Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018

Η Γαλλία σκληραίνει την πολιτική της στο προσφυγικόΗ Γαλλία σκληραίνει την πολιτική της στο προσφυγικό
Το έστειλε ο Γιώργος Επιτήδειος
    Έντονες πιέσεις δέχεται η γαλλική κυβέρνηση κι ο πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν για την πολιτική στο προσφυγικό καθώς κατατίθεται προς ψήφιση στη βουλή ένα νέο αυστηρότερο νομοσχέδιο περί ασύλου και μετανάστευσης.
    «
Η Γαλλία πρέπει να υποδέχεται τους πρόσφυγες, αλλά δεν μπορεί να δέχεται όλους τους οικονομικούς μετανάστες», λέει ο αρμόδιος υπουργός Ζεράρ Κολόμπ.
    Ενώ ο αριθμός των αιτούντων άσυλο υποχώρησε το
2017 στη Γερμανία, στη Γαλλία συνέχισε να αυξάνεται. Μετανάστες κοιμούνται στους δρόμους του Παρισιού, ο χρόνος αναμονής για την υποβολή αιτήματος για τη χορήγηση ασύλου είναι μεγάλος κι η γαλλική κυβέρνηση φοβάται μήπως καταλήξουν στη Γαλλία αιτούντες άσυλο που έχουν απορριφθεί τα αιτήματά τους σε άλλες χώρες, δίνοντας έτσι την ευκαιρία για πολιτική εκμετάλλευση του θέματος από το «Εθνικό Μέτωπο»
266.000 αιτήσεις χορήγησης ασύλου -εκ των οποίων οι 100.000 πέρυσι- έχουν υποβληθεί στη Γαλλία.
    Αλλά υπάρχουν κι άλλα φλέγονται προβλήματα, όπως η συνεχιζόμενη συγκέντρωση στο Καλαί παράτυπων μεταναστών που θέλουν να περάσουν στη Βρετανία. Την ίδια ώρα μετανάστες που έφθασαν με σκάφη στην Ιταλία, προσπαθούν να μπουν μέσω των Άλπεων και της Κυανής Ακτής στη Γαλλία και όσοι συλλαμβάνονται απελαύνονται πίσω στην Ιταλία.
    Το νομοσχέδιο προβλέπει την εξέταση των αιτημάτων ασύλου μελλοντικά κατά μέσο όρο εντός έξι μηνών -από εννιά συνολικά που ήταν μέχρι τώρα, σύμφωνα με την εφημερίδα Le Monde-. Οι αιτούντες άσυλο θα έχουν λιγότερο χρόνο να υποβάλουν ενστάσεις σε περίπτωση απόρριψης του αιτήματός τους, ενώ η μέγιστη διάρκεια κράτησης πριν την απέλαση θα υπερδιπλασιαστεί στους τεσσεράμισι μήνες.
    Την περασμένη εβδομάδα η γαλλική Βουλή ψήφισε ένα νόμο που προβλέπει ότι αιτούντες άσυλο, οι οποίοι εμπίπτουν στον Κανονισμό του Δουβλίνου θα μπορούν να κρατούν πριν την απέλασή τους σε άλλη χώρα της ΕΕ, στην οποία πάτησαν για πρώτη φορά το πόδι τους σε ευρωπαϊκό έδαφος.
    Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ο Εμμανουέλ Μακρόν υποστήριζε σταθερά το δικαίωμα ασύλου, αλλά τώρα πολλοί τον κατηγορούν ότι έκανε τότε απλώς επίδειξη ανθρωπισμού.
    Πρόσφατα πάντως ο Γάλλος πρόεδρος επιχείρησε να εκτονώσει την κατάσταση: «
Ανθρωπιά χωρίς αποτελεσματικότητα δεν είναι παρά ωραία λόγια. Η αποτελεσματικότητα χωρίς ανθρωπιά είναι αδικία», δήλωσε.
    Την ίδια ώρα η γαλλική κυβέρνηση υπόσχεται να λάβει μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης για τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες και μάλιστα στις αρχές της εβδομάδες κατέθεσε προτάσεις για μια καλύτερη πολιτική ενσωμάτωσής τους στην κοινωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου