Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017

Έτοιμη η πρώτη Τοπική Μονάδα Υγείας στον Δήμο Παύλου Μελά



Έτοιμη η πρώτη Τοπική Μονάδα Υγείας στον Δήμο Παύλου Μελά
    Με στόχο να ενισχυθεί η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, για να αποσυμφορηθούν τα όντως επιβαρυμένα δημόσια νοσοκομεία, τα τμήματα επειγόντων περιστατικών, τα τακτικά τους εξωτερικά ιατρεία, τα εργαστήριά τους που «στενάζουν» από την επισκεψιμότητα, το υπουργείο Υγείας ολοκληρώνει τις διαδικασίες για να θέσει σε πλήρη λειτουργία αρχικά 75 Τοπικές Ομάδες Υγείας (4 από αυτές στο Δήμο Παύλου Μελά), κυρίως σε αστικά κέντρα με την προοπτική να φθάσουν τις 239 που έχει προβλεφθεί να ενταχθούν στο νέο σύστημα της ΠΦΥ.
    Οι ΤΟΜΥ είναι Τοπικές Μονάδες Υγείας οι οποίες θα βρίσκονται στους Δήμους και οι πολίτες θα μπορούν να απευθύνονται για προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν και τα οποία δεν χρήζουν νοσοκομειακής περίθαλψης.
    Η καλή συνεργασία της 3ης ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, του Διοικητή της Γιώργου Κίρκου και των υπηρεσιακών στελεχών του, με το Δήμαρχο Παύλου Μελά Δημήτρη Δεμουρτζίδη και την Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής, Υγείας και Προνοιακών Θεμάτων Χαρά Αμανατίδου, είχαν σαν αποτέλεσμα να ξεπεραστούν οι όποιες δυσκολίες και χωρίς καμία ολιγωρία να επιτευχθεί η τάχιστη διευθέτηση όλων των εκκρεμοτήτων που είχαν να κάνουν με τα απαραίτητα κτίρια, τις απαραίτητες κτιριακές υποδομές.
    Στις 21 Αυγούστου 2017 εστάλη από το Διοικητή της 3ης ΥΠΕ Μακεδονίας στο Δήμαρχο, το αίτημα παραχώρησης χρήσης τριών ακινήτων ιδιοκτησίας του Δήμου Παύλου Μελά.
    Στις 30 Οκτωβρίου 2017 υπεγράφησαν τα πρωτόκολλα παραλαβής των Ακινήτων από τα μέλη της Επιτροπής παραλαβής της 3ης ΥΠΕ Μακεδονίας, στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας της 3ης ΔΥΠΕ, Μηχανικούς Ελένη Ρόσκου, Ευφημία Δερμοσόνογλου, Γεώργιο Ανανιάδη.
    Και την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου, τα μέλη της Επιτροπής Παραλαβής συναντήθηκαν με την αρμόδια Αντιδήμαρχο Χαρά Αμανατίδου και το στέλεχος της Κοινωνικής Υπηρεσίας Φανή Βοϊνου
    •στη Νικόπολη, στην οδό Γενναδίου και Κωλέττη, στον πρώτο από τους χώρους που ολοκληρώθηκε ο εξοπλισμός του. Πρόκειται για ισόγειο περίπου 190 τ.μ., στην καρδιά της περιοχής (πολύ κοντά στην έδρα της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Παύλου Μελά και δίπλα σε σχολικές μονάδες, παιδική χαρά, ΚΑΠΗ, Ιερό Ναό) που μετά την στελέχωσή του από το απαραίτητο προσωπικό, θα λειτουργήσει και μάλιστα θα εγκαινιαστεί πριν την αλλαγή του χρόνου, παρουσία και της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας.
Παράλληλα συνεχίζονται οι εργασίες και στους άλλους επιλεγμένους χώρους,
    •στην Ευκαρπία (εντός του κτιρίου του πρώην Δημαρχείου, Εθνικής Αντιστάσεως 24),
    •στο κτίριο του Κοινωνικού Ιατρείου Δημοτικής Ενότητας Πολίχνης, επί της Αγίας Μαρίνης 4
    •στη Σταυρούπολη, στους χώρους του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης της Οδού Λαγκαδά.
    Τέσσερις λοιπόν ΤΟΠΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΥΓΕΙΑΣ στα όρια του Δήμου Παύλου Μελά, στις κατευθύνσεις του ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΥΓΕΙΑΣ, ο οποίος είναι ο πλέον έγκριτος και αναγνωρίσιμος θεσμός στο διεθνές περιβάλλον για ζητήματα πολιτικής της υγείας.
    Μια μεταρρύθμιση που θα λειτουργήσει με έμφαση στην πρόληψη, στην αγωγή υγείας, στην παρέμβαση στην κοινότητα, στη κοινοτική φροντίδα και θα διασφαλίζει την καθολική κάλυψη του πληθυσμού, την ισότητα και την μικρότερη δυνατή οικονομική επιβάρυνση για τους πολίτες, σε θέματα φροντίδας υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου