Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2019

Οι 158 καλλιτέχνες και… «καλλιτέχνες» που στηρίζουν τη Συμφωνία των Πρεσπών


Οι 158 καλλιτέχνες και… «καλλιτέχνες» που στηρίζουν τη Συμφωνία των Πρεσπών
Newsroom iefimerida.gr
    Την ώρα που κορυφώνεται η συζήτηση στη Βουλή για τη Συμφωνία των Πρεσπών, και η ΝΔ αντιτίθεται στο κείμενο της Συμφωνίας, μια κίνηση κάποιων «καλλιτεχνών» έδωσε αφορμή για μια νέα «μάχη».
     Χθες δόθηκε στη δημοσιότητα μια λίστα 158 «καλλιτεχνών» που προσυπογράφουν υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών
    Σήμερα, η ΝΔ, μέσω του αναπληρωτή εκπροσώπου Τύπου της, Νίκου Ρωμανού, καταγγέλλει ότι οι 158 δεν είναι παρά «συριζοτρόλ» και σύμβουλοι υπουργών
    Ο Νίκος Ρωμανός δημοσίευσε μία φωτογραφία με τη λίστα των υπογραφών υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών και μία φωτογραφία στην οποία το ίδιο πρόσωπο που υπάρχει στη λίστα παρουσιάζεται ως συνεργάτης του υπουργού Επικρατείας, Χριστόφορου Βερναρδάκη.
    «Μία λίστα υπογραφών από ΣΥΡΙΖΟτρολ, υπεύθυνους των social media τους και συμβούλους υπουργών τους παρουσιάζεται ως "υπογραφές καλλιτεχνών υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών". Για να καταλάβετε ποιοι μας κυβερνούν και πόση γελοιότητα χωράει στην αριστερά του ''ηθικού πλεονεκτήματος''», έγραψε ο Νίκος Ρωμανός στο Twitter.
    Μεταξύ αυτών που υπογράφουν είναι η Κωνσταντίνα Βούλγαρη, σκηνοθέτις. Η κυρία Βούλγαρη πάντως είναι διορισμένη, όπως προκύπτει από το σχετικό ΦΕΚ, στο γραφείο του Χριστόφορου Βερναρδάκη ως μετακλητή υπάλληλος.
    Υπογράφει ακόμα ο Τάσος Κουράκης, ως πανεπιστημιακός, που είναι όμως ταυτόχρονα βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος της Βουλής.
    Ο Νίκος Μωραΐτης δηλώνει στιχουργός. Η δράση του στα social media είναι συνεχής, με σχόλια όπως αυτό: «Διαπολιτισμικό σχολείο είπε τα Κάλαντα στον πρωθυπουργό, κάτι φουστανέλες στον Μητσοτάκη. Αυτή είναι η διαφορά που με κάνει υπερήφανο».
    Η Μαρία Κανελλοπούλου δηλώνει ηθοποιός, αλλά είναι ταυτόχρονα και πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
    Ο Κωνσταντίνος Ταχτσίδης, που επίσης υπογράφει το κείμενο, δηλώνει μουσικός και σεναριογράφος. Εξαιρετικά δραστήριος στο Τwitter, υπήρξε αρθογράφος στο «Αλ Τσαντίρι» και μετά στο «Κουτί της Πανδώρας»...
    Η Ρηνιώ Δραγασάκη δηλώνει σκηνοθέτις και είναι κόρη του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη.
    Υπογράφει και ο Νίκος Παρασκευόπουλος, ως ομότιμος καθηγητής ΑΠΘ, αλλά ξεχνά να διευκρινίσει ότι είναι το ίδιο πρόσωπο με τον βουλευτή και πρώην υπουργό Δικαιοσύνης.
    Η Άννα Χατζησοφιά είναι συγγραφέας και ηθοποιός. Υπήρξε υποψήφια βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, πήρε τη θέση του Παπαδημούλη όταν εκείνος έφυγε για την Ευρωβουλή και τώρα είναι μέλος του συντονιστικού ΣΥΡΙΖΑ για τον πολιτισμό.
    Ο Όμηρος Πουλάκης είναι ηθοποιός και είναι γιος του Κώστα Πουλάκη, του γ.γ. του υπουργείου Εσωτερικών.
    Η Βασιλική Κατριβάνου γράφει κάτω από την υπογραφή της στο κείμενο για τις Πρέσπες ψυχοθεραπεύτρια, και είναι η πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
    Η Αυγή Προγκίδη είναι χορογράφος και μέλος γραμματείας τέχνης και πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ.
    Ο Ρήγας Αξελός είναι ηθοποιός, μέλος του συντονιστικού του τμήματος πολιτισμού ΣΥΡΙΖΑ και δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ.
    Η δημοσιογράφος Φωτεινή Λαμπρίδη υπήρξε συνεργάτης του Στέλιου Κούλογλου και μετά διορίστηκε δημοσιογράφος στην ΕΡΤ, υπεύθυνη για το «παρατηρητήριο σεξισμού».
    Ο Ματθαίος Τσιμιτάκης δηλώνει δημοσιογράφος, αλλά είναι διορισμένος στο γραφείο Τύπου του Μαξίμου.
    Η Μάγκυ Δούση γράφει κάτω από την υπογραφή της στο κείμενο των 158 σύμβουλος πολιτισμού και επικοινωνίας. Επίσης, είναι διορισμένη στο γραφείο του Χριστόφορου Βερναρδάκη.
    Η Όλγα Αθανίτη δηλώνει ηθοποιός και μεταφράστρια. Είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, μέλος των «53» του Τσακαλώτου και υπήρξε υποψήφια βουλευτής.
Η επιστολή των καλλιτεχνών
    Στην τιτλοφορούμενη επιστολή τους «Πρωτοβουλία ανθρώπων της Τέχνης & του Πολιτισμού» οι 158 καλλιτέχνες δήλωναν «παρών» λέγοντας ότι «είμαστε κι εμείς εδώ. Όχι στην Ελλάδα του μίσους και του σκοταδισμού» και έκαναν λόγο για λυσσασμένο αγώνα κάποιων να γυρίσει η Ελλλάδα 100 χρόνια πίσω. «Ένα φοβικό, βαθιά οπισθοδρομικό και αντιδραστικό αφήγημα έχει βγει από τα σκοτεινά ντουλάπια της ιστορίας, με αφορμή τη "Συμφωνία των Πρεσπών"», σημείωναν.
    Και δηλώνοντας παρόντες και ότι δεν μπορούν να μην πάρουν θέση έγραφαν:
    «Με αυτό το σκεπτικό εμείς που καθημερινά βρισκόμαστε σ' έναν διάλογο με την κοινωνία, μέσα από τη τέχνη, απ' τα τραγούδια, τη μουσική, τους στίχους, μέσα απ' το θέατρο, τον χορό, το γράψιμο, την σκέψη, τον κινηματογράφο, μέσα από κάθε ανθρώπινη έκφραση κι ανησυχία, δεν μπορούμε να μην επικοινωνήσουμε και σήμερα με τον λαό που δοκιμάζεται από διχαστικές κραυγές, με την κοινωνία που πληγώνει και πληγώνεται.
    Θα ήταν υποκριτικό κι ανάξιο του πολιτισμού μας αν παριστάναμε τους ανήξερους, τους ανέγγιχτους και τελικά τους αδιάφορους, πάνω σε ένα θέμα που απασχολεί ολόκληρη την Ελλάδα.
    Ενώνουμε τη φωνή μας με τη φωνή των γειτόνων μας που απομονώνουν τους εθνικιστές και τη ρητορική μίσους και στέλνουν μηνύματα φιλίας και αλληλεγγύης στον Ελληνικό λαό γυρίζοντας την πλάτη στην πατριδοκαπηλία, το τσίρκο με τους Βουκεφάλες και την ακροδεξιά. Ενώνουμε τη φωνή μας με τα εκατομμύρια των πολιτών του κόσμου που είναι έτοιμοι και έτοιμες να υπερασπιστούν την ελευθερία, τη φιλία, τη δημοκρατία και τις ανθρωπιστικές άξιες από άκρη σε άκρη του πλανήτη.
    Στηρίζουμε την συμφωνία των Πρεσπών, σεβόμενοι την ανεξαρτησία και τα δικαιώματα των λαών.   Στηρίζουμε τη συμφωνία γιατί δεν μας αρκεί να αναφερόμαστε μόνο στον ελληνικό πολιτισμό, αλλά να τον προστατεύουμε, να τον προάγουμε και να εκφραζόμαστε μέσα από τις βασικές του αρχές».
Μανώλης Καραντίνης: Κάποιος έβαλε το όνομά μου υπέρ της Συμφωνίας χωρίς να το ξέρω
Newsroom iefimerida.gr
 «Δεν έχω ασχοληθεί ποτέ με τη Συμφωνία των Πρεσπων. Κάποιος έβαλε το όνομά μου χωρίς να έχω δώσει καμία έγκριση».
    Αυτό δήλωσε ο δεξιοτέχνης του μπουζουκιού Μανώλης Καραντίνης μιλώντας στο parapolitika.gr, όταν είδε ότι το όνομά του συμπεριλαμβανόταν στη λίστα με τους 158 καλλιτέχνες που στηρίζουν την Συμφωνία των Πρεσπών.
    Ο γνωστός καλλιτέχνης ανέφερε συγκεκριμένα: «Δεν ασχολούμαι με την πολιτική αλλά με τη μουσική. Δεν έχω ασχοληθεί ποτέ με τη Συμφωνία των Πρεσπων. Κάποιος έβαλε το όνομά μου χωρίς να έχω δώσει καμία έγκριση».
    Την ίδια ώρα ο κ. Καραντίνης άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχουν κι άλλοι καλλιτέχνες των οποίων το όνομα περιλαμβάνεται στη σχετική λίστα χωρίς την έγκρισή τους.

1 σχόλιο:

  1. "Ενώνουμε τη φωνή μας με τη φωνή των γειτόνων μας που απομονώνουν τους εθνικιστές και τη ρητορική μίσους και στέλνουν μηνύματα φιλίας και αλληλεγγύης στον Ελληνικό λαό γυρίζοντας την πλάτη στην πατριδοκαπηλία, το τσίρκο με τους Βουκεφάλες και την ακροδεξιά. Ενώνουμε τη φωνή μας με τα εκατομμύρια των πολιτών του κόσμου που είναι έτοιμοι και έτοιμες να υπερασπιστούν την ελευθερία, τη φιλία, τη δημοκρατία και τις ανθρωπιστικές άξιες από άκρη σε άκρη του πλανήτη".
    Αν όμως αυτά τα εκατομμύρια των πολιτών του κόσμου εργάζονται εναντίον των συμφερόντων της πατρίδας σας, εναντίον του συμφέροντος του δικού σας λαού προωθώντας μόνο τα δικά τους συμφέροντα, τότε εσείς που ενώνεται τη φωνή σας μαζί τους, δεν μπορεί παρά να λέγεστε σύγχρονοι ΕΦΙΑΛΤΕΣ και να είστε ΠΡΟΔΟΤΕΣ της πατρίδας σας και του λαού αυτής της πατρίδας!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή