Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

ΡΟΥΚΟΥΜΟΥΚΟΥ 1022 ( 24 ΙΑΝ 2013 )


ΠΗΓΑ ΓΙΑ ‘’ΨΑΡΕΜΑ’’ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΕΠΙΑΣΑ !
ΟΛΟ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΘΑ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ
Τα σχόλια με μπλέ γράμματα και σιέλ υπογραμμιση, είναι δικά μου.
ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ
1.ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ
2.ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
3.ΕΠΙΣΤΟΛΗ
4.Η Ελλάδα που αντιστέκεται, η Ελλάδα που επιμένει
5.ΔΝΤ: Διαλύσαμε από λάθος υπολογισμούς Ελλάδα και Πορτογαλία
6.ΔΕΠΑ:Προσφορές μαμούθ και γεωπολιτικά "αγκάθια"
7.Le Monde: Κονφερασιέ ο Παπανδρέου, σύμβολο του νεποτισμού μιας πολιτικής ελίτ
8.Τα μαθηματικά ... των σχέσεων !
9.ΔΥΣΚΟΛΗ ΖΩΗ
10.Απίστευτη δήλωση υπουργού προς ηλικιωμένους: Βιαστείτε να πεθάνετε!
11.Εμπορικό Κανάλι Βελιγραδίου – Θεσσαλονίκης, ο Αξιός ποταμός
1.ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ
Οσίου Ζωσιμά, Οσίας Ξένης, Οσίου Φίλωνος,
Ζωσιμάς, Ζωσιμίνα,Ξένη, Ξένια, Ξένος, Ξένιος,Φίλωνας, Φίλων
2.ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Ξενοδοχείο "Παλλάδιον"
Περιοχή: οδός Πανεπιστημίου 54 & Μπενάκη
Έτος: 1915
Περιγραφή:
Το εκλεκτικιστικό τετραώροφο μέγαρο στη γωνία των οδών Πανεπιστημίου και Μπενάκη, οικοδομήθηκε το 1915, βάσει σχεδίων του πολιτικού μηχανικού Παναγιώτη Ζίζηλα (1861-1931). Εντάσσεται στη γραμμή ανέγερσης μεγάλων οικοδομών "εκμετάλλευσης" (ξενοδοχείων ή πολυκατοικιών με πολυτελή διαμερίσματα) για εύπορους πελάτες-ενοικιαστές. Για ένα μεγάλο διάστημα λειτούργησε ως ξενοδοχείο, αρχικά με την επωνυμία "Πριγκήπισσα Σοφία" (μαρτυρείται μεταξύ των ετών 1915-1917), αλλά κυρίως ως «Παλλάδιον» (μαρτυρείται από το 1920 και λειτουργούσε ακόμη το 1977). Πρόσφατα ανακαινίστηκε.
Ενδεικτική Βιβλιογραφία:
Ν. Βατόπουλος, "Νέα εποχή για το παλιό 'Μετροπόλ'", Καθημερινή, 12.10.1997* Δημήτρης Ρηγόπουλος, "Το πρώην ξενοδοχείο 'Παλλάδιον'", Καθημερινή, 8.1.2000* Μ. Γ. Μπίρης, "Από τον όψιμο Νεοκλασικισμό ως την ανάδυση του μοντερνισμού, 1900-1930", Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής-Deutsches Architektur Museum, Αρχιτεκτονική του 20ου αιώνα: Ελλάδα, Αθήνα 2000, σ. 15-26.
ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ – ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
ΘΕΜΑΤΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ
3.ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Αγαπητοί φίλοι
Αγαπημένοι αδελφοί
Σκοπεύω να μην σας κουράσω με πολυλογίες. Άλλωστε στην θαυμαστή ετούτην εποχή του διαδικτύου που ζούμε , ευρίσκουμε καθημερινώς μπροστά μας πλήθος επιστολών , άρθρων , απόψεων , αναλύσεων και λοιπών κουραστικών γραπτών.
Ολίγα λόγια λοιπόν και σταράτα !
Κατ αρχήν ελπίζω να μου επιτρέπετε την χρήσιν και των δύο ανωτέρω όρων. Φίλοι. Αδελφοί.
Από πλευράς μου τους αισθάνομαι και τους δύο στην καρδιά μου μιας και πριν από 30 περίπου χρόνια , γεννήθηκα μαζί σας , έκλαψα και πόνεσα μαζί σας , ίδρωσα μαζί σας και εν τέλει κατάφερα να σφυρηλατήσω τον ‘’ ακατέργαστο λίθο μέσα μου ‘’ μαζί σας.
Μετά σας άφησα. Κάποιοι είπαν κιότεψα. Κάποιοι κάτι διαφορετικό.
Εσείς μείνατε.
Κάνατε το ξιφίδιο , Ξίφος.
Το υψώσατε στον Ήλιο και Ορκιστήκατε.
Ορκιστήκατε με φωνή που έκανε και τον αέρα ακόμα στη Βάρη να σιωπήσει.
Και ήταν πολλοί από εσάς.
Τότε ήσασταν μόνο τριακόσιοι , όμως γνωρίζατε πως είχατε μέσα σας τους πριν από σάς χιλιάδες .
Όμως γνωρίζατε πως αφήνατε μπροστά σας τους μετά από σας χιλιάδες.
Φεύγοντας έλεγα....Τα αδέλφια μου θα τιμήσουν τον Ήλιο , την Πατρίδα , τον Θεό.
Σας ξαναβλέπω σήμερα και τρομάζω αδέλφια.
Σας βλέπω στη Λέσχη που θα σας την πάρουν , μαζί με ότι έχει μέσα στους τοίχους της και θα την κάνουν χαρτονομίσματα.
Σας βλέπω να κάνετε τσιγάρο επάνω στα άρματα που δεν έχουν ανταλλακτικά.
Σας βλέπω να κοιτάτε τα ελικόπτερα στο έδαφος γιατί δεν έχουν επαρκή καύσιμα.
Σας βλέπω να διατάσσετε τους στρατιώτες σας να ρίξουν λίγα βλήματα στη βολή , γιατί το απόθεμα πυρομαχικών στερεύει.
Το χειρότερο , σας βλέπω να μετράτε τα ψίχουλα της σύνταξής σας και να ασχολείστε αποκλειστικά και ΜΟΝΟ με το πώς θα τα περισώσετε.
ΤΙ ΠΑΘΑΤΕ?
Έχετε καταλάβει αδέλφια πως όσοι Έλληνες έχουν απομείνει σε αυτό τον τόπο , σε εσάς ελπίζουν ?
Έχετε κρατήσει μέσα σας τη δύναμη που σας έδειξαν και σας έμαθαν τότε πως έχετε?
Έχετε καταλάβει πώς μόνο ένας από εσάς αν υψώσει πάλι το Ξίφος προς τον Ήλιο , θα ακολουθήσουν Μυριάδες?
ΠΟΥ ΕΙΣΤΕ ΜΩΡΕ?
Σας καληνυχτίζω αδέλφια με τα λόγια του Θουκιδίδη
‘’ Ησυχίαν είχε ο Δήμος και αντέλεγεν ουδείς , δεδιώς και ορών ότι πολύ το ξυνεστηκός’’......
....και περιμένω την Καλημέρα σας
Με τιμή
Χαράλαμπος Αρ. Χαραλαμπίδης
www.water-filters.gr          www.haralabidis.gr
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ
4.Η Ελλάδα που αντιστέκεται, η Ελλάδα που επιμένει
Γεώργιος Π. Παύλος Αναπλ. Καθηγητής ΔΠΘ
Αν μέχρι πρότινος η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν μια ελπίδα για την ανθρωπότητα και την παγκόσμια δημοκρατία, σήμερα αυτός ο ρόλος της αναιρείται βήμα προς βήμα και κινδυνεύει να χάσει ό,τι μέχρι σήμερα συμβόλιζε η λέξη Ευρώπη για τον πολιτισμό, την δημοκρατία και την ανθρωπιά.
Έτσι, δεν έχουν περάσει εβδομήντα χρόνια, δηλαδή ούτε μια γενιά ανθρώπων από τότε που η Γερμανία του 3ου Ράιχ έδειχνε το αποκρουστικά απάνθρωπο πρόσωπό της φονεύοντας με εξίσου αποκρουστικό τρόπο εκατομμύρια άμαχων ανθρώπων, παιδιών γυναικών ανδρών, μη Αρείας καταγωγής, Εβραίους, Σλάβους, Έλληνες ή όποιους άλλους, ενώ οι Γερμανοί στρατιώτες με μπουλντόζες έσπρωχναν τα πτώματα σε ομαδικούς τάφους, όπως δείχνουν άπειρα φωτογραφικά η κινηματογραφικά ντοκουμέντα.
Σήμερα στην Ελλάδα ξαναδοκιμάζουμε και ξαναγευόμαστε τη γερμανική απανθρωπιά και την ζωώδη συμπεριφορά της κυρίας Μέρκελ αλλά και όσων βρίσκονται πίσω από αυτή την θλιβερή κυρία και αφανώς την καθοδηγούν, όχι μόνο να ξαναχρεώσει στον γερμανικό λαό νέες απάνθρωπες πράξεις, αλλά και να οδηγήσει την Ευρώπη δεκαετίες ή και αιώνες πίσω στο σκοτεινό Μεσαίωνα. Κι εάν στο Μεσαίωνα λειτουργούσαν κάποιες αρχές χριστιανικής ηθικής, τώρα ο νέος Μεσαίωνας θα είναι πολύ πιο φρικαλέος, αφού η μόνη ηθική είναι αυτή του χρηματιστηρίου και το δίκαιο της βίας.
Δεν είναι της ώρας να περιγράψουμε πώς ο παπικός και ο προτεσταντικός χριστιανισμός ευθύνονται τα μέγιστα για την ευρωπαϊκή εξέλιξη που οδήγησε στην αποϊεροποίηση της ζωής, της φύσης και της κοινωνίας, ανοίγοντας τον δρόμο για την μηχανιστική και εργαλειακή απανθρωποποίηση του νεώτερου κόσμου. Σήμερα οι σταυροφορίες, τα τανκ και οι στρατηγοί έχουν απλώς αντικατασταθεί από τις αγορές, τις τράπεζες και τους τραπεζίτες.
Όπως και να έχει το πράγμα, δεν είναι δυνατόν και δεν μπορούμε ως Έλληνες να δεχθούμε αμαχητί την νέα αυτή εισβολή και διάλυση της Ελλάδας. Δεν πρέπει ως Έλληνες να ησυχάσουμε έως ότου προσέλθουν στη δικαιοσύνη όλοι όσοι εκ των Ελλήνων πολιτικών και άλλοι συνεργάστηκαν με το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα, προκειμένου μέσα σε δύο χρόνια να συμβούν όσα κανείς νοήμων άνθρωπος δεν μπορούσε να διανοηθεί λίγο πριν.
Δεν είναι δυνατόν να δεχθούμε αυτή την ύβρη που συμβαίνει σήμερα, επειδή ορισμένοι εκ των Ελλήνων πολιτικών έχασαν κάθε αίσθηση δημοκρατίας, ανθρωπιάς αλλά και ελληνικότητας.
Πώς είναι δυνατόν να δεχθούμε άλλο αυτό που συμβαίνει σήμερα προ των οφθαλμών μας και που δεν είναι διαφορετικό από μια νέου είδους γενοκτονία των Ελλήνων με την ελληνική μάλιστα συνηγορία, αφού ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Πρωθυπουργός, τα κυβερνώντα κόμματα και οι βουλευτές των δέχονται τόσο απλά, τόσο αβασάνιστα, και τόσο πρόθυμα, οι Έλληνες να πληρώνουν φόρο για κάθε παιδί που γεννούν, δηλαδή το ίδιο το ελληνικό (;) κράτος να αποφασίζει την βιολογική εξαφάνιση των Ελλήνων.
Οι Έλληνες συνταξιούχοι να καταδικάζονται σε πρόωρο θάνατο με την σύνταξη πείνας που τους επιβάλλεται από την ίδια την ελληνική Πολιτεία. Ο ελληνικός στρατός να διαλύεται και οι αξιωματικοί του να τιμωρούνται με συντάξεις πείνας. Η ελληνική επιχειρηματικότητα να στραγγαλίζεται, η παραγωγικότητα και η ελληνική οικονομία να εξαφανίζονται.
Η ελληνική γλώσσα να υποβιβάζεται σε δεύτερη η τρίτη γλώσσα και βαθμιαία να καταργείται μαζί με πολλά άλλα στοιχεία του ελληνικού πολιτισμού, αφού η ελληνική πολιτεία έχει αποδεχθεί μέχρι το 2020 να εφαρμόσει το Ενιαίο ευρωπαϊκό πρόγραμμα σπουδών, στο οποίο μόνον 8 ώρες εβδομαδιαίως θα διατίθενται για τα ελληνικά γράμματα στα ελληνικά σχολεία.
Τέλος, Οι Έλληνες εργαζόμενοι να αμείβονται με τριτοκοσμικούς μισθούς που όχι απλώς δεν επιτρέπουν την συντήρηση των οικογενειών των αλλά ούτε την δική των επιβίωση, ενώ η δημόσια ελληνική περιουσία που εκτιμάται σε εκατοντάδες τρις ή και τετράκις εκατομμύρια ευρώ να μεταβιβάζεται στους ιδιώτες δανειστές και τους διεθνείς τραπεζίτες. Κι αυτό μάλιστα με επίσημες υπογραφές του Έλληνα Προέδρου της Δημοκρατίας, του Έλληνα Πρωθυπουργού, των Ελλήνων Υπουργών και των Ελλήνων Βουλευτών του Ελληνικού Κοινοβουλίου, ως αν η Ελλάδα ως χώρα ανεξάρτητη και ελεύθερη, ως δημοκρατική πολιτεία να έχουν καταργηθεί πλέον από την Ιστορία.
Για όλα αυτά δεν είναι δυνατόν να δεχθούμε μια οικογένεια και μια ομάδα Ελλήνων (;) πολιτικών ανδρών να αποφασίζουν εναντίον της ιστορίας, της ελληνικής φυλής και του ελληνικού λαού, εναντίον της ελληνικής και κυρίαρχης πολιτείας, αλλά και εναντίον ολόκληρης της ανθρωπότητας. Διότι εάν δεχθούμε την κατάργηση των Ελλήνων από την ιστορία, όπως δυστυχώς συνειδητά ή ασυνείδητα κάποιοι αποδέχθηκαν και πράττουν αναλόγως, τότε αυτομάτως συμπράττουμε στην εγκαθίδρυση της παγκόσμιας δικτατορίας αυτών που κατ’ ουσίαν μισούν τους λαούς, μισούν τους ανθρώπους, μισούν τη Δημοκρατία, την Ελευθερία και την ανθρωπιά. Αυτών που χάριν του απρόσωπου κέρδους και της σαπισμένης των ψυχής είναι ικανοί να φονεύουν εκατομμύρια αμάχων, παιδιών, γυναικών, ανδρών, λαών, προκειμένου να οικειοποιηθούν τον πλούτο των χωρών που τους φιλοξενούν επί χιλιάδες χρόνια.
Εξοχώτατε Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας, κύριε Κάρολε Παπούλια, αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ Αντώνη Σαμαρά με τους συμβούλους σας, κύριε Ευάγγελε Βενιζέλε, και όσοι άλλοι πολιτικοί άνδρες που αυτή την ώρα με τις πράξεις σας καταγράφεσθε στην ελληνική και παγκόσμια ιστορία, δεν είναι δυνατόν εν ονόματι του Ελληνικού Συντάγματος να δέχεστε να καταργούνται η Ελλάδα και οι Έλληνες από την ιστορία και να συνυπογράφετε με τους διεθνείς τοκογλύφους την εξόντωση του ελληνικού λαού και της ελληνικής κοινωνίας.
Δηλαδή να αποδέχεστε να γίνεστε κατ’ ουσίαν συνεργοί σε κάτι που ούτε η Οθωμανική αυτοκρατορία διανοήθηκε ποτέ να πράξει στα τετρακόσια χρόνια βάναυσης δουλείας του Ελληνικού λαού και των Ελλήνων .
Ακόμη κι εσείς, Άγιοι Ιεράρχες της ελληνικής ορθόδοξης Εκκλησίας δεν μπορείτε να σιωπάτε τώρα, αυτή την στιγμή που σταυρώνεται και εκδιώκεται ο ελληνικός λαός από το τελευταίο εναπομείναν τμήμα ελληνικής γης. Πώς είναι δυνατόν να τον καλέσετε να εορτάσει σε λίγους μήνες την Ανάσταση του Θεού, ενώ δέχεστε εν σιωπή την δική του σταύρωση και τον δικό του εμπαιγμό και δεν αγωνίζεσθε για την δική του Ανάσταση;
Ως Έλληνες και ως Ευρωπαίοι είμεθα υποχρεωμένοι να αντισταθούμε σε τούτο τον εμπαιγμό όχι μόνο διότι πρέπει να επιβιώσουμε ως λαός, ως έθνος, ως φυλή, ως χώρα και ως πολιτεία, αλλά πρωτίστως διότι η μοίρα μας ως Έλληνες είναι να αντιστεκόμεθα σε κάθε μορφή βαρβαρότητας που θέλει να υποτάξει τους ανθρώπους και τους λαούς και να τους μετατρέψει σε χοίρους της Θεάς Κίρκης.
Η Ελλάδα είναι πατρίδα όλου του κόσμου και όλων των ανθρώπων που γεννήθηκαν για να αγαπούν και όχι να μισούν, όπως βροντοφωνάζει η αρχαία κόρη των Ελλήνων, Αντιγόνη. Η Ελλάδα ανήκει σε όλους τους ανθρώπους, όλων των εποχών και όλων των λαών της γης, θυμίζοντας σε όλους μας Έλληνες η μη πως δεν διαφέρει ο άνθρωπος από τα βάρβαρα και άγρια άλογα ζώα, εάν δεν μπορεί να βλέπει το «πάνυ ακριβές» στο βλέμμα του άλλου ανθρώπου, του ξένου και να το φονεύει χάριν της ζωώδους επιβίωσής του.
Τούτη λοιπόν η στιγμή είναι στιγμή κρίσης για όλους τους Έλληνες και όλους τους ανθρώπους στην γη, που αντιστέκονται και δεν δέχονται το ψέμα, την ηλιθιότητα και την δαιμονικότητα των παγκόσμιων τραπεζιτών που αποφάσισαν να καταργήσουν σε παγκόσμιο επίπεδο όχι μόνο τους Έλληνες, αλλά τον όλο άνθρωπο και την ανθρωπιά, την φιλία, την αλληλεγγύη, την δημοκρατία και την ελευθερία ανθρώπων και λαών.
Γι’ αυτό, εάν σήμερα οι Έλληνες αντισταθούν και υπερασπίσουν χάριν της Ελλάδος αλλά και χάριν κάθε λαού και κάθε ανθρώπου την ειρήνη, την Δημοκρατία, την Ελευθερία και την Ανθρωπιά, όπως έπρατταν πάντα ως ελληνικό έθνος, χωρίς να φοβούνται τον θάνατο, τότε αύριο όλος ο κόσμος και η ανθρωπότητα όχι μόνο θα τιμήσουν αλλά και θα ακολουθήσουν και θα έρθουν να βοηθήσουν τον λαό και την χώρα των Ελλήνων του ΟΧΙ, απέναντι σε κάθε μορφή βαρβαροποίησης και απανθρωποποίησης των ανθρώπων και των λαών.
Φιλαδέλφεια, 18/1/2013
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
5.ΔΝΤ: Διαλύσαμε από λάθος υπολογισμούς Ελλάδα και Πορτογαλία
''ΈΤΣΙ ΡΗΜΑΞΑΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ"
Με τίτλο "Λιτότητα: Έχουμε κάνει λάθος εφ' όλης της ύλης", το εβδομαδιαίο περιοδικό "Μarianne" δημοσιεύει μεγάλο αφιέρωμα και γίνεται το πρώτο από τα γαλλικά έντυπα που προσπαθεί να ρίξει φως και να κατανοήσει την έκθεση του ΔΝΤ και πιο συγκεκριμέν του επικεφαλής του ερευνητικού τμήματος του ΔΝΤ, που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 3 Ιανουαρίου.
Στο πολυσέλιδο αφιέρωμα του "Μarianne" γίνεται συνεχής αναφορά στις συνέπειες που έχει υποστεί η Ελλάδα από την επιβολή της λιτότητας που επέβαλαν οι "ειδικοί" του ΔΝΤ και αυτό, όπως λέει, εξ αιτίας ενός λάθος στους υπολογισμούς.
"Πρόκειται για την απίστευτη ομολογία!", γράφουν οι συντάκτες του άρθρου. "Τέσσερα χρόνια μετά την έναρξη της μεγάλης κρίσης που κλυδωνίζει τις δυτικές οικονομίες, ένας από τους σημαντικότερους ειδικούς οικονομολόγους του πλανήτη, ο Ολιβιέ Μπλανσάρ, διευθυντής του ερευνητικού τμήματος του ΔΝΤ, έδωσε στη δημοσιότητα μια μελέτη στην οποία ομολογεί ότι το ΔΝΤ και μαζί του το σύνολο των Ευρωπαίων ηγετών, των υπουργών οικονομίας, της Κομισιόν και της ΕΚΤ, έκαναν σοβαρό λάθος στους υπολογισμούς τους.Υποτίμησαν τις καταστροφικές συνέπειες των πολιτικών λιτότητας που επέβαλαν στα υπερχρεωμένα κράτη".
Το απίστευτο αυτό κείμενο της 43σέλιδης έκθεσης του Ολιβιέ Μπλανσάρ έχει τίτλο: "Τα λάθη των προγνωστικών ανάπτυξης και οι δημοσιονομικοί πολλαπλασιαστές".
Το λάθος αφορά σε έναν συντελεστή, γνωστό στην οικονομία με την ονομασία "πολλαπλασιαστής" (multiplicateur).
Μεταξύ του 1970 και του 2007, οι ασχολούμενοι με τις προβλέψεις είχαν διαπιστώσει ότι η μείωση κατά 1% στις δημόσιες δαπάνες, ή κατά 1% επιπλέον έσοδα από τη φορολογία, οδηγούσαν, κατά μέσον όρο, σε 0,5% μείωση της ανάπτυξης στις προηγμένες χώρες.
Εξ αυτού διαμόρφωσαν τον πολλαπλασιαστή 0,5 τον οποίο και χρησιμοποίησαν στις προκαταρτικές εργασίες τους για τα προγράμματα που επιβλήθηκαν σε Ελλάδα και Πορτογαλία.
Το πρόβλημα είναι ότι τα δεδομένα αυτά ίσχυαν πριν από την κρίση, η οποία με την ανασφάλεια που έφερε στις χώρες, επηρέασε τη συμπεριφορά των καταναλωτών.
Στο "Πανόραμα της Παγκόσμιας Οικονομίας" που δημοσίευσε το ΔΝΤ τον περασμένο Οκτώβριο, αναγνωρίζει ότι με τις σημερινές συνθήκες, οι πολλαπλασιαστές κινούνται ανάμεσα στο 0,9 έως και το 1,7 (!) ήτοι δύο με τρεις φορές μεγαλύτεροι από το 0,5.
Την πληροφορία αυτή το ΔΝΤ την έχει γράψει στα ψιλά του "Πανοράματος" και μόνο οι ιδιαίτερα έμπειροι αναλυτές μπορούσαν να αντιληφθούν το μέγεθος της σημασίας της.
Οι αβυσσαλέες συνέπειες του... συγγνώμη λάθος
Ο Ολιβιέ Μπλανσάρ αναγνωρίζει αυτό που κάθε πολίτης μπορούσε να αντιληφθεί περπατώντας για λίγο στις ρημαγμένες από τη λιτότητα αγορές των πόλεων της νότιας Ευρώπης -που όμως οι μεγάλοι εξπέρ στα γραφεία τους με τα κομπιουτεράκια τους φάνηκαν ανάξιοι να αντιληφθούν.
Υποχρεώνοντας τις κυβερνήσεις της νότιας Ευρώπης σε δραστική μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και των συντάξεων, αναγνωρίζει η έκθεση, προκλήθηκε μια πτώση της εσωτερικής ζήτησης δύο με τρεις φορές ταχύτερη απ' ό,τι αναμενόταν.
Οι συνέπειες ήταν αβυσσαλέες: σειρά πτωχεύσεων, εκτίναξη της ανεργίας, τεράστιες διαδηλώσεις στους δρόμους της Αθήνας και της Λισαβόνας.
"Ο πολλαπλασιαστής δεν είναι κάτι που πέφτει εξ ουρανού", εξηγεί ο Ερίκ Εγέρ, οικονομολόγος στο Γαλλικό Παρατηρητήριο Οικονομικών Συγκυριών (OFCE).
"Μεταβάλλεται ανάλογα με τις συγκυρίες: εξαρτάται από το σημείο του οικονομικού κύκλου στο οποίο βρισκόμαστε πάνω ή κάτω, από την πολιτική των γειτονικών χωρών, από το εάν μπορούμε να κάνουμε υποτίμηση στο νόμισμά μας.
Μόνο συνυπολογίζοντας όλα αυτά τα στοιχεία μπορούμε να εκτιμήσουμε τις συνέπειες μιας θεραπείας λιτότητας -και όχι εφαρμόζοντας έναν πολλαπλασιαστή επειδή λειτούργησε προηγούμενα, όταν η ανάπτυξη ήταν στο ραντεβού", υποστηρίζει ο Εγέρ.
Κι όμως, αυτά έκαναν τα λαμπρά μυαλά του ΔΝΤ. Τώρα που η ομολογία είναι και γραπτή, απομένει να πεισθούν Κομισιόν και ΕΚΤ, χωρίς αυτό να θεωρείται άμεσα εφικτό, σημειώνουν οι συντάκτες της "Μarianne".
Παρατηρούν ότι τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στο Βερολίνο συνεχίζουν να πιστεύουν ότι η θεραπεία θα έλθει μέσα από τη θεραπεία λιτότητας και συνεχίζουν να υποτιμούν τις αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη.
Το άρθρο καταλήγει λέγοντας ότι τέλος πάντων δεν υπάρχει έρευνα χωρίς να γίνονται λάθη, το νοητικά σοβαρό όμως, είναι η επανάληψη του λάθους. Το δε ασυγχώρητα σοβαρό, είναι η διαιώνιση του λάθους.
defencenet.gr
6.ΔΕΠΑ:Προσφορές μαμούθ και γεωπολιτικά "αγκάθια"
Στα… 2 δισ. ευρώ ανέρχεται η προσφορά της ρωσικής Gazprom για τη ΔΕΠΑ, αν πιστέψουμε το άρθρο που δημοσίευσε χθες το απόγευμα ο ιστότοπος του κρατικού ραδιοσταθμού της Μόσχας The voice of Russia.
Αν η συγγραφέας του άρθρου κατανόησε πλήρως τις πηγές της, πρόκειται για ένα παιχνίδι πλειοδοσίας πριν καν ανοίξουν οι προσφορές για την εξαγορά του ελληνικού μονοπωλίου.
Ο ΧΑΜ δεν πιστεύει ότι τα 2 δισ. αντιπροσωπεύουν προσφορά για αγορά μετοχών.
Όλες οι πληροφορίες που αφήνουν να διαρρεύσουν οι Ρώσοι μιλούν για ποσό γύρω στο 1 δισ., που και πάλι είναι πολύ υψηλό για τη ΔΕΠΑ. Επίσης, η ρωσική Negusneft, θυγατρική του ομίλου Sintez, προσφέρει, σύμφωνα με πληροφορίες, πάντα, 1,8 δισ., αλλά για τη ΔΕΠΑ μαζί με τον ΔΕΣΦΑ (δίκτυα).
Και για να ξαναγυρίσουμε στη ΔΕΠΑ, που ενδιαφέρει τον ρωσικό κολοσσό αερίου.
Ενδεχομένως στο ποσό που αναφέρει το The voice of Russia να συνυπολογίζονται και οι επενδύσεις που υπόσχονται να πραγματοποιήσουν οι Ρώσοι στην Ελλάδα, όπως τερματικά υγροποιημένου αερίου σε νησιά, δημιουργία δικτύων σε απομονωμένες περιοχές κ.λπ.
Πάντως, την εξήγηση για την προθυμία της Gazprom να ρίξει τόσα λεφτά στην Ελλάδα την εξηγεί το ίδιο το άρθρο στην εισαγωγή του, την οποία μεταφέρουμε πλήρη.
«Το ρωσικό κρατικό μονοπώλιο φυσικού αερίου Gazprom πρόσφερε κάτι λιγότερο από… 2 δισ. ευρώ για την ελληνική ΔΕΠΑ. Παρότι το ποσό είναι πολύ υψηλότερο από την πραγματική αξία της ελληνικής εταιρείας, η απόκτηση της ΔΕΠΑ θα βοηθήσει τη ρωσική εταιρεία να ισχυροποιήσει το μονοπώλιό της στην ελληνική ενεργειακή αγορά και τη θέση της στην ευρωπαϊκή αγορά».
Τώρα, αν αυτό το σκεπτικό των Ρώσων μετράει 1, 2, ή 3 δισ. ευρώ μένει να το αξιολογήσει η ελληνική πλευρά με βάση και την τήρηση ισορροπιών με τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. Ας σημειωθεί ότι της κατάθεσης των δεσμευτικών προσφορών θα προηγηθεί επίσημη επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά στις ΗΠΑ, ενώ προετοιμάζεται και επίσκεψη στη Μόσχα.
Το παιχνίδι δηλαδή θα έχει ενδιαφέρον από κάθε πλευρά...
ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
7.Le Monde: Κονφερασιέ ο Παπανδρέου, σύμβολο του νεποτισμού μιας πολιτικής ελίτ
Παριάς που έγινε κονφερανσιέ o Γιώργος Παπανδρέου, γράφει η Le Monde στο ίσως πιο σκληρό άρθρο που έχει γραφτεί ως τώρα στο διεθνή τύπο για τον πρώην Έλληνα πρωθυπουργό.
Το άρθρο, ξεκινώντας με την περιγραφή «της μακριάς σιλουέτας του πρωθυπουργού, με το παχύ μουστάκι», το άρθρο αναφέρει «Το όνομα Παπανδρέου έγινε σύμβολο του νεποτισμού μιας πολιτικής ελίτ, η οποία θεωρείται υπεύθυνη για την κρίση. Η δυναστεία φαίνεται ότι τελείωσε μια για πάντα». Αναφερόμενο στην σημερινή του κατάσταση γράφει ότι από παριάς έγινε κονφερασιέ (ομιλιτής), αφού προηγουμένως έσπασε όλα τα ρεκόρ αντιδημοφιλίας και έφυγε από την κυβέρνηση το 2011.
«Έκτοτε ο Γιώργος Παπανδρέου ζει μια άλλη οδύσσεια, αυτή που ζουν πολλοί πρώην αρχηγοί κρατών, που οργώνουν τον κόσμο από διάλεξη σε διάλεξη. Το Νοέμβριο ήταν στη Νορβηγία για μια διάλεξη για τη διαφάνεια και τη φοροδιαφυγή, ενώ στην Ελλάδα κορυφωνόταν η πολεμική για τη λίστα Λαγκάρντ. Αυτή η λίστα με τα 2.000 ονόματα δεν έγινε αντικείμενο καμιάς έρευνας από τη σοσιαλιστική κυβέρνηση Παπανδρέου».
Στο άρθρο αναφέρεται επίσης αναφέρεται ότι στις διαλεξεις του υπερασπίζεται τον Αντώνη Σαμαρά.
«Η κυβέρνηση όμως δεν βασίζεται στη στήριξη από μια προσωπικότητα τόσο αντιδημοφιλή.
Το όνομα Παπανδρέου κατέστη το σύμβολο του νεποτισμού μιας πολιτικής ελίτ, η οποία θεωρείται υπεύθυνη για την κρίση. Η δυναστεία φαίνεται ότι τελείωσε μια για πάντα».
ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΧΙΟΥΜΟΡΙΣΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ( ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΠΙΚΡΑ )

8.Τα μαθηματικά ... των σχέσεων !
Το έστειλε ο Σταμάτης Μητροσίλης
Πρόταση 1. Περί Έρωτα:
Έξυπνος άνδρας + έξυπνη γυναίκα = ειδύλλιο
Έξυπνος άνδρας + χαζή γυναίκα = δεσμός
Χαζός άνδρας + έξυπνη γυναίκα = γάμος
Χαζός άνδρας + χαζή γυναίκα = εγκυμοσύνη
Πρόταση 2. Περί Εργασίας:
Έξυπνο αφεντικό + έξυπνη υπάλληλος = προκοπή
Έξυπνο αφεντικό + χαζή υπάλληλος = παραγωγή
Χαζό αφεντικό + έξυπνη υπάλληλος = προαγωγή
Χαζό αφεντικό + χαζή υπάλληλος = υπερωρίες
Πρόταση 3. Περί Αγοράς:
Ένας άνδρας πληρώνει 2 ευρώ για ένα αντικείμενο που χρειάζεται και κοστίζει 1 ευρώ.
Μια γυναίκα πληρώνει 1 ευρώ για ένα αντικείμενο που δε χρειάζεται και κοστίζει 2 ευρώ.
Πόρισμα:
Μια γυναίκα ανησυχεί για το μέλλον μέχρι να βρει σύζυγο.
Ένας άντρας ποτέ δεν ανησυχεί για το μέλλον, παρά μόνο όταν βρει σύζυγο.
Γενίκευση:
Επιτυχημένος άνδρας είναι εκείνος που βγάζει περισσότερα απ’ όσα μπορεί να ξοδέψει η γυναίκα του…
Επιτυχημένη γυναίκα είναι κάποια που μπορεί να βρει έναν τέτοιο άντρα!
Πρόταση 4. Περί Ευτυχίας:
Για να είσαι ευτυχισμένη μ’ έναν άντρα, πρέπει να τον καταλαβαίνεις πολύ και να τον αγαπάς λίγο.
Για να είσαι ευτυχισμένος με μια γυναίκα, πρέπει να την αγαπάς πολύ και να μην προσπαθείς να την καταλάβεις καθόλου.
Πρόταση 5. Περί Ανθεκτικότητας:
Οι παντρεμένοι άντρες ζουν περισσότερο από τους ανύπαντρους, αλλά είναι πιο πρόθυμοι να πεθάνουν νωρίτερα.
Πρόταση 6. Περί Αλλαγών:
Μια γυναίκα παντρεύεται κάποιον ελπίζοντας πως θα τον αλλάξει, αλλά αυτός δεν αλλάζει.
Ένας άντρας παντρεύεται μια γυναίκα ελπίζοντας πως αυτή δε θ’ αλλάξει, αλλά, διάολε, αλλάζει!
Πρόταση 7. Περί Διαλόγων:
Μια γυναίκα έχει την τελευταία λέξη στον καυγά.
Γενίκευση:
Ό,τι πει ένας άνδρας μετά την τελευταία λέξη είναι η απαρχή ενός νέου καυγά!
Άσκηση: Πώς μπορείτε να ταπώσετε αυτούς που θέλουν να σας παντρέψουν;
Υπόδειξη: Οι συγγενείς μου σε όποιο γάμο κι αν πήγαινα μου λέγανε: ‘ Έλα, τώρα η σειρά σου’.
Σταμάτησαν να το κάνουν μόνο όταν εγώ άρχισα να τους λέω το ίδιο στις κηδείες.
ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ - ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
9.ΔΥΣΚΟΛΗ ΖΩΗ
Δύσκολη ΖΩΗ, μηνύματα συμπάθειας
Δύσκολοι καιροί, μας περιμένουν.
Άνθρωποι κοιτούν, της μοίρας τα, καμώματα
Άνθρωποι μισούν, το πεπρωμένο.

Μα αυτοί, είναι ψυχροί
Ζουν και τρέφουν, αυταπάτες στη ζωή.
Μα αυτοί, είναι στυγνοί,
δεν κοιτούν, την αδικία που ανθεί.

Προσμένουν οι στιγμές, την πίκρα αυτή, να σβήσουμε
Θάρθουν οι στιγμές, ευημερίας.
Προσμένουν οι στιγμές, που γρήγορα, θα νιώσουμε
Χαμόγελα, αγάπες τρυφερές, καλοζωία.
Λαζ.- Κίμων Μπερβερίδης
ΔΙΕΘΝΗ ΚΟΙΝΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΘΕΜΑΤΑ
10.Απίστευτη δήλωση υπουργού προς ηλικιωμένους: Βιαστείτε να πεθάνετε!
ΓΙΑΤΙ ΣΟΚΑΡΟΝΑΙ ?    ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΚΑΙ ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΝ ?     ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΛΕΝΕ.  ΕΔΩ ΔΕΝ ΤΟ ΛΕΝΕ ΦΑΝΕΡΑ
Ο υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας Taro Aso δήλωσε πως οι ηλικιωμένοι πολίτες της χώρας θα πρέπει «να συντομεύουν και να πεθάνουν αντί να κοστίζουν στο κράτος χρήματα για την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη».
Ο Aso ο οποίος κατέχει και τη θέση του αναπληρωτή πρωθυπουργού έκανε την παραπάνω δήλωση κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του εθνικού συμβούλιου για τη μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.
«Θεός φυλάξοι εάν είσαι αναγκασμένος να ζεις τη στιγμή που θέλεις να πεθάνεις. Δεν μπορείς να κοιμηθείς καλά όταν σκέφτεσαι πως όλα είναι πληρωμένα από τα κράτος. Αυτό το πρόβλημα δε θα λυθεί εκτός και αν συντομεύσεις τη διαδικασία αυτή και τους αφήσεις να πεθάνουν», είπε πιο συγκεκριμένα ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών προσθέτοντας «Εγώ όταν γεράσω δεν θέλω μια τέτοια περίθαλψη. Θα πεθάνω γρήγορα», λέγοντας ακόμη πως έχει ήδη αφήσει γραπτές οδηγίες ώστε η ζωή του να μην «παραταθεί τεχνητά» όταν έρθει σε αυτή την κατάσταση.
Μάλιστα ο Aso, ο οποίος είναι 72 ετών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης αυτής, μίλησε υποτιμητικά για τους υπέργηρους ασθενείς οι οποίοι δεν μπορούν να τραφούν κανονικά αποκαλώντας τους «άνθρωποι του σωλήνα»
Προσπαθώντας να εξηγήσει στη συνέχεια τις δηλώσεις του ο Aso δήλωσε πως ότι είπε αντανακλούν προσωπικές του και μόνο αντιλήψεις και όχι το πώς το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης θα πρέπει να διαμορφωθεί, συμπληρώνοντας πως «είναι σημαντικό να μπορεί κάποιος να περνά τις τελευταίες του ώρες σε γαλήνη»
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Aso κάνει δηλώσεις οι οποίες προκαλούν το κοινό αίσθημα. Το 2001 είχε πει πως «μια επιτυχημένη χώρα είναι αυτή στην οποία δεν θέλουν να ζουν πλούσιοι εβραίοι»
Πάντως ένα τέτοιο υπουργό Οικονομικών είναι σίγουρο πως θα ήθελε η τρόικα στην Ελλάδα.
defencenet.gr
11.Εμπορικό Κανάλι Βελιγραδίου – Θεσσαλονίκης, ο Αξιός ποταμός
Βελιγράδι.
Η Σερβία βρίσκεται στο στάδιο συνομιλιών με κινεζική εταιρεία για την κατασκευή πλωτής οδού Βελιγραδίου- Θεσσαλονίκης, η οποία θα διέλθει μέσα από το κράτος των Σκοπίων, δημοσίευσε σήμερα η σλαβική των Σκοπίων ‘Τότσκα’.
Σύμφωνα με το γραμματέα του σερβικού Υπουργείου Δημόσιων Έργων, Μίοντραγκ Γιότσιτς, το κανάλι του Αξιού ποταμού, θα βοηθήσει την ανάπτυξη της Σερβίας.
Υποστήριξε ότι η ιδέα δεν είναι νέα, αλλά είχε προταθεί πριν από περίπου εκατό χρόνια. Το έργο έχει μεγάλο οικονομικό κόστος και πρέπει να γίνει μελέτη μηχανική, ώστε να επιλυθούν θέματα που είναι απαραίτητα για την υλοποίηση του έργου, όπως η διαμόρφωση του εδάφους και η σύνδεση του ποταμού Μοράβα με τον Αξιό ποταμό.
Το κανάλι θα αποτελέσει μία εναλλακτική γραμμή μεταφοράς του Δούναβη-Μαύρης Θάλασσας, αναφέρει το δημοσίευμα.
Ο ΤΙ ΔΕΝ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου