ΕΙΔΟΣ. ΣΕ ΤΣΟΚΙΑ...
    Τι να πουν και οι νέοι σήμερα;
ΤΑ ΚΑΛΑΝΤΑ, ΝΑ ΜΑΖΕΨΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑ CENT ( ΓΙΑ ΕURO ΔΕΝ ΤΟ ΣΥΖΗΤΑΜΕ…)
    Ποιος ξέρει τι ξημερώνει αύριο για αυτούς και αν μετά από 20 χρόνια και αυτοί βρεθούν στην ίδια θέση με την δική μου;
ΠΟΙΟΣ ΤΟ ΞΕΡΕΙ,
ΤΙ ΜΑΣ ΕΓΡΑΨΕ Η ΜΟΙΡΑ ΠΟΙΟΣ ΤΟ ΞΕΡΕΙ,
ΑΝ ΜΑΣ ΒΡΕΙ ΜΑΖΙ ΚΑΙ Τ’ ΑΛΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ,
ΠΟΙΟΣ ΤΟ ΞΕΡΕΙ….
Ελπίζω να μην σε ενόχλησαν οι απαντήσεις στα ερωτήματά σου. Άλλωστε, είναι οι μόνες, αφού κανείς άλλος δεν θα σου απαντήσει.

3.ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
5.400.000 αρχαιοελληνικά έγγραφα κατέχει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και ετοιμάζονται να αναγνωσθούν!
    Καθίστανται πλέον αναγνώσιμα 400.000 κομμάτια μισοκατεστραμένων παπύρων γραμμένα από τους προγόνους μας, τα οποία με μια καινούργια μέθοδο μπορούν να διαβαστούν .
    H βρετανική εφημερίδα Independent σε ένα άρθρο της έγραψε… «Eureka! Εκπληκτική ανακάλυψη αποκαλύπτει τα μυστικά των αρχαίων Ελλήνων».
    Χιλιάδες χειρόγραφα που έως τώρα δεν μπορούσαμε να διαβάσουμε και που περιέχουν σπουδαία κείμενα της κλασσικής φιλολογίας, τώρα μπορούν να διαβαστούν για πρώτη φορά με μια τεχνολογία που πιστεύεται ότι θα ξεκλειδώσει τα μυστικά των αρχαίων ελλήνων.
    Μεταξύ των άλλων θησαυρών που έχουν ήδη ανακαλυφθεί από μια ομάδα επιστημόνων του Παν/μίου της Οξφόρδης υπάρχουν και άγνωστα έως τώρα έργα κλασσικών γιγάντων όπως ο Σοφοκλής, ο Ευριπίδης και ο Ησίοδος.
    Αόρατη με το κοινό φώς, η ξεβαμμένη μελάνη γίνεται...καθαρά ορατή κάτω από υπέρυθρο φώς, με τεχνικές ανάλογες με την επισκόπηση από δορυφόρους.
    Τα κείμενα της Οξφόρδης αποτελούν μέρος ενός μεγάλου αριθμού παπύρων που βρέθηκαν στα τέλη του 19ου αιώνα σε έναν αρχαίο σκουπιδότοπο της ελληνο-αιγυπτιακής πόλης του Οξυρύγχου.
    Απομένουν χιλιάδες κείμενα να διαβαστούν μέσα στην επόμενη δεκαετία, περιλαμβανομένων έργων του Οβιδίου και του Αισχύλου.
    Υπάρχουν περίπου 400,000 κομμάτια παπύρων φυλαγμένα σε 800 κιβώτια στην Βιβλιοθήκη Sackler της Οξφόρδης και αποτελούν το μεγαλύτερο όγκο κλασσικών ελλήνων χειρογράφων του κόσμου.
    Οι ακαδημαϊκοί χαιρέτησαν με ενθουσιασμό την νέα ανακάλυψη η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση κατά 20% των σωζόμενων ελληνικών έργων.
    Μέσα στα έως τώρα άγνωστα κείμενα που κατόρθωσαν να διαβάσουν με την τεχνική αυτή, περιλαμβάνονται τμήματα της χαμένης από καιρό τραγωδίας «Επίγονοι» του Σοφοκλή, μέρος μιας χαμένης νουβέλας του έλληνα συγγραφέα Λουκιανού του 2ου αιώνα, άγνωστο κείμενο του Ευριπίδη, μυθολογική ποίηση του ποιητή Παρθένιου του 1ου αι. π.Χ, έργο του Ησίοδου του 7ου αι., και ένα επικό ποίημα του Αρχίλοχου, ενός διαδόχου του 7ου αι. του Ομήρου, που περιγράφει γεγονότα που οδήγησαν στον Τρωικό πόλεμο.
    «Είναι τα πιο φανταστικά νέα. Υπάρχουν δύο πράγματα εδώ. Το πρώτο είναι πόσο φοβερά επηρέαζαν τις επιστήμες και τις τέχνες οι Έλληνες. Το δεύτερο είναι πόσο λίγα από τα γραπτά τους σώζονται» λένε οι άγγλοι επιστήμονες

4.ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
6.Γκρεκάνικα, τα κατωιταλιώτικα ελληνικά

Το έστειλε ο Ανδρέας Βορεάδης
    Τα γκρεκάνικα ή γκρίκο όπως είναι γνωστά τα κατωιταλιώτικα ελληνικά μιλιούνται από τις ελληνόφωνες κοινότητες των Γκρεκάνων στα δύο άκρα της ιταλικής μπότας, στην Απουλία και την Καλαβρία.
    Προέρχονται είτε από τα δωρικά που μιλιούνταν στις εκεί ελληνικές αποικίες στη Μεγάλη Ελλάδα είτε, σύμφωνα με μια άλλη άποψη, από τη μεσαιωνική ελληνική.
Οι Ξεχασμένοι 'Ελληνες
    Η Καλαβρία υπήρξε για μια περίπου χιλιετία σημαντικό κέντρο του ελληνισμού. Οι απόγονοι αυτών των πρώτων μεταναστών καταφέρνουν να κρατήσουν ζωντανά τα στοιχεία που συνιστούν την ιδιαίτερη πολιτισμική ταυτότητα των Ελλήνων.
    Με τις ελληνικές επιγραφές στους δρόμους, με την γκρεκάνικη διάλεκτο, με τα τραγούδια τα οποία περνάνε από γενιά σε γενιά.
    Ωστόσο, η γλώσσα των αριθμών είναι σκληρή και γεννά ανησυχίες για το μέλλον των ελληνοφώνων της Κάτω Ιταλίας. Ο πληθυσμός στα ελληνόφωνα χωριά μειώνεται συνεχώς, αφού οι νέοι στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν τη φτώχεια μετακινούνται προς τον πλούσιο Βορρά.
    Οι προσπάθειες οι οποίες γίνονται επικεντρώνονται στην αναγκαιότητα της διατήρησης του ελληνικού ιδιώματος της Καλαβρίας.
    Τα ελληνικά της Καλαβρίας, που είναι μετεξέλιξη της αρχαίας δωρικής, διατηρήθηκαν για αιώνες και δεν πρέπει να χαθούν.
    Επειδή, όμως, δεν είναι γραπτή γλώσσα, κινδυνεύουν.
    Το επίσημο ελληνικό κράτος ύστερα από μια μακρά περίοδο αδιαφορίας για τα προβλήματα των ελληνοφώνων της Καλαβρίας μάς ξάφνιασε θετικά με τη δημιουργία του Ινστιτούτου Ελληνόφωνων Σπουδών, σε μια ύστατη προσπάθεια να διασωθεί η ελληνική γλώσσα.
    'Ισως οι υπεύθυνοι τελικά αντελήφθησαν ότι η ιστορική παρουσία του ελληνισμού αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της αφομοίωσής της μέσα σε μια όλο και πιο διευρυμένη πολιτισμική χοάνη.
Προέλευση.
    Σχετικά με την προέλευση των γκρεκάνικων έχουν διατυπωθεί δύο κύριες θεωρίες:
    Η πρώτη διατυπώθηκε πρώτα από τον Γερμανό γλωσσολόγο Ροντς ο οποίος υποστήριξε ότι τα κατωιταλιώτικα είναι απευθείας απόγονος των δωρικών ελληνικών που μιλιούνταν στη Μεγάλη Ελλάδα, αφού παρουσιάζουν πολλούς δωρισμούς που δεν συναντώνται σε καμία άλλη διάλεκτο της ελληνικής πλην βέβαια της τσακωνικής στην Πελοπόννησο.
    Η άποψη αυτή γίνεται δεκτή από τους περισσότερους 'Ελληνες γλωσσολόγους.
    Η δεύτερη άποψη ξεκίνησε και είναι δημοφιλής στην Ιταλία και σύμφωνα με αυτή τα γκρεκάνικα είναι απόγονος της βυζαντινής ελληνικής,από την εποχή μετά την οθωμανική κατάκτηση του ελλαδικού χώρου η οποία είχε σαν επακόλουθο την μετακίνηση ελληνόφωνων ομάδων από την Πελοπόννησο κυρίως στην Κάτω Ιταλία.
    Η επικρατούσα άποψη στο σύνολο των επιστημόων είναι ότι τα γκρεκάνικα εξελίχτηκαν από την μεσαιωνική ελληνική αλλά διατηρούν και ένα δωρικό υπόστρωμα
    Ακολουθεί το παραδοσιακό γκρεκάνικο τραγούδι, το κλάμμα της γυναίκας του μετανάστη (άντρα μου πάει) που μιλάει για μια γυναίκα που οδύρεται γιατί φεύγει ο άντρας της και με δάκρυα στα μάτια αφήνει την οικογένειά του για να πάει να δουλέψει στα ορυχεία στη Γερμανία
άντρα μου πάει
Τέλω να μπριατσεφτώ να μη πενσέφσω
να κλάφσω σε να τζελάσω τέλω
αρτε βράι. Μα μάλι' αράτζια έβο
ε' να κανταλίσω στο φέγγο ε' να
φωνάσω ο άντρα μου πάει.
άντρα μου πάει-άντρα μου πάει.

Τσ'ε οι αντρώποι στε
μας πάνε στε ταράσσουνε ντ'άρτει
καλοί ους τωρούμε του σ'ένα χρόνου.΄
Ετου ε τζωή μα ε τουυ,ε τζωή
Κριστέ μου;Μα πα τσαι στη
Τζερμάνια κλαίοντα μα πόνο.
Κλαίοντα μα πόνο-Κλαίοντα μα πόνο.

Τάτα γιατί εν να πάει,πέ μα γιατί;
Γιατί έτο έν'ναι ζωή μαρά παιδία
ο τεκούντη πολεμά τσ' ιδρώνει
να λιπαριάσει ου σινιούρου μου τη φατία.
Μου τη φατία
Μου τη φατία.
Στέκω τη μπάντα τσαι στέκω εντώ σόνο.
Στέω πουμμα σα τσαι στε,
πένσεω στο τρένο.
Πένσεω στο σκοτεινό τσαι τη μινιέρα που
πολεμώντα ετσεί πενσαίνει ο γένο.
Πενσαίνει ο γένο-Πενσαίνει ο γένο.
Νεοελληνική μετάφραση
Το κλάμμα της γυναίκας του μετανάστη

Θέλω να μεθύσω για να μη σκέφτομαι
να κλάψω και να γελάσω θέλω τούτο το βράδυ
με πολλή οργή να τραγουδήσω
στο φεγγάρι να φωνάξω:..o άντρας μου πάει
o άντρας μου πάει o άντρας μου πάει

Οι άντρες μας πάνε,φεύγουν
Αν πάνε όλα καλά, θα ιδωθούμε σ' ένα χρόνο!
Αυτή είναι η ζωή μας Χριστέ μου;
Πάνε στη Γερμανία με κλάμα και πόνο!
με κλάμα και πόνο! με κλάμα και πόνο!

Μπαμπά γιατί πρέπει να πας; Πές μου γιατί
Γιατί έτσι είναι η ζωή, καημένα παιδάκια
Ο φτωχός δουλεύει και ιδρώνει
για να παχύνει τα αφεντικά με τη δουλειά του.
Ακούω την μπάντα, ακούω τη μουσική
Είμαι εδώ μαζί σας μα σκέφτομαι και το τρένο
σκέφτομαι το σκοτεινό ορυχείο
όπου δουλεύοντας εκεί πεθαίνει ο κόσμος!
πεθαίνει ο κόσμος πεθαίνει ο κόσμος
Μετάφραση στα ιταλικά
Voglio ubriacarmi per non pensare
piangere e ridere voglio stasera
ma mali rràggia evò e' nna kantaliso,
-con grande rabbia io devo cantare-
alla luna devo gridare:mio marito parte

Svegliatevi, donne,svegliatevi!
Venite a piangere con me!
Siamo rimaste sole, la festa di San Brizio è passata
e gli uomini se ne vanno uno ad uno!

Gli uomini se ne vanno, stanno partendo!
Se andrà bene li rivedremo fra un anno!
è questa la vita nostra? Questa è vita, mio Dio?
Vanno in Germania piangendo con dolore!

Povera me, poveri quei bambini!
Vedono il loro papà una volta all'anno
Perché piangi papà? E' San Brizio!
Senti la banda, senti che bel suono!

Sento la banda e sento questa musica
sto qui con voi ma penso al treno,
penso al buio di quella miniera
la dove la gente muore al lavoro!
Papà, perché devi andare?
Dimmi, perché?

Perché questa è la vita,poveri ragazzi:
il poverello lavora e suda
per ingrassare i padroni con il suo lavoro
Poveri noi, venite qui bambini
venite, inginocchiamoci a terra
il papà è andato via e noi preghiamo
che arrivi un po' di luce anche per noi!

7.BAZAAR ΒΙΒΛΙΟΥ
15 Ιανουαρίου - 15 Φεβρουαρίου 2013
Μητροπόλεως 73, Θεσσαλονίκη (έναντι Μητρόπολης)
Ώρες λειτουργίας:
Καθημερινά: 9 το πρωί έως 9 το βράδυ.
Σάββατα: 9 το πρωί έως 6 το βράδυ. Κυριακή: κλειστά.
Η Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS διοργανώνει ένα ξεχωριστό Bazaar Βιβλίου με φιλανθρωπικό χαρακτήρα στη Θεσσαλονίκη, από τις 15 Ιανουαρίου ως τις 15 Φεβρουαρίου 2013, στην οδό Μητροπόλεως 73 (έναντι Μητρόπολης).
Στο bazaar μπορείτε να βρείτε μυθιστορήματα, μελέτες, δοκίμια, λευκώματα αλλά και βιβλία για παιδιά, από 1€!
Ταυτόχρονα, αγοράζοντας αγαπημένα βιβλία όλων των εκδοτικών οίκων, ενισχύετε σημαντικά το φιλανθρωπικό έργο του Ελληνικού Παιδικού Χωριού στο Φίλυρο, στο όποιο θα διατεθεί μέρος των εσόδων.
Επισκεφτείτε μας από κοντά για να τα ανακαλύψετε.
ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ!
Χορηγοί επικοινωνίας:ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TV, REAL FM 107,1, SOUL, REPUBLIC 100,3, ΕΛCULTURE.GR, ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 94,5, 102 FM, 9,58 FM, TV100, FM100, BISCOTTO.

5.ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ
8.Είμαι μαλάκας
    Καλά τα είπε ο Καμπουράκης ... "Μαλακισμένα." Μάλιστα.
    Είμαστε όλοι μαλακισμένα. Μαλάκες, με την κλασσική ελληναράδικη έννοια της λέξης.
    Είμαστε μαλάκες μια ζωή. Από τα ωραία χρόνια, προ κρίσης.
Μαλάκες, όπως μαλάκας ήταν αυτός που δεν αγόραζε το πιο μεγάλο αμάξι που μπορούσε να βρει (με δανεικά πάντα) γιατί δεν το είχε ανάγκη.
Μαλάκες, όπως ήταν μαλάκας αυτός που δεν γούσταρε τα σκυλάδικα, που δεν την έβρισκε να πετάει λουλούδια σε μισόγυμνες πλατινέ τραγουδήστριες.
Μαλάκας, όπως αυτός που για ιδεολογικούς λόγους δεν έχωσε τα χέρια του μέσα στα σκατά της ρεμούλας και της επικρατούσας ιδεολογίας του πασοκισμού.
Μαλάκας όπως αυτός που δεν έβαλε βύσμα για τον στρατό γιατί δεν γούσταρε.
Μαλάκας όπως αυτός που δεν έγλυψε τον κώλο κάποιου βουλευτή για να βρεί δουλειά, γιατί ήθελε να κάνει κάτι με την αξία του και με τα χέρια του, κάτι που να είναι υπερήφανος για αυτό.
Μαλάκας όπως αυτός που δεν του άρεσαν τα Goody’s και τα McDonalds, αλλά προτιμούσε πιο παραδοσιακές συνταγές.
Μαλάκας όπως το πιτσιρίκι ηλικίας Λυκείου, που του άρεσε να διαβάζει βιβλία ή να ακούει Heavy Metal.
Μαλάκας, όπως αυτός που δεν έτρεξε στο Πανεπιστήμιο να γίνει πρόβατο της ΔΑΠ η της ΠΑΣΠ για σημειώσεις, πάρτυ, τσάμπα σφηνάκια, γκόμενες και μαθήματα που πέρασε με την γαλάζια ταυτότητα.
Μαλάκας όποιος δεν έβλεπε Θέμο ή Big Brother.
Μαλάκας όπως αυτός που έτρεχε σε πορείες αντί να τρέχει σε μαγαζιά με ρούχα.
Μαλάκας όπως αυτός που την έψαχνε, που προσπαθούσε να διαμορφώσει ταυτότητα πέραν αυτής που με το ζόρι προσπαθούσαν να του χώσουν στο κεφάλι.
Μαλάκας όπως αυτός που δεν ονειρεύοταν να γίνει ή γιατρός ή δικηγόρος ή πολιτικός μηχανικός μόνο και μόνο για να βγάλει λεφτά.
Μαλάκες τα παιδιά που πήγαν στην Βίλλα Αμαλίας με πλήρη συνείδηση ότι στην ουσία, πάνε να συλληφθούν και να δικάστουν.
Μαλάκας ο Καπετανόπουλος που δεν άντεξε να βλέπει έναν συνάνθρωπο να βασανίζεται και μίλησε.
Μαλάκας όποιος δεν έχει Facebook.
Μαλάκας όποιος έχει facebook και πρήζει τα αρχίδια των άλλων με «τα πολιτικά».
Μαλάκας όποιος δεν φεύγει από την χώρα του γιατί δεν γουστάρει να αφήσει τους τραπεζίτες και τα τσιράκια τους να κάνουν κουμάντο.
Μαλάκας όποιος δεν κοιτάει την πάρτη του.
Μαλάκας όποιος δεν θέλει να κάνει «καριέρα».
Μαλάκας όποιος δεν φοράει γραβάτα.
Μαλάκας όποιος δεν ακολουθεί τη μόδα.
Μαλάκας όποιος δεν κάνει ότι του λένε.
Μαλάκας όποιος δεν έχει πρόβλημα με τους ομοφυλόφιλους η τους μετανάστες.
Μαλάκας τελείως.
    Γιατί οποιοσδήποτε από αυτούς θα μπορούσε να είναι «κανονικός», να έχει τη ζωούλα του, να έχει την δουλίτσα του (λέμε τώρα). Να έχει την άκρη του, να έχει χώσει κάπου την συνείδηση του, να έχει την γυναίκουλα του, τα παιδάκια του, τους φίλους του να λένε ιστορίες από τα νιάτα του. Να τον κοιτάνε οι άλλοι και να τον λένε «επιτυχημένο» ή «καλό επαγγελματία» ή «ήσυχο άνθρωπο» σαν τον Καμπουράκη. Που δεν είναι μαλάκας, σίγουρα δεν θεωρεί τον εαυτό του μαλάκα. Αυτός πέτυχε στην ζωή, σαν έξυπνος που είναι. Έχει σήμερα την τίμια δουλειά του, κάνει ότι του λένε και λέει ότι του ζητάνε. Όταν ανοίγει το στόμα του, βγαίνει η φωνή των αφεντικών του. Έξυπνος. Με την νεοελληνική έννοια.
    Με τη νεοελληνική έννοια λοιπόν, είμαστε μαλάκες και όχι “έξυπνοι”. Είμαστε ονειροπόλοι και όχι ρεαλιστές. Είμαστε αποτυχημένοι η losers και όχι επιτυχίες. Είμαστε χαζοί, καθυστερημένοι, απολιθώματα άλλων εποχών, αερολογούμε, δεν ζούμε στο παρόν, είμαστε λαϊκιστές, ταραξίες και βάνδαλοι, πρεζάκια και αλήτες, «χαμένη νεολαία» και αμόρφωτοι. Είμαστε μαλάκες. Μαλάκες που δεν ψάχνουμε να χωθούμε. Τελείως μαλάκες. Και είμαστε και υπερήφανοι για αυτό.
    Προφήτης ο Μηλιώκας. Ήρθε η εποχή που μας λένε μαλάκες. Στα αρχίδια μας. Από τέτοιους ανθρώπους είναι τίτλος τιμής.
Πηγή: Είμαι μαλάκας - RAMNOUSIA

6.ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
7.ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
9.Θεσσαλονίκη: Η μάνα που "ξεσκέπασε" την κόρη της μιλάει για το κόλπο γκρόσο

thesstoday
    Η απάτη έγινε σε βάρος περισσοτέρων από 100 επενδυτών στη Θεσσαλονίκη με "λεία" που υπολογίζεται στα 20 εκατομμύρια ευρώ.
    Η κόρη της γυναίκας, είναι σύζυγος του φερόμενου ως εγκέφαλου της σπείρας.
    «Είμαι μία μάνα που ανάθρεψα ένα παιδί με αξίες και τις καταπάτησε, η Ευαγγελία κορόιδεψε τη μάνα και τον πατέρα, αλλά κι εκατοντάδες ανθρώπων που δούλεψαν σκληρά. Θα είμαι με το μέρος των θυμάτων» λέει με δυναμική, αλλά φωνή που δείχνει τον πόνο της μάνας, στο thesstoday η 55χρονη μητέρα. Είναι η πεθερά του εγκεφάλου της σπείρας που από την περασμένη Πέμπτη δικάζεται στη Θεσσαλονίκη με την κατηγορία εξαπάτησης 35 επενδυτών.
    «Πάσχω κι εγώ για τα χρήματα που έχασε η οικογένειά μου, όμως περισσότερο με πονάει που το παιδί μου εξαπάτησε μαζί με τον άντρα της τον κόσμο και καταχράστηκε χρήματα» ξεκαθαρίζει.
«Μεγάλωσα έξι παιδιά με αρχές, καμάρωνα για την Ευαγγελία και την τύχη της να ζει τόσο πλουσιοπάροχα, όμως όταν κατάλαβα την προέλευση των χρημάτων δεν μπόρεσα να μην το καταγγείλω».
    Η γυναίκα μίλησε στο thesstoday για το δικό της γολγοθά, που εκτός του ότι είναι ανάμεσα στους δεκάδες εξαπατηθέντες από τη σπείρα που είχε ως «βιτρίνα» δύο ΕΠΕ, έχασε μεγάλο μέρος της περιουσίας της, από εξοχικό μέχρι το εφάπαξ του συζύγου, διαπίστωσε ότι έπεσε θύμα εξαπάτησης από την ίδια την κόρη της!
Το κόλπο
    Ο σύζυγος της 38χρονης σήμερα Ευαγγελίας, γνωστός επιχειρηματίας της Θεσσαλονίκης και χρηματο-οικονομικός σύμβουλος, κάθισε στο εδώλιο του κατηγορουμένου μαζί με έναν συνεργάτη μεγάλης ασφαλιστικής εταιρείας κι έναν απόστρατο αξιωματικό που ήταν αντιπρόεδρος σε αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία. Κατηγορούνται ότι αφού εξασφάλιζαν την πελατεία τους, έβαζαν «χέρι» στις οικονομίες δεκάδων απόστρατων με «βιτρίνα» δύο ΕΠΕ.
    Οι ΕΠΕ είχαν ως αντικείμενο υπηρεσίες παροχής οικονομικών συμβουλών σε χρηματοπιστωτικά θέματα. Ανάμεσα τους ένας στρατηγός εν αποστρατεία και η κόρη του που διατηρούσε ασφαλιστική εταιρεία.
    Το κύκλωμα, με τη μεσολάβηση του αποστράτου που φέρεται να «ψάρευε» τα θύματα, υποσχόταν αποδόσεις από 8-9% ετησίως.
    Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, τα θύματα ήταν τουλάχιστον εκατό, στην πλειονότητά τους απόστρατοι αξιωματικοί του Ελληνικού Στρατού, ενώ τα χρήματα που υπεξαίρεσαν οι κατηγορούμενοι, το διάστημα 2000-2004, προσεγγίζουν τα 20 εκατ. ευρώ. Τόσο κατά το στάδιο της ανάκρισης όσο και κατά την ακροαματική διαδικασία δεν μπόρεσε να διαπιστωθεί που διοχετεύτηκαν τα χρήματα....
Ο πόνος της μάνας
    «Μας έφαγαν το εφάπαξ, το εξοχικό, τα χρυσαφικά, ακόμη και τις λίρες που είχα για τους γάμους των παιδιών μου. Πήρε ακόμη και την αποζημίωση του γιου μου από το Αφγανιστάν»...
    «Η κόρη μου κι ο άντρας της μας ζήτησαν χρήματα για να τα επενδύσουν και να μας δώσουν επιτόκιο 8%. Τους δώσαμε συνολικά 125.000 ευρώ. Έφαγαν το εφάπαξ (50.000 ευρώ) από τη δουλειά 40 χρόνια του πατέρα της, πούλησα το εξοχικό μας σπίτι (50.000 ευρώ), μας έβαλαν και πήραμε δύο δάνεια 25.000 ευρώ από δύο τράπεζες για να πληρώσουν τους τόκους και να φέρουν τα χρήματα από το εξωτερικό στην Ελλάδα και τελικά σήμερα μένουμε στο ενοίκιο και δεν μπορώ να πληρώσω τις δόσεις των δανείων.
    Η κόρη μου ζήτησε και της έδωσα τα χρυσαφικά μου, ακόμη και τις 30 λίρες που αγόρασα με το επίδομα πολυτέκνων για να βάλω στα παιδιά μου όταν παντρευτούν. Δεν δίστασε να εξαπατήσει ακόμη και τον αδελφό της, ταγματάρχη στο ΓΕΕΘΑ. Του πήρε 10.000 ευρώ που ήταν η αποζημίωσή του από την αποστολή που έκανε τρεις φορές στο Αφγανιστάν» λέει δακρυσμένη στο thesstoday η κα.Ουρανία.
    «Ντρέπομαι που σας τα λέω, αλλά όσοι εξαπατήθηκαν μου είπαν μπες εσύ μπροστά, πες τα όλα. Το χρωστάω σε αυτούς. Εμείς δεν φοβάμαστε, αφού πέσαμε ακόμη και θύματα ξυλοδαρμού όταν ζητήσαμε τα χρήματά μας, ενώ μέχρι σήμερα δεχόμαστε απειλητικά τηλεφωνήματα» διευκρινίζει.
Για την καρκινοπαθή κα.Ουρανία, οι μάσκες έπεσαν όταν το 2009 ήρθε στη Θεσσαλονίκη, λόγω του προβλήματος υγείας που αντιμετώπισε. Τότε, όπως υποστηρίζει, άρχισε να βλέπει από κοντά τις επαφές του γαμπρού και της κόρης της και να υποψιάζεται πως κάτι πηγαίνει στραβά.
    Αφορμή για να αποκαλυφθεί το σκάνδαλο εξαπάτησης ήταν η καταγγελία εργαζόμενου στην Αφρική. Φέρονται να του «έφαγαν» 1 εκ ευρώ!
    Σήμερα στο εφετείο της Θεσσαλονίκης εκδικάστηκε η προσφυγή 39 εξαπατηθέντων επενδυτών, ενώ κατά πληροφορίες εκκρεμεί η εκδίκαση άλλων 31.
    Όπως διαβάζουμε στο thesstoday, το ΣΔΟΕ στην έρευνα που έκανε, κάλεσε να καταθέσουν συνολικά 111 άτομα για την υπόθεση, ενώ οι καταγγέλλοντες υποστηρίζουν πως υπάρχουν τουλάχιστον άλλοι 50 επενδυτές που δεν καταθέτουν αγωγές σε βάρος της σπείρας γιατί έλαβαν την υπόσχεση πως θα πάρουν πίσω τα λεφτά τους.
Σχετικό θέμα στο ΡΟΥΚΟΥΜΟΥΚΟΥ 1011, αα 10

8.ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
10.Ο Βενιζέλος παραδέχτηκε ότι έχει στην κατοχή του τα αμυντικά σχέδια της χώρας

     Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος όχι μόνο κράτησε κρυφά στην κατοχή του, στο προσωπικό του αρχείο για επτά μήνες τη Λίστα Λαγκάρντ χωρίς να είναι υπουργός αλλά παραδέχτηκε σήμερα από το βήμα της Βουλής ότι έχει ακόμη στην κατοχή του τα αμυντικά σχέδια της χώρας.
     Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, στα πλαίσια της συζήτησης για τη σύσταση της προανακριτικής, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι διατηρεί ένα αντίγραφο των αμυντικών σχεδίων της χώρας από τον καιρό που ήταν υπουργός. Αμέσως προκλήθηκε αναστάτωση στο σώμα της Βουλής και κάποιος βουλευτής της αντιπολίτευσης τον ρώτησε, πως τα έχει, και εκείνος απάντησε αστειευόμενος: «Πώς τα έχω; Άντε καλέ πως τα έχω. Τα έχω για να κάνουμε πραξικόπημα όταν θα πάρετε την πλειοψηφία».
     Ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην προσπάθεια του να υποστηρίξει ότι οι υπουργοί λαμβάνουν και κρατούν παντός είδους υπηρεσιακά αντίγραφα εγγράφων τα οποία μάλιστα συνηθίζουν να τα κρατούν σπίτι τους μετά το τέλος της θητείας τους παραδέχτηκε ότι έχει τα αμυντικά σχέδια της χώρας στην κατοχή του χωρίς θα έχει κανένα θεσμικό αξίωμα που να δικαιολογεί μια τέτοια κατοχή.
     Αξίζει να τονιστεί ότι η κατοχή της Λίστας Λαγκάρντ στο προσωπικό αρχείο του κ. Βενιζέλου είναι ένας από τους λόγους που η αντιπολίτευση ζητάει την παραπομπή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ σε προανακριτική επιτροπή με το παράπτωμα της υπεξαγωγής δημόσιου εγγράφου.
     Με τη λήξη της πρωτομιλίας του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος ζήτησε να διευκρινισθεί από τον κ. Βενιζέλο πως βρίσκεται ακόμη στην κατοχή του απόρρητο υλικό που αφορά την άμυνα της χώρας.
     Το θέμα σχολίασε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ που δήλωσε πως εξεπλάγην από την αναφορά του κ. Βενιζέλου ότι είναι φυσιολογικό κάποιος που έχει διατελέσει υπουργός να κρατά αντίγραφο κρίσιμων ζητημάτων στο γραφείο του και να μην το έχει καταθέσει όταν φεύγει από τη θέση του.
     «Σε ποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα θα ομολογούσε ότι κατέχει σημαντικά στοιχεία για την άμυνα της χώρας και από κάτω το κοινό θα χειροκροτούσε» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.
Πηγή: Ο Βενιζέλος παραδέχτηκε ότι έχει στην κατοχή του τα αμυντικά σχέδια της χώρας - RAMNOUSIA
11.Ο… ηγέτης
    «Οι πολιτικοί μιλούν για αλλαγές, οι ηγέτες τις κάνουν πραγματικότητα». Βέβαια οι πραγματικοί ηγέτες δεν περιαυτολογούν, ούτε αυτοί οι ίδιοι ούτε οι παρατρεχάμενοί τους. Αφήνουν την κοινωνία και πάνω απ όλα το χρόνο να μιλήσει για το έργο τους..
    Όμως ο κ. Σαμαράς φαίνεται ότι βιάζεται να απολαύει την ιστορική δικαίωση. Κι αυτό το άγχος προφανώς θέλησε να απαλύνει ο στενότερος συνεργάτης και διευθυντής του γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, Γιώργος Μουρούτης ο οποίος ανέβασε μια νέα φωτογραφία του Αντώνη Σαμαρά στο facebook, με το λιβάνισμα του ηγέτη που δεν μιλά για αλλαγές αλλά τις κάνει.
    Προφανώς τόσο ο πρωθυπουργός όσο-- εξ αντανακλάσεως-- και ο κύριος Μουρούτης έχουν ανάγκη αυτήν την περίοδο, ειδικά σήμερα που στη βουλή θα γελάσει και το παρδαλό κατσίκι με τις…αλλαγές που κάνει πράξη ο ηγέτης, , κάποιες δόσεις αυτοπεποίθησης. Εξ άλλου είναι γνωστό ότι οι πνιγμένοι από τα μαλλιά τους πιάνονται και κάνουν ότι είναι δυνατό για τη διάσωσή τους…
    Εδώ που τα λέμε δεν είναι και λίγο πράγμα να κυβερνάς με τη στήριξη αυτών που μέχρι πριν λίγο καιρό ήταν είτε το «διαφθαρμένο φαύλο κλπ ΠΑΣΟΚ» είτε μια «υπο-συνιστώσα του κόμματος των εξτρεμιστών κουκουλοφόρων». Υπό αυτήν την έννοια, ο ηγέτης έκανε τα παλιά του (άκρο) δεξιά του λόγια, γαργάρα. Για τη διάσωση της χώρας βεβαίως- βεβαίως…
    Μιλώντας περί διάσωσης της χώρας ωστόσο, προκύπτουν κάποια ερωτήματα στα οποία απαντούν οι πράξεις—όχι τα λόγια -- του ηγέτη, ο οποίος προεκλογικά ας μην το ξεχνάμε υποσχέθηκε (στα λόγια) ότι δεν θα κοπούν άλλο μισθοί και συντάξεις και ότι θα… επαναδιαπραγματευθεί το μνημόνιο.
Να όμως που οι πράξεις είναι αυτές που μένουν και γράφουν την ιστορία η οποία σε τελική ανάλυση είναι η μόνη που αποφαίνεται για το μέγεθος του (κάθε) ανδρός…
    Και οι πράξεις για τις οποίες θα μείνει στην ιστορία ο κύριος Σαμαράς, ανάμεσα σε άλλες, είναι:
Η …μετακίνηση με γρήγορα πηδηματάκια από την αντιμνημονιακή στην μνημονιακή θέση (και στην θερμή γερμανική αγκαλιά της Μέρκελ)
Η εξαφάνιση της ελληνικής μεσαίας τάξης
Η διάλυση κάθε ιστού που θυμίζει κοινωνικό κράτος
Το ξεπούλημα για ψίχουλα της δημόσιας περιουσίας και κάθε υποψίας μελλοντικών εσόδων της χώρας
    Ο κατάλογος των πράξεων του ηγέτη είναι μακρύς όπως πολύ καλά τον γνωρίζουν οι άνεργοι (1.300.000 επισήμως) οι συνταξιούχοι, οι νέοι εργαζόμενοι (των 500 το πολύ ευρώ). Τον γνωρίζουν αυτοί που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα και ρίχνουν μαύρη πέτρα πίσω τους, οι νέοι Ελληνες μετανάστες.
    Τις πράξεις του ηγέτη τις γνωρίζουν πια—για την ακρίβεια τις ζουν-- εκατομμύρια άνθρωποι στη χώρα. Μόνο που αυτή τη δόξα ο Σαμαράς, δε θα τη καρπωθεί μόνος του. Εχουν μεγάλο μερίδιο και οι συνεταίροι του Ευάγγελος και Φώτης…
Δημήτρης Μηλάκας Πηγή: Ο… ηγέτης - RAMNOUSIA

9.ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
12.Οι χορηγίες του ΟΠΑΠ στα ΜΜΕ
Επιμέλεια: BLUEARENA
   
 Την ίδια στιγμή που κορυφώνονται οι ζυμώσεις των μνηστήρων για να βρουν τα κεφάλαια προκειμένου να διεκδικήσουν το 33% του ΟΠΑΠ, ένας παρασκηνιακός πόλεμος μαίνεται στο περιθώριο με ζητούμενο λάφυρο χορηγίες, δωρεές, διαφημίσεις και ό,τι άλλο πλουσιοπάροχα παρείχε μέχρι σήμερα ο ΟΠΑΠ, πρωτίστως σε φίλιες δυνάμεις.
    Σήμερα, η «Ε» κάνει τα αποκαλυπτήρια των χορηγικών συμβάσεων (όχι διαφημίσεις) με πληθώρα μέσων μαζικής ενημέρωσης, τα περισσότερα εκ των οποίων ουδέποτε άσκησαν κριτική στα έργα και τις ημέρες του οργανισμού, στα πεπραγμένα των διοικήσεών του, στις απ' ευθείας συμβάσεις, που επί χρόνια ο οργανισμός συνάπτει με διάφορες εταιρείες και διάφορους προμηθευτές (από την Ιντραλότ μέχρι την Egon Zehnder, την Neurosoft κ.λπ.).
    Τους τελευταίους μήνες του 2011 η διοίκηση Σπανουδάκη φρόντισε να περάσει ομοφώνως βασικές χορηγικές συμβάσεις για το 2012. Από την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της 16ης Δεκεμβρίου 2011 του ΟΠΑΠ εδόθη η ευκαιρία για χορηγίες και σε διαδικτυακά μέσα, τα οποία φαίνεται ότι έχουν επιλεγεί όχι με βάση κάποια κατάταξή τους, αλλά με βάση μια προτιμησιακή-επιλεκτική τακτική.
    Η αναταραχή μεταξύ των άλλων οφείλεται και στο γεγονός ότι όλα τα κονδύλια πλην της διαφήμισης κόβονται στα μισά για το 2013, κάτι το οποίο φέρνει σε δυσκολότερη θέση τα μέσα.
Πρωταθλητές των χορηγιών (τα ποσά είναι άνευ ΦΠΑ) είναι η Nova Sports με 7.500.000 ευρώ (ειδικό αθλητικό κανάλι), ο ΑΝΤΕΝΝΑ TV με 1.000.000 ευρώ, ο όμιλος της «Καθημερινής»-ΣΚΑΪ TV-ΣΚΑΪ Ρ/Δ-skai.gr-Metropolis με 965.000 ευρώ, η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» με την ιστοσελίδα της (protothema.gr) με 650.000 ευρώ, η εφημερίδα «Real» και η ιστοσελίδα της (real.gr) με 500.000 ευρώ, ο όμιλος «Εθνος»-«Ημερησία»-ego.gr με 750.000 ευρώ, με τον οποίο ο ΟΠΑΠ υποτίθεται ότι βρίσκεται σε χρόνια αντιδικία, επειδή ο πρώτος παραβίασε συμφωνία με τον ΟΠΑΠ διαφημίζοντας ανταγωνιστές του.
    Καλοπληρωμένες χορηγίες έλαβαν μέχρι και κομματικές εφημερίδες, όπως είναι η «Αυγή» και ο «Ριζοσπάστης», από 100.000 ευρώ εκάστη, η νεοπαγής «Δημοκρατία» 100.000 ευρώ, αλλά τις ξεπερνά όλες η εφημερίδα «Αποψη», η οποία έλαβε 120.000 ευρώ.
    Με δεκάδες χιλιάδες ευρώ επιχορηγούνται έντυπα του ειδικού τύπου του στοιχήματος. Ενδεικτικά αναφέρονται οι χορηγίες στην εφημερίδα 12Χ & 12Χ ΜΠΟΥΚ με 203.252 ευρώ, στην εφημερίδα ΧΡΥΣΗ ΣΤΗΛΗ/ΠΡΟΓΝΩΣΠΟΡ/ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ με το ποσόν των 203.252 ευρώ.
    Από τα ενημερωτικά sites το μεγαλύτερο ποσό χορηγίας κατευθύνεται στη zougla.gr,150.000 ευρώ, ακολουθεί η οικονομική ιστοσελίδα capital.gr με 121.951 ευρώ, το newsbeast.gr με 100.000 ευρώ κ.λπ.
    Εντύπωση προκαλεί η σταθερή επί χρόνια επιχορήγηση του ΤΗΛΕΑΣΤΥ, μέχρι πρότινος κομματικού καναλιού του ΛΑΟΣ.
Πηγή: Εφημερίδα "Ελευθεροτυπία"

10.ΧΙΟΥΜΟΡΙΣΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ( ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΠΙΚΡΑ )
11.ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
12.ΔΙΕΘΝΗ ΚΟΙΝΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΘΕΜΑΤΑ
13.Ο ΤΙ ΔΕΝ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ
13.Ὁ Γουαρδιόλα τὸ Βαίερν Μονάχου προπονήσει
Ένας Καταλανός γράφει τις ειδήσεις στα Αρχαία Ελληνικά ...!!!!
http://www.akwn.net/
Ὁ προπονητὴς Πὲπ (Ἰωσὴφ) Γουαρδιόλα
    Ἓν ἔτος ἐν ταῖς ΗΑΠ ἀναπαυσάμενος, ὁ Γουαρδιόλα αὖθις προπονήσει
    Ὡς πάντες ἴσμεν, ὁ Γουαρδιόλα τὸ Π. Τ. Βαρκελόνα ἀπέλιπε πολλὰ ἆθλα κτησάμενος, ἀληθῶς δὴ τοσαῦτα ὅσα οὐδεὶς ἄλλος προπονητὴς τὸ πρὶν ἔκτασεν, πρὸς δὲ τὰς ΗΑΠ ἀπελθὼν ἐκεῖ ᾤκει, ἐβούλετο γὰρ άναπαύεσθαί τε καὶ μένειν πρὶν βουλεύσασθαι τίνα ὁμάδα τῷ μέλλοντι προπονήσοι.
    Πολλὰ μὲν ἐλέγετο περὶ τούτου, τί τμῆμα τὸν Γουαρδιόλα μισθώσοιτο· πότερον εἴτε πρὸς τὴν Ἀγγλίαν προσίοι εἴτε πρὸς τὴν Ἰταλίαν εἴτε ἴσως πρὸς τὸ Π. Τ. Βαρκελόνα ἐπανίοι... κτλ., τελος δὲ χθὲς τὸ ἄγγελμα ἠκούσαμεν· πρὸς τὴν Γερμανίαν προσεῖσιν, τὸ γὰρ Βαίερν Μονάχου προπονήσει.
    Τὸ Βαίερν τετράκις τὸ Εὐρωπαῖον Ἆθλον ἐνήνεκται, ἔστι δὲ ὁ τῆς Γερμανίας γίγας· χθὲς μὲν ὁ τοῦ τμήματος φερέφωνος εἶπεν ὅτι ὁ Γουαρδιόλα τὸ Βαίερν τρία ἔτη προπονήσοι, τοῦ δὲ ἀγγέλματος ἐν τῇ Βαρκελόνῃ ἀγγελθέντος οἱ τὸν Γουαρδιόλα θαυμάζοντες, καίπερ δύσθυμοι ὄντες διότι πρὸς τὸ Βαρκελόνα οὐκ ἐπανίοι, ὅμως ἥσθησαν περὶ τὸ βούλευμα, τὸ γὰρ Βαίερν μέγιστον τμήμα ἐστίν.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου