Παρασκευή 28 Απριλίου 2017

Καζάνι εμφυλίου βράζει στην προεκλογική Αλβανία



Καζάνι εμφυλίου βράζει στην προεκλογική Αλβανία
Το έστειλε ο Γιώργος Επιτήδειος
    Εντείνονται οι διαδηλώσεις εναντίον της κυβέρνησης του Εντι Ράμα στην Αλβανία, καθώς χθες έμειναν κλειστές για μία ώρα οι κεντρικές αρτηρίες των Τιράνων, σε μια κλιμάκωση των κινητοποιήσεων της αντιπολίτευσης που ζητά τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης η οποία θα οδηγήσει τη χώρα στις προκηρυγμένες για τις 18 Ιουνίου βουλευτικές εκλογές.
    Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Λιουλεζίμ Μπάσα, ενώθηκε μαζί με τους διαδηλωτές στην καθιστική διαμαρτυρία τους σε αυτοκινητόδρομο στα περίχωρα των Τιράνων και επαίνεσε τον ειρηνικό τρόπο διαμαρτυρίας και την «ευρωπαϊκή κουλτούρα του». Μιλώντας στους διαδηλωτές είπε ότι η διαμαρτυρία τους είναι μια «προειδοποίηση για την αποφασιστικότητα του λαού να έχει ελεύθερες και καθαρές εκλογές».
    Οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν πριν από 65 ημέρες, οπότε και στήθηκε μία σκηνή έξω από το κεντρικό κυβερνητικό κτίριο, στην αλβανική πρωτεύουσα, κι όπου μέλη της αντιπολίτευσης πραγματοποιούν καθιστική διαμαρτυρία.
Κατηγορίες
    Η αντιπολίτευση αποφάσισε να μην πάρει μέρος στις εκλογές του Ιουνίου, ισχυριζόμενη ότι με τη σημερινή κυβέρνηση δεν θα είναι δίκαιες και ελεύθερες, αλλά θα επηρεαστούν από το οργανωμένο έγκλημα.
    Συγκεκριμένα, το Δημοκρατικό Κόμμα της Αλβανίας κατηγορεί την κυβέρνηση ότι αλλάζει τα μέλη του δικαστικού σώματος, με στόχο να επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα.
    Η κυβέρνηση του Εντι Ράμα απαντά ότι οι αλλαγές αποτελούν μεταρρύθμιση απαραίτητη για την ένταξη της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ ο πρωθυπουργός μίλησε και για σενάρια της αντιπολίτευσης που θυμίζουν τις ταραχές του 1997 και κάλεσε τον λαό να μην ακολουθήσει την έκκληση του Δημοκρατικού Κόμματος, που κατ’ εκείνον δεν γίνεται για τις εκλογές, αλλά προς υπεράσπιση των διεφθαρμένων δικαστών και εισαγγελέων από την εφαρμογή της μεταρρύθμισης στη Δικαιοσύνη.
    Χθες θα έφτανε στα Τίρανα αντιπροσωπεία της Ευρωβουλής σε μια προσπάθεια να μεσολαβήσει μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης ώστε να εξευρεθεί «
κοινή γλώσσα» στο θέμα των επικείμενων εκλογών, την ώρα που το Κοινοβούλιο της Αλβανίας εδώ και μερικές εβδομάδες ουσιαστικά βρίσκεται σε αδράνεια, αφού η αντιπολίτευση απέχει από κάθε εργασία.
    Ο πρωθυπουργός Ράμα πάντως, εκτός από τη σκληρή αντιπαράθεσή του με την αντιπολίτευση, άνοιξε και μέτωπο εναντίον των Βρυξελλών, απειλώντας με νέο «
εφιάλτη στα Δυτικά Βαλκάνια» σε περίπτωση, όπως είπε σε συνέντευξή του στο Politico, που «ξεθωριάσουν» οι προοπτικές για ένταξη χωρών της περιοχής στην ΕΕ. Επιπλέον ανατροφοδότησε τα σενάρια της λεγόμενης «Μεγάλης Αλβανίας», καθώς δεν απέκλεισε, σε περίπτωση «αναστολής» της διαδικασίας διεύρυνσης της ΕΕ με χώρες της περιοχής, μια «μικρή ένωση» μεταξύ Αλβανίας και Κοσσυφοπεδίου.
    Η Αλβανία έχει λάβει το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας, αλλά οι απαιτούμενες από τις Βρυξέλλες μεταρρυθμίσεις έχουν βαλτώσει. Ταυτόχρονα, η εικόνα για την Αλβανία που κυριαρχεί στην Ευρώπη είναι αυτή μιας χώρας βουτηγμένης στη διαφθορά, με τη Δικαιοσύνη χειραγωγημένη (
και) από το οργανωμένο έγκλημα και την παραοικονομία ανεξέλεγκτη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου