Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

10.Ευρωβαρόμετρο: Το 90% των Ελλήνων τείνει να μην εμπιστεύεται την κυβέρνηση

ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
10.Ευρωβαρόμετρο: Το 90% των Ελλήνων τείνει να μην εμπιστεύεται την κυβέρνηση 
Ναυτεμπορική
Το έστειλε ο Ανδρέας Βορεάδης
    Οι Έλληνες τείνουν στη συντριπτική τους πλειοψηφία (90%) να «μην εμπιστεύονται την κυβέρνηση», σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, ενώ ανάλογη δυσπιστία δείχνει το 89% των πολιτών όσον αφορά το Κοινοβούλιο.
    Στα κόμματα έχει εμπιστοσύνη μόνο το 4% των Ελλήνων (16% των Ευρωπαίων), ενώ το 80% δεν εμπιστεύεται την Ε.Ε. (60% των Ευρωπαίων).
    Το 68% των Ελλήνων (ποσοστό μειωμένο κατά 10% σε σχέση με το προηγούμενο Ευρωβαρόμετρο) θεωρεί ότι τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη σε ό,τι αφορά τις αρνητικές επιπτώσεις της κρίσης στην αγορά εργασίας. Στην Ε.Ε. το 55% των πολιτών εκφράζει παρόμοια απαισιοδοξία.
    Το 68% των Ελλήνων και το 35% των Ευρωπαίων δηλώνουν ότι η σημερινή κατάσταση δεν τους επιτρέπει να κάνουν σχέδια για το μέλλον και ζουν μέρα τη μέρα (ποσοστό αυξημένο κατά 7% σε σχέση με το προηγούμενο Ευρωβαρόμετρο).
    Το 98% των Ελλήνων και το 72% των πολιτών στην Ε.Ε. χαρακτηρίζουν την κατάσταση της εθνικής οικονομίας τους «κακή».    Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την κατάσταση του νοικοκυριού τους, το 78% των Ελλήνων και το 35% των πολιτών στην Ε.Ε. θεωρούν ότι τα πράγματα είναι «άσχημα».
    Σε ποσοστό 58% οι Έλληνες εκτιμούν οτι η προσωπική επαγγελματική τους κατάσταση είναι κακή, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στους Ευρωπαίους διαμορφώνεται σε 30%.
    Σε ότι αφορά τις προσδοκίες τους για τους επόμενους 12 μήνες, το 62% των Ελλήνων εκτιμά ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας θα επιδεινωθεί (βελτίωση 14% σε σχέση με το προηγούμενο ευρωβαρόμετρο), όταν στην Ε.Ε. μόνο το 11% εκφράζει ανάλογη άποψη (βελτίωση 6% σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση).
    Εξάλλου, για τους Ελληνες τα δύο βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα είναι η ανεργία (65%) και η οικονομική κατάσταση (49%) όταν στην Ε.Ε. τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 51% και 33%.
    Σε προσωπικό επίπεδο οι Έλληνες θεωρούν ότι τα κύρια ζητήματα που τους απασχολούν είναι η οικονομική κατάσταση (31% - 18% στην Ε.Ε.), οι υψηλοί φόροι (30% - 16% στην Ε.Ε.), η ανεργία (27% - 22% στην Ε.Ε.) και η ακρίβεια (28% - 41% στην ΕΕ).
    Η κοινοτική δημοσκόπηση διενεργήθηκε στα κράτη μέλη της ΕΕ την Ανοιξη και ειδικά στην Ελλάδα την περίοδο 11-25 Μαϊου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου