Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2018

Και οι τούρκοι, το… «χαβά» τους !Και οι τούρκοι, το… «χαβά» τους !
Νέα προκλητική Navtex από την Τουρκία -Για «έρευνες» στην Κρήτη!
http://www.iefimerida.gr
    Με δύο νέες άκρως προκλητικές Νavtex, που αφορούν μάλιστα σε γερμανικό ερευνητικό πλοίο, η Τουρκία απάντησε σήμερα στους 27 ηγέτες της Ε.Ε.
    Δέσμευσε θαλάσσια ζώνη μήκους 580 χιλιομέτρων και πλάτους 25 χιλιομέτρων στις περιοχές ευθύνης Κύπρου και Ελλάδας, από τα ανοικτά της Πάφου μέχρι τα ανοικτά της Ιεράπετρας
στην Κρήτη.
    Με δεύτερη Navtex δεσμεύει περιοχή σε απόσταση 25 χιλιομέτρων από τις νοτιοανατολικές ακτές της Κρήτης.
    Πρόκειται για τις Navtex 0283/18 και 0288/18 που μεταδίδονται μέσω του σταθμού Αττάλειας και σύμφωνα με αυτές ζητείται ζώνη προστασίας του πλοίου R/V MARIA S. MERIAN για επιστημονικές έρευνες.
    Είναι η δεύτερη φορά τους τελευταίους μήνες που η Τουρκία προκαλεί επικαλούμενη έρευνες με κρατικής ιδιοκτησίας της Γερμανίας ερευνητικό πλοίο -του Πανεπιστημίου του Αμβούργου- στη συγκεκριμένη περίπτωση, με Νavtex που αφορούν περιοχές ευθύνης της Ελλάδας, αλλά και της Κύπρου σε αυτή την περίπτωση.
   
Το εν λόγω ερευνητικό, είχε διεξαγάγει επιστημονικές έρευνες σε θαλάσσιες περιοχές της Κύπρου κατά την περίοδο 2010-2011 με βάση την Λεμεσό και εγκρίσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας.
    Αξίζει να σημειωθεί ότι οι νέες Natex έρχονται μια ημέρα μετά το αυστηρό μήνυμα που έστειλε στην Τουρκία ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ σχετικά με τις παράνομες ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο.
    «Θα ήθελα να εκφράσω την στήριξή μας στην Ελλάδα και την Κύπρο και να ζητήσω την άμεση παύση αυτών των παράνομων ενεργειών από την Τουρκία. Η Τουρκία παραβιάζει τις σχέσεις καλής γειτονίας που είναι υποχρεωμένη να έχει με όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ» δήλωσε χθες ο κ. Τουσκ, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά την άτυπη Σύνοδο Κορυφής.
    Ο Τουσκ ανέφερε πως ενημερώθηκε για το ζήτημα από τον Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Αναστασιάδη.
Άφησε επίσης να εννοηθεί ότι από τη στάση της Τουρκίας από εδώ και στο εξής θα εξαρτηθεί αν θα πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη μίνι σύνοδος κορυφής Ε.Ε. - Τουρκίας στην Βάρνα της Βουλγαρίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου