Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2019

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΘΡΑΚΗ ΝΑ ΛΥΘΟΥΝ ΤΑ ΜΑΓΙΑ


ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΘΡΑΚΗ ΝΑ ΛΥΘΟΥΝ ΤΑ ΜΑΓΙΑ
Βασίλης Ναζλής
    Στην Ανατολική Θράκη, την ελληνική Ανατολική Θράκη που δόθηκε στην Τουρκία το 1922,ο ελληνισμός είχε έντονη παρουσία σε όλα και για όλα. Έχουν γραφεί χιλιάδες βιβλία, ΝΑΙ κυριολεκτικά χιλιάδες, για την ζωή στην περιοχή από αιώνες πριν και οι μελετητές της ιστορίας της ακόμη και τώρα ανακαλύπτουν λογοτεχνικά, λαογραφικά και ιστορικά στοιχεία, που είναι καταχωνιασμένα σε κείμενα.
    Πριν λίγα χρόνια κάποιοι "παθιασμένοι" με την ΙΣΤΟΡΙΑ της, (
μεταξύ αυτών και εγώ) τολμήσαμε με μικρή σχετικά δαπάνη να ψηφοποιήσουμε ένα όγκο παλιών περιοδικών ιστορικών, λαογραφικών, που Θρακιώτες λόγιοι εκδίδαν σε πείσμα πολλών.... ΤΑ ΘΡΑΚΙΚΑ που εξέδιδε το ΘΡΑΚΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ και το ΑΡΧΕΙΟΝ ΘΡΑΚΙΚΟΥ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΚΑΙ ΓΛΩΣΣΙΚΟΥ ΘΗΣΑΥΡΟΥ, που μπορείτε να βρείτε στο διαδίκτυο με τον τίτλο αυτό.!
    .Σήμερα θα σας παρουσιάσω λίγα σπαράγματα από τον
9ο τόμο των ΘΡΑΚΙΚΩΝ, από το πόνημα της Ελπινίκης Σταμούλη Σαραντή
"πως γιάτρευαν στην Θράκη" ,του 1938.
    Χαρακτηριστικές είναι οι ενέργειες και η διαδικασία που εφαρμόζαν τον
19ο και αρχές του 20ο αιώνα για τις παρακάτω περιπτώσεις.
Ακολουθώ την γλώσσα της εποχής.
ΓΙΑ ΤΟΝ ΞΩΔΟΜΕΝΟ (Ξεμυαλισμένο)
    1.-όταν ο άντρας ξεμακραίν "απ'τη γυναίκα τ' και παγαίνει σ' άλληνα, ή γιάτρισσα που γητεύει βάζ' απ'την ανάποδη το πουκάμισο τ' πάνω στην ανέμη, την γυρνάει και λέγει τρείς φορές «
όπως γυρίζ' η ανέμη να γυρίσ΄κι ο Παναγής ο...,ο...κατά τη γυναίκα τ'» .
    Και γύριζε στη γυναίκα τ'.(!!!!!!!!!!???????)
-------------------------------------
    2.-να πας στην εκκλησία πρωϊ και να πάρης ένα κερί, από την ανάποδη να τ' ανάψεις στην Παναγιά και να πής «Παναγία μ',όπως γύρσα το κερί σε σένα ανάποδα, να τον γυρίσης και κείνονε σε μένα» διβάζεις και παράκληση, ο παπάς μνημονεύει και των δύο τα ονόματα και γυρνάνε κατά σένα.
-------------------------------------
    3.-Καπνίζνε τον ξεμυαλισμένο με λελεγκοφωλιά (φωλιά πελαργού,λελέκι=πελαργός) ή χελιδονοφωλιά και θεραπεύεται.
-------------------------------------
    4.-στον ξωδομένο άντρα βάζνε από πάνω στο κεφάλι τ'  το σταρικό  (το κόσκινο που κοσκινίζουν το σιτάρι)  και τον περεχούνε ξεγυμνωμένο με νερό.
-------------------------------------
    5.-μιας κοπέλλας ο αρβωνιαστικός την παράτσε κι' αγάπησε άλληνα. Η μάννα τ' για να σχαθή την άλληνα, πήρε το φακιόλ'τα το καλό κ' έκανε μάγια. Ο γιός της ξεμάκραινε και πήρε την αρβωνιαστικιά τ'. Παντρεύτηκαν κι'ως τα τελευταία έζηγαν αγαπημέν'.
-------------------------------------
    Αυτά τα λίγα ....ΑΣ ΤΑ ΜΕΛΕΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΠΕΘΕΡΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΞΕΜΥΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ ΓΑΜΠΡΟΥΣ ΚΑΙ ΑΣ ΕΦΑΡΜΟΣΟΥΝ ΤΙΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΑΥΤΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΜΦΙΒΟΛΑ ΑΠΟΤΕΣΜΑΤΙΚΕΣ.....ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ ΤΟΥΣ ΟΙ ΞΩΔΟΜΕΝΟΙ.....ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΡΕΧΟΝΤΑΣ!!!!!!!!!!!!!!!!!
ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ ΣΕ ΟΛΟΥΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου