Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

3.Δεν θα δοθεί νέα παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
3.Δεν θα δοθεί νέα παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις
ΘΥΜΑΣΤΕ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ‘’ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΠΛΟΦΑ ? ΠΟΙΑ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ?’’
ΕΔΩ ΛΟΙΠΟΝ ΠΑΙΖΕΤΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ !
 

Ethnos.gr
    Δεν θα δοθεί εκ νέου παράταση στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, όπως ανέφερε το πρωί ο γενικός γραμματέας Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης.
    Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ.Θεοχάρης ανέφερε ότι μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί περίπου 2 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις και τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες θα ξεκινήσουν μαζικές εκκαθαρίσεις φορολογικών δηλώσεων.
    Ερωτηθείς σχετικά επισήμανε ότι δεν παρατηρούνται προβλήματα υπερφόρτωσης τους συστήματος taxisnet ενώ τόνισε οτι η μεταφόρτωση των στοιχείων των τόκων ολοκληρώνεται.
    Ο κ.Θεοχάρης επισήμανε επίσης ότι τα έσοδα από ΦΠΑ ανακάμπτουν και θα είναι εντός στόχων που έχουν τεθεί, ενώ και η υστέρηση στα έσοδα από τους άμεσους φόρους θα καλυφτεί πλήρως και οφείλεται κυρίως στην παράταση που δόθηκε στις υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.
    Υπενθυμίζεται ότι έως τις 30 Αυγούστου ανάλογα με τον αριθμό του φορολογικού μητρώου του φορολογούμενου έχει παραταθεί σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων των φυσικών προσώπων.
Χωρίς τέλος το αλαλούμ με το taxis στις εφορίες
    Στα πρόθυρα νευρικής κρίσης βρίσκονται φορολογούμενοι, φοροτεχνικοί και λογιστές, καθώς συνεχίζεται το αλαλούμ με την ηλεκτρονική υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.
    Μάλιστα, οι φοροτεχνικοί αποφάσισαν να απέχουν από τη διαδικασία μέχρι και την ερχόμενη Δευτέρα, ενώ οι λογιστές προειδοποιούν με προσφυγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου.
    Με το υπουργείο Οικονομικών να ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στο ηλεκτρονικό σύστημα Taxisnet, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ) καλεί τους λογιστές να μην υποβάλλουν τις φορολογικές δηλώσεις μέχρι και τη Δευτέρα 22 Ιουλίου που λήγει η προθεσμία για τους φορολογουμένους των οποίων το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ λήγει σε 1 και 2.
    Παράλληλα, ο Λογιστικός Σύλλογος Αθηνών προτείνει την προσφυγή σε ένδικο μέσο από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς κατά του Ελληνικού Δημοσίου διότι, εξαιτίας της μη τήρησης των προβλεπόμενων κατά νόμο προθεσμιών, παρουσιάζεται το φαινόμενο της αδυναμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.
Οπως λένε οι λογιστές, «σε περίπτωση που δεν δοθεί εύλογη παράταση, οι δηλώσεις δεν θα υποβληθούν. Και αυτό δεν αποτελεί απειλή, αλλά παράθεση της πραγματικότητας».
    Στο υπουργείο Οικονομικών σκέφτονται να παρατείνουν όλες τις προθεσμίες υποβολής των δηλώσεων μέχρι τις 30 Αυγούστου ανεξαρτήτως ΑΦΜ, αλλά δεν σκοπεύουν να το ανακοινώσουν τώρα γιατί, όπως λένε, οι φορολογούμενοι θα επαναπαυθούν και θα υποβάλουν τη δήλωσή τους την τελευταία στιγμή.
    Πάντως, έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα, πάρα πολλές δηλώσεις θα υποβληθούν πλέον μετά τον Δεκαπενταύγουστο, με αρνητικές συνέπειες για τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού και για εκατομμύρια φορολογουμένους, που θα υποχρεωθούν να πληρώσουν τους φόρους εισοδήματος σε δύο δόσεις ή ακόμη και εφάπαξ.
«Κανένα πρόβλημα»
    Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι φορολογούμενοι και οι λογιστές κατά την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων με χθεσινή ανακοίνωση ισχυρίζεται: «Δεν παρατηρείται καμία υπερφόρτωση των συστημάτων ούτε τεχνικά προβλήματα στην υποβολή των δηλώσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 25 Ιουνίου μέχρι και χθες, οι ημερήσιες υποβολές φορολογικών δηλώσεων κυμαίνονται μεταξύ των 65 και 75 χιλιάδων Ε1 τις εργάσιμες ημέρες και 35.000 με 40.000 τα Σαββατοκύριακα, περίπου στο μισό της δυναμικότητας και της αντοχής του συστήματος, το οποίο μπορεί να ξεπεράσει τις 150.000 υποβολές ημερησίως».
    Η ΓΓΠΣ για να δικαιολογήσει την καθυστέρηση που παρατηρείται στην αναγραφή των τόκων των καταθέσεων στις φορολογικές δηλώσεις αναφέρει ότι «η μεταφόρτωση των στοιχείων των τόκων ολοκληρώνεται σήμερα, υπογραμμίζοντας το ότι μέχρι και προχθές συνέχιζαν να φτάνουν από τις τράπεζες αρχεία με διορθώσεις και επικαιροποιήσεις στοιχείων, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις δεν τηρήθηκε ο προκαθορισμένος μορφότυπος με αποτέλεσμα να υπάρξει καθυστέρηση στις μεταφορτώσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου