Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2019

Ο ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ


Ο ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ
Αντιναύαρχος ε.α. Β. Μαρτζούκος ΠΝ
    Ο απερχόμενος Πρόεδρος της Κομισιόν Jean-Claude Junker επέκρινε την διάδοχό του Ursula von der Leyen για τον τίτλο περί «προστασίας του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής» τον οποίο επιφυλάσσει για τον Ευρωπαίο Αντιπρόεδρο Κο Μαργαρίτη Σχοινά και αρμόδιο για θέματα μεταναστεύσεως, υπονοώντας ότι ο τίτλος στρέφεται κατά των μεταναστών.
    Είναι γεγονός ότι οι Ευρωπαϊκές αξίες, εμπνευσμένες από την αρχαία Ελλάδα και σφυρηλατημένες επί αιώνες με άφθονη μελάνη και αίμα, αποτελούν κατάκτηση αποκαλούμενη και ως «Δυτικό κεκτημένο». Οι ευρωπαϊκές αξίες κάθε άλλο παρά αυτονόητες ήταν κατά τον ευρωπαϊκό θρησκευτικό και φεουδαρχικό μεσαίωνα. Το κοσμικό κράτος που συμπυκνώνει το κράτος δικαίου, την Δημοκρατία, την ισότητα (ατόμων, φύλων, ευκαιριών κ.λπ.), την ελευθερία σκέψεως και εκφράσεως, τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αξιοπρέπειας, θεωρείται για πολλούς δεδομένο παρά το γεγονός ότι η Ευρώπη αποτελεί μία από τις λιγοστές «κοσμικές οάσεις» ανά τον πλανήτη.
    Σήμερα η ευρωπαϊκή κοσμική, δημοκρατική κατάκτηση η οποία προσδιορίζει και την ευρωπαϊκή «ταυτότητα» (στην βάση της οποίας επιχειρείται και η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση),  δέχεται πλήγματα από σειρά κινδύνων όπως η παγκοσμιοποίηση (ισοπεδομένοι πολίτες του κόσμου άνευ ταυτότητος και αρχών, έρμαια μιας ομιχλώδους «παγκόσμιας διακυβέρνησης»), οι γνωστές ολοκληρωτικές πολιτικές θεωρίες οι οποίες απαξιώνουν ή έχουν «ειδική» αντίληψη περί Δημοκρατίας και κυρίως ο θρησκευτικός ολοκληρωτισμός, όπως αυτός εκφράζεται στις ημέρες μας πρωτίστως από το Ισλάμ.
    Μία απλή ματιά στα δημογραφικά στατιστικά στοιχεία και τις προοπτικές τους (σε συνδυασμό με οικολογικές εξελίξεις), πείθει και τον πλέον κακόπιστο ότι τα τρέχοντα μεγάλα μεταναστευτικά ρεύματα από Αφρική και Ασία προς μία Ευρώπη που γηράσκει, αποτελούν προίμιο ενός μεγάλου μεταναστευτικού «τσουνάμι» που ακολουθεί και δεν συνδέεται με συγκυριακές συγκρούσεις (όπως αυτή της Συρίας). Η συντριπτική πλειοψηφία των μεταναστών είναι (και θα είναι) Μουσουλμάνοι και η ευρωπαϊκή εμπειρία δεκαετιών αποδεικνύει την ιδιαίτερα δυσχερή προσαρμογή τους στο Ευρωπαϊκό δημοκρατικό κεκτημένο, παρά τα δαπανηρά σχετικά προγράμματα εντάξεως. Η διαπίστωση αυτή ενισχύεται από την πρακτική δεκάδων Μουσουλμανικών κρατών στο εσωτερικό τους, έναντι πάσης μορφής μειονοτήτων,  κατάληξη της οποίας είναι η σταδιακή εξαφάνιση των τελευταίων.
    Η Ευρώπη, ως εκ της φύσεως και των αρχών της, υπήρξε ανέκαθεν ανοικτή στην μετανάστευση. Σήμερα, εν τούτοις, οι αριθμητικές ισορροπίες, οι δημογραφικές τάσεις και η εμμονή μεγάλης μερίδος Μουσουλμάνων μεταναστών όπως διατηρούν στο ακέραιο τις πολιτισμικές τους αντιλήψεις και πρακτικές ακόμη και αν αυτές αντίκεινται στις ευρωπαϊκές αξίες, Συντάγματα, νόμους, ήθη, έθιμα έχει προκαλέσει διχασμό αντιλήψεων περί του δέοντος γενέσθαι, τόσο μεταξύ ευρωπαϊκών κρατών όσο και μεταξύ ηγεσιών και κοινής γνώμης. Το επικείμενο BREXIT οφείλεται σε μεγάλο ποσοστό στο εν λόγω φαινόμενο.
    Κρίνεται ότι η Κα U. Van der Leyen, με τον τίτλο «προστασία του ευρωπαϊκου τρόπου ζωής» εισέρχεται στην καρδιά του όλου προβλήματος, προσδιορίζει το διακύβευμα της μαζικής και ανεξέλεγκτης μεταναστεύσεως και προκαλεί ανακούφιση στην ανήσυχη πλειοψηφία της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης. Ειδικά οι αυτοπροσδιοριζόμενοι ως «ανθρωπιστές» θα πρέπει να αισθάνονται ικανοποίηση αφού ο τίτλος αυτός στρέφεται προς την κατεύθυνση προστασίας των κεκτημένων ευρωπαϊκών δικαιωμάτων των επερχομένων γενεών Ευρωπαίων (μεταξύ των οποίων τα τέκνα και τα εγγόνια τους).
    Ενώ το «Φρούριο Ευρώπη» αποτελεί ασφαλώς ουτοπία, η έλλειψη κανόνων και προϋποθέσεων ως προς την μαζική μετανάστευση (υπό μία στρεβλή παγκοσμιοποιημένη αντίληψη περί ανθρωπισμού) επιφυλάσσει στην ΕΕ ένα οδυνηρό μέλλον δίχως επιστροφή. Η Ευρώπη δεν επιθυμεί να απεμπολήσει το κεκτημένο της και να επιστρέψει σε κάθε μορφής μεσαίωνα. Ο τίτλος «Προστασία του Ευρωπαϊκού τρόπου ζωής» της Κας U. Van der Leyen τον οποίο απονέμει στον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν Κο Μαργαρίτη Σχοινά κρίνεται ως απόλυτα εύστοχος, τιμητικός και ταυτόχρονα του υποδεικνύει τόσο τις ευρύτερες ευθύνες του όσο και τον τρόπο δράσεως αυτού.
                                            17 – Σεπτεμβρίου – 2019
                                Αντιναύαρχος ε.α. Β. Μαρτζούκος ΠΝ
                                              Επίτιμος Διοικητής ΣΝΔ
                                                Πρόεδρος ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου