Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017

Το Ιράν ετοιμάζεται να στείλει πολεμικά πλοία στον Κόλπο του Μεξικού



Το Ιράν ετοιμάζεται να στείλει πολεμικά πλοία στον Κόλπο του Μεξικού
Το έστειλε ο Γιώργος Επιτήδειος
    Σε μια περίοδο που η Τεχεράνη επιδιώκει την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό των ενόπλων της δυνάμεων ενόψει της αυξανόμενης, όπως θεωρεί, αμερικανικής απειλής ο νέος αρχηγός του Πολεμικού της Ναυτικού, υποναύαρχος Χοσεϊν Χανζαντί, ανακοίνωσε  σε συνέντευξη Τύπου ότι ένας στόλος ιρανικών πολεμικών πλοίων θα αναχωρήσει σύντομα με προορισμό χώρες της Λατινικής Αμερικής και τον Κόλπο του Μεξικού.
    Διεθνή ΜΜΕ κάνουν λόγο για μια κίνηση που αποβλέπει στην επίδειξη ισχύος από την Τεχεράνη πολύ μακριά από τα σύνορά της και στην ισχυροποίηση των δεσμών της με χώρες της Λατινικής Αμερικής, κάποιες από τις οποίες φέρονται να φιλοξενούν δυνάμεις της υποστηριζόμενης από το Ιράν Χεζμπολάχ του Λιβάνου, καθώς ο Τραμπ και οι σύμμαχοί του, περιλαμβανομένων της Σαουδικής Αραβίας και του Ισραήλ, προσπαθούν να απομονώσουν διεθνώς το Ιράν.
    «
Ο στόλος των πολεμικών μας πλοίων θα σταλεί στον Ατλαντικό Ωκεανό στο εγγύς μέλλον και θα επισκεφθεί μια από τις φιλικές χώρες στη Νότια Αμερική και τον Κόλπο του Μεξικό», δήλωσε ο Χανζαντί.
    Προ ημερών ο πρώην επικεφαλής του πολεμικού ναυτικού και νυν υπαρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, υποναύαρχος Χαμπιμπολά Σαγιαρί επεσήμανε ότι είναι στρατηγικός στόχος για το Πολεμικό Ναυτικό να μπορεί να κάνει επίδειξη δύναμης μακριά από τις ακτές τις χώρας. «
Στόχος του ναυτικού πρέπει να είναι να πλέουμε σε ανοικτά ύδατα μεταξύ Ευρώπης και Αμερικής και αυτό θα γίνει στο κοντινό μέλλον», είχε πει.
    Ο Χανζαντί ανακοίνωσε ακόμη σχέδια για τον εκσυγχρονισμό του πολεμικού ναυτικού της χώρας του με αναβαθμισμένα σκάφη και ελικόπτερα καθώς και ένα νέο στόλο υποβρυχίων καθώς και για την κατασκευή ενός αεροδρομίου κοντά στο λιμάνι του Γιασκ στο νότιοανατολικό Ιράν.
    Η ένταση στις σχέσεις Τεχεράνης – Ουάσιγκτον κρατεί από την Ισλαμική Επανάσταση του
1979, αλλά κλιμακώνεται τους τελευταίους μήνες από τη στιγμή που ανέλαβε πρόεδρος των ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ -ένθερμος υποστηρικτής της Σαουδικής Αραβίας και του Ισραήλ- ο οποίος απείλησε να ακυρώσει τη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Παρά την έντονη κριτική από συμμάχους των ΗΠΑ και διεθνείς οργανισμούς, που διεπίστωσαν συμμόρφωση της Τεχεράνης με τους όρους της συμφωνίας, ο Τραμπ πέταξε το μπαλάκι στο Κογκρέσο να αποφασίσει αν θα ακυρώσει τη συμφωνία, ή αν θα την επαναδιαπραγματευτεί, κάτι που δεν θέλει με τίποτε το Ιράν.
    Η Τεχεράνη έχει καταφέρει να ισχυροποιήσει τη θέση της στη Μέση Ανατολή με συμμάχους στο Λίβανο, το Ιράκ, τη Συρία και την Υεμένη παρά τις κινήσεις της Ουάσιγκτον, του Τελ Αβίβ και του Ριάντ, ενώ ενίσχυσε τους δεσμούς με τη Ρωσία, μαζί με την οποία στηρίζουν το καθεστώς Άσαντ βοηθώντας το να αντιμετωπίσει την εξέγερση τζιχαντιστών, αλλά και ανταρτών, τους οποίους υποστήριζαν οι ΗΠΑ, αραβικές χώρες του Κόλπου και η Άγκυρα.
    Δεν είναι η πρώτη φορά που η Τεχεράνη στρέφει το βλέμμα της στο δυτικό ημισφαίριο, από χώρες του οποίου λαμβάνει πολιτική υποστήριξη. Το
2014 είχε απειλήσει να στείλει πολεμικά πλοία στον Κόλπο του Μεξικού σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την μόνιμη παρουσία του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού στον Περσικό Κόλπο.
    Το Ιράν πάντως επιμένει, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο Tansim News, ότι η ναυτική του παρουσία σε διεθνή ύδατα αποβλέπει μόνον σε μια επίδειξη ισχύος και στην αποστολή ενός μηνύματος ειρήνης και φιλίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου