Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2019

Σημαντικές συναντήσεις του Συλλόγου ΑΞ.Ι.Α με Γενικούς Γραμματείς Υπουργείου Εργασίας και προέδρους Μετοχικών Ταμείων


Σημαντικές συναντήσεις του Συλλόγου ΑΞ.Ι.Α με Γενικούς Γραμματείς Υπουργείου Εργασίας και προέδρους Μετοχικών Ταμείων
    Στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης που πραγματοποίησε ο Σύλλογος Συζύγων Θανόντων ΑΞ.Ι.Α την 22α Οκτωβρίου 2019 στην Αθήνα και πέραν της συνάντησης με τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Βρούτση, πραγματοποίησε σημαντικές επαφές με γενικούς γραμματείς του Υπουργείου Εργασίας και προέδρους μετοχικών Ταμείων, όπως παρακάτω: 
    Τον κ. Γεώργιο Σταμάτη, Γενικό Γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ΑμεΑ & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.    Συζητήθηκαν θέματα που απασχολούν ΑμεΑ (συζύγους και τέκνα) δικαιούχους σύνταξης Θανάτου καθώς και η δυνατότητα δημιουργίας ορφανικής κατηγορίας στο ίδιο πλαίσιο με τις μονογονεϊκές, τους τρίτεκνους και τους πολύτεκνους. Ο σύλλογος ΑΞ.Ι.Α θα υποβάλει σχετικό υπόμνημα με πρώτο βήμα την εγγραφή του συλλόγου στον κατάλογο των ευπαθών κοινωνικών ομάδων του Υπουργείου Εργασίας. Η ενέργεια για εξέταση δυνατότητας δημιουργίας ορφανικής οικογένειας γίνεται και με τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργού Εργασίας κ. Βρούτση.
    Παράλληλα συζητήθηκε το θέμα «περί αναδοχής και υιοθεσίας». Ο σύνδεσμος https://www.anynet.gr/ αποτελεί την πλατφόρμα που υλοποιεί τον νόμο 4538/2018 «περί αναδοχής και υιοθεσίας». Δημιουργήθηκε για να διευκολύνει τους ανθρώπους που θέλουν να προσφέρουν μια οικογένεια στα παιδιά που την έχουν ανάγκη:
       (1) Με σεβασμό στις εξατομικευμένες ανάγκες κάθε παιδιού, αλλά και στις δυνατότητες και επιθυμίες κάθε οικογένειας.
       (2) Με εξασφάλιση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων παιδιών και οικογενειών, της ταχύτητας και της ισονομίας.
       (3) Με την συνέργεια και εποπτεία των αρμόδιων φορέων της πολιτείας.
    Την κ. Μαρία Συρεγγέλα, Γενική Γραμματέα Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, όπου συζητήθηκαν θέματα της αρμοδιότητας της Γραμματείας καθώς και θέματα που απασχολούν την ορφανική οικογένεια κυρίως λόγω της απώλειας ενός μέλους από την οικογένεια. 
    Τον κ. Χρήτσο Κουτσογιαννόπουλο, πρόεδρο του ΔΣ του Μετοχικού Ταμείου Στρατού (ΜΤΣ) όπου ενημερωθήκαμε ότι το 70% θα δοθεί με το μέρισμα του Δεκεμβρίου μαζί με τα αναδρομικά από τον Ιούνιο μέχρι και τον Νοέμβριο του 2019. Το ίδιο θα πράξει και το Μετοχικό Ταμείο Αεροπορίας (ΜΤΑ) που επικοινωνήσαμε τηλεφωνικώς. Εκκρεμεί η επικοινωνία και ενημέρωση από το Μετοχικό Ταμείο Ναυτικού.  Δεν απαιτείται καμία ενέργεια από τα μέλη του Συλλόγου ΑΞ.Ι.Α.
    Τον κ. Ηλία Μπάρδα, πρόεδρο του ΔΣ του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ), όπου
συζητήθηκε η δυνατότητα τροποποίησης του άρθρου 48 του ν.4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου) με το οποίο το μικρό μέρισμα των 60 έως 70 ευρώ, που έπαιρναν 11.000 περίπου δικαιούχοι σύνταξης χηρείας μηδενίστηκε με ηλικιακά κριτήρια και μάλιστα με αναδρομική ισχύ. Δηλαδή αν η επιζούσα ήταν κάτω των 55 ετών όταν έχασε τον σύζυγο, ανεξαρτήτως αν αυτό είχε συμβεί πριν από 20 χρόνια, έπαιρνε μέρισμα για 3 μόνον χρόνια. Ο πρόεδρος μας ενημέρωσε ότι αυτό το θέμα θα τεθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο την επόμενη Τετάρτη και ότι το ταμείο είναι σε θέση να επαναφέρει το μέρισμα στο σύνολο των δικαιούχων σύνταξης χηρείας χωρίς να επηρεασθεί το μέρισμα των άμεσα μερισματούχων. Ο Σύλλογος ΑΞ.Ι.Α θα υποβάλει σχετικό αίτημα τις επόμενες ημέρες.
    Στον παρακάτω πίνακα φαίνεται η άριστη πορεία των αποθεματικών του ταμείου, που οφείλεται στις
κατάλληλες κινήσεις του ΔΣ του ΜΤΠΥ. Το αποθεματικό από 869,93 χιλιάδες ευρώ το 2016 έφθασε τα 175,98 εκατομμύρια ευρώ τον Ιούνιο του 2019 και εκτιμάται ότι θα αγγίξει τα 200 εκατομμύρια ευρώ στα τέλη του 2019. Το ετήσιο κόστος επαναφοράς του μερίσματος στο σύνολο των δικαιούχων εκτιμάται ότι με δυσκολία θα ξεπεράσει τα 8 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που ουδόλως επηρεάζει την ανοδική πορεία των αποθεματικών του ΜΤΠΥ.
    Στις συναντήσεις από το Σύλλογο ΑΞ.Ι.Α συμμετείχαν η πρόεδρος κ. Λαμπρινή Σαμαρά, η α' αντιπρόεδρος κ. Πόπη Δεληγιάννη, τα μέλη του ΔΣ κ. Έφη Γκόνα και κ. Διονυσία Παπαχριστοπούλου και ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων κ. Απόστολος Παπαπαρίσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου