Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2017

Μια πόλη φτιαγμένη από… διαμάντια!



Μια πόλη φτιαγμένη από… διαμάντια!
    Η πόλη Nördlingen στην Γερμανία κρύβει ένα… αστραφτερό μυστικό στα κτήριά της. Πολλά μικροσκοπικά διαμάντια απαρτίζουν το υλικό της πέτρας με την οποία κατασκευάστηκε η πόλη αιώνες πριν. Και μάλιστα γι’ αυτό “φταίει” ένας αστεροειδής. Ο εν λόγω αστεροειδής χτύπησε αυτή την περιοχή της Βαυαρίας πριν από 15 εκατομμύρια χρόνια, αφήνοντας πίσω του έναν κρατήρα μήκους 14,5 χιλιομέτρων (στην περιοχή του οποίου υπάρχει το Nördlingen).
    Ο αστεροειδής άφησε στο πέρασμά του έναν βράχο που αποτελείται από γυαλί, διαμάντια, κρύσταλλα και άλλα υλικά. Σύμφωνα με μια μελέτη σχετικά με αυτό που έγινε στη Γερμανία, οι πολύτιμοι λίθοι σχηματίστηκαν λόγω της ταχύτητας της σύγκρουσης μεταξύ του αστεροειδούς και της Γης.
    Σε μια συνέντευξη με τον Smithsonian, ο γεωλόγος και αναπληρωτής διευθυντής του μουσείου Ries Crater Gisela Pösges μοιράστηκε μερικές θεωρίες σχετικά με τον αστεροειδή που απροσδόκητα “στόλισε” αυτήν την πλούσια μικρή πόλη: “Υποθέτουμε ότι ο αστεροειδής ήταν πετρώδης με βάρος περίπου τριών δισεκατομμυρίων τόνων”.

    Μέχρι τη δεκαετία του 1960, πολλοί πίστευαν ότι το σημείο όπου χτίστηκε η πόλη ήταν απλώς ένας ηφαιστειακός κρατήρας. Ο γεωλόγος Eugene Shoemaker έκανε τελικά τη σύνδεση με τον αστεροειδή αλλά χρειάστηκαν άλλα 10 χρόνια για να συνειδητοποιήσουν ότι υπήρχαν διαμάντια στα συντρίμμια του αστεροειδή και κατ’ επέκταση η πέτρα που χρησιμοποιήθηκε για τα σπίτια ήταν… πολύτιμη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου