Σάββατο 23 Μαρτίου 2019

ΕΙΣΦΟΡΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ


ΕΙΣΦΟΡΑ  ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ  ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ
Νικόλαος  Ζαρκάδας Υποστράτηγος  ε.α.  
    Τελευταία, πληθαίνουν οι αναρτήσεις και οι ανακοινώσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι επιστολές των δικηγορικών εταιρειών σχετικά με την διεκδίκηση των παρανόμως παρακρατηθέντων   ποσών τόσον από την συνεχιζόμενη παρακράτηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων {Ε.Α.Σ.} όσον και από την κατάργηση των επιδομάτων – δώρων εορτών και αδείας.
    Είναι γνωστόν, ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο {Ε.Σ.} με την υπ’ αριθμόν 244/2017 απόφαση της Ολομέλειάς του έκρινε ως αντισυνταγματική την επιβολή αρχικά και στη συνέχεια την αύξηση της Ε.Α.Σ. Συγκεκριμένα οι διατάξεις του άρθρου 11 του νόμου 3865/2010 {ΦΕΚ 120 Α΄} και στη συνέχεια της παραγράφου 13 του άρθρου 2 του νόμου 4002/2011 {ΦΕΚ 180 Α΄} αντίκεινται τόσο στις διατάξεις του Συντάγματος {άρθρα 4 παρ. 1 και 5, 22 παρ. 5 και 25 παρ. 1 και 4 και στις απορρέουσες από αυτά αρχές}, όσο και στις διατάξεις του Πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου {ΕΣΔΑ}. {Πόρισμα Συνήγορου του Πολίτη}.
    Μέχρι σήμερα, το Υπουργείο Οικονομικών, παρά την ρητή και σαφή συνταγματική επιταγή ότι “η διοίκηση έχει υποχρέωση να συμμορφώνεται προς τις δικαστικές αποφάσεις” {παρ. 5 άρθρου 95}, όχι μόνον δεν συμμορφώθηκε, αλλά για την αντισυνταγματικότητα της Ε.Α.Σ. αναμένει την απόφαση ειδικού δικαστηρίου στο οποίο έχει προσφύγει το Ελληνικό Δημόσιο, {έγγραφο 14.2.2018 Γ.Λ.Κ.}
    Η Διοίκηση δεν έχει εφαρμόσει την μνημονευόμενη απόφαση του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου της χώρας με συνέπεια οι ενδιαφερόμενοι συνταξιούχοι του δημοσίου να προσφεύγουν δικαστικά και να έχουν αφ’ ενός μεν ικανή οικονομική επιβάρυνση, αφ’ ετέρου δε απροσδιόριστο χρόνο αναμονής. Πλέον αυτών συσσωρεύεται μεγάλος αριθμός προσφυγών στα αρμόδια δικαστήρια για την εκδίκαση των οποίων απαιτούνται σημαντικοί οικονομικοί πόροι και ώρες εργασίας των δικαστών.
    Προς άρση όλων αυτών των μειονεκτημάτων, αλλά και προς τήρηση των αρχών του δικαίου, ήτοι της νομιμότητας, της χρηστής διοίκησης, της ασφάλειας δικαίου, της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης και κυρίως της αρχής της ισότητας επιβάλλεται όπως η αρμόδια διοίκηση προβεί στις απαραίτητες ενέργειες και αποφασίσει όπως διακοπεί η συγκεκριμένη κράτηση της Ε.Α.Σ. από την μηνιαία σύνταξη των αποστράτων – συνταξιούχων στρατιωτικών καθώς και να τους επιστραφούν τα αχρεωστήτως παρακρατηθέντα ποσά από 10.2.2017.
    Η Διοίκηση, τόσο ως προς τη διακοπή των κρατήσεων, όσο και ως προς τα αναδρομικά από 10.2.2017 θα πρέπει να ενεργήσει μέσα στα όρια, που διαγράφονται από την αρχή της ισότητας και η απόφασή της να εφαρμοσθεί για το σύνολον των συνταξιούχων του Δημοσίου και όχι μόνον για μια μερίδα που προσφεύγουν στη δικαιοσύνη εδραιώνοντας αδικαιολόγητα άνιση μεταχείριση μεταξύ προσώπων, που ευρίσκονται κάτω από τις ίδιες προϋποθέσεις. 
    Εκτιμάται ότι δεν υφίσταται λόγος οι συνταξιούχοι να ταλαιπωρούνται υποβάλλοντας μεμονωμένα αιτήσεις προς το Ελεγκτικό Συνέδριο. {Τετραμηνιαία Ενημέρωση ΣτΠ}
    Διευκρινίζεται ότι η Ε.Α.Σ. που αφορά στην απόφαση του Ε.Σ. δεν έχει καμία σχέση με την Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης {Ε.Ε.Α.} των φυσικών προσώπων που προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 29 του νόμου 3986/2011 {ΦΕΚ 152 Α΄}.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου