Κυριακή 16 Ιουνίου 2013

ΡΟΥΚΟΥΜΟΥΚΟΥ 1160

ΡΟΥΚΟΥΜΟΥΚΟΥ 1160
Τα σχόλια με μπλέ γράμματα και σιέλ υπογραμμιση, όπου και αν υπάρχουν, είναι δικά μου.
Η ‘’ΕΝΔΕΚΑΔΑ’’ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
1.Λεωφορειολωρίδες: Αμφίδρομη ροή σε κεντρικούς δρόμους
3.Δείτε τους μισθούς παρουσιαστών, διευθυντών και ειδικών συμβούλων στην ΕΡΤ
6.ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ . ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΒΟΥΛΗ Η ΕΚΛΟΓΕΣ;
 7.ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΙΑ
8.ΠΟΙΗΣΗ
9.ΜΗΝΥΜΑ  ΠΡΟΕΔΡΟΥ της Α.Κί.Σ.
11.ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΕΔΩ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
1.Λεωφορειολωρίδες: Αμφίδρομη ροή σε κεντρικούς δρόμους
         Αν δεν κάνω λάθος, η Μ.Αλεξάνδρου ( Τσιμισκή ) έχει 5 λωρίδες κυκλοφορίας.
         Αν κάνουμε την μία για ποδήλατα και τις δύο για λεωφορεία πήγαινε – έλα, θα μείνουν δύο ολόκληρες λωρίδες για τα υπόλοιπα οχήματα.
        Αλήθεια, πόσα ποδήλατα κυκλοφορούν στη Θεσσαλονίκη ? Μήπως το ΑΚΡΩΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ μέτρο των ποδηλατοδρόμων για τους λίγους ( δυστυχώς ) ποδηλάτες θίγει τα δικαιώματα των υπολοίπων ?
ΓΙΑ ΕΠΑΝΟΡΘΩΣΗ ΤΟΥ ΛΑΘΟΥΣ ΜΟΥ, ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ, ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΑ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑΚΗ ΛΕΩΦΟΡΟ ( ΠΡΩΗΝ ΚΕΝΝΕΝΤΥ ) ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΗΝ ΤΣΙΜΙΣΚΗ ( ΠΡΩΗΝ ΝΕΑ Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ), ΟΠΟΤΕ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΣ ΘΕΩΡΗΘΟΥΝ ΑΚΥΡΑ.
''ΜΕ ΠΑΡΕΣΥΡΕ ΤΟ ΡΕΜΜΑ'' , ΔΗΛΑΔΗ ΤΟ ΜΠΕΡΔΕΜΑ ΤΗΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ.
       Μου φαίνεται ότι εκεί στην αντιπεριφέρεια Θεσσαλονίκης τους έχει πιάσει ντελίριο αλλαγής, χωρίς να υπολογίζεται ότι κάποιες αλλαγές αντί να βελτιώνουν, επιδεινώνουν τα πράγματα.
       Καλύτερα θα ήταν, για να βελτιωθούν τα πράγματα, να έδειχναν μεγαλύτερο ζήλο στην αποτροπή των παρανόμων σταθμεύσεων σε όλους τους κεντρικούς δρόμους, παρά τις απαγορεύσεις, κόβοντας και καμία κλήση για παράνομο παρκάρισμα. Ίσως έτσι σταματούσαν οι ‘’νεοέλληνες’’ να κατεβαίνουν στο κέντρο με την αυτοκινητάρα τους και να παρκάρουν όπου τους κατέβει για να πιούν το καφεδάκι τους. Υπάρχουν και λεωφορεία, ποδήλατα αν ξέρουν, ταξί, αλλα και τα ΠΟΔΑΡΑΚΙΑ. Καλό θα τους κάνει.
       Μωρε δεν είμαστε καλά λεω εγώ…..
 
Των Βαρβάρας Ζούκα - Φανής Σοβιτσλή
Vzouka@makthes.gr - fanisovi@gmai.com
    Λεωφορειολωρίδες αμφίδρομης κυκλοφορίας για τα αστικά του ΟΑΣΘ στους οδικούς άξονες της Τσιμισκή και της Βασιλίσσης Όλγας σχεδιάζει να δημιουργήσει η αντιπεριφέρεια Θεσσαλονίκης.
    Στόχος είναι να αποτραπεί η στάθμευση των Ι.Χ. στους δύο κεντρικούς δρόμους της πόλης και να αποσυμφορηθεί η Μεγάλου Αλεξάνδρου, η υφιστάμενη λεωφορειολωρίδα της οποίας θα δοθεί προς χρήση των ποδηλάτων.
    Μάλιστα με το τελευταίο σκέλος της πρότασης κλείνει και ένα μέτωπο που είχε ανοίξει μεταξύ περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και δήμου Θεσσαλονίκης, ο οποίος ζητούσε επιτακτικά να διαμορφωθεί ποδηλατόδρομος στη Μεγάλου Αλεξάνδρου.
    Μωρε δεν είμαστε καλά…..!
    Οι κυκλοφοριακές αλλαγές στους κεντρικούς οδικούς άξονες της πόλης βασίζονται σε παλαιότερο σχεδιασμό, τον οποίο σήμερα σκοπεύει να επικαιροποιήσει η περιφέρεια, προκειμένου να διασφαλίσει μεγαλύτερη ροή για τα διερχόμενα οχήματα. Βασικός στόχος είναι να δοθεί κυκλοφοριακή ανάσα στην παραλιακή οδό από τα λεωφορεία, η διέλευση των οποίων γίνεται μετ’ εμποδίων σε ώρες αιχμής λόγω των υπό εξέλιξη έργων.
    Επιπλέον η περιφέρεια εκτιμά ότι με την αμφίδρομη κυκλοφορία των αστικών σε όλο το μήκος της Τσιμισκή και της Βασιλίσσης Όλγας, μέχρι το ύψος της Θεμιστοκλή Σοφούλη, θα αποτραπεί η παράνομη στάθμευση των Ι.Χ., που σήμερα καταλαμβάνουν και μέρος των πεζοδρομίων.
    Η πρόταση για την αμφιδρόμηση των λεωφορειολωρίδων θα συζητηθεί σήμερα σε έκτακτη σύσκεψη που συγκαλεί ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Γιώργος Τσαμασλής παρουσία εκπροσώπων του κεντρικού δήμου, του ΟΑΣΘ, του ΣΑΣΘ, του Οργανισμού Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης, του ΤΕΕ/ΤΚΜ, της αστυνομίας, της τροχαίας και του Ινστιτούτου Μεταφορών και Βιώσιμης Κινητικότητας. «Με την εφαρμογή της αμφίδρομης κυκλοφορίας αποκλειστικά των λεωφορείων του ΟΑΣΘ θα διασφαλιστεί μεγαλύτερη ροή και καλύτερη εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού. Επιπλέον θα μπει φρένο στην παράνομη στάθμευση των οχημάτων, ενώ θα δοθεί ζωτικός χώρος για τους ποδηλάτες στη λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου», τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης.
    Σε ό,τι αφορά την πρόταση για την αλλαγή κατεύθυνσης των λεωφορείων, ανέφερε ότι εντάσσεται σε μελέτη που είχε εκπονηθεί από ομάδα εργασίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με επικεφαλής το συγκοινωνιολόγο Σπύρο Βούγια.
ΚΟΝΤΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΤΑΞΙ  .
    Στην ευρεία σύσκεψη υπό τον Γιώργο Τσαμασλή αναμένεται να τεθεί εκ νέου και το ζήτημα που αφορά την κατάληψη των λεωφορειολωρίδων από τα ταξί, τα οποία τον τελευταίο καιρό σχηματίζουν ουρές στις πιάτσες κομβικών δρόμων και κυρίως της οδού Τσιμισκή, με αποτέλεσμα να προκαλούνται οξύτατα κυκλοφοριακά προβλήματα στο κέντρο της πόλης.
    Μία λύση στο πρόβλημα επιχειρήθηκε να δοθεί από το δήμο Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο σύσκεψης που συγκλήθηκε προχθές το απόγευμα παρουσία του Γιάννη Μπουτάρη και του Γιώργου Τσαμασλή, των αντιδημάρχων Αστικού Περιβάλλοντος Ανδρέα Κουράκη και Επιχειρηματικότητας-Απασχόλησης Χασδάι Καπόν αλλά και των εντεταλμένων δημοτικών συμβούλων σε θέματα Κυκλοφορίας Γιώργου Δημαρέλου και δημοτικής αστυνομίας Λευτέρη Κιοσέογλου.
    Η σύσκεψη αυτή ωστόσο οδηγήθηκε σε ναυάγιο, καθώς το προεδρείο του Σωματείου Ιδιοκτητών Ταξί Θεσσαλονίκης «Ο Ερμής» απέρριψε όλες τις προτάσεις που κατατέθηκαν από πλευράς κεντρικού δήμου, επιμένοντας ότι πρέπει να δημιουργηθούν πιάτσες στην αριστερή πλευρά της Τσιμισκή, ενδεχόμενο όμως που βρίσκει αντίθετες τόσο τις δημοτικές όσο και τις υπηρεσίες της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
    Η κόντρα που εδώ και καιρό έχει ξεσπάσει με τους οδηγούς των ταξί οδηγείται στα άκρα, καθώς σε ανακοίνωσή του το προεδρείο του σωματείου «Ο Ερμής» σημειώνει ότι «τίθεται ανοικτά ενάντια στη διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης και στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας», κάνοντας λόγο για προκλητικές από μέρους τους επιλογές.
    Η κεντρική πρόταση που διατυπώθηκε από πλευράς δήμου Θεσσαλονίκης προβλέπει ότι θα δημιουργηθούν δεκαεπτά νέες πιάτσες, ώστε να παραχωρηθούν επιπλέον 126 θέσεις στάθμευσης για τα ταξί, εκ των οποίων οι 67 στην πρώτη δημοτική κοινότητα. Ωστόσο το σωματείο «Ερμής» απέρριψε τις 37 από τις νέες θέσεις που προτάθηκαν για το κέντρο, θεωρώντας ότι δεν έχουν καμία χρησιμότητα.
    «Ο δήμαρχος επιμένει να υπάρξουν πιάτσες ταξί στο λιμάνι και στο Μέγαρο Μουσικής ως ‘δεξαμενή’ με πολλά αυτοκίνητα και αυτά να τροφοδοτούν διάφορες πιάτσες που απέχουν βέβαια παρασάγγας», σημειώνεται στην ανακοίνωση του Σωματείου Ιδιοκτητών Ταξί. Στο ίδιο κείμενο επισημαίνεται ακόμη ότι «ο δήμος πρότεινε για 40 θέσεις στάθμευσης των ταξί στην οδό Μητροπόλεως να πληρώνει ‘Ο Ερμής’ χρήματα, με το υπολογιζόμενο ποσό να αγγίζει τις 100.000 ευρώ ετησίως». Οι ιδιοκτήτες των ταξί εξάλλου απέρριψαν κατά τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο και την αντιπρόταση που τους έγινε για την καθιέρωση του συστήματος των μονών ζυγών.

ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ
Γράφει ο  Ιωάννης Παρίσης
    Μου έστειλαν μήνυμα για να υπογράψω αίτημα (petition) ως αντίδραση στο κλείσιμο της ΕΡΤ. Ποιο ακριβώς είναι το αίτημα;
           Να συνεχίσει να υφίσταται το ελεεινό καθεστώς που είχε αλώσει εδώ και δεκαετίες την ΕΡΤ;
           Να συνεχίσουν να «σιτίζονται» υπεράριθμοι υπάλληλοι, αργόσχολοι συνδικαλιστάδες και λοιποί παρατρεχάμενοι;
           Να συνεχίσουν να δοκιμάζουν την ανοχή μας και να προσβάλουν τη νοημοσύνη μας δημοσιογράφοι και δημοσιογραφίσκοι με υπέρογκες αμοιβές;
    Μήπως ότι θα χάσουμε την ενημέρωση; Τι στερηθήκαμε όταν το προσωπικό της ΕΡΤ είχε απεργίες; Νοιώσαμε κάποια έλλειψη; Ή μήπως το γεγονός ότι «καταλάμβαναν» αυθαιρέτως την οθόνη της ΕΡΤ-1, της ΝΕΤ και της ΕΡΤ-3 με τις απεργιακές ανακοινώσεις τους σαν να ήταν κτήμα τους, ενώ τα άλλα κανάλια όταν είχαν απεργία πρόβαλλαν άλλες, μη ενημερωτικές, εκπομπές ή ντοκιμαντέρ. Εκτός από το παράνομο του πράγματος, στερούσαν από την ΕΡΤ πόρους.
    Μήπως το ότι μονίμως πρόβαλαν την «ορθή» άποψη για την ιστορία, τον πολιτισμό, τις τέχνες, τα γράμματα, προσκαλώντας πάντοτε πρόσωπα που ανήκαν στη «ορθή» κατεύθυνση σκέψης, ανεξαρτήτως της ποιότητάς τους και των (συχνά ανθελληνικών) ιδεών που εξέφραζαν, απoκλείοντας συνήθως αντίθετες απόψεις;.
    Μήπως το ότι θα στερηθούμε το μαρξιστικόφασιστικό – διαλέξτε) κατεστημένο που εδώ και δεκαετίες είχε χωθεί βαθιά στην ΕΡΤ, και το οποίο αγνοούσε – όταν δεν πρόσβαλε- τις εθνικές μας εορτές και την ιστορία μας;
    Ίσως προβάλλουν κάποιοι το επιχείρημα – που ήδη χρησιμοποιούν οι «θιγόμενοι» – ότι… κτυπιέται η ελεύθερη ενημέρωση και η δημοκρατία!!! Με περισσή υποκρισία δημοσιογράφοι, πολιτικοί και πολλοί άλλοι… λάτρεις της δημοκρατίας, μιλούν για «βαρύτατο πλήγμα στη δημοκρατία μας». Σοβαρά;… μην τρελαθούμε!!!  Φυσικά υπάρχουν και οι εξαιρέσεις. Τι να πει κανείς για δημοσιογράφους σαν τον Παντελή Σαββίδη της ΕΡΤ-3 και κάποιους ακόμα, που πρόσφεραν σημαντικό έργο, με ευπρέπεια και αποτελεσματικότητα; Θα ήταν ευτύχημα να τους δούμε και στη νέα ΕΡΤ.
    Φωνάζει ο ΣΥΡΙΖΑ! Μα είναι φυσικό. Στο χώρο του ανήκουν οι χρυσοκάνθαροι… όχι μόνο της ΕΡΤ. Στον χώρο του κατέφυγαν και τα μέχρι χθες κρατικοδίαιτα «ορφανά» του ΠΑΣΟΚ. Φωνάζουν και οι βολεμένοι κάθε χρώματος και παρατάξεως. Όλοι οι… «θιγόμενοι» δημοκράτες! Γνωρίζουμε όμως, δεκαετίες τώρα, τι σημαίνει ΕΡΤ… Θυμηθήκαμε τον Μάνο Χατζηδάκη που ως Διευθυντής του Τρίτου Προγράμματος της ΕΡΤ συνάντησε την έντονη αντίδραση των συνδικαλιστών στο έργο του, και έλεγε το 1984 στη Μαρία Ρεζάν: «Θα εισηγούμην και το κλείσιμο της ΕΡΤ, αλλά ο κόσμος δεν μπορεί να ζήσει πια, χωρίς την ΕΡΤ. Η ΕΡΤ είναι πολύτιμη, διότι δίδει στον Ελληνικό λαό, την ευκαιρία να διαμαρτύρεται και να λέει “τι αίσχος που είναι η ΕΡΤ”.»
    Η άποψη ότι η δημοκρατία απειλείται στην Ελλάδα εξαιτίας της κατάργησης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης είναι μάλλον φαιδρή. Από την αρχή της χρονιάς, η ΕΡΤ βρισκόταν σε απεργιακές κινητοποιήσεις, τμηματικά για διάρκεια 11 εβδομάδων. Και… δεν πάθαμε τίποτε! Το δείχνουν και οι αριθμοί: κατά μέσο όρο, η ΕΡΤ, είχε το 4% της τηλεθέασης ανά σταθμό, δηλ. το 12% συνολικά για τους τρεις σταθμούς. Αυτή είναι η ΕΡΤ, την οποία η σοσιαλιστική Liberation χαρακτηρίζει ως τον «πιο  διεφθαρμένο και πιο δυσλειτουργικό οργανισμό στην Ελλάδα».
    Βεβαίως η Κυβέρνηση έκανε κάποια λάθη τακτικής στο χειρισμό του θέματος. Άλλωστε η Δεξιά ποτέ δεν «έμαθε» τα… κόλπα. Ούτε διδάχτηκε «χειρισμό κρίσεων» τόσα χρόνια από το ΠΑΣΟΚ  και τις… άλλες δημοκρατικές δυνάμεις! Αλλά έστω και έτσι, ας καθαρίσουν επιτέλους ένα-ένα τα «οχυρά» της διαπλοκής, της δικτατορίας της σκέψης και της προσβολής της νοημοσύνης μας.
  
3.Δείτε τους μισθούς παρουσιαστών, διευθυντών και ειδικών συμβούλων στην ΕΡΤ
ΕΠΕΙΔΗ ΣΤΟ ‘’ΛΟΓΟ’’ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ Ο ‘’ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ’’.
ΚΑΠΟΙΟΙ ΘΑ ΠΟΥΝ ‘’ΜΑ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ’’
ΚΑΙ ΕΓΩ ΑΠΑΝΤΩ  ’’ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ, ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΠΟΙΟΥΣ???’’
ΟΙ ΣΥΓΚΡΙΣΕΙΣ ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΕΣ, ΓΙΑ ΤΟ ‘’ΑΝΤΡΟ ΤΩΝ ΒΟΛΕΜΕΝΩΝ’’ 
    Το ποσόν των 1.031.400 ευρώ στοιχίζουν στην ΕΡΤ οι 26 ειδικοί σύμβουλοι και προσωπικό ειδικών θέσεων, σύμφωνα με τα στοιχεία των δημοσιογράφων της κρατικής ραδιοτηλεόρασης που έχουν...δημοσιευθεί από τον περασμένο Απρίλιο.
    Το μηνιαίο κόστος ανέρχεται σε 89.950 ευρώ για την εταιρεία ή, διαφορετικά, ο μέσος όρος των αποδοχών τους ανέρχεται σε 3.459 ευρώ!
    Ορισμένοι από αυτούς εργάζονται πραγματικά στην ΕΡΤ και ίσως και να λαμβάνουν και λίγα, ενώ άλλοι είναι απλώς εξαφανισμένοι με άδεια «από τη σημαία».
    Από τα στοιχεία που διατέθηκαν από τους εργαζομένους, και στηρίζονται στη «Διαύγεια», ως προσωπικό ειδικών θέσεων βρίσκονται στην ΕΡΤ οι:-
Έλλη Στάη, δημοσιογράφος, με 4.000 ευρώ
Γιώργος Νταούλης, σκηνοθέτης, με 4.000 ευρώ (μεικτά)
Βασίλης Βλαχοδημητρόπουλος, σκηνοθέτης, με 4.000 ευρώ
Χριστίνα Αρμάνη, δημοσιογράφος, με 3.500 ευρώ
Μανούσος Καμπανέλης, γυμναστής, με 3.500 ευρώ
Γιώργος Κουβαράς, δημοσιογράφος, με 3.500 ευρώ
Μπάμπης Παπαπαναγιώτου, δημοσιογράφος, με 3.500 ευρώ
Ανθή Σαλαγκούδη, δημοσιογράφος, με 3.500 ευρώ
Γιώργος Αντωνίου, δημοσιογράφος, με 3.500 ευρώ
Βασίλης Θωμόπουλος, δημοσιογράφος, με 3.500 ευρώ
Μανώλης Κοττάκης, δημοσιογράφος, με 3.500 ευρώ
Μανώλης Τσακίρης, παραγωγός, με 3.500 ευρώ
    Στην κατηγορία των ειδικών συμβούλων είναι οι:
Αντώνης Λιάρος, δημοσιογράφος, με 3.500 ευρώ
Στάθης Μιχαήλ, σύμβουλος πληροφορικής, με 3.000 ευρώ
Γιώργος Μπράμος, δημοσιογράφος, με 3.500 ευρώ
Σταύρος Οικονομόπουλος, με 3.500 ευρώ
Ματίνα Ρέτσα, σύμβουλος επικοινωνίας, με 3.000 ευρώ
Γεωργία Πασπαράκη, EBU, με 2.000 ευρώ
Κωνσταντίνος Κυριακόπουλος, ασφαλιστικός σύμβουλος, με 2.750 ευρώ
Xρήστος Μαχαίρας, δημοσιογράφος, με 2.500 ευρώ
Βούλα Κεχαγιά, δημοσιογράφος, με 3.500 ευρώ
Κώστας Μαζάνης, με 2.700 ευρώ
Αναστάσιος Ρωσόπουλος, σύμβουλος ραδιοφωνίας, με 3.000 ευρώ
Χρήστος Καστρίτης, οικονομικός σύμβουλος, με 3.000 ευρώ
Σωκράτης Χατζηιωάννου, με 3.000 ευρώ.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
 
defencenet.gr
    Ένας 35χρονος άνεργος στον Αλμυρό Μαγνησίας, μόλις είδε τους τρεις υπαλλήλους της ΔΕΗ που είχαν πάει στην περιοχή για επισκευή βλαβών, πυροβόλησε με κυνηγετικό όπλο προς το καλαθοφόρο όχημα της Επιχείρησης.
     Όπως αναφέρουν πληροφορίες του e-volos σκοπός του ήταν να εκφοβίσει τους υπαλλήλους και να μην προχωρήσουν στη διακοπή της παράνομης ηλεκτροδότησης του σπιτιού του. Αποτέλεσμα των πυροβολισμών ήταν να προκληθούν μικρές υλικές ζημιές στο όχημα.  
    Προανάκριση για το περιστατικό, κάνει το Αστυνομικό Τμήμα Αλμυρού, ενώ εις βάρος του ίδιου σχηματίστηκε δικογραφία. 
    Το περιστατικό καταδεικνύει σε τι απόγνωση έχει φτάσει ο κόσμος.
Ναι, ρε φίλε, αλλά δεν μας λές τι σό’ι’ παράνομη ηλεκτροδότηση είναι.

ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ ? ΛΙΓΗ ‘’ΖΕΣΤΗ’’ ΧΡΕΙΑΖΟΤΑΝ, ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΜΑΘΗΜΑ.
 
    Το Σωματείο Εφέδρων Ειδικών Δυνάμεων ΚΕΝΤΡΟ ΕΦΕΔΡΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ( Κ.Ε.Ε.Δ. ) Παρέστη στο Ετήσιο Μνημόσυνο των Σφαγιασθέντων από τα Γερμανικά SS με Ισχυρή συνοδεία από άνδρες των Ο.Π.Κ.Ε. και πολλών Αστυνομικών με στολή και πολιτικά…
    Η Έγγραφη Διαμαρτυρία τους, προς:
Αθήνα 12/6/2013
ΠΡΟΣ: κ. Αρχηγό Ελληνικής Αστυνομίας
ΚΟΙΝ: κ. Υπουργό Εθνικής Άμυνας,
            κ. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη,
            κ. Αρχηγό ΓΕΕΘΑ,
            κ. Αρχηγό ΓΕΣ
            κ.κ. Αρχηγούς Πολιτικών Κομμάτων Ελληνικής Βουλής
            Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας
            κ. Δήμαρχο
            ΕΣΗΕΑ
ΘΕΜΑ: Συμπεριφορά Στελεχών ΕΛ.ΑΣ στην Επέτειο της Σφαγής απο τους Γερμανούς στο Δίστομο. (Ανοικτή Επιστολή).
   κ. Αρχηγέ,
      Ονομάζομαι Μιχαήλ Ιωαννίδης του Βασιλείου και τυγχάνω Ανώτερος Αξκός του Στρατού εν αποστρατεία και έχω υπηρετήσει επι σειρά ετών τις Ειδικές Δυνάμεις απο διάφορες θέσεις.
      Την 10/6/2013 μετέβην ως επικεφαλής 14 ανδρών μελών του Κέντρου Εφέδρων Ειδικών Δυνάμεων (Κ.Ε.Ε.Δ.) νομίμου σωματείου (αρ. Αποφ. Ειρηνοδικείου 9/2013) στο Δίστομο, προκειμένου να αποτίσουμε φόρο τιμής στους νεκρούς συμπατριώτες μας της Γερμανικής θηριωδίας. Για την παρουσία μας είχε ενημερωθεί τηλεφωνικώς απο τον πρόεδρο του Κ.Ε.Ε.Δ. Ταξίαρχο ε.α. κ. Ιωάννη Τζιάκη ο Δήμαρχος Διστόμου κ. Ιωάννης Πατσαντάρας, ο οποίος μας ενημέρωσε με την σειρά του οτι βεβαίως μπορούσαμε να είμαστε παρόντες όχι όμως σε παράταξη στον χώρο των προσκεκλημένων λόγω της μή έγκαιρη γραπτής αίτησης μας και της εκδόσεως ήδη του προγράμματος της εκδήλωσης. Τα μέλη μας έφεραν ομοιόμορφη εμφάνιση με εμφανή τα διακριτικά και το λογότυπο Κ.Ε.Ε.Δ. καθώς και τον πράσινο μπερέ των Καταδρομών.
       Με την άφιξη μας στην πλατεία του Διστόμου έσπευσαν τρία (3) οχήματα της υπηρεσίας σας πλέον των δύο (2) υπαρχόντων καθώς και ο επικεφαλής αξκός ασφαλείας, ο οποίος ευρισκόμενος πιθανόν σε σύγχυση, κινήθηκε προς το μέρος μας ως να είχε απέναντι του κακοποιά στοιχεία και μας ζήτησε εξηγήσεις για το ποιοί είμαστε και οτι δεν επιτρέπεται η παρουσία μας και επαναλάμβανε συνεχώς “δέν θα μου δημιουργήσετε εσείς προβλήματα” δείχνοντας την δυσαρέσκεια του για την παρουσία μας. Του εγνώρισα την ιδιότητα μου και τον ενημέρωσα οτι εγώ ήμουν επικεφαλής καθώς και οτι η παρουσία μας είναι εκδήλωση φόρου τιμής στους νεκρούς, οτι δεν υπήρχε πρόθεση απο μέρους μας να διαταράξουμε την όλη εκδήλωση αλλά και οτι ήταν εν γνώση και του κ. Δημάρχου.
       Κατά την εθιμοτυπική μου επίσκεψη στο γραφείο του κ. Δημάρχου προέτρεψα τον εν λόγω αξκό να έλθει μαζί μου για να τον καθησυχάσω καθόσον ήταν έκδηλη η ταραχή του. Κατα την παρουσία μας στο γραφείο του κ. Δημάρχου ενημέρωσα οτι θα παρακολουθήσουμε την επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό μαζί με τους λοιπούς πολίτες και θα ακολουθήσουμε την πομπή μέχρι το μνημείο όπου και θα είμαστε εκτός επισήμου παρατάξεως.
       Παρά τις διευκρινήσεις το κλίμα στα υψηλόβαθμα στελέχη σας παρέμεινε καχύποπτο αλλά και προσβλητικό προς τους Εφέδρους Καταδρομείς καθ΄ όλη την διάρκεια της τελετής και συγκεκριμένα:
           
α. Με την άφιξη κάθε προϊσταμένου των Αρχών Ασφαλείας καλούμην να δώσω εκ νέου εξηγήσεις για το ποιοί είμαστε και τί σκοπό είχαμε (ενημέρωσα διαδοχικά τέσσερεις αξκούς σας στο κεντρικότερο σημείο του Διστόμου) προκαλώντας αρνητική εικόνα και σχόλια τόσο στους πολίτες όσο και στους Εφέδρους Καταδρομείς.
             β. Είς εκ των ανωτέρω αξ/κών σας ο Περιφερειακός Διευθυντής , σε έντονο και επιτακτικό ύφος σε επήκοο πολιτών, στο κέντρο της πλατείας του Διστόμου και αφού είχε προηγηθεί ενημέρωση μου πέραν όλων οτι έχω δώσει εγώ προσωπικά τα πλήρη στοιχεία μου και είμαι στην διάθεση τους, έδωσε διαταγή στον Διευθυντή Ασφαλείας “παρτους όλους τα στοιχεία, όλους τις ταυτότητες” δείχνοντας προς το μέρος των Εφέδρων Καταδρομέων ως να ήσαν κακοποιά στοιχεία δημιουργώντας σους πολίτες απορία αλλά και καχυποψία. Τα στοιχεία των εφέδρων εδόθησαν απο εμένα σε κατάσταση που είχαμε μαζί μας.
             γ. Έξω απο τον Ιερό Ναό ετέθει ομάδα της Ο.Π.Κ.Ε. για να μας απομονώσει απο τους λοιπούς πολίτες (στην διάθεση σας σχετικό video).
              δ. Ενώ αναμέναμε έξω απο τον Ιερό Ναό ένας άνδρας απο την ανωτέρω ομάδα σας συνομίλησε φιλικά μαζί μας. Την σκηνή αντελήφθη επικεφαλής Αν/χης της ΕΛ.ΑΣ ο οποίος ήλθε τρέχοντας (κυριολεκτικά) κοντά μας και απευθυνόμενος στους αστυνομικούς με έντονο ύφος διέταξε “μήν τους μιλάτε’’ ώς να είμαστε εχθροί.
                ε.Με την έναρξη της επιμνημόσυνου δεήσεως και αφού οι επίσημοι προσκεκλημένοι πήραν τις θέσεις τους, εισήλθα εγώ και 2 Έφεδροι Καταδρομείς μαζί με τους λοιπούς πολίτες στον Ιερό Ναό. Ακολούθησαν οι λοιποί Έφεδροι σε ομάδες 2-3 ατόμων. Τότε επενέβην ο ίδιος Αξ/κός (παράγραφος δ.) και ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ. Οι Έφεδροι ζήτησαν εξηγήσεις που δεν εδόθησαν απο κανένα παρα μόνο “ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ>>.
               στ. Κατά την κίνηση μας στο τέλος της πομπής προς το μνημείο, ετέθει η ίδια ομάδα Ο.Π.Κ.Ε. να κάνει ένα “Π’’ γύρω μας, απομονώνοντας μας απο τους λοιπούς πολίτες.
                 ζ. Η ομάδα σας παρέμεινε κοντά μας εν είδη φρουράς στο χώρο του μνημείου καθ΄όλη την διάρκεια μέχρι της αναχωρήσεως μας.
                 η. Η ίδια ευαισθησία δεν επεδείχθη από την ΕΛ.ΑΣ στην παρουσία ομάδας αναρχικών που ανύψωσαν και πανό στο χώρο του μνημείου
.     Μετά τα παραπάνω διάχυτες ήταν οι εκφράσεις παρευρισκομένων απλών πολιτών και σας αναφέρω τις ολιγώτερο προσβλητικές που ακούστηκαν , “δεν ντρέπονται εσάς φυλάνε;’’, “αν είναι δυνατόν δεν αφήνουν τους στρατιώτες να μπούν στην εκκλησία’’, “ευχαριστούμε που ήλθατε, τιμή μας, μην δίνεται σημασία είναι……..’’.
     Στο τέλος της εκδήλωσης στο χώρο του μουσείου και της δεξίωσης τόσο οι απλοί πολίτες αλλά και επίσημα προσκεκλημένοι πολιτικοί , χαιρέτησαν τους Εφέδρους Καταδρομείς και μας έδωσαν συγχαρητήρια για την παρουσία μας. Ο ίδιος ο κ. Δήμαρχος κατα την μετάβαση μου να τον αποχαιρετήσω και να τον συγχαρώ για την άρτια διοργάνωση της εκδήλωσης μου απηύθηνε εγκάρδιες ευχαριστίες και την προτροπή να επανέλθουμε.   Ακολούθως προσπάθησαν οι κ.κ Αστυνομικός Διευθυντής Περιφέρειας και ο Δντής Ασφαλείας να με χαιρετήσουν , πράξη που έγινε εκφράζοντας τους όμως την δυσαρέσκεια μου δια της φράσεως “επιεικώς ήσασταν απαράδεκτοι ούτε στην εκκλησία δεν μας αφήσατε να μπούμε, δεν φταίω αν κοινοποιήσω την στάση σας’’.
      Επιπρόσθετα σας γνωρίζω οτι απο διετίας όπου οι Έφεδροι Καταδρομείς έλαβαν μέρος σε εκδηλώσεις μνήμης ή διαμαρτυρίας (συγκέντρωση πλ. Συντάγματος 1/10/11, Γερμανική Πρεσβεία – διαμαρτυρία και επίδοση επιστολής, Παναθηναϊκό Στάδιο – επίδοση επιστολής στον κ. Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Άρειο Πάγο – επίδοση επιστολής, μνημόσυνο ανδρών ΔΙΑΣ , εκδήλωση Κυπριακής Πρεσβείας 1/4/13, ηγηθήκαμε της συγκέντρωσης αποστράτων Ε.Δ. στο Σύνταγμα, παρελάσεις σε Δήμους Π. Φαλήρου και Παπάγου κλπ) δεν δημιουργήθηκε κανένα επεισόδιο.
      Κύριε Αρχηγέ, εξ όσων ανωτέρω σας εγνώρισα, θα επιθυμούσα να δώσετε τις κατάλληλες οδηγίες στα στελέχη σας ώστε να μην επαναληφθούν τέτοιες προσβλητικές σκηνές προς τους Εφέδρους Καταδρομείς και την δημιουργία αρνητικής εικόνας για την Αστυνομία στους πολίτες.
      Οι Έφεδροι Καταδρομείς επιθυμούν ΙΣΟΝΟΜΙΑ και ΣΕΒΑΣΜΟ απο την Ελληνική Αστυνομία και γνωρίζουν τόσο τις υποχρεώσεις τους όσο και τα δικαιώματα τους που απορρέουν απο το Σύνταγμα και τους Νόμους του Κράτους.
Με εκτίμηση
Ιωαννίδης Μιχαήλ Αν/χης(ΠΖ) ε.α.

ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
6.ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ . ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΒΟΥΛΗ Η ΕΚΛΟΓΕΣ;
Νίκος Αλικάκος Μέλος του ΑΠΣ/ΣΕΕ
        Σύμφωνα με το Σύνταγμα (άρθρα 37 και 84 Σ) η Κυβέρνηση αντικαθίσταται σε δύο περιπτώσεις:
             α. Όταν η ίδια παραιτηθεί (άρθρο 37Σ) ή
             β. Όταν η Βουλή αποσύρει την εμπιστοσύνη της (άρθρο 84 Σ).
       Στις 2 αυτές και μοναδικές περιπτώσεις ακολουθούνται οι διατάξεις των άρθρων 2,3 και 4 του άρθρου 37Σ.  Είναι η γνωστή διαδικασία των διερευνητικών εντολών με πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων.
       Θα θυμίσουμε ότι η Κυβέρνηση Παπαδήμου του Νοεμβρίου του 2011 σχηματίσθηκε χωρίς να προκύψει καμία από τις 2 αυτές προβλεπόμενες περιπτώσεις. Ούτε η Κυβέρνηση Παπανδρέου παραιτήθηκε ούτε η Βουλή
απέσυρε την εμπιστοσύνη της. Αντιθέτως μάλιστα, δύο – τρία 24ωρα πριν το σχηματισμό της, η Κυβέρνηση Παπανδρέου είχε λάβει ψήφο εμπιστοσύνης , οριακή μεν αλλά ψήφο δε, την οποία είχε προκαλέσει ο ίδιος για την εξασφάλιση της υστεροφημίας του. Η Κυβέρνηση Παπαδήμου είχε σχηματισθεί με σαφή παραβίαση του Συντάγματος. Διάφοροι « ημέτεροι» και προσκείμενοι του συστήματος συνταγματολόγοι διεκήρυτταν ότι ήταν παραβίαση ήσσονος σημασίας μια και επί της ουσίας η διαδικασία του άρθρου 37 Σ είχε ήδη λάβει χώρα από τους πολιτικούς αρχηγούς. Αλλά σε ένα αυστηρό Σύνταγμα όπως το Ελληνικό δεν υπάρχουν συνταγματικές παραβιάσεις « ήσσονος σημασίας». Η Κυβέρνηση Παπαδήμου ήταν αντισυνταγματική από τη γέννησή της. Ο ΣΕΕ υπήρξε την εποχή εκείνη από τα ελάχιστα πολιτικά κόμματα που κατήγγειλαν την αντισυνταγματική αυτή Κυβέρνηση. Το Σύνταγμα είχε κουρελιαστεί.
         Σήμερα διαρρέουν στον τύπο πληροφορίες περί επικείμενης ρήξης της τρικομματικής Κυβέρνησης και αναπτύσσεται συνακόλουθη παραφιλολογία περί καταφυγής στις κάλπες, με αφορμή την κυβερνητική πρόθεση της κατάργησης της ΕΡΤ .
         Σύμφωνα με το Σύνταγμα (άρθρο 41Σ) η Βουλή διαλύεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε 3 περιπτώσεις :
              
α. Όταν δεν τελεσφορήσει η διαδικασία των διερευνητικών εντολών του άρθρου 37Σ.
                β. Όταν η Κυβέρνηση που έχει λάβει ψήφο εμπιστοσύνης προτείνει την ανανέωση της λαϊκής εντολής.
                γ. Όταν έχουν παραιτηθεί ή καταψηφιστεί 2 Κυβερνήσεις και δεν εξασφαλίζεται κυβερνητική σταθερότητα
.
      Από το συνδυασμό των διατάξεων και των περιπτώσεων διαφαίνονται ότι:
      Εφόσον το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ αποχωρήσουν από την κυβέρνηση τότε υποχρεωτικά οδηγούμεθα στη διαδικασία των διερευνητικών εντολών. Κατά συνέπεια το ενδεχόμενο σχηματισμού μιας άλλης κυβέρνησης από την ίδια Βουλή με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ανοικτό.
      Για να οδηγηθούμε σε εκλογές πρέπει και τα 3 τα κόμματα, ΠΑΣΟΚ -ΔΗΜΑΡ και ΝΔ, να παραμείνουν στην κυβέρνηση μέχρι τέλους.
      Τις εθνικές εκλογές όμως δεν τις επιθυμεί κανείς από τα βιοποριστικά κόμματα . Κατέφυγαν 2 φορές στις κάλπες το 2012 για να κατορθώσουν να υφαρπάξουν την ψήφο του Λαού. Τώρα θα καταφύγουν πάλι στο πιο εφιαλτικό σενάριό τους ; Να παρουσιαστούν οι επαγγελματίες πολιτευτές στο Λαό και αντί της ψήφου του να εισπράξουν ότι παράγει η ελληνική γη ; Και με ποια προοπτική ; Με τα άθλια ποσοστά που έχουν; Ο μόνος κερδισμένος θα είναι η ΧΑ με ποσοστά του 15 και 20 % και με προοπτική αξιωματικής αντιπολίτευσης. Θα καταφύγουν στις εκλογές για να δώσουν το δικαίωμα να εισβάλλουν (και όχι να εισέλθουν) 60,70 ή και 80 βουλευτές της ΧΑ ; Δεν πιστεύει κανείς ότι είναι ανόητοι. Διεφθαρμένοι και ιδιοτελείς ναι. Ανόητοι όχι.
      Η Κυβέρνηση Σαμαρά κατά πάσα πιθανότητα ολοκληρώνει τον κύκλο της. Το σχέδιο ήταν γνωστό . Ο χρόνος παρέμενε αδιευκρίνιστος. Με μια ευκαιρία δεινών αντιλαϊκών, μέτρων ο κος Βενιζέλος και κος Κουβέλης θα εμφανίζοντο ως υπέρμαχοι και θεματοφύλακες των λαϊκών συμφερόντων, με τον συνήθη λαϊκισμό τους, για να αποχωρήσουν « επιτέλους από τη δεξιά κυβέρνηση» . Για να περισώσουν ότι μπορεί να σωθεί από τα ψήγματα των λαϊκών συμπαθειών που τους έχουν απομείνει. Επομένως δεν θα παραμείνουν στην κυβέρνηση και η Χώρα δεν θα οδηγηθεί στις εκλογές.
      Νέα κυβέρνηση από την ίδια Βουλή θα αναδειχθεί . Θα δοθεί μια πρόσκαιρη ελπίδα, μια ψεύτικη ανάσα, στις λαϊκές μάζες έστω μερικών μηνών ή έτους. Η ίδια όμως σκληρή πολιτική κατά του Έθνους και κατά του Λαού θα εφαρμοστεί. Διότι όλοι είναι στο κόλπο . Όλοι τους συνένοχοι . Δημιουργήματα της φαύλης μεταπολίτευσης.
      Ο Λαός για μια ακόμη φορά θα εξαπατηθεί. Δεν έχει σημασία . Αυτή είναι η ιστορία των πολιτικών. Δεν εξαπατήθηκε από τον υπερπατριώτη κο Καρατζαφέρη; Δεν εξαπατήθηκε από τον αντιμνημονιακό κο Σαμαρά; Δεν εξαπατήθηκε από τον σοσιαλιστή κο Παπανδρέου; Δεν εξαπατήθηκε από τον δεινό « επαναδιαπραγματευτή» αριστερό κο Κουβέλη; Το ίδιο θα εξαπατηθεί από τον νέο « Τσε Γκεβάρα» κο Τσίπρα και από τον επαναστάτη κο Καμμένο. Σημασία έχει να βγει το « πρόγραμμα»! Να ξεπουληθεί η Χώρα και να εξαθλιωθεί ο Λαός.
      Στη Χώρα όμως υπάρχουν αληθινές λαϊκές δυνάμεις οι οποίες μπορούν να ανακόψουν το θλιβερό κατήφορο. Δεν έχουν ακόμη συνειδητοποιήσει τον ιστορικό τους ρόλο και την ευθύνη τους .Θα εμφανισθούν και θα συντρίψουν τους ενόχους . Αυτή είναι η νομοτελειακή πορεία χιλιάδων ετών ελληνικής ιστορίας.

ΧΙΟΥΜΟΡΙΣΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ( ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΠΙΚΡΑ )
7.ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΙΑ
ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ
8.ΠΟΙΗΣΗ
ΤΟ ΦΙΛΙ
Τι κάνει ένα φιλί; 
Τα όνειρα σκορπίζει 
Και όταν στο δίνει η ζωή 
Την άνοιξη σου χαρίζει. 

Τι λέει ένα φιλί; 
Ένα μυστικό εκφράζει 
Μια αθώα σιωπή 
Μια ανησυχία χαράζει. 

Τι λένε τα πολλά φιλιά; 
Τον ερχομό μια οπτασίας 
Κτυπάει έντονα η καρδιά 
Σε ρυθμούς επιθυμίας. 

Τι κάνουν τα πολλά φιλιά; 
Φλόγες καυτές ανάβουν 
Αγκαλιάσματα σφιχτά 
Ταιριαστούς σπασμούς σου βγάζουν. 
ΜΗΠΩΣ ΒΡΩ ΤΟΝ ΚΩΔΙΚΟ ΣΟΥ
Περιμένω καιρό τώρα, πότε θα με κάνεις φίλο 
Ζω με την ελπίδα πάντα, εισερχόμενα να βλέπω 
Να μου στείλεις ραβασάκια, να σου στείλω τα στιχάκια 
Το όνομά σου στο αρχείο και το Skype εργαλείο 
Σα σε βλέπω στην οθόνη και η καρδιά να ξεκλειδώνει. 

Δεν θάρθει αυτή η ώρα, το γνωρίζω και υποφέρω 
Όλο αναζητώ βοήθεια και αποσύνδεση να κάνω 
Και στα αγαπημένα νάρθω, δεν θάβρω πουθενά εσένα. 
Στείλε μήνυμα μου λέει, εάν γνωρίζεις, και το αίτημα εστάλει  
Και η φιλία αναμένει  και ο χρόνος μας στενεύει. 

Περιμένω καιρό τώρα,  σ΄ άλλα παράθυρα μπαίνω 
Ψάχνω νάβρω το προφίλ  σου, το μπερδεύω με τις άλλες 
Απελπίζομαι στην σκέψη, και όλο τρέχω στις ειδήσεις 
μήπως βρω τον κωδικό σου και την σιωπή μου λύσεις.    
Λαζ.-Κίμων Μπερβερίδης

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
9.ΜΗΝΥΜΑ  ΠΡΟΕΔΡΟΥ της Α.Κί.Σ.
 
Αγαπητά μέλη, συνάδελφοι, φίλοι και φίλες,
      Ήδη θα έχετε πληροφορηθεί, από το δελτίο τύπου που εξέδωσε η Κίνηση μας,  για την αναδιάρθρωση του Δ.Σ.  και την εκλογή μου ως νέου προέδρου.
      Αναλαμβάνω την προεδρία της Α.Κί.Σ. σε μια δύσκολη συγκυρία, όπου η Πατρίδα μας λεηλατείται και ο κλάδος μας  μετά την απαξίωση και την φτωχοποίηση είναι  κυριολεκτικά υπό διωγμό.
      Έχοντας πλήρη συναίσθηση των ευθυνών που επωμίζομαι καθώς επίσης και του σημαντικού παραχθέντος έργου από τον προκάτοχό μου, υπόσχομαι ότι θα αγωνισθώ με όλες μου τις δυνάμεις, μαζί με τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. της Κίνησης μας, για την ευόδωση των στόχων και επιδιώξεών της.
      Η Ανεξάρτητη Κίνηση Στρατιωτικών ως Ν.Π.Ι.Δ. ήταν, είναι και θα παραμείνει ανεξάρτητη, αδέσμευτη, δυναμική και πιστή στο καταστατικό της ως κίνηση όλων των στελεχών του Στρατού Ξηράς, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΒΑΘΜΟΎ και ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ και  με αδιάκοπη ορμή ατενίζει το μέλλον με αποφασιστικότητα και αγωνιστική διάθεση μέχρι την τελική νίκη.
      Στον αγώνα αυτό δεν περισσεύει κανείς. ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ.
      Σας καλώ όλους με αγάπη, ενδιαφέρον, πίστη και θέληση να συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια που όλοι μαζί  ξεκινήσαμε και που ο Χρήστος Χρηστίδης και το ΔΣ παραδίδουν σε υψηλά επίπεδα, ώστε η Α.Κί.Σ. να αναγνωρίζεται από εχθρούς και φίλους ως η πιο μαχητική Κίνηση στον χώρο των αποστράτων.
      Συνεχίζουμε ΕΝΩΜΕΝΟΙ, ΔΥΝΑΤΟΙ και  ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΙ.
Υπτγος Ροζής Βασίλειος

ΜΑΖΕΜΕΝΑ ΑΠΟ ΔΩ ΚΙ ΑΠΟ ΚΕΙ
 
ΤΟ ΕΣΤΕΙΛΕ Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΚΡΙΤΙΔΗΣ
Ιωάννης Καρυοφυλάκης
      Το υγρό πυρ ήταν ένα από τα ισχυρά όπλα των Βυζαντινών και ταυτόχρονα ένα από τα κρατικά μυστικά της αυτοκρατορίας. Λίγοι γνώριζαν από ποιά υλικά κατασκευαζόταν και το μυστικό φυλασσόταν με κάθε τρόπο ώστε να μην πέσει στα χέρια των εχθρών της αυτοκρατορίας και να παραμείνει στο βυζαντινό οπλοστάσιο. 
      Για πρώτη φορά αναφέρεται η χρήση του “υγρού πυρός” κατά τον 7ο μ.Χ αιώνα εναντίον του αραβικού στόλου που πολιορκούσε την Κωνσταντινούπολη περί το 673. Μέχρι και την πτώση της πόλης (1453) βοήθησε αποτελεσματικά στην άμυνα της από εχθρικούς στόλους λόγω των τεράστιων ζημιών που προκαλούσε στα ξύλινα πλοία της εποχής αλλά και στον τρόμο που έσπερνε στα μάτια των εχθρικών στρατευμάτων. 
      Εφευρέτης φέρεται να είναι κάποιος αρχιτέκτονας Καλλίνικος από την Ηλιούπολη της Συρία αλλά λόγω της μεγάλης μυστικότητας και αποτελεσματικότητας του ενεδύθει από τον απλό λαό με το πέπλο του μύθου και λεγόταν ότι την συνταγή για την κατασκευή του την έδωσε ένας άγγελος στον Μεγάλο Κωνσταντίνο. Τα υλικά που αποτελούσαν αυτή την εξαιρετικά καυστική ύλη ακόμη και στις μέρες μας παραμένουν σχετικά άγνωστα.   
      Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία όμως μπορούμε να πούμε πως το βασικό συστατικό του ήταν η νάφθα αναμεμειγμένη με κάποια άλλα στοιχεία όπως το πετρέλαιο, το λάδι, το θειάφι, το νίτρο, και η πίσσα. Σίγουρα όμως υπάρχουν και κάποια άλλα συστατικά που έμειναν μυστικά και μάλλον δεν θα ανακαλύψουμε ποτέ. 
      Για να καταλάβει κανείς το πόσο μυστική ήταν η διαδικασία παραγωγής του θα αναφέρω ότι απαγορευόταν να κατασκευαστεί οπουδήποτε και από οποιονδήποτε το υγρό πυρ και η κατασκευή του γινόταν μόνο σε επιλεγμένα σημεία κοντά στην Κωνσταντινούπολη, με βασικό αυτό στην περιοχή της Συληβρίας, και πάντα η διαδικασία παραγωγής του ήταν ανατεθειμένη σε αυτοκρατορικούς αξιωματούχους οι οποίοι έδιναν αναφορά απευθείας στον Αυτοκράτορα, χωρίς κάποια επέμβαση άλλων αξιωματούχων, και κρατούσαν επτασφράγιστο μυστικό τον τρόπο και τα υλικά της παραγωγής του “υγρού πυρός” με κίνδυνο της ίδιας τους της ζωής. 
      Ενδεικτικά να αναφέρω ότι όταν τον 10ο αιώνα οι Βούλγαροι κατέλαβαν την Συληβρία τότε επικράτησε πανικός στην Βασιλεύουσα μήπως και καταφέρουν (οι Βούλγαροι) να ανακαλύψουν τον τρόπο παραγωγής του υγρού πυρ και καταστρέψουν με αυτό τον Βυζαντινό στόλο. Ευτυχώς όμως ο εκεί αξιωματούχος του αυτοκράτορα που ήταν επιφορτισμένος με την φύλαξη του μυστικού, έκανε το καθήκον του, και παρά τα βασανιστήρια που υπέστη, πήρε το μυστικό στον τάφο του. 
      Τα πλεονεκτήματα που έδινε στον Βυζαντινό στόλο η χρήση του “υγρού πυρός” ήταν τεράστια λόγω των πραγματικά θαυμαστών ιδιοτήτων του. Το καταπληκτικό αυτό “υγρό” αναφλεγόταν αμέσως μόλις ερχόταν σε επαφή με το νερό και έκαιγε τόσο στην επιφάνεια του όσο και λίγο κάτω από αυτή. Φανταστείτε τα πληρώματα των εχθρικών πλοίων να προσπαθούν να σβήσουν με νερό την φωτιά που προκλήθηκε από το “υγρό πυρ” και αυτή να ανάβει περισσότερο! Πραγματικά καταπληκτικές οι ιδιότητες του λοιπόν. 
      Υπήρχαν πολλοί τρόποι για να εκτοξεύουν το“υγρό πυρ” ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες και τον τρόπο άμυνας ή επίθεσης που επιβαλλόταν. Ο πιό απλός ήταν στο να γεμίζουν με αυτό ειδικά πήλινα δοχεία (έχουν βρεθεί σε ανασκαφές στην Κρήτη) και να εκτοξεύονται με τα χέρια (όπως οι σημερινές χειροβομβίδες) από τον Βυζαντινό στρατό στους εχθρούς, τόσο σε επίθεση όσο και σε άμυνα.   
      Υπήρχαν φυσικά κατασκευασμένες για αυτό το σκοπό και ειδικές μηχανές οι οποίες αναλάμβαναν την εκτόξευση μεγαλύτερης ποσότητας και σε μεγαλύτερη εμβέλεια. Οι μηχανές αυτές τοποθετούνταν στις επάλξεις των τειχών και εκτόξευαν μεγάλες ποσότητες από το υγρό πυρ στους επιτιθέμενους, αλλά συνήθως τοποθετούνταν στα ακρόπρωρα αλλά και την πρύμνη των πολεμικών πλοίων και από μεγάλη απόσταση εκτόξευαν και κατ έκαιγαν τα εχθρικά πλοία. Γνωρίζουμε ότι η μηχανή που τοποθετούνταν στα πλοία είχε σχήμα κεφαλής λιονταριού ή άλλου επιθετικού ζώου όπου από το ανοιχτό στόμα του εκτοξευόταν το φονικό υγρό μέσα από έναν ειδικό σωλήνα – εκτοξευτή. 
      Η χρήση του τερματίζεται, σύμφωνα με τους περισσότερους ιστορικούς, κατά τον 10ο αιώνα με την απώθηση του Ρώσικου στόλου από τους Βυζαντινούς αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι χρησιμοποιήθηκε και το 1204 στην προσπάθεια ανάκτησης της Κωνσταντινούπολης από τους Λατίνους, αλλά και το 1453 στην προσπάθεια αντίστασης των Βυζαντινών κατά του Τούρκικου στρατού
      Το μυστικό πέρασε στους μουσουλμάνους αλλά και τους σταυροφόρους την περίοδο των “ιερών πολέμων” και χρησιμοποιήθηκε εξίσου και από τα δύο στρατόπεδα. Με το πέρας των αιώνων όμως και την ανακάλυψη νέων και φονικότερων όπλων το “υγρό πυρ” λησμονήθηκε από όλους και ξεχάστηκε πλήρως για να περάσει στην σφαίρα της ιστορίας που εν τέλει έγινε θρύλος. 

ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
11.ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
1313 - Γεννήθηκε Βοκάκιος, Ιταλός συγγραφέας
1397 – Πέθανε ο  Φίλιππος του Αρτουά του Ε, Γάλλος ευγενής
1487 - Διεξάγεται η Μάχη του Στόουκ Φιλντ, σφραγίζοντας έτσι το τέλος του Πολέμου των Ρόδων, του εμφυλίου πολέμου που ξέσπασε στην Αγγλία στα μέσα του 15ου αιώνα ανάμεσα στον Οίκο των Λάνκαστερ και των Οίκο της Υόρκης για τη διαδοχή του θρόνου. Την ονομασία του ο πόλεμος την πήρε από το ρόδο, που ήταν σύμβολο στα οικόσημα και των δύο Οίκων.
1633 - Γεννήθηκε Ζαν ντε Τεβενό, Γάλλος γλωσσολόγος και επιστήμονας
1723 - Γεννήθηκε Άνταμ Σμιθ, Σκωτσέζος φιλόσοφος και οικονομολόγος
1821 - Ελληνική Επανάσταση του 1821 Θηριώδεις Τούρκοι προβαίνουν σε σφαγές Ελλήνων αμάχων στα Σφακιά και Ρέθυμνο στη Κρήτη.
1829 - Γεννήθηκε Τζερόνιμο, Ινδιάνος ηγέτης Ο Τζερόνιμο ήταν διάσημος Ινδιάνος πολεμιστής που πολέμησε εναντίον του Μεξικού και των ΗΠΑ για την επέκταση των εδαφών των ινδιάνων Απάτσι κατά την διάρκεια των Πολέμων των Απάτσι. "Geronimo" ήταν το όνομα που δόθηκε σ 'αυτόν κατά τη διάρκεια μιας μάχης με στρατιώτες του Μεξικού. Chiricahua Το όνομά του συχνά αποδίδεται ως Goyathlay ή Goyahkla στα αγγλικά.
1866 - Γεννήθηκε Γερμανός Καραβαγγέλης, Έλληνας μητροπολίτης
1890 - Γεννήθηκε Σταν Λόρελ, Άγγλος ηθοποιός ( ΧΟΝΔΡΟΣ – ΛΙΓΝΟΣ )
1902 - Γεννήθηκε Τζωρτζ Γκέιλορντ Σίμπσον, Αμερικανός παλαιοντολόγος
1907 - Μακεδονικός Αγώνας Στο Μερίχοβο φονεύεται σε μάχη ο Μακεδονομάχος Δημήτριος Παπαφώτης.
1914 - Μάχη του Λάμπροβο, (στη Βόρεια Ήπειρο).
1917 - Γεννήθηκε Φαίδων Γκιζίκης, Έλληνας στρατηγός
1920 - Ιδρύεται το Διεθνές Δικαστήριο στη Χάγη.
1920 - Μικρασιατική Εκστρατεία, ο ελληνικό στρατός καταλαμβάνει τις θέσεις Σόμα-Κερεσούν και Αϊβαλί - Κεμέρ. - μάχη στην Κερασούντα του Πόντου.
1937 - Γεννήθηκε Συμεών Β', Ο Συμεών Μπορίσοφ Σαξ-Κόμπουργκ και Γκόθα γεννήθηκε το 1937, γιός του βουλγάρου βασιλιά Μπορίς Γ’ (Οίκος των Σαξ-Κόμπουργκ) και της βασίλισσας Τζοάνα (πρώην πριγκήπισσας Τζιοβάνα της Ιταλίας, Οίκος της Σαβοΐας). Ο νεαρός Συμεών κυβέρνησε για τρία χρόνια υπό την επιτροπεία ενός τριμελούς συμβουλίου αντιβασιλείας έως το σοβιετικό πραξικόπημα του 1944, το οποίο οδήγησε στη δολοφονία των αντιβασιλέων του, καθώς και του θείου του και μεγάλου μέρους της πνευματικής ηγεσίας της χώρας. Δύο χρόνια αργότερα, ένα δημοψήφισμα, το οποίο πολλοί πιστεύουν ότι νοθεύτηκε, ανάγκασε τον βασιλιά και τη μητέρα του να εγκαταλείψουν τη χώρα. Η νεοϊδρυθείσα πολιτική οργάνωσή του, το Εθνικό Κίνημα του Συμεών Β΄, χρειάστηκε μόνο τρεις μήνες για να κατατροπώσει την κυβερνώσα Ένωση Δημοκρατικών Δυνάμεων και τον πολυετή κύριο αντίπαλο, το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, στις κοινοβουλευτικές εκλογές της 24ης Ιουλίου του 2001 της χώρας. Μετά από μια αρχική αβεβαιότητα, ο Συμεών αποδέχτηκε εν τέλει τη θέση του πρωθυπουργού.
1939 - Πέθανε ο  Τσικ Γουέμπ, Αμερικανός μουσικός
1945 - Πέθανε ο  Άρης Βελουχιώτης, Έλληνας αντιστασιακός
1952 - Γεννήθηκε Γιώργος Α. Παπανδρέου, Έλληνας πολιτικός ( GAP , ‘’λεφτα υπαρχουν’’  ΚΤΛ)
1958 - Πέθανε ο  Ίμρε Νάγκυ, Ούγγρος πολιτικός
1959 - Γεννήθηκε Ούλτιμεϊτ Γουόριορ, Αμερικανός παλαιστής
1961 - Ο Ρώσος χορευτής Ρούντολφ Νουρέγιεφ ζητά πολιτικό άσυλο στη Γαλλία.
1966 - Γεννήθηκε Ίαν Ζελέζνι, Τσέχος ακοντιστής
1967 - Γεννήθηκε Χαράλαμπος Ανδρέου, Κύπριος ποδοσφαιριστής
1969 - Πέθανε ο  Χάρολντ Αλεξάντερ, Άγγλος στρατιωτικός
1971 - Γεννήθηκε Τούπακ Σακούρ, Αμερικανός ράπερ, παραγωγός και ηθοποιός
1973 - Γεννήθηκε Νίκος Μαχλάς, Έλληνας ποδοσφαιριστής
1977 - Ο Λεονίντ Μπρέζνιεφ γίνεται ηγέτης της ΕΣΣΔ.
1977 - Πέθανε ο  Βέρνερ φον Μπράουν, Γερμανός επιστήμονας
1978 - Γεννήθηκε Αργύρης Αγγέλου, Έλληνας ηθοποιός
1980 -Γεννήθηκε Νεχίρ Ερντογάν, Τουρκάλα ηθοποιός Γεννήθηκε στη Σμύρνη. Έγινε περισσότερο γνωστή στην Τουρκία και στην Ελλάδα από την επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά «Τα σύνορα της αγάπης» (Yabancı Damat ο τουρκικός τίτλος). Στη σειρά παίζει το ρόλο της Ναζλί Μπακλαβατζίογλου, η οποία ερωτεύεται και παντρεύεται έναν Έλληνα, το Νίκο, τον οποίo υποδύεται ο Οζγκούρ Τσεβίκ.
1991 - Στην Τουρκία εκλέγεται ο Μεσούτ Γιλμάζ ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος και πρωθυπουργός.
2003 - Πέθανε ο  Γκέοργκ Χένρικ φον Βριγκτ, Φινλανδός φιλόσοφος
2004 - Η Εθνική Ελλάδος ποδοσφαίρου δίνει τον δεύτερο της αγώνα για το Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα ανδρών που διεξάγεται στην Πορτογαλία και έρχεται ισόπαλη με την Εθνική ομάδα της Ισπανίας με 1-1.
2012 - Η Εθνική Ελλάδος ποδοσφαίρου δίνει τον τρίτο της αγώνα για το Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα ανδρών που διεξάγεται στην Πολωνία και νικά την Εθνική ομάδα της Ρωσίας με 1-0. Το γκολ ο Γιώργος Καραγκούνης.
2012 - Πέθανε ο  Τιερί Ρολάν, Γάλλος αθλητικογράφος και σχολιαστής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου