Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

ΡΟΥΚΟΥΜΟΥΚΟΥ 1149

ΡΟΥΚΟΥΜΟΥΚΟΥ 1149
Τα σχόλια με μπλέ γράμματα και σιέλ υπογραμμιση, όπου και αν υπάρχουν, είναι δικά μου.
Η ‘’ΔΩΔΕΚΑΔΑ’’ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
1.Ηλεκτρονική ταυτότητα σε όλα τα ακίνητα εντός 10ετίας
3.Μίκης προς Ρεπούση: «Είναι προνόμιο να ζεις στην Ελλάδα»
4.Νέο πολιτικό φορέα ετοιμάζει ο Γιώργος Παπανδρέου
5.Για .... 40 λεπτά, χωρίς διακοπή!
6.ΠΟΙΗΣΗ
7.Aπάντηση της Αυστραλίας προς την Τουρκία για τις γενοκτονίες
8.Κατά το ολοκαύτωμα οι Γερμανοί εφοριακοί έψαχναν να βρουν Εβραίους
9.ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
10.Ελληνικά νησιά: Από που πήραν το όνομά τους;
11.ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
12.ΨΗΓΜΑΤΑ ΣΟΦΙΑΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
1.Ηλεκτρονική ταυτότητα σε όλα τα ακίνητα εντός 10ετίας
Τι προβλέπει το Προεδρικό Διάταγμα

Το έστειλε ο Ανδρέας Βορεάδης
    Την καταγραφή όλων των κτισμάτων της χώρας (ιδιωτικών και δημοσίων) εντός 10ετίας από την ημερομηνία έναρξης του ηλεκτρονικού συστήματος ταυτότητας κτιρίο, προβλέπει το Προεδρικό Διάταγμα για την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, που τέθηκε την Παρασκευή σε δημόσια διαβούλευση.
   
Όσα κτίρια δεν δηλωθούν, θα χαρακτηρίζονται αυθαίρετα και θα επιβάλλονται στους ιδιοκτήτες οι κυρώσεις που ισχύουν και σήμερα.    Κυρώσεις (πέραν των ποινικών) προβλέπονται και για όσους μηχανικούς συμπληρώσουν με ψευδή στοιχεία την ταυτότητα ενός κτιρίου. Ειδικότερα, ορίζεται επιβολή προστίμου από 2.000 ως 20.000 ευρώ και αναστολή άδειας άσκησης επαγγέλματος για διάστημα από 2 ως 24 μήνες.
    Μάλιστα, βάσει του ΠΔ, τα κεντρικά υπολογιστικά συστήματα της ταυτότητας του κτιρίου θα συνδεθούν μόνιμα με εκείνα του Κτηματολογίου, της ΔΕΗ αλλά και της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να «τσιμπάνε» όσους... ξεχάσουν να δηλώσουν κάποιο ακίνητο.
Εντός 5ετίας η ταυτότητα για τα τακτοποιημένα αυθαίρετα

    Ειδικότερα για τα αυθαίρετα κτίρια τα οποία έχουν τακτοποιηθεί με τους νόμους 3843/2010 («νόμος Μπιρμπίλη») και 4014/2011 («νόμος Παπακωνσταντίνου»), η πρώτη συμπλήρωση της ταυτότητας θα πρέπει να διενεργηθεί εντός πέντε ετών από τη δημοσίευση του ΠΔ.
    Εφόσον έχουν υποβληθεί στοιχεία ηλεκτρονικά, κατά τις διατάξεις του Ν. 4014/2011, δεν χρειάζεται καμία άλλη ενέργεια πέραν της αντίστοιχης, για την έκδοση Πιστοποιητικού Πληρότητας.
    Τα στοιχεία αυτόματα θα μεταφερθούν από τη βάση δεδομένων των αυθαιρέτων στη βάση δεδομένων της ταυτότητας του Κτιρίου.
Εντός 10ετίας για όλα τα κτίρια
    Για όλα τα δημόσια και ιδιωτικά κτίρια (πλην των τακτοποιημένων αυθαιρέτων) η συμπλήρωση της ταυτότητας θα πρέπει να γίνει εντός 10ετίας.
    Ειδικότερα, για κτίρια προ της 1.3.2012 (δηλαδή πριν από την εφαρμογή του Ν. 4030/2011 που προβλέπει τον έλεγχο κάθε κτιρίου με άδεια) θα συμπληρώνονται αρχικά τα βασικά στοιχεία καταγραφής, προκειμένου να μην μπουν οι πολίτες στη διαδικασία αναζήτησης νέων δικαιολογητικών, εφόσον απαιτηθεί άμεσα μια μεταβίβαση.
    Στη συνέχεια, όμως, θα συμπληρώνονται τα πλήρη στοιχεία ηλεκτρονικής καταγραφής εντός πενταετίας. Σε αυτά τα κτίρια τα στοιχεία που συμπληρώνονται στην Ηλεκτρονική Ταυτότητα είναι αντίστοιχα με εκείνα που θα απαιτούνται για την υποβολή στο σύστημα των αυθαιρέτων.
    Για τα νέα κτίρια των οποίων η ολοκλήρωση θα πραγματοποιηθεί μετά την εφαρμογή της ταυτότητας του κτιρίου γίνεται πλήρης και αναλυτική καταγραφή όπως προβλέπεται από τις διατάξεις του Ν. 4030/2011 (
Νέος τρόπος έκδοσης αδειών δόμησης, ελέγχου κατασκευών και λοιπές διατάξεις).
    Όλες οι υπαγωγές στην ηλεκτρονική διαδικασία των αυθαιρέτων και τα στοιχεία που υποβλήθηκαν, αυτομάτως και χωρίς κόστος για τον πολίτη, θα μεταφέρονται στη βάση δεδομένων της Ηλεκτρονικής ταυτότητας του Κτιρίου.
Πότε ενημερώνεται η ταυτότητα
    Η ταυτότητα θα συμπληρώνεται υποχρεωτικά ύστερα από κάθε μεταβίβαση και στους περιοδικούς ελέγχους. Επίσης, θα ενημερώνεται από τον αρμόδιο μηχανικό για οποιαδήποτε εργασία στο κτίριο η οποία απαιτεί άδεια δόμησης ή έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας.
    Για κτίριο ή δομικό έργο που έχει περισσότερες της μιας χρήσης και χαρακτηρίζεται ως μεικτής χρήσης η περιοδικότητα των ελέγχων γίνεται σύμφωνα με την προβλεπόμενη για κάθε χρήση χρονική περίοδο.
    Οποιαδήποτε εργασία έχει εκτελεσθεί σε κτίριο και δεν έχει καταγραφεί στην ταυτότητα θεωρείται αυθαίρετη και επιβάλλονται στον ιδιοκτήτη πρόστιμα αυθαιρέτου κατασκευής με ελάχιστο το κατώτερο πρόστιμο αυθαιρέτου κατά την χρονική στιγμή της διαπίστωσης της εκτελεσθείσας εργασίας.
Για πολυκατοικίες
    Η καταγραφή μπορεί να γίνει είτε για το σύνολο του κτιρίου είτε για αυτοτελείς ιδιοκτησίες, οριζόντιες ή κάθετες.
Στις πολυκατοικίες μπορούν όλοι οι ιδιοκτήτες μαζί να φτιάξουν την ταυτότητα του κτιρίου και όχι μόνο ανά ιδιοκτησία. Αν δεν συμφωνεί η πλειοψηφία των ενοίκων, τότε μπορεί ο κάθε ιδιοκτήτης να προχωρήσει μόνος του τη διαδικασία της Ηλεκτρονικής ταυτότητας Κτιρίου για το διαμέρισμά του.
    Όσον αφορά τις μεταβιβάσεις, πλέον
η βεβαίωση μηχανικού αντικαθίσταται από το Πιστοποιητικό Πληρότητας Κτιρίου ή Ιδιοκτησίας.    Όλες οι σχετικές παράλληλες αδειοδοτήσεις (Δασική Υπηρεσία, Αρχαιολογική Υπηρεσία κ.ά.) για τα νέα κτίρια καταγράφονται αυτομάτως στην ηλεκτρονική διαδικασία της ταυτότητας του Κτιρίου, χωρίς επιπλέον κόστος για τον πολίτη.
Περιοδικότητα ελέγχων
    Η περιοδικότητα των ελέγχων της ταυτότητας κτιρίου (ή διαιρημένης ιδιοκτησίας) γίνεται υποχρεωτικά από μηχανικό και σύμφωνα με την κατηγορία χρήσης του κτιρίου ως εξής:
- Κάθε 8 χρόνια για κτίρια συνάθροισης κοινού, βιομηχανίες, βιοτεχνίες, πρατήρια υγρών καυσίμων και συνεργεία αυτοκινήτων, εμπορικά κέντρα, αγορές και υπεραγορές.
- Κάθε 10 χρόνια για κτίρια με χρήση κατοικία. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν μεταξύ άλλων τα ξενοδοχεία, οι ξενώνες, τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα, εμπορικά καταστήματα, γραφεία, εκπαίδευση, κτίρια που φιλοξενούν υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας, σωφρονιστικά καταστήματα.
- Κάθε 15 χρόνια για χώρους αποθήκευσης, στάθμευσης αυτοκινήτων και λοιπές χρήσεις.
Κυρώσεις για τους μηχανικούς
    Εάν κατά τη συμπλήρωση της ταυτότητας ή κατά τους περιοδικούς ελέγχους διαπιστωθεί ότι συμπληρώθηκαν ψευδώς στοιχεία ταυτότητας κτιρίου από τον αρμόδιο μηχανικό (ή διαπιστωθεί ότι οι οικοδομικές εργασίες δεν εκτελέστηκαν σύμφωνα με την άδεια δόμησης στην περίπτωση που αυτή εκδόθηκε μετά την 1.3.2012) τότε, πέραν των ποινικών κυρώσεων επιβάλλεται:
- πρόστιμο από 2.000 ως 20.000 ευρώ.
- αναστολή άδειας άσκησης επαγγέλματος για διάστημα από 2 έως 24 μήνες ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης. Η κύρωση επιβάλλεται από το αρμόδιο Πειθαρχικό Συμβούλιο του ΤΕΕ.
    Εάν υπάρξει υποτροπή, ή σε περίπτωση που οι παραβάσεις αφορούν οικοδομικές εργασίες σε παραδοσιακούς οικισμούς, περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και σε προστατευόμενη περιοχή (φυτικά πάρκα, περιοχές απόλυτης προστασίας της φύσης, περιοχές προστασίας της φύσης, Εθνικοί Δρυμοί, Εθνικά Πάρκα κτλ.), τότε τα όρια των κυρώσεων διπλασιάζονται.

ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Γράφει η Κανέλλα Καζακοπούλου
    Αφου η ΔΗΜΑΡ κι από κοντά το ΠΑΣΟΚ μάς εχουνε πρήξει με το ΨΕΥΔΕΠΙΓΡΑΦΟ ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ που αποτυπώνει ολη την υπουλία που χαρακτηρίζει και τα δυό αυτά κόμματα-πατερίτσες της Ν.Δ. (δεδομένου των ψιλών γραμμάτων πού περιέχει και κανένα καθεστωτικό κανάλι δέν αποκαλύπτει καθόλου τυχαία….) υποψιάζομαι οτι  σειρά μπορει να  έχει στην ΑΤΖΕΝΤΑ το ΑΝΤΙΜΥΘΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ.
    Καί για όσους δέν το έχουν πληροφορηθεί η κ.Ρεπούση  ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡ με προβολή…..από την ΣΜΥΡΝΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΕΦΤΑΣΕ ΣΤΟ ΖΑΛΟΓΓΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΝΤΑΣ ΕΘΝΙΚΟ ΜΥΘΟ ΤΟ ΧΟΡΟ ΤΟΥ ΖΑΛΟΓΓΟΥ.
    Νομίζω οτι έτσι όπως πάει η κυρία αυτή σε λίγο θα μάς πεί οτι και η επανάσταση του 1821 ήταν ενας μύθος πού πλάσσαμε οι Ελληνες γιατί είχαμε ανάγκη από αγωνιστική παρακαταθήκη να τη διηγούμαστε και να κομπάζουμε.
    Μύθος μπορεί επίσης να είναι και η εθνική αντίσταση, οι χιλιάδες εκτελεσθέντες από τους γερμανούς, μύθος μπορεί να ειναι ακόμα και η 7χρονη στρατιωτική δικτατορία και ποιός ξέρει και τι άλλο θα προκύψει μετά το μύθο του Ζαλόγγου.
    Ο,τι ομως και να κάνουν οι διάφορες Ρεπούσηδες γιατί δυστυχώς δέν είναι μία, δέν θα μπορέσουν να παραχαράξουν την ιστορία, να τη σβήσουν, για να μάς σβήσουν ως λαό από το χάρτη, ΓΙΑΤΊ ΟΙ ΡΙΖΕΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΒΑΘΕΙΕΣ ΣΤΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ.
ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΥΝ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΕΠΙΔΟΞΟΙ ΙΣΤΟΡΙΟΚΤΟΝΟΙ ΩΣ ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΩΣ ΜΥΘΟΣ……

3.Μίκης προς Ρεπούση: «Είναι προνόμιο να ζεις στην Ελλάδα»

    Δριμύτατη επίθεση στην «ψευτοαριστερά» και στους «εθνομηδενιστές», όπως τους αποκάλεσε, εξαπέλυσε ο Μίκης Θεοδωράκης σε συνέντευξη που παραχώρησε με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα. Ο Θεοδωράκης απευθύνθηκε και στην κ. Ρεπούση τονίζοντας ότι είναι προνόμιο της που ζει στην Ελλάδα.
    Σύμφωνα με το cretalive, ο συνθέτης Μίκης Θεοδωράκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στις 30 Μαϊου, με θέμα την «Ιστορία των Κρητικών Επαναστάσεων» χαρακτήρισε τη σημερινή αριστερά «λεπτεπίλεπτη», ενώ έκανε σφοδρή επίθεση στους «ανθέλληνες» και τους «απάτριδες».
    Αναφερόμενος στην κυρία Ρεπούση τόνισε: «Είναι προσόν που ζεις στην Ελλάδα και είσαι Έλληνας. Αν δεν το καταλαβαίνεις πήγαινε αλλού, πήγαινε να ζήσεις στη Νιγηρία».

ΧΙΟΥΜΟΡΙΣΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ( ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΠΙΚΡΑ )
4.Νέο πολιτικό φορέα ετοιμάζει ο Γιώργος Παπανδρέου
Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι ‘’πάει’’ οπουδηποτε αλλου, εκτος από τα ‘’ΧΙΟΥΜΟΡΙΣΤΙΚΑ’’
http://gr.news.yahoo.com/
    Επιστροφή και παρεμβάσεις στο εσωτερικό προαναγγέλλει ο Γ.Παπανδρέου
    Την ολική επαναφορά του στην πολιτική σκηνή ετοιμάζει ο Γιώργος Παπανδρέου με την δημιουργία νέου πολιτικού φορέα, επιθυμώντας να εκφράσει την ευρύτερη δημοκρατική παράταξη.
    Όπως αναφέρει το «
Πρώτο Θέμα» τον τελευταίο καιρό, στις διαλέξεις του ανά την υφήλιο ο κ. Παπανδρέου έχει υιοθετήσει ρητορική ρήξης με την τρόικα και το ΔΝΤ, ενώ επικρίνει για καθυστερήσεις τους ηγέτες της Ε.Ε.( ΔΙΑΒΑΖΩ ΚΑΛΑ ??? ΜΗΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ???? )
    Με παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες ανά την Ελλάδα ο κ. Παπανδρέου θα επιδιώξει να δείξει ότι για την έξοδο της χώρας από την κρίση απαιτείται ένας ευρύς διάλογος παράλληλα με την υιοθέτηση μιας πολιτικής μεταρρυθμίσεων την οποία ο ίδιος θεωρεί ότι ξεκίνησε αλλά δεν κατάφερε να υλοποιήσει λόγω συντονισμένων αντιδράσεων.
    Απώτερος σκοπός του είναι να επανασυγκολλήσει
( άρα, Μίμης ο Σιδεράς. Το θυμάστε το έργο ? )τα συντρίμμια του μεσαίου χώρου, ενώ τους τελευταίους μήνες δεν έχει κάνει δηλώσεις στήριξης της πολιτικής που ακολουθείται από την κυβέρνηση του Α. Σαμαρά για να προλειάνει το έδαφος για να κινηθεί αντιμνημονιακά.

5.Για .... 40 λεπτά, χωρίς διακοπή!
    Ένα ζευγάρι ηλικιωμένων κάθεται σε μια καφετέρια και θυμάται τα νιάτα του.
-
Θυμάσαι, λέει ο γέρος στην γριά, που πρώτοσυναντηθήκαμε πριν 50 χρόνια σε ετούτη εδώ την καφετέρια και μόλις βγήκαμε από εδώ, σε πήγα πίσω στον φράχτη του διπλανού εργοστασίου και κάναμε σεξ?- Και βέβαια το θυμάμαι, λέει η γριά.
-
Ε, λοιπόν για χάρη εκείνης της μέρας, λέω να το ξανακάνουμε απόψε.
-
Βεβαίως, λέει η γριά και σηκώνονται και οι δυο να βγουν από την καφετέρια.
    Ένας τυπάκος που καθόταν εκεί δίπλα και άκουσε την συνομιλία, σκέφτηκε:
"
Γούστο θα έχει να πάρω μάτι τα γερόντια" και τους ακολούθησε.
    Βλέπει λοιπόν την γριά να σηκώνει την φούστα και να πιάνεται στον φράχτη και από πίσω ο γέρος έχοντας κατεβάσει τα παντελόνια.
    Το τι ακολούθησε μετά δεν περιγράφεται. Το πιο άγριο σεξ που είχε δει ποτέ ο ματάκιας! Για 40 λεπτά, χωρίς διακοπή, το ζευγάρι τιναζόταν έξαλλα, κουνιόταν σπασμωδικά και οι δυο τους, ούρλιαζαν με τεντωμένες τις φλέβες και γουρλωμένα μάτια. Στο τέλος κατέρρευσαν και έπεσαν στο χώμα.
    Ο ματάκιας έπαθε πλάκα. Ποτέ δεν είχε δει, ούτε ακούσει για τόσο παρατεταμένο και τόσο άγριο σεξ πόσο μάλλον από δυο γερόντια. "
Πρέπει να μάθω το μυστικό τους" σκέφτηκε. Περίμενε να συνέλθουν και πλησίασε τον γέρο.
-
Παππού, χωρίς να το θέλω είδα το σκηνικό και εντυπωσιάστηκα.Ποιο είναι το μυστικό σου? Έτσι το έκανες και πριν πενήντα χρόνια?
Παιδί μου, απαντά ο γέρος, πριν πενήντα χρόνια αυτός ο φράχτης δεν ήταν ηλεκτροφόρος.

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ
6.ΠΟΙΗΣΗ
ΟΛΟ ΑΝΑΡΩΤΙΕΜΑΙ
Το πικρό ποτήρι, το πίνω ξεροσφύρι 
Τόχω συνηθίσει μες την κόλαση μου 
Έχει γίνει πάθος, η ζωή μου τρεμοσβήνει 
Νόημα δεν βρίσκω, μες την αντοχή μου. 

Τα μάτια μου σβησμένα, λάθος μου μεγάλο 
Μόνη παρηγοριά μου, η ζάλη η δικιά μου 
Χείλη πικραμένα , μην με παιδεύεις άλλο 
Χτυπάς  τις μαχαιριές σου, κραδαίνει η καρδιά μου. 

Στο πικρό ποτήρι χωρούν τα δυο σου μάτια 
Τάχω συνηθίσει και όλο συλλογιέμαι 
Πόσο πια πολύ θα ψάχνω, στης ψυχή σου τα παλάτια 
Κάποιο λάθος θα υπάρχει, και όλο αναρωτιέμαι. 
ΖΩΓΡΑΦΙΣΑ ΤΑ ΓΙΑΣΕΜΙΑ
Ζωγράφισα χθες τα γιασεμιά 
Φάνταζαν σαν αληθινά 
Τι μεγαλείο είναι αυτό 
Τα βλέπω και παραμιλώ. 

Εκεί θα ψάξω για να βρω 
Μες της χαράς το μυστικό 
Τα γιασεμιά δίνουν φτερά 
Μες της ζωής τα θλιβερά. 

Λίγη αγάπη στη ζωή 
Πως ζωγραφίζεται κι αυτή 
Δεν έχει χρώμα να φανεί 
Την κατάντησαν και αυτή φτωχή. 
Λαζ.- Κίμων Μπερβερίδης

ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ
7.Aπάντηση της Αυστραλίας προς την Τουρκία για τις γενοκτονίες
 
Ο Αυστραλός βουλευτής Φρεντ Νάιλ
    Με ήπιο τόνο αλλά και με επιχειρήματα ο βουλευτής της Νέας Νότιας Ουαλίας, ιερέας Φρεντ Νάιλ, απάντησε σε πρόσφατη επίθεση που δέχθηκε από τη Γενική Πρόξενο της Τουρκίας στην Αυστραλία. Ο βουλευτής, Φρεντ Νάιλ, δέχθηκε την οξύτατη επίθεση της Τουρκίας γιατί ήταν αυτός που κατέθεσε ψήφισμα στη γερουσία της Νέας Νότιας Ουαλίας για την αναγνώριση της γενοκτονίας Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας καταδίκασε το σχετικό ψήφισμα στο κοινοβούλιο της μεγαλύτερης αυστραλιανής Πολιτείας και έκανε λόγο για «ομιλίες μίσους που δεν έχουν καμιά σχέση με τα πραγματικά ιστορικά στοιχεία».
    Ο ιερέας, Φρεντ Νάιλ, υποστήριξε ότι οι γενοκτονίες δεν έγιναν από τη σύγχρονη Τουρκία, αλλά από την Οθωμανική Αυτοκρατορία και επικαλέστηκε τον Αυστραλό ιστορικό, Τζέφρι Ρόμπερτσον, που με μελέτη του απέδειξε πως όντως έγινε γενοκτονία. «
Ο Ουίνστον Τσόρτσιλ», συμπλήρωσε, «έκανε λόγο για ολοκαύτωμα προσχεδιασμένο και εκτελεσμένο για πολιτικούς λόγους». Σημείωσε ακόμα πως και Τούρκοι ιστορικοί και πανεπιστημιακοί αλλά και πνευματικοί άνθρωποι όπως ο Τάνερ Ακάμ και ο Ορχάν Παμούκ ζητούν την αναγνώριση των γενοκτονίας. «Δεν καταλαβαίνω, λοιπόν. Γιατί η τοποθέτησή μου χαρακτηρίστηκε ομιλία μίσους;», διερωτήθηκε ο Αυστραλός πολιτικός.
    Ο ιερέας, Φρεντ Νάιλ, έγραψε πως Αυστραλοί που πολέμησαν στην Καλλίπολη το 1915 πιάστηκαν αιχμάλωτοι και μεταφέρθηκαν στην Ανατολία, το Σινά και τη Μεσοποταμία, υπήρξαν μάρτυρες της γενοκτονίας και αυτό είναι καταγεγραμμένο και τα ντοκουμέντα υπάρχουν στο Αυστραλιανό Πολεμικό Μουσείο.    Αλλά και ο αυστραλιανός τύπος της εποχής, όπως αναφέρει, είχε προβλέψει τα περί γενοκτονίας και είχε καταγράψει τα σχετικά γεγονότα. «
Για μας» κατέληξε ο Φρεντ Νάιλ, «δεν είναι απλά θέμα ιστορίας. Είναι υποχρέωση απέναντι στα θύματα, τους απογόνους τους αλλά και υπεράσπισης του διεθνούς δικαίου. Και μέχρι να αναγνωριστούν αυτές οι γενοκτονίες δεν θα ησυχάσουμε».
    Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκία, το σχετικό ψήφισμα που είναι γεμάτο ανακρίβειες και υπερβολές υιοθετήθηκε χωρίς κανένα έλεγχο.
«Τέτοιες ενέργειες πλήττουν τις θερμές σχέσεις Αυστραλίας και Τουρκίας», υπογραμμίζεται. Η πρόξενος της Τουρκίας στην Αυστραλία, Γκουλσερέν Σελίκ, έγραψε στο κοινοβούλιο της Νέας Νότιας Ουαλίας επιστολή, στην οποία τονίζεται ότι «η Αυστραλία δεν έχει να κερδίσει τίποτα διατηρώντας ζωντανά αμφιλεγόμενα ιστορικά γεγονότα και μεταφέροντάς τα σε μέρη που δεν έχουν καμιά θέση».

8.Κατά το ολοκαύτωμα οι Γερμανοί εφοριακοί έψαχναν να βρουν Εβραίους
http://gr.news.yahoo.com/
    Πολλοί χαμηλόβαθμοι εφοριακοί κατά τη ναζιστική περίοδο της Γερμανίας αγνοούσαν το Ολοκαύτωμα και προσπαθούσαν, ματαίως, να επικοινωνήσουν με εκτελεσμένους Εβραίους, η περιουσία των οποίων είχε λεηλατηθεί από υψηλόβαθμους αξιωματούχους του υπουργείου, όπως αποκαλύπτεται σε ένα νέο βιβλίο.
    Ο ρόλος του υπουργείου Οικονομικών στη στήριξη του ναζιστικού καθεστώτος θεωρείτο δεδομένος, όμως ουδέποτε είχε εξεταστεί λεπτομερώς μέχρι που το ίδιο το υπουργείο ζήτησε από την ιστορικό Κριστίνε Κούλερ να μελετήσει το θέμα. Στο έργο της που τιτλοφορείται «Γραφειοκρατία και Έγκλημα» η ιστορικός παρουσιάζει τον ενεργό ρόλο που έπαιξαν οι αξιωματούχοι του υπουργείου στη λεηλασία της περιουσίας των Γερμανοεβραίων κατά την περίοδο 1933-45.
    «Υπάρχουν ενδείξεις ότι κορυφαίοι αξιωματούχοι γνώριζαν (για το Ολοκαύτωμα) και ότι σε ορισμένες περιπτώσεις συμμετείχαν στο σχεδιασμό του» είπε η Κούλερ μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk πριν από την επίσημη παρουσίαση του βιβλίου.
    «Δεν συνέβαινε όμως το ίδιο με τη μεγάλη μάζα των απλών εφοριακών. Υπάρχουν παραδείγματα επιθεωρητών της εφορίας που προσπάθησαν να εντοπίσουν εκτοπισμένους Εβραίους για να τους ρωτήσουν για τα περιουσιακά στοιχεία που είχαν αφήσει πίσω τους. Σίγουρα οι ανώτεροί τους θα πρέπει να γνώριζαν ότι είχαν ήδη δολοφονηθεί», σημείωσε. Το υπουργείο Οικονομικών, που σήμερα στεγάζεται στο συγκρότημα κτιρίων που είχε χτιστεί για τη Λουφτβάφε στο κεντρικό Βερολίνο, είναι το τελευταίο από τα υπουργεία που εξετάζει το ρόλο του κατά τη ναζιστική περίοδο.
    Οι φορολογικές αρχές του ναζιστικού καθεστώτος άρπαξαν τις περιουσίες, τους τραπεζικούς λογαριασμούς, τις μετοχές, τα έπιπλα, τα έργα τέχνης των Εβραίων. Η Κούλερ σημείωσε ότι το Τρίτο Ράιχ συγκέντρωσε «σημαντικά ποσά, ακόμη και δισεκατομμύρια» για τα κρατικά ταμεία. Με βάση τους υπολογισμούς της το 1933 οι περιουσίες των Εβραίων συνολικά έφταναν τα 16 δισεκατομμύρια ράιχσμαρκ, του νομίσματος της εποχής.
    Οι Εβραίοι που έφυγαν από τη Γερμανία κατάφεραν να βγάλουν από τη χώρα 4 δισεκατομμύρια ενώ τα υπόλοιπα 12 κατέληξαν στα ταμεία του Χίτλερ. «Το υπουργείο Οικονομικών ασφαλώς δεν ήταν ένας απολιτικός, ουδέτερος θεσμός, ιδίως αν δείτε τον τρόπο με τον οποίο εκμεταλλεύτηκε οικονομικά τους Εβραίους», σημείωσε η ιστορικός του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου η οποία ήταν επικεφαλής της επιτροπής που ερεύνησε το ναζιστικό παρελθόν του υπουργείου.

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
9.ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
Απίστευτο!!! Δείτε τι απάντησε το ΓΛΚ σε συνάδελφο για την επιστροφή της διαφοράς κρατήσεων περίθαλψης, εισφοράς αλληλεγγύης και έκτακτης εισφοράς
ΠΡΟΣ: κος ΖΗΣΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ, Α.Μ. 1710...............
ΘΕΜΑ: “Δίνονται Πληροφορίες”.
     Σε απάντηση της από 03-06-2013 ηλεκτρονικής σας επιστολής σας γνωρίζουμε τα εξής:
1) Το 1/6 του ποσού των 867,16 ευρώ, (που εισπράξατε αχρεώστητα από 01/08/2012 έως 31/12/2012 λόγω αναπροσαρμογής) ήτοι 144,52 ευρώ, που παρακρατείται από 01/02/2013 από τη σύνταξή σας, θα αφαιρεθεί από το ακαθάριστο ποσό της σύνταξης που θα λάβετε το 2013 και όχι από αυτή που εισπράξατε το έτος 2012.
2) Δεν προβλέπεται από τον ν.4093/12 η εκκαθάριση και η επιστροφή της διαφοράς κρατήσεων περίθαλψης, εισφοράς αλληλεγγύης και έκτακτης εισφοράς λόγω αναπροσαρμογής – μείωσης της σύνταξης στους συνταξιούχους.
Εκ της Διευθύνσεως 
Η ερώτηση ήταν
     Καλημέρα, έλαβα πριν από μερικές ημέρες την βεβαίωση για τη σύνταξη που εισέπραξα από 1-1 έως 31-12-2012.Από έλεγχο που έκανα διαπίστωσα ότι η αναδρομική κράτηση που μου έγινε και συνεχίζεται να κρατείται, λόγω αναπροσαρμογής της σύνταξης από 1-8-2012, δεν αφαιρέθηκε από το ακάθαριστο ποσό της σύνταξης.
     Επίσης δεν αφαιρέθηκε η διαφορά των κρατήσεων στη υγειονομική περίθαλψη, εισφορά αλληλ/ης και έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης η οποία προκύπτει μεταξύ των κρατήσεων που μου έγιναν πριν τη μείωση της σύνταξης και μετά την μείωση (π.χ. μου κρατήθηκε πριν τη μείωση ως εισφορά αλληλεγγύης ποσό 159,46 ευρώ ενώ με την μείωση έπρεπε να μου κρατηθεί ποσό 117,74 ευρώ). Επειδή τα παραπάνω ποσά είναι σημαντικά για την οικονομική μου κατάσταση λαμβάνοντας υπόψη ότι εισπράτω κάθε μήνα ως πληρωτέο ποσό 180 ευρώ, παρακαλώ για την ενημέρωσή μου για τις παραπάνω κρατήσεις.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων
ΖΗΣΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του ΠΕΡΙΚΛΗ
ΑΜ 1710............,
Aθήνα  03-06-2013

ΜΑΖΕΜΕΝΑ ΑΠΟ ΔΩ ΚΙ ΑΠΟ ΚΕΙ
10.Ελληνικά νησιά: Από που πήραν το όνομά τους;
    Ξέρατε ότι ο Νάξος ήταν ο θρυλικός ηγεμόνας των πρώτων αποίκων του ομώνυμου νησιού; Το ίδιο ήταν και ο Πάρος, για την Πάρο, ο Θάσος για την Θάσο, ο Ζάκυνθος για την Ζάκυνθο και ο Κέφαλος για την Κεφαλονιά. Γνωρίζατε ότι Κρήτη ονομαζόταν μία από τις νύμφες των Εσπερίδων, που φύλαγαν τα χρυσά μήλα στον κήπο των θεών, στη χώρα του Άτλαντα; Η δε Σύμη ήταν μία άλλη νύμφη, συζύγου του Γλαύκου, πρώτου κάτοικου του νησιού, ενώ ο Φολέγανδρος ήταν γιος του Μίνωα.
    Το ότι έπαιξε η αρχαία ιστορία ρόλο στην ονομασία των ελληνικών νησιών δεν μας κάνει εντύπωση. Ενδιαφέρον, όμως, παρουσιάζουν ονόματα νησιών που η ιστορία τους προσπερνά μία εμβληματική -και πιθανώς μυθική- φιγούρα. Όπως τα παρακάτω:
Σύρος: Το όνομα Σύρος προέρχεται από τους πρώτους κατοίκους του νησιού, τους Φοίνικες. Σήμερα υπάρχουν δύο εκδοχές για την ονομασία αυτή. Σύμφωνα με την πρώτη, το όνομα προέρχεται από τη λέξη «ουσύρα» που σημαίνει ευτυχής, ενώ σύμφωνα με τη δεύτερη, προέρχεται από το «συρ» που σημαίνει βράχος.
Σκύρος: Το νησί πήρε την ονομασία του από το άγριο πετρώδες έδαφός του. «Σκίρον» ή «σκύρον» σημαίνει «συντρίμμια πέτρας».
Ανάφη: Η Ανάφη διατήρησε αναλλοίωτο το όνομά της από την αρχαιότητα και μάλιστα από την αρχαία μυθολογία. Σύμφωνα με αυτήν, οι Αργοναύτες επιστρέφοντας στη πατρίδα τους από την Κολχίδα έπεσαν σε καταιγίδα και παρασύρθηκαν στο ανοικτό πέλαγος, όπου ναυαγοί πλέον στη θάλασσα άρχισαν να εκλιπαρούν τον θεό Απόλλωνα να τους σώσει. Ο Απόλλωνας ανταποκρινόμενος στις εκκλήσεις τους διέχυσε φως υπό μορφή κεραυνού οπότε είδαν μπροστά τους να ξεπροβάλει από τη θάλασσα ολόκληρο νησί το οποίο κατάφεραν να προσεγγίσουν. Εκεί οι Αργοναύτες ανήγειραν βωμό προς τιμή του Απόλλωνα του «Αιγλήτη» (= αυτού που λάμπει, Αίγλη) και ονόμασαν το νησί Ανάφη (εκ του ρήματος αναφαίνω).
Μύκονος: Η ονομασία Μύκονος, γνωστή από αρχαία νομίσματα και επιγραφές, αποδόθηκε από την παράδοση στον επώνυμο ήρωα Μύκονο, απόγονο του μυθικού βασιλιά της Δήλου Ανίου, γιου του Απόλλωνος και της νύμφης Ροιούς, κόρης του Διονύσου.
Σαντορίνη: Το όνομα της νήσου «Θήρα» προέρχεται από τον αρχαίο Σπαρτιάτη Θήραν που αποίκησε πρώτος το νησί. Το δε όνομα «Σαντορίνη», όμως, προέρχεται από τους διερχόμενους Φράγκους Σταυροφόρους οι οποίοι κατά το πέρασμα τους στέκονταν για ανεφοδιασμό κοντά σε εκκλησία της Αγίας Ειρήνης (Σάντα Ειρήνη) η οποία υπήρχε στο νησί.
Ικαρία: Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία το νησί ονομάζεται Ικαρία από τον μύθο του θρυλικού Ικάρου, που με τον θάνατό του εκεί έδωσε το όνομά του στο Ικάριο πέλαγος.
Σκιάθος: Το όνομα της Σκιάθου, φημολογείται ότι προέρχεται από τις λέξεις «σκιά» και «Άθως», καθώς το νησί βρίσκεται γεωγραφικά -και μεταφορικά- στην σκιά του Αγίου Όρους.
Αλόννησος: Το όνομα Αλόννησος δόθηκε επί Όθωνα, το 1838, με πρόταση του τότε Υπουργείου Εσωτερικών σε αντικατάσταση του προηγουμένου ονόματος Λιαδρόμια ή Ηλιοδρόμια, καθώς έτσι αναφερόταν στη Διοικητική διαίρεση της Ελλάδας του 1828.
Από μετέπειτα έρευνα αυτό διαπιστώθηκε ως λάθος, δεδομένου ότι κατά την αρχαιότητα η Αλόννησος ήταν άλλο νησί (άγνωστο το ποιο). Παρά ταύτα το όνομα παραμένει ως έχει για το νησί, το οποίο κατά τους αρχαίους Έλληνες λέγονταν «Ίκος».
Λήμνος: Η λέξη Λήμνος κατά μία εκδοχή -των φοινικιστών- είναι φοινικική και σημαίνει λευκή, άσπρη, λαμπερή. Όμως ουδεμία σχέση μπορεί να έχουν αυτές οι ονομασίες με το ηφαιστειογενές νησί. Άλλες εκδοχές υποστηρίζουν πως το όνομα Λήμνος προέρχεται είτε από την ομηρική λέξη «λήιον», που προσδιορίζει το σπαρμένο χωράφι, τον αγρό, ή από τις αρχαίες ελληνικές λέξεις «ληίς» (που σημαίνει κοπάδι) + «μήλο» (που σημαίνει πρόβατο), δηλαδή νήσος κοπαδιών αιγοπροβάτων. Η τελευταία αυτή εκδοχή φέρεται και η επικρατέστερη, επειδή η Λήμνος είναι το πεδινότερο νησί του Αιγαίου με μεγάλη παραγωγή αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, ήδη από την αρχαιότητα.
Λέρος: Το μεγαλύτερο μέρος της Λέρου είναι σχετικά επίπεδο και με χαμηλά βουνά (το υψηλότερο σημείο είναι το Κλειδί 320 μ.). Για αυτό το νησί πήρε το όνομά του από την αρχαία ελληνική λέξη «λέρος» που σημαίνει ομαλός, επίπεδος.
Ρόδος: Από την αρχαία εποχή έχει επικρατήσει ο συσχετισμός του ονόματος με το ομώνυμο λουλούδι, ιερό στον θεό Ήλιο. Γι’ αυτό και τα νομίσματα της Ρόδου παρίσταναν από το ένα μέρος του κεφάλι του Ήλιου και από το άλλο το Ρόδον.
Κέρκυρα: Σύμφωνα με πολλούς μελετητές το όνομα οφείλεται στην νύμφη Κέρκυρα, κόρη του ποταμού Ασώπου. Ο θεός Ποσειδώνας αγάπησε την όμορφη κοπέλα, την έφερε στο νησί και του έδωσε το όνομά της. Από τον έρωτά τους έφερε στη ζωή τον Φαίακα, τον μυθικό γενάρχη των Φαιάκων.
Πολλοί μελετητές πιστεύουν ότι ο μύθος της νύμφης Κέρκυρας συνδέεται ετυμολογικά με την λέξη «κορυφώ» από την ακρόπολη που βρίσκεται  απέναντι από το σημερινή πρωτεύουσα. Από την λέξη «κορυφώ» προήλθε στην συνέχεια η λατινογενής ονομασία Corfu, με την οποία είναι γνωστό το νησί στο εξωτερικό.
Κύθηρα: Αρκετές φορές τα Κύθηρα άλλαξαν ονομασία. Οι κατά καιρούς ηγεμόνες του νησιού του προσέδιδαν διάφορα ονόματα. Τον μεσαίωνα λεγόταν Κυθουρία και Τσερίγο ή Τσιρίγο, όνομα που του έδωσαν οι Ενετοί ναυτικοί. Λεγόταν και Φοινικούντα κάποτε, γιατί πολύ παλιά υπήρξαν τα Κύθηρα αποικία των Φοινίκων. Η ονομασία «Κύθηρα» τους δόθηκε από την Αφροδίτη, την προστάτιδα του νησιού κατά την αρχαιότητα, που εδώ την έλεγαν Κυθήρια ή Κυθέρεια, από το ρήμα «κεύθω», το οποίο σημαίνει «κρύπτω τον έρωτα στην κοιλία».

ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
11.ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Το έστειλε ο Κώστας Παπακώστας
1646    Γεννιέται η Ιταλίδα μαθηματικός και πρώτη γυναίκα διδάκτωρ Έλενα Κορνάρο Πισκόπια, πέθανε στις 26 Ιουλίου 1684.
1688    Θανατώνεται μαζί με την οικογένειά του ο διάσημος Έλληνας τυχοδιώκτης ο οποίος αναρριχήθηκε στα ανώτερα αξιώματα του Σιάμ σημερινή Ταϊλάνδη μέχρι το αξίωμα του πρωθυπουργού Κωνσταντίνος Γεράκης, γεννήθηκε στην Κύπρο το 1647.
1723    Γεννιέται στο Κιρκάντλι της Σκοτίας ο φιλόσοφος, οικονομολόγος, συγγραφέας και εισηγητής του οικονομικού φιλελευθερισμού Άνταμ Σμίθ, πέθανε στις 17 Ιουλίου 1790.
1741    Από τη ρωσική χερσόνησο Καμκτσάτκα, το ανατολικότερο σημείο της Σιβηρίας, αναχωρεί ο Δανός Βίτους Γιόχανσεν Μπέρινγκ, προκειμένου να εξερευνήσει τη Σιβηρία.
1783    Εμφανίζεται το πρώτο αερόστατο από τους Γάλλους βιομήχανους και εφευρέτες αδελφούς Μονγκολφιέ Ζοζέφ-Μισέλ (1740-1810) και τον Ζάκ Ετιέν (1745-1799).
1794    Το Κογκρέσο απαγορεύει στους πολίτες, να υπηρετούν τη θητεία τους σε ξένα στρατεύματα.
1825    Δολοφονείται μέσα στην Ακρόπολη των Αθηνών, όπου είχε φυλακισθεί, από το πρωτοπαλλίκαρό του Γιάννη Γκούρα, ο ήρωας της Γραβιάς Οδυσσέας Ανδρούτσος, πετούν το πτώμα από το ναό της Απτέρου Νίκης για να φανεί ότι σκοτώθηκε δραπετεύοντας, γεννήθηκε στην Ιθάκη το 1790.
1826    Διαλύεται στην Κωνσταντινούπολη μετά από διαταγή του σουλτάνου Μαχμούτ Β΄ το σώμα των γενιτσάρων τους οποίους περικυκλώνει στο Ατ-Μεϊντάν ο βεζίρης Χουσεΐν και σφαγιάζει 15.000.
1826    Πεθαίνει ο Γερμανός συνθέτης και αρχιμουσικός Κάρλ Μαρία φον Βέμπερ, γεννήθηκε το 1786.
1827    Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης (1770-1843), διατάσσει επιστράτευση στην Πελοπόννησο.
1828    Καταλαμβάνεται από τους Έλληνες ο Ωρωπός.
1828    Ο βασιλιάς της Γαλλίας Κάρολος Ι΄ στέλνει στον κυβερνήτη της Ελλάδος Ιωάννη Καποδίστρια, 500.000 φράγκα για τη στήριξη του νεοσύστατου ελληνικού κράτους.
1833    Φθάνει στη Σμύρνη για επίσκεψη, ο βασιλιάς Όθων (1815-1867) της Ελλάδος, με όραμα τη Μεγάλη Ελλάδα, διοργανώνονται γιορτές και ο Μητροπολίτης Σεραφείμ τελεί δοξολογία στην Αγία Φωτεινή.
1848    Η συνέλευση «σαμπόρ» των Κροατών διακηρύσσει την αυτονομίας της Κροατίας.
1865    Λειτουργεί στις ΗΠΑ, η πρώτη ταχυδρομική θυρίδα.
1878    Γεννιέται ο Μεξικανός επαναστάτης Φρανσίσκο Πάντσο Βίγια.
1882 (ν η) Γεννιέται ο Ρώσος συνθέτης της «Ιεροτελεστείας της Άνοιξης» Ιγκόρ Στραβίνσκι, πέθανε στη Νέα Υόρκη στις 6 Απριλίου 1971.
1883    Γεννιέται ο Βρετανός οικονομολόγος Τζόν Μέϊναρντ Κέϊνς, έκανε γνωστή την έννοια του κρατικού παρεμβατισμού στην οικονομία, πέθανε στις 21 Απριλίου 1946.
1894    Διοργανώνονται στο λιμάνι της Ζέας, διεθνείς λεμβοδρομίες, για την ίδρυση γηροκομείου στον Πειραιά, με πρόεδρο της ελλανόδικης επιτροπής τον πρίγκιπα Γεώργιο και τιμή εισιτηρίου 2 δρχ.
1896    Αποβιβάζεται στη Σκάλα του Θερμαϊκού, το ανταρτικό σώμα του οπλαρχηγού Αθανάσιου Μπρούφα, για να διατηρήσει την επανάσταση στη Δυτική Μακεδονία.
1898    Γεννιέται ο Ισπανός ποιητής, λογοτέχνης και θεατρικός συγγραφέας Φρεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, δολοφονήθηκε από τους Φρανκιστές στις 19 Αυγούστου 1936. «Ματωμένος γάμος», «Γέρμα», «Θαυμαστή μπαλωματού», «Δόνια Ροσίτα», «Το σπίτι της Μπερνάντα Άλμπα».
1900    Οι Άγγλοι καταλαμβάνουν την Πραιτόρια και οι Μπόερς χάνουν οριστικά ολόκληρη την περιοχή του Τράνσβααλ στη Νότια Αφρική.
1900    Γεννιέται στη Βουδαπέστη ο Ούγγρος φυσικός Ντένις Γκάμπορ, πολιτογραφήθηκε Βρετανός και πέθανε στο Λονδίνο στις 9 Φεβρουαρίου 1979.
1910    Επισημαίνεται ο αστεροειδής «Αυραβικτρίξ».
1913    Αρχίζουν άγριες διώξεις του ελληνικού στοιχείου στη Μακεδονία από τους Βουλγάρους.
1924    Με εισήγηση του πρωθυπουργού Αλέξανδρου Παπαναστασίου η Βουλή εγκρίνει νόμο για την ίδρυση του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
1932    Ο Ελευθέριος Βενιζέλος σχηματίζει κυβέρνηση μέχρι στις 4 Νοεμβρίου 1932.
1940    Αρχίζει στη Δουνκέρκη και ολοκληρώνεται με επιτυχία, η «επιχείρηση Δυναμό», για τον απεγκλωβισμό 337.131 Άγγλων και Γάλλων ανδρών.
1942    Οι ΗΠΑ κηρύσσουν τον πόλεμο κατά της Βουλγαρίας, Ουγγαρίας και Ρουμανίας και επιτυγχάνεται η συντριβή του ιαπωνικού στόλου στις νήσους Μίντγουεϊ.
1944    Οι κορβέτες του ελληνικού στόλου «Κριεζής» και «Τομπάζης», αποπλέουν από αγγλικά λιμάνια μαζί με τον υπόλοιπο συμμαχικό στόλο για την απόβαση των συμμάχων στη Νορμανδία, ενώ βρετανικά ανεμοπλάνα προσγειώνονται στη Γαλλία.
1945    Το ανώτατο συμβούλιο των συμμάχων καθορίζει ζώνες επιρροής στην κατακτημένη Γερμανία ως εξής, Αγγλική-Αμερικανική-Γαλλική-Σοβιετική.
1947    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Χάρι Τρούμαν ανακοινώνει το σχέδιο του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Τζόρτζ Μάρσαλ, για οικονομική ενίσχυση της Ευρώπης. «Σχέδιο Μάρσαλ».
1948    Η Γαλλία υπογράφει τη συνθήκη «Άλογκ Μπέϊ», με την οποία αναγνωρίζει την ανεξαρτησία του Βιετνάμ υπό τον Μπάο Ντάϊ.
1953    Η Δανία υιοθετεί το νέο της σύνταγμα, ενώ με δημοψήφισμα η Γροιλανδία και τα νησιά Φερόες ανακηρύσσονται αυτόνομα υπό το σκήπτρο της Δανίας.
1954    Ελλάδα, Τουρκία και Γιουγκοσλαβία ανακοινώνουν την ίδρυση του Βαλκανικού Συμφώνου.
1955    Το Βελιγράδι διακόπτει τους δεσμούς με το ανατολικό μπλόκ, για το οποίο ισχύει η συνθήκη της Βαρσοβίας.
1956    Επιτυγχάνεται συμφωνία για την περιοχή του Σάαρ, μετά τη συνάντηση του γερμανού Κόνραντ Αντενάουερ και του γάλλου Γκί Μολέ στο Λουξεμβούργο.
1956    Ο Έλβις Πρίσλεϊ (1935-1977) παρουσιάζει το νέο σίνγκλ «Hound Dog» στο τηλεοπτικό πρόγραμμα «The Milton Berle Show» σκανδαλίζοντας το τηλεοπτικό κοινό με τις προκλητικές κινήσεις των γοφών του.
1959    Συγκρούονται αμαξοστοιχίες στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας, με 60 νεκρούς.
1963    Παραιτείται ο Άγγλος υπουργός άμυνας Τζόν Προφιούμο μετά το σκάνδαλο «Κριστίν Κέλερ», λαμπερή χορεύτρια των καμπαρέ, η οποία μοιραζόταν το κρεββάτι της και με το σοβιετικό στρατιωτικό ακόλουθο.
1967    Με αιφνιδιαστική αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ αρχίζει ο «πόλεμος των έξι ημερών», τρίτος αραβοϊσραηλινός πόλεμος μεταξύ Ισραήλ αφενός και Αιγύπτου, Συρίας και Ιορδανίας αφετέρου, με νίκη των Ισραηλινών, τελείωσε στις 10 Ιουνίου.
1968    Ο αραβικής καταγωγής Σιρχάν Μπισάρα Σιρχάν, πυροβολεί τον γερουσιαστή Ρόμπερτ Κένεντι αδελφό του δολοφονημένου το 1963 Τζόν, ο οποίος υπέκυψε την επόμενη ημέρα.
1969    Δραπετεύει από τις φυλακές Μπογιατίου ο καταδικασθείς δις εις θάνατο Αλέξης Παναγούλης, για την απόπειρα δολοφονίας του δικτάτορα Γεωργίου Παπαδόπουλου.
1969    Ταραχές ξεσπούν στο Χάρτφορντ του Κονέκτικατ, με αφορμή μεγάλη διαμαρτυρία μαύρων.
1970    Η Βόρειος Κορέα βυθίζει αμερικανικό πλοίο στα χωρικά της ύδατα.
1975    Αρχίζει την επαναλειτουργία της, μετά απο 8 χρόνια, η διώρυγα του Σουέζ.
1977    Πωλείται ο πρώτος προσωπικός υπολογιστής «Apple-2».
1978    Εορταστικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στη Ζάκυνθο με παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Τσάτσου, για τη συμπλήρωση 180 χρόνων, από τη γέννηση του Διονυσίου Σολωμού.
1989    Το κόμμα της «Αλληλεγγύης» του Λεχ Βαλέσα κερδίζει τους κομμουνιστές στις πρώτες ελεύθερες εκλογές στην Πολωνία.
1993    Η βουλή της Βενεζουέλας αναθέτει την προεδρία στο γερουσιαστή Ραμόν Βελάσκες, στη θέση του αποπεμφθέντος Κάρλος Αντρές Πέρες, ο οποίος δικαζόταν για διαφθορά.
1994    Ο Κώστας Κουκοδήμος καταρρίπτει το Πανελλήνιο ρεκόρ στο μήκος με άλμα 8,36 μ, στα Χανιά, θα διαρκέσει 13 χρόνια μέχρι στις 2 Ιουνίου 2007 όταν θα το συντρίψει ο Λούης Τσάτουμας με 8,66 μ.
1996    Πεθαίνει ο Αμερικανός γενετιστής και νομπελίστας, Τζορτζ Ντέϊβις Σνελ.
2002    Επανεκλέγεται πρόεδρος της ΕΣΗΕΜ-Θ, ο Δημήτρης Γουσίδης.
2003    Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Ι Ι, επισκέπτεται την Κροατία.
2003    Ανατινάζεται μέσα σε λεωφορείο Τσετσενή αυτονομίστρια με εκρηκτικά, με 18 νεκρούς.
2003    Αρχίζει η 50η διοργάνωση του «Ράλι Ακρόπολις», με νικητή το Μάρκο Μάρτιν Εσθονές, με Ford Focus, η διοργάνωση άρχισε το 1952.
2004    Πεθαίνει στα 93του, ο ηθοποιός και 40ος πρόεδρος των ΗΠΑ από το 1981 μέχρι το 1988 Ρόναλντ Ρήγκαν, γεννήθηκε στις 6 Φεβρουαρίου 1911.
2005    Αρχίζει τις εργασίες του στο Βερολίνο το «16ο Παγκόσμιο Ιατρικό Συνέδριο».
2007    Σεισμική δόνηση μεγέθους 5,3 ρίχτερ σημειώνεται στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας.
2008    Ο πρόεδρος της Κύπρου Δημήτρης Χριστόφιας υπογράφει με τον Βρετανό ομόλογό του στο Λονδίνο «μνημόνιο συναντίληψης» για τις Βρετανοκυπριακές σχέσεις.
2008    Ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ επισκέπτεται επίσημα την Γερμανία.
2008    Ο Θανάσης Βαλτινός εκλέγεται τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, στην έδρα της «Νέας Ελληνικής Πεζογραφίας».
2009    Γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος με το σύνθημα. «Ο πλανήτης σε χρειάζεται. Ένωσε τη δύναμή σου στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής».
2011    Ανήμερα της 44ης επετείου «Νάκσα» ήττα των Αράβων στον πόλεμο των έξι ημερών με το Ισραήλ, Σύροι και Παλαιστίνιοι επιχειρούν να περάσουν στην κατεχόμενη από τους Ισραηλινούς περιοχή, με 20 νεκρούς και 300 τραυματίες.
2011    Οι δυνάμεις ασφαλείας της Συρίας ανοίγουν πυρ εναντίον διαδηλωτών στην επαρχία Ζισρ αλ Σουγκούρ με 35 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες.
2011    Διεξάγονται βουλευτικές εκλογές στην Πορτογαλία με το ποσοστό της αποχής να φτάνει στο 45% και νικητή τον συντηρητικό αρχηγό των Σοσιαλδημοκρατών Πέντρο Πάσος Κοέλιο έναντι του απερχομένου Ζοζέ Σόκρατες.
2011    Ο αριστερών πεποιθήσεων εθνικιστής και πρώην στρατιωτικός Ολάντα Ουμάλα είναι ο νικητής στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στο Περού επικρατώντας με μικρή διαφορά της 36χρονης Κέϊκο Φουχιμόρι.
2011    Νικητής των βουλευτικών εκλογών στην ΠΓΔΜ αναδεικνύεται ο συνασπισμός των δεξιών κομμάτων με βασικό εταίρο το VMRO-DPNME του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι.
2011    Η ομάδα μπάσκετ του ΠΑΟ νικά τον ΟΣΦΠ με 101-94 και κατακτά το 32ο Πρωτάθλημα.
2011    Ο Ισπανός τενίστας Ραφαέλ Ναδάλ κατακτά το 6ο βαρύτιμο τρόπαιο του Ρολάν Γκαρός ισοφαρίζοντας το ρεκόρ του θρυλικού Σουηδού Μπγιορν Μποργκ, νικώντας στον τελικό το Ρότζερ Φέντερερ με 3-1 σετ.
2012    Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν πραγματοποιεί τριήμερη  επίσκεψη στην Κίνα και υπογράφει με τον Κινέζο ομόλογό του Χου Ζιντάο, συμφωνίες στρατηγικής συμμαχίας και τη δημιουργία κοινού ταμείου επενδύσεων.
2012    Πεθαίνει ο ηθοποιός Αθηνόδωρος Προύσαλης, γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1926. «Λατέρνα, φτώχεια και γαρύφαλλο», «Πολίτικη κουζίνα», «Εγκλήματα», «Οι αταίριαστοι».

ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΦΘΕΓΜΑΤΑ
12.ΨΗΓΜΑΤΑ ΣΟΦΙΑΣ
Το έστειλε ο Κώστας Παπακώστας
Αιέν αριστεύειν και υπείροχον έμμεναι άλλων, μηδέ γένος πατέρων αισχυνέμεν. Ιλιάδα Ζ΄ 208.
Αιθίοπα σμηχείν επιχειρώ. Αιθίωψ ου λευκένεται.
Τον αράπη κι αν τον πλύνεις, το σαπούνι σου χαλάς.
Ακόμη δεν τον είδανε και Γιάννη τον βαφτίσανε. Θεόδωρος Κολοκοτρώνης.
Άκουε γέρου συμβουλή και παιδεμένου γνώμη.
Άκουσον μέν, πάταξον δε. Θεμιστοκλής προς Ευριβιάδη.
Ακριβός στα πίτουρα και φτηνός στ’ αλεύρι.
Αλοί που τόχει η κούτρα μου να κατεβάζει ψείρες.
Αλλάζει γνώμες σαν το πουκάμισο.
Άλλαι μεν βουλαί ανθρώπων, άλλα δε Θεός κελεύει. «Man proposes, but God disposes».
Άλλα λέει η θειά μου, άλλα ακούν τ’ αφτιά μου.
Άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε.
Άλλ’ αντ’ άλλα, κι άλλο της Παρασκευής το γάλα.
Άλλαξε ο Μανωλιός κι έβαλε τα ρούχα του αλλιώς. Μανώλης Μπατίνος.
Άλλα τα μάτια του λαγού κι άλλα της κουκουβάγιας.
Άλλη καμμιά δεν γέννησε μόν’ η Μαριώ το Γιάννη.
Άλλος γ... και λειτουργά και εγώ που βήχω φταίω. Λαϊκό Λέσβου.
Άλλος έχει το όνομα κι άλλος έχει τη χάρη.
Αλλού τα κακαρίσματα κι αλλού γεννούν οι κότες.
Αλλού το όνειρο κι αλλού το θάμα.
Άμα πάρεις λάθος τρένο, όπου και να κατέβεις λάθος θα είσαι.
Αμ’ έπος, αμ’ έργον. Για όσους τελειώνουν κάτι στο άψε-σβήσε, γρήγορα.
Άμμον θαλάσσης κοφίνω ζητείς μετρείν.
Ανάρια-ανάρια το φιλί για νάχει νοστιμάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου