Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2017

ΟΗΕ: Εγκλημα κατά της ανθρωπότητας το σκλαβοπάζαρο στη Λιβύη



ΟΗΕ: Εγκλημα κατά της ανθρωπότητας το σκλαβοπάζαρο στη Λιβύη
Το έστειλε ο Γιώργος Επιτήδειος
    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε τη Δευτέρα ότι του προκάλεσαν «φρίκη» οι αποκαλύψεις για ένα σκλαβοπάζαρο στη Λιβύη, κρίνοντας ότι οι υπεύθυνοι πρέπει να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
    «
Η δουλεία δεν έχει θέση στον κόσμο μας κι αυτές οι πράξεις συγκαταλέγονται στις πιο κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», τόνισε ο Γκουτέρες κατά τη διάρκεια μιας σύντομης συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε. Μπορεί να φιγουράρουν μεταξύ των «εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας», συμπλήρωσε ο επικεφαλής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος δεν δέχθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις.
    Την περασμένη εβδομάδα, ένα σοκαριστικό ρεπορτάζ του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CNN αποκάλυψε τη λειτουργία μιας αγοράς σκλάβων κοντά στην Τρίπολη, προκαλώντας την έντονη καταδίκη πολλών στην Αφρική και στην Ευρώπη. Σε βίντεο που μαγνητοσκοπήθηκε με κινητό τηλέφωνο, εικονίζονται δύο νεαροί, ενώ ακούγεται η φωνή του δουλεμπόρου που διαφημίζει την «πραμάτειά» του: «
δυο μεγαλόσωμα, δυνατά αγόρια για τις δουλειές στο αγρόκτημα... 400... 700 ...» πριν η αφηγήτρια στο ρεπορτάζ διευκρινίσει: «οι άνδρες αυτοί πουλήθηκαν για 1.200 λιβυκά δηνάρια—400 δολάρια ο καθένας».
    Ο Αντόνιο Γκουτέρες απαίτησε «όλες οι αρμόδιες αρχές» να διεξαγάγουν το ταχύτερο έρευνα για την υπόθεση και πρόσθεσε ότι ζήτησε από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΗΕ να «εργαστούν ενεργά για το ζήτημα αυτό».
    Ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) της Λιβύης ανακοίνωσε την Κυριακή την έναρξη έρευνας.
    Σε μια συνέντευξη που παραχώρησε την Παρασκευή στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο ειδικός επιτετραμμένος του ΟΗΕ για τη Λιβύη Γασάν Σαλάμε είχε σημειώσει ότι η λιβυκή κυβέρνηση «δεν έχει ένα στρατό ή μια αστυνομία στη διάθεσή της», κατά συνέπεια δεν βρίσκεται σε θέση να χειριστεί το πρόβλημα. «Δεν πρόκειται για κακή πρόθεση, αλλά για αδυναμία» να αντιμετωπιστεί το ζήτημα, επέμεινε, αφού η κυβέρνηση «δεν έχει τα εργαλεία για να κυβερνήσει».
    Ο πρόεδρος της Γουινέας Άλφα Κοντέ, ο οποίος ασκεί το τρέχον διάστημα την προεδρία της Αφρικανικής Ένωσης, απαίτησε την Παρασκευή να διεξαχθεί έρευνα και να ασκηθούν διώξεις για αυτό που αποκάλεσε ένα «κατάπτυστο εμπόριο» από «μια άλλη εποχή», ενώ τον αποτροπιασμό τους εξέφρασαν επίσης πολλοί άλλοι ηγέτες χωρών της Αφρικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου