Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2019

Πανηγυρικός Εορτασμός των Αγίων Θεοπατόρων, Ιωακείμ & Άννης, στις ΘΕΡΜΕΣ (Λουτρά) Ξάνθης.


Πανηγυρικός Εορτασμός των Αγίων Θεοπατόρων, Ιωακείμ & Άννης, στις ΘΕΡΜΕΣ (Λουτρά) Ξάνθης.
            Τελέστηκε την 9 Σεπτεμβρίου 2019, ημέρα Δευτέρα, με κάθε επισημότητα και το προβλεπόμενο τελετουργικό, Αρχιερατική Πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετ’ αρτοκλασίας και Θείου Κηρύγματος, προς τιμήν της εορτής των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, στο ομώνυμο Παρεκκλήσιο, στο πομακοχώρι Θέρμες,
            Την λειτουργία τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κκ. Παντελεήμων, επικουρούμενος στην τελετή από τον πρωτοπρεσβύτερο πατέρα Γεώργιο Σπάρταλη και τον Ιεροδιάκονο Νεκτάριο. Η μικτή χορωδία Βυζαντινής μουσικής του ΚΑΠΗ Ξάνθης, με χοράρχη τον κ. Αθανάσιο Βολοβότση, βοήθησε στην Θεία Λειτουργία.
            Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, ομίλησε για τη σημασία της εορτής των Αγίων Θεοπατόρων, ενώ ευχαρίστησε το εκκλησίασμα για τη παρουσία του, όπως και το Παράρτημα ΕΑΑΣ Ν. Ξάνθης, για τη συνεχή ανακαίνιση και φροντίδα του ναού.
            Η όλη εορτή πραγματοποιήθηκε με μέριμνα του «αναδόχου», Παράρτημα Ν. Ξάνθης της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (ΕΑΑΣ), στο πλαίσιο του Προγράμματος «Εκκλησιασμοί στα Πομακοχώρια Ν. Ξάνθης 2019».
            Στον εορτασμό, αν και ήταν εργάσιμη ημέρα, προσήλθαν συνολικά περί τους 150 προσκυνητές, με 2 λεωφορεία, που εξασφάλισε το Παράρτημα ΕΑΑΣ Ν. Ξάνθης (για δωρεάν μεταφορά), καθώς και με αρκετά ΙΧΕ οχήματα. Το αξιοσημείωτο είναι ότι η πλειοψηφία του εκκλησιάσματος ήταν απλοί κάτοικοι της Ξάνθης, που ανταποκρίθηκαν έμπρακτα και με θέρμη στην πρόσκληση μας, καθώς και 25 - 30 παραθεριστές που βρίσκονται αυτήν την εποχή στην περιοχή, λόγω ιαματικών λουτρών. Επίσης παραβρέθηκε, για πρώτη φορά, αφιχθείς από την Αθήνα για το σκοπό αυτό, ο πρόεδρος της ΕΑΑΣ Αντιστράτηγος ε.α Ροζής Βασίλειος, ο εκπρόσωπος του Δημάρχου Ξάνθης ο Αντιδήμαρχος Δημοτικής Ενότητας Σταυρούπολης κ. Απόστολος Ελευθεριάδης, αντιπροσωπεία της Ένωσης Αποστράτων Αστυνομικών Ξάνθης με επί κεφαλής τον πρόεδρό της κ. Θεοφάνη Καραμπιπέρη και η πρόεδρος του Συλλόγου Συνταξιούχων Δημοσίων Υπαλλήλων Ξάνθης κ. Άννα Μπαλτζοπούλου. 
            Έτσι ήχησε και πάλι η καμπάνα του ναού, άναψαν τα καντήλια των Αγίων, ακούστηκαν οι ψαλμωδίες και τα τροπάρια της Ορθοδοξίας στη μνήμη των Αγίων.
            Μετά τον εκκλησιασμό προσφέρθηκαν, σε όλο το εκκλησίασμα, από την ΕΑΑΣ καφέδες, αναψυκτικά και άλλα κεράσματα σε γειτονικό κατάστημα. Ο Σεβασμιώτατος, μας τίμησε με την παρουσία του στο κέρασμα και δεν παρέλειψε, όπως το συνηθίζει, να χαιρετίσει τους μουσουλμάνους συμπατριώτες μας, ιδιοκτήτες και εργαζόμενους του καταστήματος, όπως και όλους όσους βρισκόταν στην γύρω περιοχή, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά την ειρηνική συμβίωση των συμπατριωτών χριστιανών και μουσουλμάνων.
            Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τα Τουριστικά Γραφεία του ΚΤΕΛ Ξάνθης και «TASIOS Travel» που μας παραχώρησαν δωρεάν τα λεωφορεία για την μετακίνηση των προσκυνητών. Ευχαριστούμε όμως θερμά όσους και όσες προσήλθαν, οι οποίοι  ταυτόχρονα  μας ενίσχυσαν οικονομικά για τη συνέχιση της ανακαίνισης του ναού, καθώς και τους φορείς και τα άτομα που συνέβαλαν στην επιτυχία της εκδήλωσης. Έτσι μας τονώνετε το ηθικό και την πίστη, δίνοντάς μας το κουράγιο για να συνεχίσουμε την προσπάθεια για την ενίσχυση του Θρησκευτικού μας φρονήματος, αλλά και του αλληλένδετου Εθνικού Φρονήματος των κατοίκων της ευαίσθητης αυτής περιοχής.
             Για το Παράρτημα της Ε.Α.Α.Σ. Νομού Ξάνθης
Αργύριος Ανδριώτης
Ταξίαρχος ε.α.
Μέλος ΔΣ του Παραρτήματος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου